COVID-19 call center:

+36-62-546-800

Hívható: 0-24

*

«||»

Fókuszban: COVID-19

Dia1

Az alábbiakban foglaljuk össze a Szegedi Tudományegyetem által a hallgatók számára biztosított SARS-CoV2 PCR szűréssel és annak igénybevételével kapcsolatos információkat.

szte_the_202021

A külföldről történő beutazással kapcsolatos jogszabályok változása miatt az alábbiakról értesítjük.


Ajánló

pexels-karolina-grabowska-4397831

Térítésmentes sportolási lehetőségeket kínál hallgatóknak az SZTE Sportközpont. Az egyetemisták 11 féle sportágból választhatnak, így többek között kipróbálhatják a TRX-et, a gerinctornát, de aerobikra és labdás sportokra is járhatnak a mozogni vágyók.Figyelembe véve a közegészségügyi szempontokat és a 2020. szeptember 1-jén életbe lépett ágazati ajánlást, a Szegedi Tudományegyetem 25. Őszi Kulturális Fesztiválja sajnálatos módon elmarad.


Eseménynaptár

Rendezvénynaptár *

 • sze
  30
  szeptember 30.
  17:00 - 18:00
  Közönségtalálkozó George Orwell 1984 című színművének bemutatójához kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház 2020. október 9-i premierjét megelőzően. Az eseményt a Könyvtár helyett a Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldalán nézők nélkül, élőben közvetítik 17 órától! Résztvevők: Horgas Ádám rendező, Ágoston Katalin, Rétfalvi Tamás színművészek. Moderátor: Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára. Az alkotók a közvetítés alatt, kommentben feltett kérdésekre is válaszolnak!
 • okt
  1
  október 1.
  09:00 - 13:00
  A konferencia célja, hogy tájékoztatást adjon a Szegedi Tudományegyetemen működő speciális képzési igényű hallgatók támogatását szolgáló programokról, lehetőségekről. Továbbá olyan ötletek bemutatása, közös gondolkodás elindítása, amelyet a speciális képzési igényű hallgatók oktatásában hasznosítani tud, elősegítve ezáltal a hallgatók eredményes tanulását. Részvételi szándékát az eselyiroda@rekt.szte.hu címen jelezze.
 • okt
  1
 • okt
  5
  október 5.
  15:30 - 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rendezvénye. A részvétel regisztrációhoz kötött: kapcsolat@agoraszeged.hu
 • okt
  6
  október 6.
  18:00 - 19:00
  Gorcsa Oszkár, az SZTE Történelem Doktori Iskola Phd hallgatójának előadása.
 • okt
  7
  október 7.
  16:00 - 18:00
  Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda online Integrációs Klub rendezvénye.


Egyetemtörténet

Mora_jubileum_szte_Rovatfejek__20200911

Az Aranykoporsó című regény Móra Ferenc díszdoktori értekezése. Ám nem ez az egyetlen érdekessége „a szegedi polihisztor” „doctor honoris causa” címének – derült ki az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitóriumaiban nézelődve, a most élesített közös keresőt használva. Az első könyvhét szervezésében is kitüntetett szerepet játszó Móra Ferencről kortársak méltatását olvastuk, majd a dédunokát kérdeztük a földrajz-természetrajz szakon végezett tanárról, aki Szegeden lett „nemzeti klasszikus” és „világhíres kutató” – az SZTE egyik díszdoktora.

SZTEmagazin

Mocsari_Bence_nyito

Mocsári Bence az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatójának a tanulmányai mellett fontos szerepet tölt be az életében a sport. Kiemelkedő eredményeket ért el úszásban és triatlonban, jelenleg a 2021-es Tokiói Nyári Paralimpiai Játékokra készül. Többek között erről is kérdeztük a tehetséges sportolót.

Szent-Györgyi Emlékoldal

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_levelekkel

Könyvek között dolgozott szegedi laboratóriumában Szent-Györgyi Albert, neve több száz publikáció élén olvasható, életművével számtalan cikk és számos könyv foglalkozik. Szent-Györgyi Albert milyen szerepet vállalt a tudománynépszerűsítésben? – merült fel a kérdés a 91. Ünnepi Könyvhéten. E rendezvény-sorozathoz 2015 óta minden évben „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottóval csatlakozott a szegedi egyetem. 2020-ban – annak ellenére, hogy a könyvünnep a koronavírus-járvány miatt őszére tolódott, s néhány könyvbemutató elmaradt – több mint ötven SZTE-s oktató vagy alumnus vett részt a könyvheti ismeretterjesztésben.

Fedezd fel!

nyito_szabadegyetem_2020

Ismét színes, napjaink legaktuálisabb témáit vizsgáló előadásokkal várja az érdeklődőket az SZTE Szabadegyetem XXVI. szemeszterében is. A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben idén online tekinthetik meg a 2020. szeptember 23-án kezdődő ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő előadásokat az érdeklődők.

Rektori_panorama

Tizennyolc oktató és fiatal kutató tudományos munkáját ismerte el a Szegedi Tudományegyetem. A 2019-ben alapított SZTE-s díjakkal idén is az oktatói, kutatói, gyógyítói, tudományos és publikációs tevékenységet, az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt ismerték el.

kiemelt_mikromuanyagok

A Tiszán átlagosan 3200 mikroműanyag-szemcse található 1-1 kilogramm partmenti üledékben a Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a Tisza teljes hosszán és a nagyobb mellékfolyók torkolat-közeli szakaszain a folyóvízi üledékben található mikroműanyag-szennyezést vizsgálják.