SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. november

Az SZTE a legjobb vidéki egyetem a Figyelő legújabb rangsorában
Közzétette 2021-es felsőoktatási rangsorát a Figyelő. Az intézményi abszolút rangsorban az SZTE a legjobb vidéki egyetem, miközben a képzésterületi listán az első helyen áll az SZTE Általános Orvostudományi Kar.

Tovább >>>

COVID-19 -HUNGEN projekt: az SZTE és a PTE együtt kutatja a Covid-19 betegség genetikai vonatkozásait
A Szegedi Tudományegyetem a Pécsi Tudományegyetemmel közösen indít egy olyan vizsgálatot, amelyben 1000 covidos beteget vonnak be. A kutatás azt hivatott vizsgálni, hogy befolyásolja-e az egyének genetikai háttere, hogy fertőzés esetén mennyire súlyos lefolyásúak a koronavírus betegség tünetei - észre sem vesszük, hogy betegek vagyunk, vagy súlyos szövődményekkel kell számolnunk. A mintákat a szegedi egyetem biobankjában tárolják majd.

Tovább >>>

A koronavírus járvány alatt valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának felépítése és kialakítása
Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új Biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas.

Tovább >>>

Lovagkereszt kitüntetést kapott dr. Tiszlavicz László professzor, az SZTE Patológiai Intézet igazgatója
Pörgök ezerrel – mondja lazán dr. Tiszlavicz László, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Patológiai Intézetének igazgatója, aki idén a Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült.

Tovább >>>

Az SZTE idén is kiérdemelte a Kiváló Klinikai Központ elismerést
Kiváló Klinikai Központ 2020 elismerésben részesült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, amelyet november 27-én a járványhelyzetre való tekintettel online konferencia keretében virtuálisan adták át a díjazottnak.

Tovább >>>

Arany fokozatú minősítést kapott az SZTE Neurológiai Klinika stroke ellátása
Az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítést adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátása színvonaláért. Az országban egyedül csak itt tudják komplexen biztosítani a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig terjedően az ellátást.

Tovább >>>

Dr. Kokas Károlyé, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyetteséé a Nagy Miklós-díj
A MEK egyik alapítója, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának informatikai főigazgató-helyettese, dr. Kokas Károly kapta 2020-ban az Országgyűlési Könyvtár Nagy Miklós-díját. A különleges elismerés hátteréről is kérdeztük dr. Kokas Károlyt.

Tovább >>>

Az SZTE Neurológiai Klinika és az SZBK közös lipidomikai kutatása segíthet az SM és GBS betegségek kórlefolyásának pontosabb követéséhez és megértéséhez
A sclerosis multiplex, és a ritka betegségnek számító Guillain-Barré-szindróma kórlefolyásának követését és megbízhatóbb prognózisát is segítheti az SZTE Neurológiai Klinika és az SZBK Lipidomikai Csoport közös transzlációs kutatása, melynek eredményeiről a rangos Scientific Reports tudományos folyóiratban számoltak be.

Tovább >>>

"Élj hosszabban!" - Lezárul a hároméves LIVE LONGER kutatási program
November végén zárul a Szegedi Tudományegyetem és további három orvosegyetem közreműködésével létrejövő, 1,4 milliárd európai uniós forrásból megvalósuló LIVE LONGER kutatási program, amelynek részleteiről az SZTE-n online módon megrendezett sajtónyilvános projektzáró konferencián számoltak be.

Tovább >>>

Nemzetközi projektben az SZTE Finnugor Tanszéke és az Udmurt Állami Egyetem
A Szegedi Tudományegyetem Finnugor Tanszéke is résztvevője annak a nemzetközi projektnek ("Oroszország a tudományos és kulturális párbeszédben"), melynek célkitűzése az orosz nyelv fejlesztése és népszerűsítése a modern világban.

Tovább >>>

Irány az űr! – Húsz éves a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszéke
Világhírű űrhajósok is megfordultak már a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén, amelynek kurzusait az elmúlt húsz év alatt több mint 2500 hallgató végezte el, mintegy száz orvos tett itt szakvizsgát. A kecskeméti épületben zajlott Farkas Bertalan egészségügyi vizsgálata, és a második magyar űrhajós-jelölt egészségügyi alkalmasságát is itt tesztelhetik majd. Helyszíni riportunk a tanszékről.

Tovább >>>

Csaknem félezren jelentkeztek már az SZTE hallgatói közül a koronavírus elleni védekezés önkéntes segítői feladataira
Egyre több hallgató jelentkezik a közelmúltban meghirdetett önkéntes segítői feladatokra. A Szegedi Tudományegyetem az Országos Mentőszolgálat terheinek csökkentése érdekében a mintavételekben való közreműködésre a III. IV. V. és VI. éves orvostanhallgatók jelentkezését várja. Más egészségügyi hallgatókra is számítanak Covid védekezésben történő feladatellátásra, valamint azok is jelentkezhetnek, akik nem egészségügyi karok hallgatói, őket adminisztrációs és szállítási feladatokban való önkéntes részvételre kérik. Eddig 470 egyetemi hallgató jelezte részvételi szándékát.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website