2021. január 19., kedd

TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0024 - index


Kedves Látogató!

Üdvözöljük a Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0024 programjának weboldalán.


 

Projekt leírás

A fotonikai ágazat jelenleg Európa és a világ egyik legdinamikusabban növekvő ágazata. Magyarország a fotonikai, lézeres K+F egyik meghatározó országa lehet köszönhetően az ELI ALPS nagyberendezésnek és a nagy hagyományokkal rendelkező felsőoktatási és intézeti K+F és oktatás magas színvonalának. A kooperáció magasabb szintre való emelése elemi érdeke a szereplőknek.

A Szegedi Tudományegyetem és az ELI-HU Nonprofit Kft között 2014 júliusában megkötött együttműködési megállapodás jó alapot ad egy ún. „ELI Intézet” felállítására a 2011. évi CCIV. törvény 108 § alapján. Cél, hogy az SZTE bekerüljön és megerősítse helyzetét Magyarország és Közép-Európa multidiszciplináris lézeres kutatás-fejlesztési képző és kutató felsőoktatási intézményei között. A projekt az „ELI Intézet” megalapításával új, Magyarországon egyedülálló kutatási, képzési potenciált teremt, amivel hozzásegíti a Szegedi Tudományegyetemet a tudományos és oktatási feladatainak magasabb szinten való ellátásához, illetve nemzetközi hírének növeléséhez.

A projektet megvalósító konzorcium kiegészülve együttműködő partnereivel alapvetően 2 fő tématerület megvalósításával kíván hozzájárulni a meghatározott célok eléréséhez:

1.Kutatási szolgáltatás fejlesztő módszertan kialakítása: a tématerület magába foglalja egyrészt az „ELI Intézet” módszertani és szervezeti megalapozásával kapcsolatos feladatokat, másrészt nemzetközi tudományos együttműködések és hálózatosodást és ezeket elősegítő intézkedéseket foganatosít, harmadrészt kutatás és-tudásmenedzsment, technológiai transzfer és képzésfejlesztési kapacitásokat épít.

2.A pilot kutatási projektek megvalósítása: a SZTE és az MTA SZBK nagy tudású, több kart, intézetet, tanszéket magába foglaló kutatói gárdájának tapasztalatára, nemzetközi kapcsolataira építve. Itt a kiváló kutatók és mentorált fiatal kutatóik kollaborációiból születő tudományos eredmények és új kooperációk jelentik a legfőbb eredményeket, továbbá új kutatásmenedzsment eszközök, módszertanok megismertetésével kívánják növelni a kutatás és azok hasznosításának hatékonyságát.

A projekt során mintegy 25 fiatal kutató, hallgató kerül bevonásra a kutatásokba és az intézet megalapításba, amelyek során mintegy 20 új hazai és külföldi intézménnyel kívánnak a megvalósítók partnerségre lépni, amelyek közül legalább 12 új potenciális H2020 pályázat partner realizálódik. A kiváló (MTA doktora) és a fiatal kutatókkal együtt, a 5 altémából álló pilot kutatási tervet, mintegy 90 kutató implementálja.

 

Altémák:

1.Rövid impulzusú fényforrások fejlesztése-, vezérlése és diagnosztikája

Altémavezető: Dr. Osvay Károly

 

2.Lézerek orvosbiológiai alkalmazásai

Altémavezető: Dr. Hideghéty Katalin, Dr. Dégi Rózsa

 

3.Lézerek bio- és környezetfizikai alkalmazásai

Altémavezető: Dr. Ormos Pál

Altémavezető helyettes: Dr. Bozóki Zoltán

 

4.Nagy intenzitású fényimpulzusok nanoanyagtudományi alkalmazásai

Altémavezető: Dr. Hopp Béla

 

5.ELI Intézet

Altémavezető: Dr. Kovács Attila