SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. augusztus

Közérdekű közlemény
A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.
 

Tovább >>>

Internetes lincselés - Jelenség a jogász szemével
Nagyon kevés olyan jelenség létezik napjainkban, aminek előzményét ne találnánk meg régebbről. A „cancel culture”, magyarul eltörléskultúra azért jellemzi a XXI. századot, mert egyre többen élünk a Földön, és egyre többen használjuk a sokasodó kommunikációs csatornákat, így több ember, még több dologgal kapcsolatban fejtheti ki jó vagy rossz, építő vagy romboló véleményét. A jelenség egy lentről felfelé irányuló cenzúra. Dr. Pongó Tamással, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának adjunktusával, a társadalmi kirekesztésről beszélgettünk.
 

Tovább >>>

Évente 60 ezer embert menthet meg Magyarországon az új transzlációs medicina-modell
A kutatási eredményeket mihamarabb hasznosítsák a betegellátásban! Ez a transzlációs orvostudomány (TM) lényege. A Szegedi Tudományegyetemről indult új TM-modellről Prof. Dr. Hegyi Pétert, az SZTE, a PTE és az SE kötelékében is dolgozó kutatóorvost, a rangos Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét kérdeztük.
 

Tovább >>>

Holtversenyben az első magyar egyetem az SZTE az ARWU rangsorban
A Szegedi Tudományegyetem már egy évtizede szerepel a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglista élén. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első.
 

Tovább >>>

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat
A Covid19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a 2021. évi Horwitz-díjat. Ezzel a kitüntetéssel több későbbi Nobel-díjas tudóst is elismertek már. Összegyűjtöttük az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű kutató eddigi címeinek és érmeinek néhány érdekességét.
 

Tovább >>>

Laborlátogatás a Kompetencia Központban
A „Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen” projekt kapcsán a közelmúltban a Szakmai Felügyelő Tanács hivatalos laborlátogatást tartott a Kompetencia Központban, amelyen bemutatták az eddig beszerzett eszközöket.
 

Tovább >>>

Az SZTE olimpikonjait köszöntötték
Ünnepségen köszöntötték az SZTE alumnáját, Kárász Annát és a jelenleg is a Szegedi Tudományegyetemen tanuló Nádas Bencét 2021. augusztus 19-én az MVM Zrt. szegedi központjában. Kárász Anna olimpiai bajnoki címmel, Nádas Bence pedig egy értékes 4. és egy 7. helyezéssel tért haza a Tokiói Játékokról. „Nagyon szép volt, hajrá nektek, öröm és jó dolog, hogy része lehettünk ennek a játéknak és a csapatnak.” – köszöntötte a sportolókat Dr. Szentkereszty Ákos az MVM Szeged VE elnöke

Tovább >>>

SZTE polgárok az állami kitüntetettek között
Kiosztották az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Képösszeállításon az SZTE-s polgárok a díjazottak között.
 

Tovább >>>

Megjelenik a Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en
A Szegedi Ifjúsági Napok egyetemi kötődésű fellépőiről és az SZTE sátor legizgalmasabb programjairól írunk, naponta frissülő, Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásunkban.
 

Tovább >>>

A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében csatlakozik a 92. Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatához. A 2021. szeptember 2–23. közötti eseményen közel 120 szegedi program várja az érdeklődőket – ezek közül félszáz beszélgetés a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik.
 

Tovább >>>

Stratégiai megállapodást kötött a Mészáros Csoport a Szegedi Tudományegyetemmel
Stratégiai megállapodást kötött a Mészáros Csoport a Szegedi Tudományegyetemmel és négy másik felsőoktatási intézménnyel – jelentették be a Mészáros Alapítvány éves konferenciáján. A megállapodások célja az együttműködésben részt vevő campus-okon folyó kutatásfejlesztések elősegítésén túl a közös termékfejlesztéseken át gyakorlati képzés biztosítása, valamint a doktori képzés támogatása.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website