Bezár

SZTE Magazin

Szegedi Egyetem Magazin

1 2 3 (4)> (4)>| 

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttes megalakulásának 70 éves évfordulóját köszöntik a JATE Klubban. Az előtérben dr. Csendes Tibor, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék egyetemi tanára, az együttes egykori vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. november 15.
13 perc

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttes megalakulásának 70 éves évfordulóját köszöntik a JATE Klubban. Az előtérben dr. Csendes Tibor, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék egyetemi tanára, az együttes egykori vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. november 15.
13 perc

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.

Látogatók az SZTE Klebelsberg Könyvtár 'Ex libris Prehoffer István' kiállításán

2023. november 08.
11 perc

Prehoffer István könyvhagyatékának muzeális ritkaságait bemutató kiállítás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A komoly könyvgyűjtői igénnyel összeválogatott gyűjtemény 46 kötete a 16-17. századi Európa humanista nyomdáiban napvilágot látott filozófiai és történettudományi műveket tartalmaz. A nagy érdeklődéssel kísért megnyitó után Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárnok lebilincselő előadásban mutatta be a könyvek történetét.

A Magyar Tudomány Ünnepe a Szegedi Tudományegyetem dísztermében

2023. november 03.
25 perc

A Szegedi Tudományegyetem dísztermében tartotta a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. Az eseményen Dr. Pálfy Péter Pál akadémikus előadást tartott abból az alkalomból, hogy Bolyai János 200 évvel ezelőtt, 1823. november 3-án jelentette be nem-euklidészi geometriai elméletének megalkotását. Az ünnepségen átadták az MTA idei díjait, köztük az Eötvös József-koszorú elismerést, amelyben idén a Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, az SZTE BTK professor emeritusa és Dr. Máthé Imre, az SZTE Farmakognóziai Intézet professor emeritusa, valamint Iglói Ferenc, az SZTE TTIK Fizika Intézet professor emeritusa részesült.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mIsidore kórusa. Fotó: Nemes Réka

2023. október 18.
4 perc

Ha a Kedves Olvasó körülnéz a munkahelyén, és úgy találja, hogy munkatársaival örömmel énekelne közös kórusban, akkor valószínűleg jó helyen dolgozik.

Koszorúzás a MEFESZ-emlékműnél 2023. október 16-án

2023. október 16.
9 perc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tudományos kutatása, valamint helye az oktatásban” – ezzel a címmel rendezett konferenciát és megemlékezést a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakításának 67. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem 1956-os Emlékbizottsága. Az előadások 1956 társadalomtörténeti kutatásaiból kiindulva arra keresték a választ: hogyan kelthető fel a fiatalok figyelme a forradalom története iránt.

Dr. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem sajtóbeszélgetésén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. október 12.
12 perc

Ünnepélyes köszöntése után Dr. Karikó Katalin a sajtó kérdéseire válaszolt a Szegedi Tudományegyetem dísztermében. A rendezvényre mintegy 30 sajtóorgánum újságírói, riporterei jöttek el.

Kutatók éjszakája 2023- SZTE Klebelsberg Könyvtár

2023. október 10.
21 perc

Hogyan igazolható, hogy a Kárpát-medence 15. kun vezéri sírját találták meg egy 50 évvel ezelőtti építkezésen? Az A, B meg C vitaminok után miből tett A, B, C vizsgát Szent-Györgyi Albert? Ki hagyta a kis lábnyomokat Tutanhamon érintetlenül megtalált 3200 éves sírboltjában? Elkelt-e Petőfi Sándor kézirata 70 millió forintért? Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban jártunk a Kutatók éjszakáján.

Dr. Kokas Károly és Tóth Ágnes a kiállítás megnyitóján

2023. október 05.
3 perc

Petőfi-versek élményeit ábrázoló diákrajz-kiállítás és Petőfi reformkori olvasmányait felidéző könyvválogatás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A rajzok a Lant és kard címmel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt rajzpályázat legjobbjai, érdemes őket megnézni, mert az olvasmányokat, és nem a kultusz közhelyeit tükrözik.

