2020. szeptember 22., kedd

felveteli_szeged

Ösztöndíjak, kedvezmények

Kedves Leendő Hallgató(nk)!

 

Mint a Szegedi Tudományegyetem államilag finanszírozott, nappali tagozatos hallgatója, számos juttatásban részesülhetsz.

 

Annak érdekében, hogy biztosan ne maradj le semmiről, megpróbáltuk neked egy helyre összegyűjteni azt a számos kedvezményt és ösztöndíjrendszert, ami bizonyítja: Szegeden tanulni nem csak tanulmányi és közösségi élet szempontjából, de anyagilag is megéri. Szemezgess bátran az alábbi lehetőségek közül, és válaszd ki bátran, hogy Te melyik ösztöndíjat, támogatást fogod már az első évben igénybe venni. :)


Kedvezmények

 

Féléves városi bérlet

 

Ez pont az, aminek hangzik. Sem több, sem kevesebb. A SZTE nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatóinak 90%-a szociális alapon ingyenes, féléves városi tömegközlekedési bérletet kapnak, amennyiben erre pályáznak és elérik a szükséges ponthatárt és megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

 

Diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezmények

A diákigazolvány nemcsak a villamoson, trolin, buszon, valamint az ide- és hazaút során lesz hasznos, hanem különféle kedvezmények forrása is. Például akár még vásárolhatsz is vele (a fent említett módon).

 

Ösztöndíjak

 

Mint azt biztosan tudod, az SZTE ösztöndíjjal támogatja a szorgalmas és tehetséges diákjait. A most következő összeállításban a konkrét, anyagi támogatásokról olvashatsz, a teljesség igénye nélkül, amolyan kóstoló gyanánt.

 

Rendszeres Szociális Ösztöndíj: egy kicsit ez is a nevéből fakad. Pályázatod alapján az államilag támogatott teljes idejű felsőfokú szakképzésben, alap- és mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatóként akár 24.000 Ft támogatásban is részesülhetsz. Havonta. Tényleg.

 

Tanulmányi Ösztöndíj: Ha valamiről, akkor erről tuti hallottál már. Tanulmányi ösztöndíjban minden állami ösztöndíjas hallgató részesülhet, aki nem az első félévét kezdi meg a Szegedi Tudományegyetemen, azaz rendelkezik az ösztöndíj megállapításához szükséges tanulmányi átlaggal. Ergo, ha elég jól tanultál, jön az ösztöndíj. Átutalva. A Te bankszámládra. És arra költöd/spórolod meg, amire csak szeretnéd. Az ösztöndíj megállapításáról és annak szabályzatairól itt olvashatsz.

 

Bursa Hungarica Ösztöndíj: A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj olyan pénzbeli szociális támogatás, aminek elbírálását nem az Egyetem végzi, azonban sikeres pályázat esetén az Egyetem folyósítja azt. A Bursa Hungarica ösztöndíjat az oktatási miniszter pályázat alapján ítéli oda. A pályázatot az állandó lakóhelyed szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhető pályázati űrlapon, aláírva, egy példányban kell benyújtani. Tudom, hogy nagyon hivatalosan hangzik, de hidd el, hogy megéri a macerát, mert kb. 100.000 Ft-ot is kaphatsz. Komolyan. Viszont azt fontos tudnod, hogy ez az ösztöndíj, kizárólag szociális szempontok alapján ítélhető meg, a pályázó tanulmányi eredménye itt nem vehető figyelembe. További információ. De ne csüggedj, van még ott, ahonnan ez jött. ;)

 

Szeged Városi Ösztöndíj: Avagy csinálj pénzt abból, hogy sportolsz. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázata a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nappali tagozatán tanuló, kiemelkedő teljesítményt elért diákok tanulmányainak anyagi támogatására. Az egyetlen rossz hír ennek kapcsán, hogy az E-sport itt sajna nem játszik. :/

 

Sportösztöndíj: Az SZTE-n tanuló, kiváló sportolók számára külön Sportösztöndíjat is hoztunk létre.

 

Erasmus Ösztöndíj: Szeretsz idegen nyelven beszélni? Nem veted meg az utazást? ;) Akkor szeretni fogod, hogy SZTE-sként lehetőséged van az SZTE külföldi partneregyetemein is részképzést folytatni, illetve külföldi szakmai gyakorlatra szert tenni az Erasmus program keretében. További információk az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság honlapján olvashatók.

 

Ha az első alkalommal, államilag támogatott teljes idejű felsőfokú szakképzésben, alap- és mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben létesítesz hallgatói jogviszonyt (= első alkalommal leszel egyetemista), az első bejelentkezésed alkalmával – kérelmedre (ergo Neked kell igényelned és amennyiben a Kormányrendeletben foglalt feltételeknek megfelelsz) – alaptámogatásra vagy jogosult. A támogatás egy félévre (öt hónapra) szól.


A központi ösztöndíjakon túl a Szegedi Tudományegyetem számos kara indított saját hatáskörben különböző ösztöndíjakat, ösztöndíjrendszereket. Ezekről részletesen a kari felvételi tájékoztató oldalakon olvashatsz.

 

Ha úgy gondolod, hogy ösztöndíjakból sosem elég, akkor egyetértünk. Az SZTE további ösztöndíjairól az SZTE Junior Akadémia honlapján találsz információt.

 

Emlékeztetőül


SZTE Tehetségpont ösztöndíjai - egyszeri juttatás

Az Év Tehetsége ösztöndíj

100 000 Ft

Kiválósági Lista (bronz-ezüst-arany fokozat)

20 000–80 000 Ft

SZTE Esélyegyenlőségi Talent ösztöndíj

20 000–60 000 Ft

Vállalati ösztöndíjak

80 000–250 000 Ft

SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjai – egyszeri juttatás

SZTE Sófi-alapítvány Kuratóriumi Díj

200 000 Ft

SZTE Sófi-alapítvány Különdíj

50 000 Ft

Összegyetemi ösztöndíjak

 

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 10 hónapra

40 000 Ft/hó

Kiemelt tanulmányi ösztöndíj 10 hónapra

28 000 Ft/hó

Tanulmányi ösztöndíj 5 hónapra

kb. 9 350-31 200 Ft/hó (FÉLÉVENTE VÁLTOZIK)

Rendszeres szociális ösztöndíj 5 hónapra

8 000–14 000 Ft/hó

Rendszeres szociális ösztöndíj (Előnyben részesített követelményeknek megfelelő pályázó esetén) 5 hónapra

12 000–24 000 Ft/hó

Rendkívüli szociális ösztöndíj

20 000–30 000 Ft, egyszeri juttatás

Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíja 10 hónapra

10 000 Ft/hó

Szakmai gyakorlat támogatás Legfeljebb

11 900 Ft, egyszeri juttatás

Intézményi tudományos ösztöndíj

5.000–45 000 Ft, egyszeri juttatás

"Jó tanuló - Jó sportoló" ösztöndíj

20 000–50 000 Ft, egyszeri juttatás

Jegyzettámogatás

6 500 Ft/félév

Új Nemzeti Kiválósági Program 10 hónapra

50 000 Ft/hó

Összegyetemi támogatás

 

Szeged városi tanulóbérlet

5 havi helyi bérlet

Az adatok a 2018/2019-es tanévre vonatkoznak!

 


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.Nagy_EvelinNagy Evelin - GYTK, gyógyszerész

Idehaza Szegeden a legszínvonalasabb a gyógyszerészképzés, ezért is jöttem az SZTE-re az ország másik feléből. Jók a tapasztalataim, bár nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de végig lehet csinálni. Gyógyszerészekből hiány van, így ha végzünk, garantált, hogy el tudunk a diplománkkal helyezkedni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *