2022. január 25., kedd

felveteli_szeged

Ösztöndíjak, kedvezmények

Kedves Leendő Hallgató(nk)!

 

Mint a Szegedi Tudományegyetem államilag finanszírozott, nappali tagozatos hallgatója, számos juttatásban részesülhetsz.

 

Annak érdekében, hogy biztosan ne maradj le semmiről, megpróbáltuk neked egy helyre összegyűjteni azt a számos kedvezményt és ösztöndíjrendszert, ami bizonyítja: Szegeden tanulni nem csak tanulmányi és közösségi élet szempontjából, de anyagilag is megéri. Szemezgess bátran az alábbi lehetőségek közül, és válaszd ki bátran, hogy Te melyik ösztöndíjat, támogatást fogod már az első évben igénybe venni. :)


Kedvezmények

 

Féléves városi bérlet

Ez pont az, aminek hangzik. Sem több, sem kevesebb. A SZTE nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatóinak 90%-a szociális alapon ingyenes, féléves városi tömegközlekedési bérletet kapnak, amennyiben erre pályáznak és elérik a szükséges ponthatárt és megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

 

Diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezmények

A diákigazolvány nemcsak a villamoson, trolin, buszon, valamint az ide- és hazaút során lesz hasznos, hanem különféle kedvezmények forrása is. Például akár még vásárolhatsz is vele.

 

Ösztöndíjak

 

Mint azt biztosan tudod, az SZTE ösztöndíjjal támogatja a szorgalmas és tehetséges diákjait. A most következő összeállításban a konkrét, anyagi támogatásokról olvashatsz, a teljesség igénye nélkül, amolyan kóstoló gyanánt.

 

Rendszeres Szociális Ösztöndíj: egy kicsit ez is a nevéből fakad. Pályázatod alapján az államilag támogatott teljes idejű felsőfokú szakképzésben, alap- és mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatóként akár 24.000 Ft támogatásban is részesülhetsz. Havonta. Tényleg.

 

Tanulmányi Ösztöndíj: Ha valamiről, akkor erről tuti hallottál már. Tanulmányi ösztöndíjban minden állami ösztöndíjas hallgató részesülhet, aki nem az első félévét kezdi meg a Szegedi Tudományegyetemen, azaz rendelkezik az ösztöndíj megállapításához szükséges tanulmányi átlaggal. Ergo, ha elég jól tanultál, jön az ösztöndíj. Átutalva. A Te bankszámládra. És arra költöd/spórolod meg, amire csak szeretnéd. Az ösztöndíj megállapításáról és annak szabályzatairól itt olvashatsz.

 

Bursa Hungarica Ösztöndíj: A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj olyan pénzbeli szociális támogatás, aminek elbírálását nem az Egyetem végzi, azonban sikeres pályázat esetén az Egyetem folyósítja azt. A Bursa Hungarica ösztöndíjat az oktatási miniszter pályázat alapján ítéli oda. A pályázatot az állandó lakóhelyed szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhető pályázati űrlapon, aláírva, egy példányban kell benyújtani. Tudom, hogy nagyon hivatalosan hangzik, de hidd el, hogy megéri a macerát, mert kb. 100.000 Ft-ot is kaphatsz. Komolyan. Viszont azt fontos tudnod, hogy ez az ösztöndíj, kizárólag szociális szempontok alapján ítélhető meg, a pályázó tanulmányi eredménye itt nem vehető figyelembe. További információ. De ne csüggedj, van még ott, ahonnan ez jött. ;)

 

Szeged Városi Ösztöndíj: Avagy csinálj pénzt abból, hogy sportolsz. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázata a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nappali tagozatán tanuló, kiemelkedő teljesítményt elért diákok tanulmányainak anyagi támogatására.

 

Sportösztöndíj: Az SZTE-n tanuló, kiváló sportolók számára külön Sportösztöndíjat is hoztunk létre.

 

Erasmus Ösztöndíj: Szeretsz idegen nyelven beszélni? Nem veted meg az utazást? ;) Akkor szeretni fogod, hogy SZTE-sként lehetőséged van az SZTE külföldi partneregyetemein is részképzést folytatni, illetve külföldi szakmai gyakorlatra szert tenni az Erasmus program keretében. További információk az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság honlapján olvashatók.

 


A központi ösztöndíjakon túl a Szegedi Tudományegyetem számos kara indított saját hatáskörben különböző ösztöndíjakat, ösztöndíjrendszereket. Ezekről részletesen a kari felvételi tájékoztató oldalakon olvashatsz.

 

Ha úgy gondolod, hogy ösztöndíjakból sosem elég, akkor egyetértünk. Az SZTE további ösztöndíjairól az SZTE Junior Akadémia honlapján találsz információt.

 

Emlékeztetőül

SZTE Junior Akadémia és a Szegedi Tehetséggondozó Tanács ösztöndíjai - egyszeri juttatás

Az Év Tehetsége ösztöndíj

100 000 Ft

Kiválósági Lista (bronz-ezüst-arany fokozat)

20 000 – 80 000 Ft

SZTE Esélyegyenlőségi Talent ösztöndíj

20 000 – 60 000 Ft

Vállalati ösztöndíjak

80 000 – 250 000 Ft

SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjai - egyszeri juttatás

SZTE Sófi-alapítvány Gyémánt Díj (5fő)

200 000 Ft

SZTE Sófi-alapítvány Arany Díj (6fő)

50 000 Ft

Összegyetemi ösztöndíjak

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj

10 hónapra 40 000 Ft/hó

Kiemelt tanulmányi ösztöndíj

10 hónapra 28 000 Ft/hó

Tanulmányi ösztöndíj

5 hónapra kb. 13 550-45 150 Ft /hó
(FÉLÉVENTE VÁLTOZIK)

Rendszeres szociális ösztöndíj

5 hónapra 10 000-17 500 Ft/hó

Rendszeres szociális ösztöndíj (Előnyben részesített

követelményeknek megfelelő pályázó esetén)

5 hónapra 20 000-33 500 Ft/hó

Rendkívüli szociális ösztöndíj

20 000 – 30 000 Ft, egyszeri juttatás

Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíja

10 hónapra 10 000 Ft/hó

Szakmai gyakorlat támogatás

Legfeljebb 11 900 Ft, egyszeri juttatás

Intézményi tudományos ösztöndíj

5.000 – 45 000 Ft, egyszeri juttatás

"Jó tanuló - Jó sportoló" ösztöndíj

20 000 – 50 000 Ft, egyszeri juttatás

Jegyzettámogatás

6 500 Ft/félév

Új Nemzeti Kiválósági Program

Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj

5, 7 vagy 12 hónapig100 000 Ft/hó/fő

Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj

5, 7 vagy 12 hónapig100 000 Ft/hó/fő

Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj

Pályázati keretösszeg:

Legfeljebb 1.000.000.000 Ft.

Összegyetemi támogatás

Szeged városi tanulóbérlet (EHÖK és SZMJVÖ közös támogatása)

5 havi helyi bérlet


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *