Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Köszöntő
10 éves a József Attila Tanulmányi és Információs Központ - Köszöntő

SZG_igazolvanykep2010Tisztelt TIK-munkatársak! Kedves Látogatók!

 

A születésnapok mindig örömteli ünnepek. E jeles alkalmak sorában számomra azért különleges évforduló a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának 2014-ben esedékes tizedik születésnapja, mert az épület és intézmény fejlődéstörténetét a „fogantatása” pillanatától kezdve nyomon követem.


Részese voltam a múlt század kilencvenes éveinek végén azoknak a Világbank szakemberivel, illetve az akkor még különálló felsőoktatási intézmények képviselőivel lefolytatott egyeztetéseknek melyek eredményeként megszületett a döntés: az oktatást, a kutatást és a tanulmányi munkát szolgáló, az egyetemi könyvtárnak méltó helyet adó, multifunkcionális épületre van szüksége az akkoriban formálódó szegedi universitasnak. Addigra külföldi tanulmányútjaimon már tapasztaltam: a nagy európai és amerikai egyetemek lüktető szíve a színvonalas, a kor igényeinek megfelelni képes könyvtár.


Végig követtem, volt idő, amikor határozott aggodalommal, ahogy 2002-től – az egykori Ady téri sportpályák helyén, a bölcsészkar neoromán stílusú épületének a szomszédságában – kinőtt a földből a 21. századot idéző palota. E kitüntetett figyelem számomra magától értetődő, ugyanis az Ady térhez közeli otthonomtól az egyetemi munkahelyemre sietve, vagy éppen hazafelé bandukolva naponta elhaladok a TIK mellett.


A József Attila Tudományegyetem egykori hallgatójaként és oktatójaként osztottam azok véleményét, akik szerint a szegedi francia szakosként „tiszta szívvel” verselő költő neve illik leginkább a hallgatókat befogadó és szolgáló Tanulmányi és Információs Központhoz. Ezzel a 2005. december 9-i névadóval lett igazán emblematikussá a TIK. Erre is emlékezünk az elmúlt évtizedet idéző idei jubileumi ünnepen.


Ma már a legek intézménye a TIK! Az üvegpalotát uraló egyetemi könyvtárunk a világ 50 legszebb bibliotékája közé sorolódik. Ez a könyvtár az egyetlen olyan helyi intézmény, amely a Szegeden egyetemi infrastruktúrát létrehozó és az universitas szellemiségének kialakulását ösztönző Klebelsberg Kuno nevét viseli. Ugyancsak TIK-specialitás, hogy a tudás tárházának elmélyült csendjével összeegyeztethető az előadói terek kongresszusi nyüzsgése. Csak itt adottak a feltételek arra, hogy a különböző karok hallgatói találkozzanak egymással – például a könyvespolcok mellett, a szabadegyetemi előadásokon, vagy az egész évfolyamok komputeres vizsgáztatására is alkalmas számítógépes tanulási térben. És akkor még nem szóltunk az egyetemi polgárok számára rendelkezésre álló szolgáltatásokról, így például az itt megtalálható könyvüzletről, SZTE ajándékboltról, kávéházról, kerékpártárolóról.


Sokat köszönhetünk a TIK-nek. Megelégedéssel nyugtázom azt a változatosságot, amit rendezvényei reprezentálnak. Rektorként a TIK-beli közönség előtt állva: köszöntöttem Nobel-díjas tudósokat és az egyetem napi ünnepen megjelenteket, megnyitót mondtam állásbörzén és karikatúra kiállításon, üdvözöltem jótékonykodókat és bálozókat. A szegedi és hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmények integrációjából született szegedi universitas hálás a TIK-ből eredő és terjedő környezettudatos szemléletért és a zöld egyetemi címért.


A 10. életévét betöltött tini TIK-nek mit is kívánhatnék mást, mint amit az egész Szegedi Tudományegyetemnek? Kívánom, hogy sok tehetséges fiatal tanuljon itt, miközben a hallgatók, oktatók és kutatók munkája nyomán öregbíti hazai és nemzetközi hírnevét a Szegedi Tudományegyetem!

 

Szeged, 2014. november 14.


Szabó Gábor

rektor

Szegedi Tudományegyetem