Az_SZTE_versenyen_kiderult_kik_a_legjobb_foldrajzos_kozepiskolasok_a_Karpat-medenceben_fot

Az SZTE versenyén kiderült, kik a legjobb földrajzos középiskolások a Kárpát-medencében

A Jakucs László Nemzetközi Középiskolai földrajzverseny Magyarország, sőt az egész Kárpát-medence legtöbb középiskolai tanulóját megmozgató földrajzversenye. Februárban 478 csapat 956 középiskolása vett részt az első iskolai fordulón, ahonnan a legjobb 96 tanuló jutott be az április 12-én és 13-án, Szegeden megrendezett döntőbe, ahova a környező országok magyar lakta területeiről és hazánk minden vármegyéjéből érkeztek versenyzők.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete által idén is megszervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny szervezői nem hisznek a számmisztikában, hisz az immár 13. alkalommal meghirdetett verseny döntőjére április 13-án került sor.

KJA-Number-2154


A 13-as szám már csak azért sem szerencsétlen a szervezők számára, mivel az idei Jakucs-verseny Magyarország, sőt az egész Kárpát-medence legtöbb középiskolai tanulót megmozgató földrajzversenye.

marikaneni

Jakucs Lászlónét, a verseny névadójának özvegyét köszöntötte a megnyitón Dr. Szilassi Péter, a verseny szakmai vezetője

Februárban 478 csapat, 956 középiskolás vett részt az első iskolai fordulón, ahonnan a legjobb 96 tanuló jutott be az április 12-én és 13-án Szegeden megrendezett döntőbe, ahova a szomszédos országok magyar lakta területeiről és hazánkból érkeztek versenyzők, idén először Horvátországból is.

A megnyitón részt vett Dr. Pfeiffer Ilona, az SZTE TTIK oktatási dékánhelyettese, Dr. Pál-Molnár Elemér, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet intézetvezetője, illetve Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja köszöntőjében kiemelte, hogy a földtudományok olyan diszciplína, amely egyre inkább fókuszba kerül, egyre jobban érinti a mindennapjainkat a klímaváltozástól az energiagazdálkodásig.

KJA-Number-2252

Hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetemen olyan szakembereket képeznek, akik ezeket a rendkívül aktuális és fontos területeket kutatják, alakítják. A kancellár hangsúlyozta, hogy az oktatás során a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektet az egyetem, együttműködve olyan partnercégekkel, mint a MOL. Idén a középiskolai földrajz tananyagon túl a "vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében" témakörhöz kapcsolódó laborfeladatokkal, izgalmas szóbeli és írásbeli feladatokkal kellett megbírkózniuk a versenyzőknek.

KJA-Number-2171


Számos versenyfeladat is jól illusztrálta, hogy a földrajz által kínált komplex szemlélet elengedhetetlenül szükséges napjaink környezeti és klímaváltozással kapcsolatos problémáinak megoldásában. A kétnapos viadal során a felkészítő tanárokra és a versenyen túli élményekre is odafigyeltek a szervezők.

jakucsffikviz

– A kísérőprogramokkal célunk volt bemutatni az SZTE földtudomány, földrajz és geográfus képzéseit. Azt, hogy mivel is foglalkozik egy geográfus, hol lehet elhelyezkedni ezzel a szakmával, hogyan hasznosul a földrajzos tudás a gyakorlatban – mondta el a kétnapos verseny végén annak szakmai vezetője, Dr. Szilassi Péter, az SZTE TTIK FFI oktatója.

A versenyzők bepillantást nyerhettek az SZTE FFI tanszékeinek kutatásaiba is. A kísérő programok során például az aszály, a belvíz, az inváziós növények terjedése, vagy az árvízveszély csökkentésével kapcsolatos kutatások is bemutatásra kerültek.

jakucsffiterepasztal

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából öt csapat jutott a középdöntőbe, egy csapat a döntőbe. A szegedi páros, Báló Dávid Levente és Géczi Dániel kapta a legmagasabb pontot a szóbeli fordulóban, összesítésben a 14. helyet szerezték meg. Felkészítő tanáruk Izing Máté Antal.

A legjobbak könyvjutalommal és könyvutalvánnyal gazdagodtak, valamint SZTE tárgynyereményeket is kaptak. A döntőbe jutó versenyzők értékes felvételi intézményi pontokat szereztek, amelyeket az SZTE TTIK BSc képzésekre történő felvételi során is felhasználhatnak, illetve ingyenesen vehetnek részt az SZTE Geocamp-en.

 

A 13. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny dobogósai

 

1. Óbudai Árpád Gimnázium: Godó Loránd; Izsa Jenő Géza, felkészítő tanár: Kéri András

2. Egri Dobó István Gimnázium: Sütő Áron, Szabó Merse, felkészítő tanár: Dr. Veresné Kis Krisztina

3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium: Keresztesi-Kiss Máté; Kovách Márk, felkészítő tanár: Vizy Zsolt

A verseny egyre növekvő népszerűségének titka, hogy a színes kísérő programok, valamint a legjobbaknak ajánlott GEOCAMP tábor a földrajzos tudás mindennapi életben való hasznosíthatósága mellett a geográfus szakma műhelytitkaiba is beavatja a tanulókat.

KJA-Number-2306

Egyedivé teszi a Jakucs László Földrajzversenyt az is, hogy a szervezők között egyre több az egykori versenyző, akik itt ismerték és kedvelték meg a Szegedi Tudományegyetemet.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám és SZTE TTIK FFI

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.