Dr. Almási Tibor történész, az SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. augusztus 11.
43 perc

Hamarosan 50. kötetéhez érkezik a magyar történeti forráskiadás eposzi vállalkozása, az 55 ezer XIV. századi okirat feldolgozását célul tűző Anjou-kori oklevéltár. A Kristó Gyula akadémikus (1939-2004) által alapított projekt jelenlegi vezetője, Dr. Almási Tibor középkortörténész egyetemi docens (SZTE) 40 éve dolgozik az Anjou oklevelek kiadásán. Eközben seregnyi történelmi ismerőse lett, életsorsok ezreibe látott bele, és olyan közel érzi magához a kort, mintha egyenesen neki diktálta volna ama 750 évvel ezelőtti végrendelkező, hogy kire is hagyja a kamrájában lógó oldal szalonnát. Az oklevelekből történetek rajzolódtak ki, azokból pedig egy olyan ország képe állt össze számára, amely több mint 20 évnyi széthúzás után végre hagyta munkálkodni az embereket, és így találta meg a gazdagodás útját.

SZTE Klebelsberg Könyvtár. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. július 19.
6 perc

A Writefull révén tudományos publikációk millióin alapuló mesterséges intelligencia segíti majd az angol és más idegen nyelvű cikkek nyelvi javítását.

Az European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) modellezési hete a Bolyai Intézetben.

2023. július 13.
9 perc

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete szervezi a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló 36-ik modellezési hetét. A workshopon 14 országból 52 európai hallgató keres matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről.

magony_gergely_otdk_nyito

2023. július 13.
5 perc

Az SZTE Mérnöki Kar Robotika Laboratóriuma a gyakorlati oktatás mellett számos kutatási témát rejt önmagában. Magony Gergely mechatronikai mérnök hallgatót kérdeztük OTDK-s tapasztalatairól.

Mikó Edit, SZTE MGK

2023. június 30.
6 perc

Minden reggel biciklizik, ha teheti úszni jár, odavan az operáért és a szegedi balettért, na meg persze az állatokért és a növényvilágért, amiben az Alföld bővelkedik. Pontosan tudja, mikor kell vetni és aratni, hisz abban, hogy egy mezőgazdász minden évben valami újat teremt, még akkor is, ha az időjárás viszontagságos és befolyásolja mindezt. Mikó Edittel, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánjával beszélgettünk.

Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. június 21.
22 perc

Ami az elménkben történik, modellezhető-e a mesterséges intelligenciával? Nem csak az ember sajátossága a jelentéstulajdonító értelem? Félhet-e az algoritmus, lehet-e nagylelkű egy szoftverágens, és kialakulhat-e az embernélküli nyelv? Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője válaszol.

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizika Tanszék egyetemi docense

2023. június 14.
13 perc

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az ELI ALPS kutatója akadémiai doktori címet szerzett a kvantumrendszerek dinamikájának modellezése témájában. Doktori értekezésében kvantumos modelleket ír le, alkalmazásokat keresve a fény-anyag kölcsönhatás, a kvantuminformatika vagy a szilárdtestfizika területén.

Dr. Szalárdy Levente

2023. június 09.
7 perc

Dr. Szalárdy Levente, a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Neurológiai Klinika egyetemi adjunktusa, Junior Prima Díjas kutatóorvos a Kisszínházban ősbemutató előtt álló Jövendölés című táncdráma zeneszerzője. Gyerekkora óta zenél, gitáron, hegedűn, zongorán, népi furulyákon játszik, és elég jól ismeri a népzene világát ahhoz, hogy 21. századi hangzású zenét írjon az anyagából.

Ágó Gergely, Nagy Anikó, Tajti Gabriella és Birkás Norbert a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara Kányádi Sándorról elnevezett versmondó és versillusztrációs versenyén

2023. június 09.
3 perc

Június első hétvégéjén két országos versmondó versenyt is rendeztek, és mindkét eseményen rangos díjakat kaptak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője

2023. június 05.
5 perc

Jövendölés címmel új táncdrámát visznek színre Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kisszínházban vasárnap 15 órától és hétfőn 19 órától. Az Egyetemi tavasz záróeseményét sajtótájékoztatón mutatták be az alkotók, Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője, az SZTE neurológiai klinikájának adjunktusa.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója

2023. június 01.
6 perc

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

Miklósa Erika

2023. május 31.
4 perc

Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium alumnája számára Szeged meghatározó állomás volt. Interjúnkban arról mesélt, mit jelent neki ma a Tisza-parti város, hogyan igyekszik segíteni a feltörekvő tehetségeket: ha kell, kottával, fellépőruhával, ha kell, fellépési lehetőséggel, de egy-egy jótanáccsal biztosan ellátja a körülötte mozgó fiatalokat.

Eötvözet SZITU színháztudományi konferencia

2023. május 31.
3 perc

Az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát 3 nap alatt 2 helyszínen, 3 plenáris előadással és közel 40 hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen. Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség, a 2023. június 1-3. közötti programokra minden érdeklődőt várnak.

Új középkorász fórum született – sokszínű és népszerű volt az I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 26.
21 perc

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 24.
3 perc

Öt egyetem és kutatóhely oktatóitól és doktoranduszaitól hangzanak el középkortörténeti témák előadásai május 25-26-án a szegedi SZAB székházban rendezett I. Medievisztikai Vándorkonferencián.

Romsics Ignác, Tasiné Csúcs Ildikó és Marjanucz László a könyvbemutatón az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. május 22.
18 perc

Az első világháborúban keresztüllőtte karját, mert élve akarta szolgálni Magyarországot. Klebelsberggel egymásra találtak a tudományfejlesztés konzervatív-liberális eszméiben, de a nacionalizmustól és a vallás szerinti megkülönböztetéstől idegenkedett. Nemcsak utálta a fasizmust, de a legveszélyesebb időszakban kockázatot is vállalt a háborús kiugrás érdekében. A koalíciós években kísérletet tett a közéleti gondolkodás modernizálására, de egyetlen sikere az volt, hogy még idejében jött rá: Rákosiék következnek a hatalomban. Dr. Tasiné Csúcs Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár történész könyvtárosa könyvet írt Szent-Györgyi Albertről, a tudós politikusról.

Centenárium SZTE

2023. május 17.
1 perc
Az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Énekkar a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében rögzítette 2023. március 22-én a Benedekfi-Janik művet. A zenészek és az énekesek előtt és fölött sűrű mikrofonerdő rögzített minden hangot, amelyet a Szegedi Tudományegyetem munkatársa kapott lencsevégre. A Szent-Györgyi Albert himnusz felvételéről készült werkfilm immár a legismertebb videómegosztón is megtekinthető.

Süveges Gergő, SZTE

2023. május 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala adott otthont 2023. május 15-én este az Egyetemi Tavasz keretében megszervezett Apakulcs című előadásnak, amelyre sok apa, nagyapa és leendő apa látogatott el. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja által szervezett eseményen Süveges Gergő újságíró, coach beszélt azokról az alapelvekről, amelyek minden apának segíthetnek jobb szülővé válni.

A Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjnyertes drámáinak bemutatóján. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 10.
7 perc

A pályanyertes szerzők, Nizalowski Attila, Karánsebessy Balázs és B. Pap Endre jelenlétében mutatták be a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében kiírt Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjazott műveit tartalmazó kötetet a REÖK palotában.

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak és tanárainak csoportképe. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 05.
3 perc

Az európai állampolgárság és az iskolai közösségek élete az észak-franciaországi Pont-Audemer-ből érkezett középiskolások két kulcstémája.

Meszlényi László az SZTE Egyetemi Tavaszán. Fotó: Zentai Péter

2023. április 28.
5 perc

Meszlényi László karnagy, főiskolai tanár, oboaművész, a Musica Parlante Kamarazenekar alapítója volt az Egyetemi Tavasz vendége csütörtökön este az SZTE rektori épületének dísztermében.

Szakmai hét az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon

2023. április 27.
2 perc

Elsősegélynyújtó bajnokság, anyajegyszűrés, véradás, önvédelem és szakmai előadások. Megelevenedett a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési karának “A” épülete április végén, az éves szakmai hét alkalmából. Az ETSZK 2023-as szakmai hetének szerdai napját látogattuk meg.

A Szegedi Egyetemi Színház „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjátéka a debreceni Csokonai Fórum színpadán.Fotó: David Nagy Photography

2023. április 27.
3 perc

A Szegedi Egyetemi Színház „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjátékával vett részt az idei MUST Egyetemi és Ifjúsági Összművészeti Fesztiválon megrendezett IX. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozón. A fellépésről Varga Norbert, a SZESZ művészeti vezetője számolt be portálunknak.

