Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Az Egyetemről  --  KöszöntőKöszöntő - Szeged egyetemváros


 SZG_igazolvanykep2010Kedves Látogató!

 

Köszöntöm a Szegedi Tudományegyetem mintegy 30 ezer hallgatója és közel 8 ezer munkatársa nevében!

Megtisztelő számunkra, hogy Ön is meg szeretné ismerni a Szegedi Tudományegyetem, a hazai és nemzetközi szinten egyaránt ismert és elismert képző- és kutatóhely mindennapjainak, közös gondolkodásának helyszíneit – a szegedi universitas campusát, épületeit!

 

A szegedi felsőoktatás infrastruktúrájának létrehozásában nagy szerepe volt egykori kultuszminiszterünknek, gróf Klebelsberg Kunónak, aki bizonyos volt abban, hogy a nagy múltú kolozsvári egyetem méltó otthont kap Szegeden, és a „Tisza-parti Göttinga” hamarosan a tudományos élet jelentős képviselője lesz. Remélem, hogy ezt Ön is igazolva látja a Szegedi Tudományegyetem épületeiben és az universitashoz kapcsolódó helyszíneken járva! Mint ahogy arról is bizonyságot szerezhet, hogy Szeged és egyeteme, az egyetem és a város sorsa összefonódott. Szeged: egyetemváros!

 

Kellemes tudomány- és kultúrtörténeti sétát kívánok Önnek Magyarország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézménye és a legismertebb egyetemi világrangsorokban szereplő Szegedi Tudományegyetem területén!

 

Szabó Gábor

akadémikus,

a Szegedi Tudományegyetem rektora
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BEMUTATÁSA: Veritas, Virtus, Libertas

 

A Szegedi Tudományegyetem – „Ahol tudás és szándék találkozik” – jelmondatának választott három értéket is: „Veritas, Virtus, Libertas”, vagyis az „igazság, bátorság, szabadság”.

 

honlap_kezdoA szegedi univerzitás eszmetörténeti és intézményi gyökere: a Báthory István (1533-1586) erdélyi fejedelem, lengyel király és Litvánia nagyhercege által Vilnában 1581. május 12-én kiadott alapítólevéllel Kolozsvárott létrehozott egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2000. január 1-jén a szegedi és a hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmények integrálódásának eredményeként lett mára 12 karú universitas.


 

Az SZTE számokban: mintegy 30 ezer hallgató, közel 7 ezer egyetemi munkatárs, hozzávetőlegesen 60 milliárd forintos költségvetési főösszeg, 400 ezer négyzetméter alapterületű, összességében 23 ezer személy befogadására alkalmas intézményi infrastruktúra, 12 oktatási, tudományos és művészeti tevékenységgel egyaránt foglalkozó kar. 91 alapképzési szak; 125 mesterszak; 4 osztatlan képzés; 76 szakirányú továbbképzés, illetve kiegészítő képzés; 33 akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzés; 19 doktori iskola. Az SZTE 1598 oktatója közül 19 akadémikus, 114 akadémiai doktor és 643 PhD fokozattal rendelkezik. A Magyar Tudományos Akadémiával való közös munka eredményeként az SZTE négy karán 20 támogatott kutatócsoport is működik, melyek közül 12 akadémiai finanszírozású. Az Európai Unió 7. K+F Keretprogramjában 21 nyertes pályázat kötődik a szegedi egyetemhez.

 

A Szegedi Tudományegyetem Magyarországon az egyik legrangosabb felsőoktatási intézmény, vidék-Magyarország legnépszerűbb továbbtanulási célpontja. Képzési kínálata: kiterjed az agrár, a bölcsészettudományi, a gazdaságtudományi, az informatikai, a jogi és igazgatási, a műszaki, a művészet, a művészetközvetítés, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusképzés, a sporttudományi, a társadalomtudományi és a természettudományi területekre. Az SZTE elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat, a kutatóegyetemi címet, a kiemelt egyetemi címet.

 

A Szegedi Tudományegyetem a világban 61 testvéregyetemmel áll kapcsolatban. 1998-2013 között 3631 szegedi egyetemista utazott 2011 város 278 egyetemére tapasztalatot gyűjteni. Az Erasmus programon belül 30 ország 432 intézményével áll kapcsolatban az SZTE. Évtizedek óta tartó kiemelkedő színvonalú oktatási, kutatási és művészeti tevékenységét tükrözi: az európai egyetemek tudományos ranglistáján (ARWU) a 124. hely, a shanghaji Jiao Tong Egyetem gondozásában elkészült, a világ egyetemeinek rangsorát bemutató vizsgálat, melynek eredményei szerint a Tisza-parti universitas az elmúlt években a 301-400. helyen foglalt helyet, ezzel már évek óta az ötszázas „elitklub” tagja.

 

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) elérhetőségei:

Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: +36 62 544-000

web: www.u-szeged.hu

 

A Szegedi Tudományegyetem közel 300 épülete közül nézzük meg a legjellegzetesebbeket! SZTE-LÁTNIVALÓK: Egyetem a város szívében.