2022. július 2., szombat

rektori_zaszlokkal

Szerezd meg öt európai egyetem diplomáját Szegeden!

Egy egész kontinens állampolgárának lenni jó. Az Európai Unió egyik legnagyobb előnye, hogy az ember úgy utazhat el bármelyik országba, mintha a szomszéd városba menne. A fiatal felnőtteket pedig nem csak rövid távú turisztikai kalandokkal kecsegteti a határtalanság. Az európai egyetemek közötti programok páratlan lehetőségeket kínálnak a tudás és a látókör kiszélesítésére, az életre szóló emlékek gyűjtésére.


Az utóbbi években hazánkban is folyamatosan emelkedik azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik külföldön szeretnének egyetemre járni, de a külföldi ösztöndíjak, tanulási lehetőségek a legfontosabb szempontok között vannak egyetemválasztáskor azoknál a diákoknál is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak éveket Magyarországtól távol tölteni. Az Európai Unió és a magyar egyetemek szerencsére utóbbiak számára is rengeteg lehetőséget kínálnak.


A EUGLOH ( European University Alliance for Global Health) öt európai egyetem közös projektje, melynek tagjai a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) kívül a francia Paris-Saclay Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, illetve a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem. A program 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és felsőoktatási munkatárs számára teszi lehetővé az öt egyetem és így az öt ország közötti mobilitást.


A EUGLOH lehetőséget ad a klasszikus, Erasmus mobilitásra, vagyis is arra, hogy a hallgatók a külföldi egyetemeken végezzenek el egy-egy félévet. Bár országonként vannak különbségek, az Európai Uniós támogatás, amit a hallgatók kapnak, jellemzően útiköltségre és lakhatásra elég, illetve tandíjjal biztosan nem kell számolni. Egy hallgató egy képzés keretében két félévet tölthet külföldi egyetemen, vagyis ha valaki BA és az MA diplomájá is szerez, összesen négyet.


Ez azt jelenti, hogy egy szegedi diák akár mind a négy partneregyetemen eltölthet egy-egy félévet a mesterképzése végéig.


„A EUGLOH azonban jóval több ennél. A program a virtuális mobilitás keretében lehetőséget biztosít arra is, hogy a hallgatók csak egy-egy tanegységet vegyenek fel a partneregyetemeken, ahogy azt is lehetővé teszi, hogy részt vehessenek olyan külföldi programokon, mint egy nemzetközi konferencia, egy workshop, vagy egy karriernap”.


Mind az öt egyetem odafigyel a hallgatói visszajelzésekre, és azok alapján elmondható, hogy a diákok számára nagyon vonzó, ha pár nap, vagy akár pár óra erejéig becsatlakozhatnak egy másik egyetem életébe, vagy egy nemzetközi projektben, egy igazi multinacionális csapatban dolgozhatnak.


Élménybeszámoló Sikó Beáta, a szegedi Student Board elnökének tollából.


EUGLOH-Porto06


Mit adott nekem a EUGLOH?

 

Röviden összefoglalva: lehetőséget. A EUGLOH öt egyetem kapuit tárja ki a hallgatók előtt, és a tanulás megreformálása mellett különböző soft skillek elsajátítását is lehetővé teszi. A nemzetközi Student Board tagjaként – ami a EUGLOH egyik kiemelt testülete – lehetőségem nyílt külföldi, inspiráló fiatalokkal együtt dolgozni, és valami nálunk sokkal nagyobbat létrehozni. A EUGLOH egyik jelmondata a “Shaping our future!”, ami tökéletesen leírja a mi, azaz a diákok küldetését. A szövetség lehetővé teszi, hogy hallgatóként szót emeljünk magunkért, és érvényesítsük az általunk képviselt tanulók érdekeit. Erre kiváló lehetőséget biztosított többek között az októberben Portóban megrendezett Annual Summit is.


EUGLOH-Porto04

 

Mit jelent az Annual Summit, és mi történt ott?

 

Az Annual Summit a szövetség kapcsolatát erősítő, évente megrendezett csúcstalálkozó. Az esemény programjában mi, hallgatók is teret kaptunk, és egy saját plenáris előadás keretében megfogalmazhattuk azt, hogy hogyan látjuk a EUGLOH-t. Emellett arról is beszéltünk, hogy mi, diákok hogyan vagyunk képesek egy EUGLOH-közösség kialakítására. Azt gondolom, hogy hallgatóként rendkívül felemelő és megtisztelő élmény volt, hogy az öt egyetem vezetői és minden tag egyenlő félként kezelt bennünket, és lehetőségünk nyílt megközelítőleg 210 000 hallgatóit képviselni.

 

Mire számíthatnak a hallgatók a EUGLOH-tól?

 

A EUGLOH hosszú távú célja egy egységes európai egyetem létrehozása, amelyben a diákok előtt az országhatárok által felállított korlátok megszűnnek létezni. Elképesztő belegondolni, hogy a jövő EUGLOH-egyetemén szabad átjárás lesz a campusok között, és az európai gondolkodásmód, a nemzetközi tudás szabad áramlása a hétköznapjaink része lesz. Már alig várom, hogy együtt tanuljunk Európa különböző pontjain!


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.
kovacs-benceKovács Bence – TTIK: fizika

Az SZTE-t azért választottam, mert egy „nyugisabb” egyetemi várost kerestem. Az SZTE minden szempontból kiválóan szolgálja a hallgatók igényeit, legyen szó külföldi lehetőségekről, szabadidős vagy kulturális programokról. Nem bántam meg, hogy az SZTE-re jöttem, az egyetemi éveimet jobb helyen nem is tudnám elképzelni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *