2024. április 28., vasárnap

SZTE_nyito-125

Béremelés a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem munkavállalói béremelésben részesülnek 2024-ben – jelentette be az SZTE vezetése. A magyarországi pedagógus béremeléssel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetem oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a funkcionális területeken dolgozó munkavállalói 2024. március 4-től kapják meg magasabb bérüket. Az oktatói, kutatói, tanári bértábla január 1-re visszamenőleg érvényes, az egészségügyi szakdolgozói béremelés március 1-től lép életbe.

A Szegedi Tudományegyetemen 2023 év vége óta készítették elő az új bértáblát, amelynek bevezetése az oktatói, kutatói pálya vonzóbbá tételét, valamint a más ágazatokban megvalósult béremeléshez való felzárkózást célozza. Az oktatói és a funkcionális területeken dolgozók bérének emelését az egyetem saját forrásból biztosítja, míg a béremelés egy része kormányzati finanszírozással valósul meg.

A pedagógusok és a szakképzésben oktatók számára már januárban megvalósult az ágazati béremelés, amelyhez kapcsolódóan a pedagógusok a teljesítményhez kötött juttatásból a pályán eltöltött időhöz kapcsolódó juttatási elemet februárban, január 1-re visszamenőleg kapják meg, ezzel tovább emelkedik az alapilletményük.

Ezzel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetem az oktatók, tudományos kutatók és tanárok jelentős mértékű béremeléséről döntött. A bértábla emelése minimum 10%-kal, de legalább a Pedagógus I. illetményhez tartozó összegre (538.000 Ft.) történt, emellett differenciálta a habilitáció meglététől függően az egyetemi docensi és a főiskolai tanári munkakört. A tanársegédek alapbére 42%-kal, az adjunktusoké 28%-kal, a habilitált docenseké és az egyetemi tanároké 25%-kal nőtt. A kutatók alapbéremelése némileg kisebb arányban, de átlagosan mintegy 20%-ban valósult meg. A felsőoktatásban dolgozó tanárok 42%-os alapbéremelésben részesültek. Az új bértáblát 2024. január 1-re visszamenőleg vezetik be.

A fentiek mellett ugyancsak 2024. január 1-től a Szegedi Tudományegyetem funkcionális területein dolgozó támogató tevékenységet ellátó munkavállalói átlagosan 10%-os béremelésben részesülnek, amely differenciáltan került megállapításra azzal, hogy 7,5%-os béremelésben minden, az Egyetemre 2023. január 2-a előtt belépett dolgozó részesül. A béremelés érinti az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalóit is.

Az egészségügyi szakdolgozók 2024. március 1-től átlagosan 18%-os béremelésben részesülnek. Az új szakdolgozói előmeneteli rendszerrel a Szegedi Tudományegyetem új – a szakmában eltöltött időt és a szakképzettséget is figyelembe vevő – bérstruktúrát alakított ki, amely a jogszabályi keretek közt a belügyminiszter ajánlásával is összhangban van, ezen túl megteremt egy átlátható, méltányos és kiszámítható juttatási rendszert.

A Szegedi Tudományegyetem munkáltatóként elkötelezett abban, hogy a legértékesebb erőforrásai, azaz a munkavállalói jólétét a rendelkezésre álló források keretei közt biztosítsa. Ennek egyik eszköze az egyetemi modellváltás által lehetővé tett béremelés, emellett pedig még számos intézkedéssel, programmal igyekszik vonzóvá tenni az egyetemi karriert.

Az itt letölthető táblázat a Szegedi Tudományegyetem 2024-es oktatói, kutatói és tanári bértábláját és az emelés mértékét tartalmazza.

SZTEinfo
Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri főépülete. Fotó: Sahin-Tóth István

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

    Kövess minket

    Facebook