Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Az Egyetemről  --  Virtuális egyetemi séta  --  Dugonics tér és egyetem központi épületeAz SZTE központi épülete a Dugonics téren

Szeged: egyetemváros. A campus egyik központja: a Dugonics tér. Az itteni információs „totemoszlopnál” a szegedi és a campus látnivalói között keresgélő, ha felpillant, meggyőződhet arról, hogy a szegedi Dugonics tér egyik legfőbb látványossága a Szegedi Tudományegyetem klasszicista elemeket is tartalmazó koraeklektikus stílusú úgynevezett „központi épülete”.SZTE egyetemi webséta nagyobb térképen való megjelenítése


Az oktatást szolgálja az eredetileg reáltanodaként fölavatott szegedi Dugonics tér 13. szám alatti épület, amely 1921 óta az egyetem rektori hivatalának és más, központi intézményeinek ad otthont. Ezt fejezi ki, hogy az épületet 2011. évi felújítása óta Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központnak nevezik.


bejarat_belso(Ez A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése című, TIOP 1.3.1-07/2-2F-2009-0004 számú projekt eredménye. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.)

 

A Dugonics tér keleti oldalán 1873-ban átadott épületet Skalnitzky Antal tervezte, kivitelezője: Arleth Ferenc. A négy utcára néző, háromszintes épület eredetileg a Főreáltanodának adott otthont. Egy-egy oroszlán állt az épület mellvédjének sarkain. Az 1879. március 12-i „nagyárvíz” idején sok szegedinek nyújtott menedéket a város egyik akkori legmagasabb pontján álló épület. Később (1882-től) az épület – a reáliskola mellett – helyet adott a Somogyi-könyvtárnak, melyet itt nyitott meg 1883. október 16-án Ferenc József osztrák császár és magyar király. Szeged újjáépítésekor, 1894-ben ide helyezték az ítélőtáblát. Ekkor helyezték a mellvéd közepére Justitia szobrát.

A kolozsvári egyetem Szegedre „menekülésekor” (1921) lett a felsőoktatási intézmény központi épülete a Dugonics tér 13. Azóta számos egyetemi intézmény otthona, sok híres tudós és hallgató munkahelye az épület.


A Dugonics téri egyetemi épület és környékének további történetéről, látnivalóiról is olvashat a következő oldalakon.


Sétáljunk tovább, ismerjük meg az egész campust! A szegedi Dugonics térről bármely égtájnak indulunk, előbb-utóbb egyetemi épületre bukkanunk – Szeged: egyetemváros!