Bezár

SZTE Magazin

Mozaik

1 2 3 

kiemelt_film

2016. október 11.

Bekerült a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje, amelyet a kalocsai Kovács László fazekasmesterről forgatott. A filmet október 12-én vetítik a fesztiválon.

kiemelt_MGK_Jeri_Tamas1

2016. október 04.

200 korongból 198 találattal világbajnoki címet szerzett és világkupa győztes lett Jéri Tamás mezőgazdasági mérnöki szakos hallgató gyorsított korongvadászatban. Gyors reflexek, akaraterő, jó szem-kéz koordináció és sok gyakorlás kell a sikerhez – vallja a tehetséges fiatal, aki a 2020-as olimpiára készül.

kiemelt_zmk_zongora_mesterkurzus

2016. szeptember 29.

Dr. Zsigmond Zoltán tanszékvezető főiskolai docens és Dr. Zsigmondné dr. Pap Éva főiskolai docens a Hohhot Inner Mongolia Academy of Arts egyetemen tartott zongora mesterkurzust 20 tehetséges kínai növendéknek. A 10 napos látogatás során nagysikerű szóló és négykezes zongoraestet is adtak.

2016. szeptember 08.

Ötezer gumikacsát indítottak útnak a Tiszán szombaton délután a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. A jótékonysági gumikacsaversennyel a Rotary Club Szeged Dóm gyűjtött adományt az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztályának.

sarkanyhajozas

2016. szeptember 02.

A világ egyik legnépszerűbb szabadidős sportját, a sárkányhajózást is kipróbálhatják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A legaktívabb SZTE-s hallgatókból álló csapat 2016. augusztusában 1:11:02 alatt teljesítette a 8 km-es szegedi Boszorkány kört. Az egyetemisták rendszeresen mérik össze felkészültségüket az Universitas Regattán és az országos Dunai Regattán is.

kiemelt_Anna_bal_szepe

2016. július 26.

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában tanul angol szakon Kriveczky Villő a 2016-os Anna-bál szépe. A 17 éves fiatal évek óta modellkedik, ennek ellenére nagyon meglepte, hogy őt választották a bál szépének.

2016. július 12.

Kosara Géza, az SZTE TTIK első éves matematika szakos hallgatója bronzérmet szerzett a 2016-os görögországi egyetemi uszonyosúszó-világbajnokságon. A kétszeres junior Európa-bajnok búvárúszó 6. helyezett világbajnoki címmel is dicsekedhet.

2016. július 05.

A szerbiai Topolyán megtartott nyílt vízi országos úszóbajnokságon mind az 5, mind a 10 kilométeres távon megszerezte az országos bajnoki címet Farkas Tamás, az SZTE JGYPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatója. Az óbecsei származású fiatal már két világbajnokságra is kijutott, jelenleg az Európa Bajnokságra készül.

SZIN

2016. június 16.

Jó hírünk van a szegedi egyetemisták számára: a nappali tagozatos SZTE-s hallgatók az elővételes bérlet áránál is olcsóbban, 12990 forintért juthatnak hozzá SZIN belépőjükhöz.

kiemelt_Görbe Tamás

2016. június 14.

Kölcsönható részecskék elméleti vizsgálatával és integrálható rendszerek kutatásával foglalkozik Görbe Tamás Ferenc. Az SZTE doktorjelöltje szabadidejében sem nélkülözi a matekot: absztrakt matematikai objektumokat ábrázoló fonalgrafikákat készít és egy matematikai-fizikai témájú blogot vezet.

2016. június 06.

Tanszereket, füzeteket, íróeszközöket gyűjt ghánai kisiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Vangel Márk. A hobbi DJ-ként tevékenykedő egyetemista a jótékonykodást zenével népszerűsíti.

kiemelt_Nyerki_Emil

2016. június 03.

Olcsó és a piacon egyedülállónak mondható laktóz szenzor fejlesztésén, műretina modell kialakításán és az orvos migráció okainak feltárásán dolgozik Nyerki Emil, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója. A mentálisan megterhelő labormunkát zászlóforgatással, antik művek olvasásával és egy fantasy trilógia írásával piheni ki.

Kiemelt_Litauszki_Somogyiban_20160531

2016. május 26.

Vonalak és versek, egyetemisták és alkotók. A Szegedi Tudományegyetem 7 hallgatója mutatkozhatott be a Somogyi-könyvtárban a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatásával. Öt éves a Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban sorozat, amelynek 5 tárlata közül az egyikre, az ötödik programra kukkantottunk be.

