Tudomány és Innováció

1 [2] 
2010. október 27.

Az embereket gyógyítsuk, vagy a szúnyogokat irtsuk maláriajárvány idején? Egy képzeletbeli szegény ország egészségügyi miniszterének dilemmájára választ ad, segít a legjobb stratégia megtalálásában a matematikai járványtan. A szép hagyományokat ápoló, de hazánkban újszerű tudományág művelője Röst Gergely. Az SZTE Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus

2010. október 27.

Két csillagda, közel tíz távcső, negyven, csillagásznak tanuló egyetemista. E számokon túl a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csillagászképzését az is jellemzi, hogy itt kisbolygókat és szupernóvát fedeztek fel, most pedig – többek között – kozmológiával, a káosszal, valamint más csillagok körüli bolygók és holdak kimutatásával foglalkoznak.

2010. október 27.

Biológiai úton hidrogént és biogázt is termeltethet az ember mikrobákat „dolgoztatva". De a biotechnológiával foglalkozó kutató olyan gyakorlati problémák megoldására is „ráveheti" a „bacikat", mint a bioremedáció, vagyis káros és veszélyes hulladékok eltakarítása.

2010. október 13.

Mint etűdöt játszani a zongorázni tanulónak, olyan ujjgyakorlat a matematika történetének sok fejezete az egyetemi hallgató vagy a kutató számára. Az algebra atyjának is nevezett Diophantos könyveinek csak egyik érdekessége, hogy a szöveges problémára szöveges válaszokat adott – minden matematikai formula nélkül.

2010. október 13.

A civilizáció átalakítja a természeti környezetet. De az ökoszisztéma, s az ennek lényegét kifejező klíma is hat az emberiség történelmére. Igaz ez a Kárpát-medencében is.

2010. október 13.

Közép-Európa egyik legsokoldalúbb kormeghatározó laboratóriuma a Szegedi Tudományegyetemen működik. Méréseik célja a homokos, illetve löszös üledékek utolsó napfényre kerülése, valamint az agyagszobrok és -téglák kiégetése óta eltelt idő meghatározása.

2010. október 13.

Cambridge, Szeged - Egyszerű matematikai alakzatokkal is leírhatók, mégis bonyolultak a vírusok. Miért? A magyarázattal szolgáló Fejér Szilárd módszere áttörést hozhat az orvoslásban is.

2010. október 13.

Szeged - 5 milliárd köbméter víz, Magyarország éves vízfelhasználásának teljes mennyisége hiányzik a kritikus években. A szegedi egyetemen klímaváltozást tükröző környezetérzékenységi térképet készítenek.

1 [2]