SZTE magazin

Mozaik

1 2 [3] 
2016. szeptember 02.

A világ egyik legnépszerűbb szabadidős sportját, a sárkányhajózást is kipróbálhatják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A legaktívabb SZTE-s hallgatókból álló csapat 2016. augusztusában 1:11:02 alatt teljesítette a 8 km-es szegedi Boszorkány kört. Az egyetemisták rendszeresen mérik össze felkészültségüket az Universitas Regattán és az országos Dunai Regattán is.

2016. július 26.

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában tanul angol szakon Kriveczky Villő a 2016-os Anna-bál szépe. A 17 éves fiatal évek óta modellkedik, ennek ellenére nagyon meglepte, hogy őt választották a bál szépének.

2016. július 12.

Kosara Géza, az SZTE TTIK első éves matematika szakos hallgatója bronzérmet szerzett a 2016-os görögországi egyetemi uszonyosúszó-világbajnokságon. A kétszeres junior Európa-bajnok búvárúszó 6. helyezett világbajnoki címmel is dicsekedhet.

2016. július 05.

A szerbiai Topolyán megtartott nyílt vízi országos úszóbajnokságon mind az 5, mind a 10 kilométeres távon megszerezte az országos bajnoki címet Farkas Tamás, az SZTE JGYPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatója. Az óbecsei származású fiatal már két világbajnokságra is kijutott, jelenleg az Európa Bajnokságra készül.

2016. június 16.

Jó hírünk van a szegedi egyetemisták számára: a nappali tagozatos SZTE-s hallgatók az elővételes bérlet áránál is olcsóbban, 12990 forintért juthatnak hozzá SZIN belépőjükhöz.

2016. június 14.

Kölcsönható részecskék elméleti vizsgálatával és integrálható rendszerek kutatásával foglalkozik Görbe Tamás Ferenc. Az SZTE doktorjelöltje szabadidejében sem nélkülözi a matekot: absztrakt matematikai objektumokat ábrázoló fonalgrafikákat készít és egy matematikai-fizikai témájú blogot vezet.

2016. június 06.

Tanszereket, füzeteket, íróeszközöket gyűjt ghánai kisiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Vangel Márk. A hobbi DJ-ként tevékenykedő egyetemista a jótékonykodást zenével népszerűsíti.

2016. június 03.

Olcsó és a piacon egyedülállónak mondható laktóz szenzor fejlesztésén, műretina modell kialakításán és az orvos migráció okainak feltárásán dolgozik Nyerki Emil, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója. A mentálisan megterhelő labormunkát zászlóforgatással, antik művek olvasásával és egy fantasy trilógia írásával piheni ki.

2016. május 26.

Vonalak és versek, egyetemisták és alkotók. A Szegedi Tudományegyetem 7 hallgatója mutatkozhatott be a Somogyi-könyvtárban a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatásával. Öt éves a Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban sorozat, amelynek 5 tárlata közül az egyikre, az ötödik programra kukkantottunk be.

2016. május 24.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán másodéves Bognár Anna. A pszichológia szakos hallgató az Orfűn megrendezett Középtávú Quadratlon Világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

2016. május 23.

Óraadóként dolgozik a szegedi egyetemen Sefcsik Tamás pszichológus. A törökszentmiklósi oktató úgy hét évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a kávéval és kávézással – írja a szoljon.hu. Nem csak hogy utána olvasott, de otthoni kávéfőzőjét is jobbra cserélte, sőt, kávéőrlőt és kávé pörkölőt is vásárolt otthonra.

2016. május 20.

Macska, fuvola, toll és számológép. Négy jellegzetesség, mely Szénási Eszter, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának másodéves matematika szakos hallgatójának egy-egy attribútuma lehetne.

2016. május 13.

Munkaidejében a szén-dioxid újrafelhasználhatóságának lehetőségeit kutatja, szabadidejében robotokat épít, innovatív napkollektor rendszert fejleszt, vagy épp animációs filmeket gyárt. Hobbijait a tudományos munkával is összekapcsolja Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa.

2016. május 19.

Kapi Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-latin tanár szakos hallgatójától nem áll távol sem a tudomány, sem a konyha. E furcsának ható kettősségről, és a két foglalatosság összekapcsolódásáról beszélgettünk.

2016. április 19.

Szösszenetekkel kezdte, mára sikerkönyvekkel népszerűsíti a tudományt Nyáry Krisztián. A bestseller íróvá lett irodalomtörténész az SZTE Metor(h)áló programjának vendégeként tartott „továbbképzést” a pedagógusoknak.

2016. május 04.

Rövid idő alatt ért el jelentős sikert a hazai pop piacon a Belau: a zenekarra az HBO már akkor felfigyelt, amikor kijött az első klipjük. Most jártak Szegeden, a JUGYU-napokon adtak koncertet. A zenekart alapító Kedves Péter azt mondta: meglepően jó volt a fogadtatásuk, és máskor is szívesen visszajönnek Szegedre fellépni.

2016. április 19.

Selfie című vándor-fotókiállításával vált ismerté Tóth Tamás Sándor, az SZTE tanító szakos hallgatója. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó egyetemistával a fotózásról és a társadalmi problémákat feltáró tárlatáról beszélgettünk.

2016. április 12.

A problémamegoldásra ösztönöz az SZTE Jakucs László földrajzversenye. Az ötödik alkalommal megszervezett vetélkedő döntőjét, 2016. április 9-én a bonyhádi evangélikus gimnázium csapata nyerte. 4 ország 36 iskola 104 csapata, összesen 208 diák kapcsolódott be a tehetséggondozást szolgáló idei programba.

2016. március 23.

Három szegedi egyetemista szervezésében járja az országot az a mobil szabaduló szoba, amely hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt sikerélményt. A Magyarországon egyedülálló Fortély-sátor, nemcsak innovatív, de társadalmi célt is szolgál.

2016. február 24.

Fekvenyomásban és erőemelésben is világbajnok Köteles Mária, aki a szegedi egyetem egészségtudományi karán készül az ápolói hivatásra. A saját sportágadat megtalálva fejlesztheted önmagadat testileg és szellemileg, növelheted a lelkierődet. Ez Köteles Máriának, az ápolónak készülő szegedi egyetemistának, a jó tanuló ösztöndíjasnak, a kitüntetett véradónak, az erőemelő és fekvenyomó junior világbajnoknak a receptje a sikerre.

2016. február 29.

A kínai nyelvoktatás mellett számos ösztöndíj lehetőséget és kulturális programot kínál a szegedi egyetem hallgatóinak az SZTE Konfuciusz Intézet, amely második otthonul is szolgál a Szegeden tanuló kínai diákoknak.

2016. február 24.

Kiváló tanulmányi és tudományos eredményekkel büszkélkedhet Báró-Farkas Margit Chiara, az SZTE jogi karának hallgatója. Az egyetemistával tanulmányai és tervei mellett arról beszélgettünk, hogy milyen roma származású hallgatóként a szegedi egyetemen tanulni,.

1 2 [3] 

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01