2016. május 24.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán másodéves Bognár Anna. A pszichológia szakos hallgató az Orfűn megrendezett Középtávú Quadratlon Világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

2016. május 23.

Óraadóként dolgozik a szegedi egyetemen Sefcsik Tamás pszichológus. A törökszentmiklósi oktató úgy hét évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a kávéval és kávézással – írja a szoljon.hu. Nem csak hogy utána olvasott, de otthoni kávéfőzőjét is jobbra cserélte, sőt, kávéőrlőt és kávé pörkölőt is vásárolt otthonra.

Kiemelt_Szenasi_Eszter

2016. május 20.

Macska, fuvola, toll és számológép. Négy jellegzetesség, mely Szénási Eszter, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának másodéves matematika szakos hallgatójának egy-egy attribútuma lehetne.

kiemelt_Kecsenovity_Egon

2016. május 13.

Munkaidejében a szén-dioxid újrafelhasználhatóságának lehetőségeit kutatja, szabadidejében robotokat épít, innovatív napkollektor rendszert fejleszt, vagy épp animációs filmeket gyárt. Hobbijait a tudományos munkával is összekapcsolja Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa.

2016. május 19.

Kapi Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-latin tanár szakos hallgatójától nem áll távol sem a tudomány, sem a konyha. E furcsának ható kettősségről, és a két foglalatosság összekapcsolódásáról beszélgettünk.

atmeretezett-001
2016. április 19.

Szösszenetekkel kezdte, mára sikerkönyvekkel népszerűsíti a tudományt Nyáry Krisztián. A bestseller íróvá lett irodalomtörténész az SZTE Metor(h)áló programjának vendégeként tartott „továbbképzést” a pedagógusoknak.

2016. május 04.

Rövid idő alatt ért el jelentős sikert a hazai pop piacon a Belau: a zenekarra az HBO már akkor felfigyelt, amikor kijött az első klipjük. Most jártak Szegeden, a JUGYU-napokon adtak koncertet. A zenekart alapító Kedves Péter azt mondta: meglepően jó volt a fogadtatásuk, és máskor is szívesen visszajönnek Szegedre fellépni.

kiemelt_tothtamas_selfie

2016. április 19.

Selfie című vándor-fotókiállításával vált ismerté Tóth Tamás Sándor, az SZTE tanító szakos hallgatója. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó egyetemistával a fotózásról és a társadalmi problémákat feltáró tárlatáról beszélgettünk.

kiemel_Jakucs_foldrajzverseny_20160408

2016. április 12.

A problémamegoldásra ösztönöz az SZTE Jakucs László földrajzversenye. Az ötödik alkalommal megszervezett vetélkedő döntőjét, 2016. április 9-én a bonyhádi evangélikus gimnázium csapata nyerte. 4 ország 36 iskola 104 csapata, összesen 208 diák kapcsolódott be a tehetséggondozást szolgáló idei programba.

kiemelt_fortelysator

2016. március 23.

Három szegedi egyetemista szervezésében járja az országot az a mobil szabaduló szoba, amely hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt sikerélményt. A Magyarországon egyedülálló Fortély-sátor, nemcsak innovatív, de társadalmi célt is szolgál.

koteles_maria_kiemelt_nagy

2016. február 24.

Fekvenyomásban és erőemelésben is világbajnok Köteles Mária, aki a szegedi egyetem egészségtudományi karán készül az ápolói hivatásra. A saját sportágadat megtalálva fejlesztheted önmagadat testileg és szellemileg, növelheted a lelkierődet. Ez Köteles Máriának, az ápolónak készülő szegedi egyetemistának, a jó tanuló ösztöndíjasnak, a kitüntetett véradónak, az erőemelő és fekvenyomó junior világbajnoknak a receptje a sikerre.

2016. február 29.

A kínai nyelvoktatás mellett számos ösztöndíj lehetőséget és kulturális programot kínál a szegedi egyetem hallgatóinak az SZTE Konfuciusz Intézet, amely második otthonul is szolgál a Szegeden tanuló kínai diákoknak.

farkas_margit_kiemelt_nagy

2016. február 24.

Kiváló tanulmányi és tudományos eredményekkel büszkélkedhet Báró-Farkas Margit Chiara, az SZTE jogi karának hallgatója. Az egyetemistával tanulmányai és tervei mellett arról beszélgettünk, hogy milyen roma származású hallgatóként a szegedi egyetemen tanulni,.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek