Bezár

2023

urkutatas_2

Felhívás emberes űrrepülés keretében alkalmazandó tudományos kísérletek, technológiai fejlesztések és ismeretterjesztési tevékenységek kidolgozására

Felhívás emberes űrrepülés keretében alkalmazandó tudományos kísérletek, technológiai fejlesztések és ismeretterjesztési tevékenységek kidolgozására

2023. november 02.
6 perc

HUNOR program szabad kapacitásainak, továbbá más emberes űrrepülési programokban történő potenciális részvételi lehetőségek kiaknázására a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (ELKH EK) közös, folyamatosan nyílt felhívást tesz közzé emberes űrrepülés keretében megvalósítható projektjavaslatok benyújtására.

Az innováció és a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak fellendítésnek érdekében a magyar kormány egy új kutatóűrhajós misszió elindításáról, valamint annak megvalósításához kapcsolódó iparfejlesztési program támogatásáról döntött. 2021. október 28-án hivatalosan is megkezdődött az űrhajós személyének kiválasztási eljárása a HUNOR – Hungarian to Orbit – misszió keretében. A misszióról további információk: https://space.kormany.hu/hunor-program.

Az új magyar űrhajós program gerincét egy átfogó és körültekintő egyeztetési folyamat során összeállított és az Űrkutatási Tudományos Tanács (ŰTT) tagjai által lektorált tudományos és technológiai tartalom alkotja. A küldetés megvalósítását az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrkutatási Laboratórium koordinálja. A HUNOR program szabad kapacitásainak, továbbá más emberes űrrepülési programokban történő potenciális részvételi lehetőségek kiaknázására a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (ELKH EK) közös, folyamatosan nyílt felhívást tesz közzé emberes űrrepülés keretében megvalósítható projektjavaslatok benyújtására. A felhívás keretében tudományos és technológiai kísérleteket, ötleteket, demonstrációs, illetve ismeretterjesztő tevékenységekre vonatkozó javaslatokat lehet benyújtani az emberes űrrepülés témakörében. A benyújtott javaslatoknak innovációs értékkel kell rendelkezniük, melyet a pályázóknak nemzetközi kontextusban tárgyalni és bizonyítani szükséges. A projektjavaslatokat három kategóriában lehet benyújtani, amelyek a tevékenységi kör alapján oszlanak meg ismeretterjesztő tevékenységre (HUNOR-X), tudományos kísérletekre (HUNOR-LAB), illetve eszközfejlesztésre (HUNOR-DEV).

# HUNOR-X: Javaslat a HUNOR program keretében a kutató űrhajós által végrehajtható tudományos ismeretterjesztési tevékenységekre vonatkozólag, melyek nem igényelnek külön eszközfejlesztést. # Projektjavaslatot nyújthatnak be magyar székhellyel rendelkező kutatóintézetek, egyetemek, oktatási intézmények és non-profit szervezetek. # A tudományos ismeretterjesztő tevékenységhez külön anyagi támogatás-igény nem merült fel, a kiválasztott projekt a részletesebb szakmai kidolgozást követően beépítésre kerülhet a kutató-űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomáson tervezett tevékenységi körébe. # Elfogadás esetén a javaslat részletes kidolgozását a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül be kell fejezni.
# HUNOR-LAB: Javaslat a HUNOR program keretében a kutató űrhajós által használandó tudományos és technológiai eszközöktől független kísérletekre, illetve kapcsolódó tevékenységekre, melyek nem igényelnek külön eszközfejlesztést. # Projektjavaslatot nyújthatnak be magyar székhellyel rendelkező kutatóintézetek és egyetemek. # A kísérletekhez és a kapcsolódó tevékenységhez külön anyagi támogatás-igény nem merült fel, a kiválasztott projekt a részletesebb szakmai kidolgozást követően beépítésre kerülhet a kutató-űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomáson tervezett tevékenységi körébe. # Elfogadás esetén a javaslat részletes kidolgozását a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül be kell fejezni. # HUNOR-DEV: Javaslat emberes űrrepülésben használandó hardver és szoftver fejlesztésekre Magyarország meglévő kompetenciáinak bővítése érdekében (cél a „flight readiness” státusz elérése legkésőbb 2024 Q3-ig). # Projekt-javaslatot nyújthatnak be Magyarországon székhellyel rendelkező jogi személyek, amelyek megfelelnek a lábjegyzetben szereplő kritériumoknak.1 A kritériumokkal kapcsolatos Nyilatkozat a Pályázat mellékletét képezi.

1 Pályázatot az alábbi kritériumnak megfelelő entitások nyújthatnak be:
a.) vállalkozások és egyéb gazdasági szervezetek, amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt teljes üzleti évvel, kettős könyvvitelt vezetnek, és nem tartoznak a KATA hatálya alá.
b.) államilag elismert egyházi, vagy magán felsőoktatási intézmények, amelyek a 651/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 83. pontja szerint kutató-tudásközvetítő szervezetnek minősülnek
c.) költségvetési szervek és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek, amelyek a 651/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 83. pontja szerint kutató-tudásközvetítő szervezetnek minősülnek.
A pályázó rendelkezik az ECSS űripari szabvány szerinti TRL 9 besorolást elért űreszközzel az emberes űrrepülés területén vagy a pályázó konzorcium tartalmaz ilyen résztvevőt.
A pályázó vagy a pályázó konzorcium rendelkezik igazolható tapasztalattal az ISS és /vagy a NASA biztonsági felülvizsgálatai és követelményei területén.


# A beadott projekt-javaslatok alapján a Magyar Űrhajós Program Irányító Testülete egyedi alapon dönt a javaslat befogadásáról a HUNOR programba, vagy a javaslat elvi támogatásáról más – akár az Európai Űrügynökség (ESA) keretében zajló – emberes űrrepülési lehetőség keretében történő megvalósításához. # A HUNOR programba befogadott, vagy elvi támogatásban részesített projektek esetén Magyar Űrhajós Program Irányító Testülete igény esetén egyedi alapon dönt a projekt pénzügyi támogatásáról, a rendelkezésre álló források függvényében.
A felhívás 2023. január 27-től visszavonásig folyamatosan nyitott.

A 2023. évi benyújtási határidők:

# 2023. 05. 15.

# 2023. 08. 15.

# 2023. 11. 15.

A projekt-javaslat benyújtásához szükséges sablonok az alábbi linken hozzáférhetőek. Minden pályázatot benyújtáskor elektronikus vagy szkennelt aláírással el kell látni. A kitöltött pályázati adatlapot és mellékleteit egy darab PDF-fájlként kell benyújtani (külön fájlokban küldött oldalak nem elfogadhatók). Szkennelt példány esetén az eredeti kereshető, nem titkosított PDF-fájlt is csatolni kell.
A kiírási feltételeknek megfelelő projekt-javaslatokat tudományos és innovációs, technikai és pénzügyi megvalósíthatósági, integrációs és küldetés-biztonsági szempontból, valamint piacképességi potenciál tekintetében első körben az Axiom Space vállalat, az ESA, az ŰTT és az EK szakértőiből álló bizottság bírálja el, mely a bírálatot követően javaslatot tesz a megvalósítandó projektekre. Ezt követően a megvalósításra javasolt pályázatok és értékelések továbbításra kerülnek a Magyar Űrhajós Program Irányító Testületéhez, amely végső döntést hoz. A bírálati döntésről minden, a kritériumoknak megfelelő pályázó hivatalos értesítést kap.
A projekt-javaslatokat a mellékelt felhívás sablon angol nyelvű kitöltésével az alábbi emailcímre kérjük megküldeni, a tárgyban megjelölve „Emberes űrrepülési projekt-javaslat, kategória x.”, ahol x helyére a megfelelő kategória kerüljön (HUNOR-X / HUNOR-LAB / HUNOR-DEV): hunor@ek-cer.hu
A kiírással kapcsolatos bármely kérdésben az EK Űrkutatási Laboratóriuma áll rendelkezésre (hunor@ek-cer.hu). A Pályázó tudomásul veszi, hogy a kiírással kapcsolatos kérdésekben a kommunikáció egycsatornás, kizárólag az EK-val folytatható. A Pályázó részéről az EK bármely felügyeleti vagy irányító szervének vagy testületének bármilyen kommunikációs csatornán történő közvetlen megkeresése a pályázati folyamatból való azonnali kizárást vonja maga után.
A felhívás hivatalos mellékletei:
- Felhívás kitöltendő sablon.

A beérkezett projekt-javaslatokban foglalt személyes adatokat az Energiatudományi Kutatóközpont az alábbiak szerint kezeli.
A személyes adatok kezelésének jogalapja az Energiatudományi Kutatóközpont (adatkezelő) jogos érdeke, vagyis az, hogy a pályázat elbírálása érdekében a Pályázóval (képviselőjével / kapcsolattartójával) fel tudja venni a kapcsolatot. A pályázat elbírálása a Pályázónak is érdeke, a pályázat elbírálásának feltétele a felek részéről olyan kapcsolattartók és munkavállalók kijelölése, akik közreműködnek a pályázat elbírálása során. Ez szükségessé teszi bizonyos személyes adatok közlését, amely észszerű elvárás is az üzleti élet szerződéses kapcsolataiban, és nem gyakorol jelentős hatást a kijelölt munkavállalók, kapcsolattartók magánszférájára. Az adatok kezelésének célja a projekt-javaslat elbírálása. Ebből a célból az Energiatudományi Kutatóközpont a Pályázó által megadott munkavállalójának, kapcsolattartójának alapvető kapcsolattartói adatait (mint például: nevét, e-mail címét és telefonszámát) kezeli.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek