Bezár

SZTE Magazin

Szegedi Egyetem Magazin

1 2 3 4 

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2022. december 02.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.

Erasmus+ Say NO to Hate Speech! projekt a lengyelországi Pińczów-ban

2022. december 01.
3 perc

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ mobilitási projektek egyike zajlott nemrég a lengyelországi Pińczów-ban. A kisvárosban Lengyelországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból és Magyarországról érkezett fiatalok gyűltek össze, hogy együtt töltsenek egy hetet. A magyar csapat két tagja az SZTE hallgatója volt. Fülöp Kata nemzetközi tanulmányok hallgató beszámolója a programról.

Cimkék: ErasmusSZTE

Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2022. november 24.
4 perc

Gyere te is Csángóföldre tanítani! - Az utóbbi idők legkülönlegesebb álláshirdetését fogalmazta meg Majzik Tamás szegedi születésű csángóföldi tanító a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége estjén.

Granit_Bank_alairas_nyito

2022. november 17.
3 perc

Stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá 2022. november 17-én a Szegedi Tudományegyetem és a GRÁNIT Bank Zrt. vezetői. A szerződés szakmai gyakornoki helyeket, közös ösztöndíjprogramot és edukációs pénzügyi előadásokat biztosít az egyetemi hallgatók támogatása és pénzügyi tudatosságának erősítése céljából.

Nyito_Gairdner_2022_group01

2022. október 29.
7 perc

Vancouverben kezdődött Torontóban zárult Karikó Katalin kanadai előadókörútja. A Gairdner Tudományos Héten kanadai középiskolásoknak és egyetemistáknak, nőknek és kutatóknak is beszélt életútjáról és a csodálatos mRNS-molekulával kapcsolatos kutatási eredményeiről, a hírvivő-RNS terápiás fejlesztési lehetőségeiről. Előadásán Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett. A programsorozat csúcspontján, a Canada Gairdner Awards díjátadó gálán fölhangzott a Gyémánt és arany című dal egy részlete is.

IMG_5125

2022. október 27.
9 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2022/23-as tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismeréseket is kiosztott. Az eseményen az SZTE BTK két oktatója is kitüntetésben részesült. Az elismerés kapcsán Dr. Gellérfi Gergő után, Prof. Dr. Sándor Klárát kérdeztük többek között szerteágazó kutatási területeiről, a tudománynépszerűsítésről és a sikerről.

Nyito_Habsburg_Gyorgy_044A4413

2022. szeptember 05.
5 perc

„A tudós világ parlamentje”, a francia akadémia 2022 júniusában két rangos rendezvényen is kitüntette Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát. E programokon tiszteletét tette hazánk párizsi nagykövete, Habsburg György is. A diplomatát ebből az alkalomból a francia tudós testületről, illetve a Habsburg családnak az egyetemalapításban játszott szerepéről is kérdeztük.

mulltonnen-3979757_1280

2022. szeptember 02.
7 perc

Mennyire környezettudatos a magyar, valóban jót teszünk-e azzal, ha szétválogatjuk a szemetet, mi készülhet az újrahasznosított hulladékból és hol tart most a Szegedi Tudományegyetem ezekben a kérdésekben - többek között ezekre is választ kaptunk Szabó Ferenctől, az SZTE óraadó oktatójától.

IMG_1347

2022. augusztus 30.
4 perc

A szülőszobára is könyvet vitt magával Lázárné Csernus Anikó, az SZTE Alma Mater munkatársa, aki a szervezet Facebook oldalán heti rendszerességgel ír recenziókat. Önkéntes kolléganője, a könyvmoly Czibolya Marietta 11 ezer fős követőtáborral büszkélkedhet. Bognár Edmond, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar szakos hallgatója saját YouTube oldalán osztja meg gondolatait olvasmányairól. Kovács Annabella, az SZTE ÁJTK volt hallgatója szakácskönyvekről blogol. "Falják" a könyveket, befotózzák, videókat készítenek és írnak is olvasmányélményeikről – az SZTE olvasásnépszerűsítőivel missziójukról beszélgettünk.

ITM_Dijatado_220317_Csendes_Tibor

2022. augusztus 11.
5 perc

Prof. dr. Csendes Tibor programtervező matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanárát, kiemelkedő optimalizálás elméleti kutatása és alkalmazásai területén elért, nemzetközileg is elismert eredményei, valamint közéleti tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítették. A professzor urat elismerése kapcsán kérdeztük.

cmb_timeline300_no_wmap

2022. július 07.
2 perc

Az EU újabb COST akció keretében támogatja a kozmológiai alapkutatásokat, a kollaborációban az SZTE oktatói jelentős szerepet vállalnak. A program fő célkitűzése a kozmológia jelenlegi, az univerzum megértésében potenciálisan áttörést hozó problémáinak vizsgálata.

Lazar_Bence_Andras

2022. március 02.
3 perc

Dr. Lázár Bence Andrásnak, az SZTE SZAOK Pszichiátriai Klinika szakorvosának első reakciója a meglepődés és az öröm volt. Ezt követte a felismerés, hogy igen megtisztelő gesztus ez a várostól. A Szeged kulturális életében végzett kimagasló teljesítményért és a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért járó Szeged Kultúrájáért díjat, a Kölcsey-érmet vehette át.

Gyimothi_Zoltan_Kolcsey_erem

2022. február 24.
4 perc

Szeged kulturális életében tevékenykedik, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarral és 2005-óta az Universitas Szimfonikus Zenekar vezetője is. A Szeged kulturális életében végzett kimagasló teljesítményéért és a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért járó Szeged Kultúrájáért díjat, Kölcsey-érmet vehetett át az idei évben Gyimóthi Zoltán, az SZTE alumnusa.

Honti_Viktor_Cover

2022. február 17.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett. Dr. Honti Viktor természetfotós „Az Alföld madárvilága” című tárlata február 10-én nyitott meg az Intézet első emeletén, és április elsejéig látogatható minden hétköznap 8-18 óra között.

kgny

2022. február 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem ebben a tanévben ünnepli Szegedre költözésének centenáriumát. Az elmúlt 100 év során számos egyedülálló könyv és eszköz került az intézmény birtokába és szolgálta a kutatást, oktatást. Közülük több is muzeális, egyedi és felbecsülhetetlen értékű. A Kiepert-glóbuszoknak is különleges a történetük.

Nyito_KK_llegada-de-katalin-kariko-1-fpa-ivan-martinez

2021. október 20.
7 perc

Ováció, taps és dudazenekar köszöntötte a spanyolországi Oviedóban Karikó Katalint. A gesztus könnyekig meghatotta az Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniájára érkező kutatót… A fél világ követi a hírvivő RNS-en alapuló technológia felfedezőjeként ünnepelt tudós, az SZTE alumnája posztjait. Például a 42. héten az Academia Europaea konferenciája előadójaként és spanyol iskolásokkal beszélgetve is a tudományt népszerűsítette.

Nyito_56os_konferencian_IMG_4982

2021. október 19.
7 perc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc indító szikráját adó MEFESZ-nagygyűlés egykori résztvevői és a mai szegedi egyetemi polgárok együtt ünnepeltek a 65. évfordulón. A Szegedi Tudományegyetem konferenciával és koszorúzással tisztelgett azok előtt, akik „bátor lélekkel és éber értelemmel” haladtak a „nagy úton”, amelyre 1956. október 16-án, a MEFESZ megalakításával léptek.

Nyito_Dante700_2_IMG_7809

2021. október 13.
5 perc

Dante emberről szóló üzenete ma is időszerű. A 700 éve elhunyt költőóriásra emlékező, magyar és olasz városok érdeklődő közönségét megszólító, nagyszabású program-sorozat részleteiről az egyik „ötletgazdát”, Pál József professzort, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténészét kérdeztük.

IMG_8078

2021. szeptember 30.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem pszichiátriai klinikái együtt rendezték meg a PsychArt24 művészeti maratont, amely szeptember 24-én délben indult és egészen másnap délig várta a résztvevőket a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményen készült művekből vándorkiállítást szerveznek, majd az alkotások árverésre kerülnek.

Egysportosnap_2_of_6

2021. szeptember 23.
4 perc

„SZTE 100 - Egy Sportos Nap” elnevezéssel rendezett egésznapos programot a Szegedi Tudományegyetem. Sportpályává alakult a Dugonics tér szeptember 22-én, az egyetem fennállásának 100. évéhez kapcsolódó mozgásos programok miatt, amelyeknek az SZTE Sportközpont és a Sportiroda volt a főszervezője, társszervezője pedig a Testnevelési és Sporttudományi Intézet.

szgyatenisz_nyito

2021. szeptember 21.
2 perc

1987-ben Szent-Györgyi Albert nevét vette fel a Szegedi Orvostudományegyetem. Már abban az évben, 1987 szeptemberében az első Szent-Györgyi Albert teniszversenyen az egyetem professzorai mérkőztek meg egymással. A versenyt a SZOTE testnevelési tanszékének akkori vezetője, Dr. Boros-Gyevi László szervezte, aki ebben az évben ismét életre keltette a hagyományt.

IMG_7730

2021. szeptember 20.
5 perc

Dr. Szalai György fül-orr-gégész főorvos a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Az orvoslás mellett elismert festőművész, Hódmezővásárhelyen 1976-tól Fodor Józseftől tanult rajzolni, festeni. Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében szeptember 24-ig megtekinthető HULLÁM TRIÓ SZALAI 2021 VEGETATÍV „T” című kiállítása.

Kiemelt_Mate_Zsuzsanna_Konyvhet2_Mato_Gabor

2021. szeptember 17.
3 perc

A „Kultúr-, művészetfilozófiai és esztétikai továbbgondolások” című jubileumi kötete bemutatójával várta az érdeklődőket Dr. habil. Máté Zsuzsanna esztéta és irodalmár, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténet Tanszék tanára. A 92. Ünnepi Könyvhét SZTE-s programján, az MTA SZAB székházban, Dr. Pusztai Virág az SZTE JGYPK adjunktusa kérdezte a szerzőt.

nyito_szarvassa_valt_fiuk_plakat

2021. szeptember 15.
3 perc

A Balázs Béla-díjas és egykor Oscar-díjra is jelölt Gyöngyössy Imre idén lenne 90 éves. Ebből az alkalomból a Nemzeti Filmintézet a rendező felújított alkotásait országszerte bemutatja. A szegedi Belvárosi Moziban 2021. szeptember 9. és október 28. között összesen nyolc Gyöngyössy-filmet tűznek műsorra.

Szabados_Agnes_es_Dr._Papp-Zipernovszky_Orsolya

2021. szeptember 14.
3 perc

„Hiszem, hogy az olvasás terápiának is kiváló. Szerintem ráadásul az egyik leghatékonyabb módja a személyiségfejlesztésnek” – vallja Szabados Ágnes, az SZTE alumnája, az RTL Klub híradósa, riporter. A Nincs Időm Olvasni Kihívás alapítója, irodalomterapeuta, 2021. 09. 14-én a következő Alumni Uni – Tudásműhely előadás vendége lesz, melynek témája az önismeret és az irodalomterápia.

focinyitoko

2021. szeptember 08.
4 perc

A 92. Ünnepi Könyvhét több programján is részt vettek a Szegedi Tudományegyetem földrajztudósai. Az eseményeken kiderült, hogy ha keressük a megoldásokat a klímaváltozás okozta környezeti kihívásokra, mint például az árvíz, belvíz, aszályveszély, akkor a földtudományokra és a földrajz által kínált komplex szemléletre a korábbinál is nagyobb szükség van a XXI. században.

Cimelia_IMG_7565

2021. szeptember 06.
7 perc

„Nyomdaillatú” és SZÉP kötetet vehettünk kezünkbe az SZTE centenáriumi tanéve kezdetén és a 92. Ünnepi Könyvhét nyitó napján. 2021. szeptember 2-án mutatták be a „Cimelia – a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár kincsei” című kiadványt. A bibliotéka „önreklámjának” is felfogható kiadványról, a régmúltat őrző ritkaságokról a könyv alkotóit és a válogatást gondozó intézmény főigazgatóját kérdeztük.

WFP_9329

2021. július 23.
4 perc

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Földesi Imrével, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet vezetőjével beszélgettünk.

hoseg_viz

2021. július 16.
4 perc

A napi munkahelyi rohanás közben elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével erre még inkább oda kellene figyelnünk, hiszen ilyenkor több folyadékot veszít a szervezetünk. A Szegedi Tudományegyetem szakembere, Dr. Nagy-Grócz Gábor, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője, megoldást kínál erre a problémára.

npnyito

2021. július 12.
1 perc

Nagy Péter, az SZTE ÁJTK korábbi hallgatója aktívan készül a tokiói olimpiára. Dr. Mezei Péter beszélgetett vele a COVID ideje alatt tapasztalt olimpiai felkészülés nehézségeiről, céljairól, a várható olimpiai körülményekről és a jövőbeli terveiről. A beszélgetés podcast formájában bárki számára elérhető.

dimak_balazs_nyito

2021. július 12.
4 perc

Lezárult a 2021-es SZTE 100: a mintegy másfél hónapos egyéni verseny után, a Nyújtás a Weekendig című kihíváson az SZTE karjai és egységei mérhették össze erejüket. A legtöbb kilométert címvédőként a karok között az ÁOK, az egységek között az IKI gyűjtötte. A legaktívabb kar pedig az ÁJTK volt. Az SZTE 100 alumni és dolgozói verseny „legjeit” interjúsorozatban ismerhetik meg az érdeklődők.


Desktop34

2021. július 07.
6 perc

Az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola olyan tudást biztosít a doktorandusz hallgatóknak, amelynek köszönhetően a korábbi tanulmányaikra épülő további hasznos ismereteket szerezhetnek, akár tudósok, kutatók, történészek vagy történelemtanárok is. A képzésről Kiss Gábor Ferenc főiskolai docenst kérdeztük, aki az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet Regionális Történeti és Honismereti Szakcsoport vezetője és az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola témavezetője.

nyito_sisikiallitas

2021. július 01.
2 perc

Hogyan kötődött Ferenc József a Szegedi Tudományegyetemhez? Hányszor járt városunkban feleségével, Sisivel? Milyen ruhát viselt a császárnő meggyilkolása napján? - Ezekre a kérdésekre is választ kaptuk a Móra Múzeum Sisi kiállítása alkalmából Hegedűs Anitától, a múzeum PR referenséről.

husito_konyvbemutato

2021. június 28.
2 perc

2021 júniusában újraindult a szegedi Grand Caféban a méltán közkedvelt Ráolvasás elnevezésű kötetbemutató sorozat. A 2020 júliusától novemberig tartó kötetbemutató széria, neves írók és költők munkáit tartalmazza. Orcsik Rolandot, aki az SZTE BTK oktatója és költő, arra kértük: ajánljon nyári olvasmányt az SZTE íróvá, költővé lett „öregdiákjainak” művei közül. Íme, a „szépirodalmi hűsítő”.

pexels-photo-4194615

2021. június 19.
3 perc

Tudja-e, mi volt a kedvenc étele Ferenc Józsefnek, József Attilának, vagy Szent-Györgyi Albertnek? A Szegedi Tudományegyetem egykori névadói kedves ételei alapján összeállítottuk az „SZTE menü-sor” egy lehetséges változatát, aminek az elkészítéséhez tippeket is adunk.

kiemelt_fuveszkert_rozsak

2021. május 19.
5 perc

Géczi János, az SZTE alumnusa, József Attila-díjas író és képzőművész, művelődéstörténész, egyetemi oktató már harminc éve foglalkozik a rózsa kultúrtörténetével. Tavaly az SZTE Füvészkert és Kulturális Iroda által szervezett Levendula és Rózsa Napokon tartott előadásán is számos érdekességet hallhattunk tőle az egyetemes szimbólumról. Most legújabb könyvéről, A rózsa labirintusáról kérdeztük, melyben képet kaphatunk arról, hogy a rózsa mint civilizációs növény hogyan épül be az emberiség megismerésének lehetséges útjai közé.

nadas_bence_nyito

2021. május 17.
1 perc

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szegeden a kajak-kenu Világkupát, amelyen a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül ketten is dobogóra állhattak. Nádas Bence aranyérmes lett a kajak egyesek 500 méteres versenyszámában, Molnár Csenge pedig bronzérmet nyert a kenu kettesek vegyes párosában a 200 méteres távon.

ra_nyito

2021. április 29.
6 perc

A Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész operaénekesnő szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem új oktatójaként debütál a Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékén. Az interjúban többek között beszámol szegedi élményeiről, operaénekesi tapasztalatairól és arról, hogy mi az a tudás, amit szeretne átadni jövőbeni tanítványainak.

Samodai_Bence_nyito

2021. április 27.
1 perc

Az Írónád díj és a Bornemisza Péter-díj elismeréseit 2021. március 26-án online formában adták át. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) idén azokat az alkotásokat díjazta, amelyek megjelenése a 2020-as évben az evangélikus egyház pozitív megítélését segítették elő. A zsűri Bornemisza Péter-különdíjban részesítette Samodai Bence János Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell a Deák téri evangélikus templomban című online albumát.

Szedeak_elodonto_nyito1

2021. április 26.
2 perc

A Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata mindhárom mérkőzését megnyerte a Paks ellen, ezzel a legjobb négy közé jutott a bajnokságban. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóira és csapattársaikra az elődöntőben a Falco KC Szombathely együttese vár.

Nevtelen2

2021. április 23.
2 perc

1995 óta április 23-a a könyvek és az olvasás ünnepe: az UNESCO erre a napra tette ugyanis a könyv és a szerzői jog világnapját. Szabados Ágnes, az SZTE alumnája és oktatója számos kezdeményezést keltett már életre, melyek célja az olvasás népszerűsítése.

foldnapja_nyito

2021. április 22.
4 perc

Akár újabb hidegháborúhoz is vezethet az a harc, ami a fogyóban lévő erőforrásokért zajlik - többek között erre a következtetésre jutott könyve írása közben Dr. Rakonczai János, aki a címbéli kérdésre keresi a választ.  Az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének emeritus professzorát, a Föld Napján kérdeztük a globális problémákról és azok megoldási lehetőségeiről.

_DSC0947

2021. április 15.
1 perc

Ismét az olvasók véleményére kíváncsi az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A 2021. április 12-étől induló olvasói elégedettségmérésben mindenki véleményére kíváncsiak. A felmérés célja, hogy a könyvtár az olvasók igényeire alakíthassa a szolgáltatásait.

Evergreen_Tomkabela

2021. április 07.
2 perc

Dr. Tomka Béla professzort a Klubrádió kérdezte a szuezi hajóválság és a világjárvány globális következményeiről. A Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszék vezetőjének gondolatait az MTA-SZTE-ELTE Globalizációtörténeti Kutatócsoport podcast csatornáján hallgathatják meg az érdeklődők.

Mesterhazy_Akos_nyito

2021. március 29.
5 perc

A Gabonakutató Kft. professzora olyan új szelekciós módszertant dolgozott ki, amellyel lehetségessé vált az ellenállóbb növények azonosítása és nemesítése.  Ez lehetővé tette olyan kérdések megválaszolását is, amelyre máshol nem találtak megoldást. A kutatás a hazai termelés jövedelmezőségét eredményezheti, és hatással lehet hazánk agrárexportjának növelésére, ezzel pedig a hazai életszínvonal emelkedésére is - tudtuk meg Mesterházy Ákostól.

weboldal_nyito__erkel_mokus

2021. március 29.
5 perc

Szirtes Edina Mókus, Erkel Ferenc-díjban részesült kiemelkedő zenei tevékenységéért. A hegedűművész, zeneszerző és énekesnő szorosan kötődik a város életéhez: a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végzett és állandó, visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak. Az interjúban beszámol arról, mit jelent számára az állami kitüntetés, milyen formációi vannak most, és hogy mi az a meghatározó tudás, amit az SZTE adott neki.