Oromunnep_az_SZTE-n_Kariko_Katalin_Nobel_dijas_lett

Örömünnep az SZTE-n: Karikó Katalin Nobel-díjas lett

Sajtónyilvános eseményen, az újságírókkal közösen várta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bejelentését a Szegedi Tudományegyetem vezetősége 2023. október 2-án, az egyetem központi épületében. Az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint évek óta az esélyesek között tartották számon, és idén meg is kapta a tudományos világ legjelentősebb elismerését. A Szegedi Tudományegyetem élőben kapcsolta az SZTE történetének második Nobel-díjasát, Amerikából.

"Ahogy halljátok, itt minden csörög!” – mondta láthatóan meghatottan a friss Nobel-díjas, amikor az internet segítségével kapcsolatot tudtak teremteni vele. Első gondolatainak egyike az édesanyja volt, aki – mint mondta – mindig figyelemmel kísérte a Nobel-díj bejelentését, mondván „Hátha téged mondanak be, fiam!”. Ez 2023. október 2-án valóra vált, hiszen Dr. Karikó Katalin, az SZTE alumnája, jelenlegi kutatóprofesszora és díszdoktora nyerte el a fiziológiai és orvostudományi kategóriában a tudomány Oscar-díját.

Karikó Katalin élő kapcsolás

Karikó Katalin az otthonából, interneten jelentkezett be a Szegedi Tudományegyetem eseményén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Magyarországon tanuló diákoknak azt üzente az új Nobel-díjas, hogy figyeljenek a fizikális és mentális egészségükre, tanulják meg a stresszt kezelni. „Örömmel végezzék, amit csinálnak, mert akkor egyre jobbak lesznek benne! Arra koncentráljanak, amit meg tudnak változtatni” – mondta Dr. Karikó Katalin az élő bejelentkezés során.

Dr. Karikó Katalint évek óta az esélyesek közé sorolták, a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztését is lehetővé tevő mRNS-hez kapcsolható felfedezései kapcsán. Az SZTE alumnája, jelenlegi kutatóprofesszora azért került a lehetséges nyertesek közé, mert a Covid-19 pandémia megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése a világ figyelmét hírvivő RNS-sel kapcsolatos felfedezései jelentőségére irányította.

1901. óta 114 fiziológiai és orvosi Nobel-díjat ítéltek oda, eddig 12 nő kapott ilyen elismerést, Karikó Katalin a 13-ik.



– Nem véletlen, hogy sok újságírói kérdést tettek fel a bejelentés helyszínén, Svédországban a jelenlévők, hiszen Karikó Katalin kutatásai és az azokra alapozott fejlesztések világszinten is rendkívül nagy jelentőségűek. Ha lenne olyan tudományos díj, amit a kitartásért adnak, azt is meg kellene kapnia Katinak. Amikor arról beszélünk, hogy kit lehet a fiatalok elé példaképként állítani, ő ezzel a tulajdonságával is messze kiemelkedik a lehetséges példaképek közül – mondta el Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki elsőként gratulált az egyetem vezetői közül, és kiemelte, hogy Karikó Katalin pontosan azt csinálta, amit Alfred Nobel a végrendeletében leírt az általa alapított díj kapcsán.

szabo_gabor

Szabó Gábor és Karikó Katalin egyidőben voltak az SZTE hallgatói. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Meghatódottan emlékeztette a jelenlévőket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora arra, hogy pár évvel ezelőtt a Covid-19 pandémia során egész civilizációnk gyökeresen megváltozott és olyan kihívással találta szembe magát, amit csak olyan briliáns elmék segítségével lehetett rövid idő alatt kezelni, mint Dr. Karikó Katalin.

– Katalin több szempontból is nagyon megérdemelte ezt a díjat. Habár ő maga azt nyilatkozta, hogy a díjak nem érdeklik, és számos komoly tudományos elismerését és az azzal járó anyagi támogatást felajánlotta a Szegedi Tudományegyetemnek, a fiatal tudósok számára. Az, hogy őt nem lehetett eltántorítani a tudományos céljától, hogy mindig hitt abban, amit csinált, magában hordozta a sikert és azt mutatja, hogy a megfelelő személyiség - a megfelelő képzéssel és olyan tanárokkal, akik ezt az attitűdöt felerősítik - bárhová el tud jutni – mondta el a rektor.

Nobel_dij_1

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja a bejelentésen. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes történelmi távlatba helyezte Karikó Katalin Nobel-díját és párhuzamba állította az SZTE első Nobel-díjasával, Szent-Györgyi Alberttel. Hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem minden korban a tudományos élet innovatív központja volt, amely reagált a társadalmat leginkább érintő kérdésekre és egyedülálló új tudást hozott létre.

unneples

A bejelentést követően közös koccintással ünnepelték az esemény résztvevői az SZTE második Nobel-díjasát.

koccintas

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem második Nobel-díjasát ma este a JATE Klubban ünnepli az egyetem, egy hét múlva pedig személyesen is lehet gratulálni Dr. Karikó Katalinnak, hiszen Magyarországra látogat.

Lévai Ferenc

Nyitókép: Az SZTE vezetői megtudják, hogy Karikó Katalin Nobel-díjat nyert., Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Friss Hírek

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.