Universitas Miskolciensis logo__Soproni_Egyetem_v2
*

«||»
KKP2024-25.1_Korforgasos_allati_termek_eloallitas

Körforgásos állati termék előállítás

Az állati termék előállítás „zöld kérdéseinek” áttekintése egy agrárszakember segítségével.


Valóban „ördögtől való” lenne a nagyüzemi technológia az állati termék előállításban? Valójában mekkora az állati termék előállítás környezeti lábnyoma? Valóban a kérődzők a felelősek a klímaváltozásért? Biztos, hogy összeegyeztethetetlen a nagyüzem és a fenntarthatóság? Valóban az alternatív állattartási rendszerek jelentenek megoldást az élelmezési problémákra?

 

A kurzus céljai a következők: az állati termék-előállítást érintő kérdések (termelés, környezetvédelem, fenntarthatóság, állatvédelem) áttekintése, valamint az ágazat globális kihívásokhoz való hozzájárulása és a megoldási stratégiák megvitatása (SDG – Sustainable Development Goals). A kiválasztott állattartó telep (pl.: sertés, szarvasmarha, baromfi, nyúl) - a szakmai háttéranyag információs bázisa alapján – agrárkörnyezeti rendszerbe helyezése, ismertetése, adott esetben bírálata és szakmai véleményformálás objektív információk alapján (pro-, kontra).

 

Oktató: Dr. Süli Ágnes (SZTE)

Tervezett kontaktórák száma: 6

Előtanulmányi követelmény: nincs

 

Feladatok a félév során, a kurzus teljesítése:

 

  • Projektfeladat: Farmer’s solution – menjünk ki és nézzük meg, mi történik az állattartó telepeken (gumicsizma ajánlott). Hogyan termelünk állatokkal, és hogyan kerül az élelmiszer az asztalunkra?
    A projektfeladat: 2 részfeladatra bontva
  1. Az állattartó telep (a csoport által választott) ismertetése és a lokális szinten megjelenő és érzékelhető globális környezeti problémák és azok hatásának bemutatása az adott telep működésére, termelésére (pl. aszálykár, hőstressz, hígtrágya elhelyezés, munkaerő).

Állattartó telep kiválasztása (faj, termelési irány, állatlétszám) és a telep működésének felmérése a szakmai háttéranyagban foglalt objektív információk alapján és a telepen dolgozó szakemberek segítségével (interjú készítés):

    • milyen állattartó telep (faj, telepméret, állatlétszám, stb…)
    • telep elhelyezkedése (eltérő régiók, különböző termelés feltételek, problémák)
    • takarmányozási technológia felmérése (termesztett vagy vásárolt takarmány, klímaváltozás hatása a takarmánynövények termesztésére adott régióban)
    • tartástechnológia felmérése (hőstressz okozta termelési problémák – régiófüggő)
    • telepi infrastruktúra felmérése

    2. Az állattartó telep (a csoport által választott) gyakorlatának pontos felmérését követően a telep illeszkedése az SDG (Sustainable Development Goals) valamely céljához. Az SDG szempontjából „jó gyakorlatra” való javaslattétel - SDG cél, telep illeszkedő vagy nem illeszkedő gyakorlata, javaslat/akcióterv.

  • Projektbeszámoló: Prezentáció elkészítése, amely tartalmazza a következőket:
    • A molekulahálóban található szakmai háttéranyagra alapozott információk és a telepen dolgozók szakemberek adatai (interjú) alapján az állattartó telep részletes ismertetése.
    • Az állattartó telep illeszkedése valamely SDG-hez (Sustainable Development Goals).
    • Az állattartó telep nem illeszkedése valamely SDG-hez esetén javaslat kidolgozása és bemutatása
rrf-hun-jo

A képzés megvalósítását az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatja. A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.