Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

A projekt bemutatásaKEOP-4.10.0/K/14-2014-0045 index


A projekt címe: Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen

 

A projekt időtartama: 2015. 02. 01. - 2015. 08. 31.

 

A projekt főösszege: 297 717 831 Ft

 

Támogatási összeg: 297 717 831 Ft

 

Önerő (SZTE): 0 - Ft (0%)

 

Projektmenedzser: Csiszár József

 

 

A Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen című projektet a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére (KEOP-4.10.0/K/14) pályázat támogatja, mely kiírás célja a környezetet kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése. Kiemelt célkitűzés a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben, a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása.

 

A Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen című projekt során 18 helyszínen összesen 2040 darab napelemet telepítenek az intézmény épületeinek tetejére. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére. Járulékos előny, hogy a nagy felületű napelemek védik a napsugárzástól az épületeket, így nyáron jelentős hűtési energiacsökkenést is elérhető.

 

A fotovoltaikus rendszerek kialakításával a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) környezetbarát módon teszi gazdaságosabbá működését, minimalizálja üzemeltetési- és azon belül energiaköltségeit. A fejlesztés eredményeképp éves szinten 585,664 t/év CO2 megtakarítás érhető el. A technológia előnye, hogy az üzemelési ideje hosszú (35 év), és karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.

 

Az egyetem épületei különböző időszakokban, különböző építészeti stílusban épültek, így energetikai szempontból is egyéni jellemzőkkel bírnak. A kivitelezési helyszíneken előfordulnak lapos és ferde tetőszerkezetek is. A kiválasztott épületeknél a napelemek építészeti kivitelezhetőségét előzetesen statikailag felmérték. A tetőknek a napelemek súlyán kívül a szél és hó terheléseket is el kell viselnie. A napelemek az épületek építészeti sajátosságait figyelembe véve megközelítőleg déli tájolással helyezkednek el. A napelemtáblák szolár tartószerkezetei 35 fokos dőlésszöget biztosítanak a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében. A kiválasztott Fronius Symo inverterek két Mpp munkaponttal, és beépített kommunikációs interface-szel rendelkeznek, így mind a tetők tagoltsága miatti teljesítmény optimalizálás, mind a későbbi monitorozás is könnyen kialakítható. Az inverterek a napelemekhez közel, tetőtérben vagy a napelem táblák mögötti részben helyezkednek el, így a kábelezés a lehető legrövidebb lehet. A napelemek túlfeszültség védelmének érdekében mind az egyenáramú, mind a váltakozó áramú oldalon is elhelyeznek túlfeszültség védelmi eszközöket. A tetőkön a modulokat villámoktól védetten helyezik el, de ahol szükséges a villámvédelmi rendszert is kiegészítik. Az invertereket a váltakozó áramú hálózatba az áramszolgáltatói leírás szerint kapcsolják, aminek mérhetőségét „ad-vesz” mérő fogja biztosítani. Az eddigi napelemes rendszerek tapasztalataiból kiindulva a meddő komponensek kiküszöbölése érdekében ezen rendszereket a fázisjavító berendezések elé csatlakoztatják.

 

Az SZTE 18 épülete, melynek tetejére napelem kerül a következő:

 

 

Épület

Cím

1

Központi raktár Kazánház - Mosoda

Szeged, Semmelweis u. 8.

2

410 ágyas klinika Új Kli. Üzemsz. Csp.

Szeged, Semmelweis u. 6.

3

Semmelweis Kollégium

Szeged, Semmelweis u. 4.

4

Neuropszihiátria

Szeged, Leányszállás köz 2/b

5

ETSZK főépület Ápolási Tanszék

Szeged, Temesvári Körút 31.

6

Madzsar Kollégium

Szeged, Bal fasor 39-45.

7

ETSZK Béke u.-i Kollégium

Szeged, Béke u. 11-13.

8

ÁOK Gazdasági Igazgatóság

Szeged, Tisza Lajos krt. 107.

9

TIK

Szeged, Ady tér 10.

10

Füvészkert

Szeged, Lövölde u. 40.

11

JGYPK Általános Iskola

Szeged, Boldogasszony sgt. 8.

12

JGYPK Főépület

Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

13

Irinyi épület

Szeged, Tisza L. krt. 103.

14

Mérnök Kar Főépület

Szeged, Mars tér 7.

15

Bölcsészettudományi Kar

Szeged, Egyetem u. 2

16

Zeneművészeti Kar

Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81.

17

JGYPK Oktatási Épület

Szeged, Szilléri sgt. 12.

18

ÁJTK Oktatási Épület

Szeged, Tisza Lajos krt. 54.