SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. szeptember

Ismét előkelő helyen áll az SZTE a THE világrangsorában
A 2020. szeptember 2-án közzétett Times Higher Education World University Rankings listán megtartotta tavalyi helyét az SZTE: továbbra is a 801-1000. helyen áll a felsőoktatási intézmény. A kutatás minősége alapján az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

Tovább >>>

A Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából díjazták az SZTE oktatóit
A Szegedi Tudományegyetem 17 oktatójának adományozott elismerő díjakat Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából.

Tovább >>>

Gólyaeskü Szent-Györgyi Albert szobránál – Flashmobbal indult az SZTE új tanéve
Rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel és az SZTE Nobel-díjas rektora szobrának megkoszorúzásával folytatódott, a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete előtti ünnepség. 2020. szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján flashmobbal indult az SZTE új tanéve.

Tovább >>>

Az SZTE kutatói is segítik a hidrogén felhasználását a zöld gazdaságban
A Szegedi Tudományegyetem kutatói „és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki, amellyel a világon elsőként sikerült átlépniük az 1 amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során” – olvasható a Janáky Csaba, az SZTE TTIK docense vezetésével elért sikerről az ITM közleményében.

A depressziós gyermekek öngyilkos hajlamát is vizsgálta a gyermekpszichiátriai kutatócsoport
A korai kezdetű depresszióban szenvedő gyermekek szuicid viselkedését is vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem és a Pittsburgh-i Tudományegyetem több mint húsz éve tartó országos kutatása, melyből kiderült: a vizsgált gyermekcsoport tagjai közül 22 százalék szerette volna eldobni az életét. A szakemberek a minél koraibb terápiás ellátás érdekében a depressziós tünetek korai szakaszban történő felismerésének a jelentőségét hangsúlyozták.

Tovább >>>

Folytatódik az ifjúsági életpálya-modell kidolgozása – műszaki, informatikai területen kezdődött az operatív tervezés
A következő hetekben 5 különböző képzési területen folytatódik a nyáron elkezdett hosszú távú oktatási együttműködés kialakítása a Dél-alföldi régió Szakképző Centrumaival, valamint az Alföldi Agrárképzési Centrumával.

Ismét díjazta kiváló oktatóit, kutatóit a Szegedi Tudományegyetem
Tizennyolc oktató és fiatal kutató tudományos munkáját ismerte el a Szegedi Tudományegyetem. A 2019-ben alapított SZTE-s díjakkal idén is az oktatói, kutatói, gyógyítói, tudományos és publikációs tevékenységet, az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt ismerték el.

Tovább >>>

Az SZTE az országban az elsők között kezelheti a koronavírus elleni egyik legígéretesebb gyógyszerrel a betegeket
Rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir tartalmú Avigan tabletta adagolása mellett, amellyel az SZTE klinikáján az országban az elsők között kezdhetik el kezelni a súlyos betegeket.

Tovább >>>

Dr. Töreki Annamária, szakpszichológus a Nők Magyarországért díj jelöltje
A Nők Magyarországért díj egyetlen egyetemi jelöltje dr. Töreki Annamária adjunktus, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO közel 200 egészségügyi dolgozójának szakpszichológusa, aki a tavaszi járványhelyzet idején nyújtott példaértékű és kimagasló segítséget a frontvonalban dolgozó munkatársainak. A jelöltekről kizárólag a közönség dönt a szeptember 30-ig tartó szavazással.

Tovább >>>

Kiválóan szerepeltek az SZTE sportolói a MEFOB versenyein
A MEFOB Atlétikai Bajnokságon és a Tisza Triatlon versenyen is eredményesen szerepeltek az SZTE hallgatói és csapatai. A férfi és női súlylökésben is az SZTE versenyzői hozták el az első helyet, a triatlon bajnokságban pedig a korcsoportos verseny első helyét, és a paraversenyzők Országos Bajnoki címét is megszerezték az egyetem hallgatói.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*