Prof. Dr. Kónya Zoltán

2023. április 20.
13 perc

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja, vagyis az IKIKK a következő félévtől új kiválósági támogatásokat és pályázatokat indít. Növekszik majd a PhD-hallgatók ösztöndíja és kiválósági ösztöndíj-támogatásra is pályázhatnak majd. Az IKIKK díjazni fogja a kiválósági publikációkat és meglévő kutatócsoportjai mellé folyamatosan várja az egyetem kutatóinak új projektötleteit. Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, az SZTE IKIKK vezetője szerint a kiválóság támogatása a következő évtizedekre új jövőképet nyújt majd az egyetem kutatóinak.

Dr. Varga András. Fotó: Sahin-Tóth István

2023. április 18.
8 perc

316.000 követőjével, 5,4 millió lájkjával Dr. Varga András, az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa a magyar TikTok-influencerek top 50 tagja felé közelít. A 65 éves könyvtáros annak ellenére népszerű az oldalon, hogy a TikTok elsősorban a tizenévesek spontán videóihoz nyújt „minden perc számít” típusú platformot. Dr. Varga András története a Covid alatt kezdődött: először is bemutatta Misztótfalusi Kis Miklós 325 éves szakácskönyvét, aztán rászólt C. Ronaldóra, hogy vegye fel a maszkot.

Bene Zoltán, SZTE

2023. április 14.
6 perc

Több irodalmi társaság tagja, ír, olvas, szerkeszt, oktat, rendhagyó irodalomórákat tart és fut, heti 3-4 alkalommal, hetente 40-50 kilométert. A nemrég József Attila-díjban részesült Bene Zoltánnal beszélgettünk.

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész. Fotó: Szász Erika

2023. április 11.
5 perc

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész, a magyar kortárs zene elkötelezett képviselője. A mindig megújuló zene kifejezési lehetőségeit kutatja és gyakorolja művészetében. A zenész a Samodai-Szives Duó tagja, a Klatzow Projekt és a Munkácsy Projekt művészeti vezetője, előadásain innovatív szemléletmódon keresztül mutat be magyar kortárs zenei produkciókat. Szives Márton Gáborral, az SZTE alumnusával beszélgettünk. Márkos Alberttel közös koncertjüket április 19-én 20 órától rendezik a szegedi Grand Caféban.

Kaláka-Egyetemi_tavasz_2023

2023. április 10.
10 perc

Kányádi Sándor verseire írott dalaiból ad költészet napi koncertet a Kaláka együttes 2023. április 12-én, szerdán 19 órakor a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának dísztermében (Dugonics tér 13.). A koncert előtt Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművészt kérdeztük a Kaláka Kányádi-dalairól.

A Francia Polinéziában található Moorea szigete

2023. április 05.
9 perc

Hasonlítanak-e egy trópusi sziget fejlesztési kihívásai a mieinkhez? Lehetnek-e a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási céljai az indiai-óceáni Réunion vagy a csendes-óceáni Francia Polinézia képzési intézményeinek? Erről beszélgettünk az SZTE francia tengerentúli területek információs napjára nemrég Szegedre látogató francia szakemberekkel. Abdallah Baha a réunioni Forma’Terra képzési központ főigazgatója, valamint Marianne Le Tiec, a polinéziai Moorea szigetén lévő Lycée Agricole d'Opunohu nemzetközi kapcsolatok koordinátora válaszolt kérdéseinkre.

Temesi Mária operaénekes és Klebniczki György zongoraművész-zeneszerző a kiállítás megnyitóján.

2023. március 22.
4 perc

Az SZTE BBMK II. Bartók Béla Művészeti Napokhoz kapcsolódóan tárlattal emlékeznek a 100 éve született Sinkó György Liszt-díjas operaénekesre, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjára. A művész hagyatékából és a Szegedi Nemzeti Színház archívumából rendezett kiállítás június végéig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

Márki Sándor „Az 1848-49-ik évi szabadságharcz története” című monográfiájának nyomdai levonata az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. március 14.
5 perc

Márki Sándor (1853-1925) kolozsvári történész, a későbbi szegedi egyetemalapító professzorok egyike közölte 1898-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első forrásalapú történeti monográfiáját. A művet az Athenaeum kiadó jelentette meg A magyar nemzet története című díszkönyvsorozatában, amely a millennium időszakában nagy sikert aratott. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tárában megnéztük Márki Sándor nyomdai példányát.

Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténész. Fotó: Farkas Katalin

2023. március 06.
19 perc

Áldozat-e a végső csatát megnyerő főhős? Nevethet-e saját magán egy varázsló? Tudás-e a sötét tudás? Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténésszel, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék docensével beszélgettünk a Harry Potter-regényfolyam irodalmi-mitológiai-kulturális utaláshálójáról.

sajtofotok_TIK

2023. március 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriporter kollégáinak képeiből nyílt kiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlat 2023. március 22-ig megtekinthető.

A Kölcsönözz ki egy könyvtárost! szolgáltatás nyílt napja az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2023. március 06.
4 perc

Kölcsönözz ki egy könyvtárost! című innovációjával szakdolgozatokhoz, tudományos munkákhoz nyújt szolgáltatást az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A személyre szabott konzultáción a szakirodalom felkutatásában, az információs források kezelésében kap hasznos tanácsokat a szakdolgozatíró.

Dr. Bencsik Péter történész, SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. február 21.
13 perc

Két falut egyszerre csak államhatár választ el ott, ahol addig soha nem húzódott határ. Az emberek illegálisan szöknek át a saját földjükre, annyira nem tudják vagy nem akarják tudomásul venni az új határt. Dr. Bencsik Péter történésszel, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk a 20. századi határok mentén kialakuló közösségi konfliktusokról.

Dr. Tomka Béla (SZTE) egyetemi tanár volt a vendége a BBC The Forum című műsorának

2023. február 08.
3 perc

A BBC brit műsorszolgáltató vezető tudományos rádióműsorában szerepelt Dr. Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. A téma a második világháború utáni szovjet megszállás és jóvátétel idején kialakult 41,9 kvadrillió százalékos magyarországi infláció története volt.

Tragedia-1933

2023. január 20.
11 perc

Megírta-e Madách Imre Az ember tragédiája drámai költeményének párját, amelyet a korabeli sajtó Az ember komédiája címmel emlegetett? Madách Imre írta-e a szerző nélkül fennmaradt József császár című drámát? Közös álmot lát-e Ádám és Éva a Tragédiában? Kérdéseinkre Dr. Bene Kálmán, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott főiskolai tanára, Madách-kutató irodalomtörténész válaszol Madách Imre születésének 200 éves évfordulóján.

A Klebelsberg Kuno Könyvtár szakolvasó terei. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. január 12.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem csak a minőségi Open Access folyóiratokban való publikálás esetén téríti meg a kutatók által kifizetett közzétételi díjat. Ezért a publikálás legjobb stratégiája, ha a szerzők még a cikk beküldése előtt megvizsgáltatják a kiválasztott folyóiratot. A publikációk könyvtárinformatikai támogatását vezető Hoczopán Szabolcs, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy az Open Access terjedésével a kutatókat átverő predátor folyóiratok is terjednek.

A 10 legjobb 2022-es videó közé választotta az SZTE videóját a Study.eu európai képzési portál

2022. december 14.
2 perc

Az európai felsőoktatási kínálatot listázó Study.eu oldalnak is megtetszett a Szegedi Tudományegyetem 2022. október 3-án kiadott, angol nyelvű „Szenvedélyünk a Jövőd!” című népszerűsítő videója.

A matematika ésszerűségre tanít – vallja Dr. Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója

2022. december 08.
11 perc

A megszerzett matematikai tudás mélyen beépül gondolkodásunkba – mondja Dr. Dobi János, aki 1988-ban lett a mai SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola középiskolai tanára, 1991 óta matematika szakvezető tanár, 2001 óta pedig az iskola igazgatója. A matematika-fizika szakos kutatótanárral nemrég átvett Csongrád-Csanád megyei közoktatási Prima-díja kapcsán beszélgettünk.

Dr. habil Fráter Márk, az SZTE FOK Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszék egyetemi adjunktusa

2022. december 02.
7 perc

Dr. habil Fráter Márk, az SZTE FOK Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszék egyetemi adjunktusa idén ősszel elnyerte a Szegedi Tudományegyetemen az „Év fiatal oktatója” címet. A 36 éves kutató-fogorvos 2020-ban az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesült, PhD-hallgatókat kibocsátó kutatócsoportot vezet, valamint praktizáló fogorvosként is dolgozik.

1 2 3 (4)> (4)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek