Egy_szegedi_szervezesu_nemzetkozi_foldrajzverseny_sikerenek_titka

Egy szegedi szervezésű nemzetközi földrajzverseny sikerének titka

Az első, online forduló után, - amelyben csaknem 1000 diák mérettette meg magát - kialakult a döntő 108 főből álló mezőnye a 13. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen. A tanulmányi verseny páratlan népszerűségnek örvend a tanulók és felkészítő tanáraik körében. Mi a titka annak, hogy rekord számú, közel ezer tanuló jelentkezett a versenyre? Hogyan készülnek a szervezők a szegedi döntőre? Erről kérdeztük a kárpát-medencei megmérettetés szakmai vezetőjét, Dr. Szilassi Pétert, aki révén betekinthettünk a verseny kulisszatitkaiba is.

– Minket, szervezőket is nagyon meglepett a földrajzversenyünk iránti felfokozott érdeklődés. Legszebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy közel ezer tanuló jelentkezik a Jakucs versenyre. Talán az lehet a verseny sikerének titka, hogy a tanulók értékelik azt, hogy a verseny a mindennapi földrajzi kérdésekre keresi a választ, és a földrajzi ismeretek alkalmazására helyezi a hangsúlyt. A 21. századi földrajzórákon már rég nem a „mi a fővárosa… hány tonna vasércet termel?” -hez hasonló, unalmas lexikális kérdésekre keressük a választ, hanem napjaink aktuális környezeti és gazdasági kihívásaival foglalkozunk. Úgy érzem, a versenyre jelentkező fiatalokat is jobban érdeklik ezek a környezeti, társadalmi, gazdasági kérdések, hisz a jövőjükről van szó – mondta el Dr. Szilassi Péter szervező, a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék oktatója.

digitaliz_lt_f_ldrajz_k_nyvek_gal_ria_kj__1_450x330

Dr. Szilassi Péternek komoly gyűjteménye van az elmúlt korok földrajztankönyveiből. A verseny résztvevői a felkészüléshez is használhatják a digitalizált anyagot, illetve a középdöntő résztvevői személyesen is megtekinthetnek majd április 12-én néhány különleges darabot. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A verseny nem titkolt célja a tehetséggondozás mellett a fenntartható jövő tervezésében járatos geográfus szakemberek utánpótlásnevelése is. A Jakucs verseny legjobbjai lesznek azok, akik a Szegedi Tudományegyetem földrajz és geográfus szakjain továbbtanulva a 21. század aktuális földrajzi környezeti problémáinak szakértőivé, a jövőt tervező szakemberekké válhatnak. A verseny attól egyedi, hogy a feladatok kreatívak, gondolkodtatóak, és a földrajzórákon megszerzett tudás alkalmazását helyezik előtérbe.

ZP

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte az első, online forduló résztvevőit, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az idei versenyre rekordszámban jelentkeztek középiskolások Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról is. 478 csapat, vagyis 956 középiskolás vett részt az első rostán, ahonnan a legjobbak a személyes jelenléttel megrendezett középdöntőbe jutottak. Február 22-én derült ki, kik készülhetnek a középdöntőre.

Az online forduló résztvevőit az eredményhirdetés előtt Dr. Sipos György, a versenyt rendező tanszék tanszékvezetője köszöntötte.

sgy

Az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének modern, oktatást, kutatást segítő infrastruktúrjával, berendezéseivel is megismerkedhetnek a középdöntő résztvevői. Dr. Sipos György az egyik különleges vizsgálati berendezés előtt. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Gratulálok a továbbjutóknak és arra kérném azokat, akik nem jutottak tovább, hogy ők se csüggedjenek! Jövőre is lesz verseny, az online fordulóban szerzett tapasztalatokat kamatoztatni lehet majd később is. Számos programot ajánlunk mindenkinek, például a tádzsikisztáni expedícióról szóló online YouTube közvetítéséhez is érdemes lesz csatlakozni. Szeretettel várunk mindenkit itt, Szegeden akár osztálykiránduláson. A középdöntő programja, a szaktanárok vezetésével szintén izgalmasnak ígérkezik. A továbbjutottakat alanyi jogon várjuk augusztusban tartandó Geocamp táborunkban, ahol szintén nagyon színvonalas programot tudunk biztosítani, ehhez is csatlakozhat bárki, hogy hogyan arról később adunk tájékoztatást a honlapunkon, illetve a Facebook-os is érdemes követni bennünket- hangsúlyozta Dr. Sipos György.

Lessünk be a verseny színfalai mögé

A Jakucs verseny feladatainak készítői között szép számmal találunk egykori versenyzőket, geográfus földrajztanár szakos és földtudomány szakos SZTE-s hallgatókat is. Ők értik, - hisz korábban már maguk is tapasztalták -, hogy mely kérdések illeszkednek a leginkább a verseny szellemiségéhez. A kérdéseknek érdekesnek, izgalmasnak, ötletesnek, gondolkodtatónak, de a középiskolai földrajz tananyag alapján megoldhatónak kell lenniük. Emellett minden évben kiadnak szakirodalmat, amely olvasmányos és egy-egy aktuális földrajzi problémát mutat be. Ebben az évben a „Vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében” témakörhöz kapcsolódik a versenyfeladatok körülbelül 30 százaléka.

geocamp_dron

Nem egyszerű műfaj szakmailag pontos, érdekes és a versenyzőknek sikerélményt is jelentő, de nem egyetemi szintű versenyfeladatok készítése. Épp ezért a hallgatók mellett az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének oktatói és középiskolai tanárok is készítenek feladatokat, valamint ellenőrzik, ha kell, pontosítják a hallgatók munkáját. Igazi csapatmunka van a háttérben, ahol mindenki testhez álló feladatot kap.

– Összességében egy nagyon vidám hangulatú verseny a miénk, melyen egyaránt élmény szervezőként vagy versenyzőként részt venni. Hogy mi a verseny sikerének titka? Tapasztalataim szerint az elmúlt tizenhárom évben feladatok készítésében és a programok szervezésében segítő hallgatók, az Intézetünkben dolgozó kollégáim és a versenyzők és felkészítő tanáraik számára is sok élményt, tudást és örömet adott ez a verseny. A kísérőprogramok és a verseny legjobbjainak nyereménye, a GEOCAMP során pedig a tanulók megismerhetik Szegedet, bepillanthatnak az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében zajló aktuális kutatások kulisszatitkaiba, megismerkedhetnek a geográfus szakma elhelyezkedési lehetőségeivel. Emellett számos élményben, kalandban és szórakozásban is részük lehet a GEOCAMP során, ahol minden év augusztusában vendégül látjuk Őket – fogalmazott Dr. Szilassi Péter.

A 13. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntője 2024. április 12-én lesz és személyes jelenléttel zajlik majd a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében, ahonnan a legjobbak az április 13-ai fináléba jutnak.

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.