Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek, események  --  Hírek, sajtóközleményekÚjabb 2040 napelemet telepített közel 300 millió forint támogatásból a Szegedi Tudományegyetem egy uniós projekt keretében

Újabb 2040 darab napelem került a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére abból a 297,71 millió forint támogatásból, amit az egyetem a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program pályázatán a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt megvalósításához nyert. Ezzel a beruházással az Szegedi Tudományegyetem továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye marad, és vélhetően 2015-ben is sikerül megőriznie előkelő helyét a világ és Európa zöld egyetemeinek rangsorában.

2015 augusztusában zárult a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt, melynek során 18 helyszínen összesen 2040 db áramot termelő napelemet telepítettek az egyetem épületeinek tetejére. Az intézmény ily módon kívánja minimalizálni az irodaépületek üzemeltetési- és azon belül energiaköltségeit. „Ezzel a beruházással elértük, hogy nekünk van Magyarországon a legnagyobb napelem kapacitásunk, ami a korábbi napelemek termelésével együtt összesen évi 40 millió forint villanyszámla megtakarítást jelent majd az egyetemnek” – összegezte az eredményeket Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a projektzáró sajtótájékoztatón.


A saját villamos energia termeléssel a költségeket jelentősen csökkenteni tudja az egyetem. Ezzel ellensúlyozza a globális felmelegedés okozta egyre melegebb nyári hőmérsékletet elviselhetővé tevő klímatechnológia üzemeltetési költségeinek növekedését. A napelemek telepítése több előnnyel is jár: a csúcsigényeket adó légkondicionálási időszak villamosenergiai felhasználása egybeesik a napelemek maximális termelésének időszakával. Járulékos előny továbbá, hogy a napelemek árnyékolják a tetőt, az elvonandó hőenergiát ezen a felületen így a felére, harmadára csökkentik.


A projekt során telepített és jelenleg már működő napelemek összesen 510 kW beépített teljesítményt jelentenek. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami évi 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére. További előnye a technológiának, hogy az üzemelési ideje hosszú, 35 év, ugyanakkor karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.


Az egyetem épületei különböző időszakokban, különböző építészeti stílusban épültek, így energetikai szempontból is egyéni jellemzőkkel bírnak. A kivitelezési helyszíneken előfordulnak lapos és ferde tetőszerkezetek is. A napelemek telepítésére ugyan a lapos tetős épületek a legalkalmasabbak, de a hagyományos tetőre is el lehet helyezni napelemeket, így a régebbi épületek sem maradnak ki az alternatív energia termeléséből. A napelemek az épületek építészeti sajátosságait figyelembe véve megközelítőleg déli tájolással helyezkednek el. A napelemtáblák szolár tartószerkezetei 35 fokos dőlésszöget biztosítanak a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében.


A fejlesztés összhangban van a Szegedi Tudományegyetem energia korszerűsítési, környezettudatos törekvéseivel. A Tisza-parti universitas a világ zöld egyetemeit összehasonlító 2014. évi világrangsorában a top 20 közé emelkedett, Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít.