Bezár

2018

Farkas_Bertalan_kiemelt

Farkas Bertalan magyar űrhajós Kecskeméten tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem és a Neumann János Egyetem közös rendezvényén

Farkas Bertalan magyar űrhajós Kecskeméten tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem és a Neumann János Egyetem közös rendezvényén

2018. november 27.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszéke az MH Egészségügyi Központ RAVGYI és a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Gépipari Automatizálási és Műszaki- Informatikai Kar közös szervezésében, az Európai Űrügynökség (ESA) program sorozatán belül „Beszélgess egy űrhajóssal” (Space Talks) címmel 2018. november 21-én délután telt házas közönség fogadta Farkas Bertalan dandártábornok előadását az Informatikai Kar nagy előadótermében. A Szegedi Tudományegyetem Repülőorvosi tanszékén a repülő- és űrorvostant kötelezően választható tanfolyamként hallgató orvostanhallgatók és a Kecskeméti Egyetem informatikus hallgatói, a kari nyílt napon megjelenő érdeklődő diákok is szép számmal eljöttek, hogy találkozzanak Magyarország ezidáig egyetlen űrhajósával.


A bevezető előadást Dr. Szabó Sándor András o. ezds., MH repülő főszakorvos, a szegedi tanszék docense tartotta, felidézve az űrkutatás orvosbiológiai kihívásait, és a szovjet-magyar Szojuz 36 (visszatérő egységként Szojuz 35) űrrepülés tudományos kísérleti programjának legfontosabb eredményeit. Ezek közül a MEDICOR által kifejlesztett BALATON műszer továbbfejlesztését, a kor színvonalának és a magyar repülőalakulatok egészségügyi szolgálata igényeinek megfelelő pszichokalkulátor kialakítását (információ feldolgozó képességet mérő egység az élettani paraméterek egyidejű rögzítésével) a GAMF és a ROVKI (MH Egészségügyi Központ Kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézet akkori neve) orvosai illetve műszaki szakemberei együtt végezték. Ennek informatikai eredményeit később a vizuális látórendszeri munkavégző képesség kutatási területén prof. Dr. Grósz Andor., a Szegedi Tudományegyetem jelenlévő egyetemi tanára, (korábban szintén a honvédség repülő főszakorvosa, o.ddtbk.) kandidátusi értekezésében is alkalmazta.


Dr. Remes Péter nyá. orvos ezredes (az űrrepülés idején az idén elhunyt Prof. Dr. Hideg János o. vőrgy., az MTA doktora mellett a repülőorvosi kiválasztást végző ROVKI egyik felelős vezetője, később szintén a honvédség repülő főszakorvosa) az extrém fizikai terhelések okozta élettani problémákat elemezte rövid hozzászólásában.


Ezután került sor Farkas Bertalan dandártábornok úr („Berci”) előadására, mely rendkívül színesen, közérthetően, a fiatalok számára rendkívül sok információt és személyes élményt nyújtva felvillantotta a vadászpilóta kiválasztás és életpálya néhány meghatározó elemét, majd felidézte az űrutazás legfontosabb részleteit, mellyel mind az informatikus, mind az orvosbiológiai szakirány és az űrhajózás-űrkutatás jövője iránt érdeklődő hallgatóknak maradandó élményt szerzett. A program kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult.


A program illeszkedett a „Kecskemét 650” és a „Honvédkórház 120” induló program sorozat keretébe és megalapozza a kecskeméti és szegedi egyetemi tanszékek és az MH Egészségügyi Központ RAVGYI jövőbeli megújuló tudományos együttműködésének lehetőségét, melyet Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Egyetem rektora és Finta Zita kancellár asszony, valamint Kovács Lóránt Tanár úr, az Informatikai Kar dékánja is támogatásáról biztosított.


FB1


Farkas Bertalan Magyarország űrhajósa előadást tart az egyetemi diákoknak Kecskeméten.


FB2


Űrhajós, villamosmérnök informatikus és repülő főszakorvosok az előadás előtti bemutatás során: Farkas Bertalan jobbján Kovács Lóránt Informatikai Kar dékánja, Prof. Dr. Grósz Andor nyá. o. ddtbk, SZTE ÁOK Repülő- és Űrorvosi Tanszék (RÜT) egyetemi tanár, tőle balra Dr. Remes Péter nyá. o. ezds. volt, Dr. habil. Szabó Sándor András o. ezds., SZTE ÁOK RÜT egyetemi docens, jelenlegi MH repülő főszakorvos


FB3


Farkas Bertalan űrhajós társaságában. A Neumann Egyetem részéről Finta Zita kancellár asszony és Kovács Lóránt, az Informatikai Kar dékánja, Nagy Péter az Informatikai Tanszék docense, a Szegedi Egyetem és a Magyar Honvédség részéről Prof. Dr. Grósz Andor SZTE ÁOK Repülő- és Űrorvosi Tanszék (RÜT) egyetemi tanára, nyá. o. ddtbk., Dr. Remes Péter nyá.o. ezds., volt MH repülő főszakorvosok és Dr. Szabó Sándor András o. ezds. jelenlegi MH repülő főszakorvos, SZTE ÁOK RÜT tanszékvezető docense.


(fotók: Bús Csaba, Neumann Egyetem sajtóosztály)

 

 

Kecskemét, 2018. november 23.



Dr. Szabó Sándor András o. ezds.

MH repülő főszakorvos

SZTE ÁOK Repülő- és Űrorvosi Tanszék

tanszékvezető docens

 

 



Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek