Bezár

SZTE Magazin

Mozaik

1 2 3 

Kiemelt_Hupikek

2018. június 08.

A képregény műfaja alkalmas arra, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást – vélik a franciák. E „receptet” az SZTE gyakorló iskola elsőseivel együtt próbáltuk ki az Alliance Francaise de Szeged könyvhetet nyitó interaktív foglalkozásán. A „Kalandozás a gombaházak között – 60 éves a Hupikék Törpikék” programot 2018. június 9-én délelőtt megismétlik.

team

2018. május 15.

Folytatódnak az SZTE Tanulási Eredmény Alapú Képzésfejlesztő Műhely képzései, amelyek az új képzési és kimeneti követelményekhez illeszkedő tanulási eredmény alapú tantárgy- és tananyagfejlesztés eredményes megvalósításához nyújtanak módszertani támogatást.

konya_zsofi_olimpikon

2018. március 27.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók váltójában országos rekorddal a negyedik helyen végzett a phjongcshangi téli olimpián a magyar női csapat. A váltó SZTE-s tagját, Kónya Zsófia pszichológia szakos hallgatót a mezőnyről és terveiről kérdeztük.

marton-anita_kiemelt

2018. március 19.

Márton Anita szerezte a magyar pályaatlétika első világbajnoki aranyérmét. A Szegedi Tudományegyetem volt gyógypedagógus hallgatója ismét remekelt: ezúttal a birminghami fedettpályás világbajnokságon a világ idei legjobb eredményével, országos csúccsal, 19,62 méterrel nyerte a női súlylökést.

kiemelt_SZGTYV_nyertes

2018. február 28.

A Cambridge-Szeged Society tagjai látták vendégül az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatát. A budapesti Baár-Madas Református Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk négy napot töltöttek Cambridge-ben - abban a városban, ahol a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is élt és dolgozott. Megnézték az eredeti C-vitamint, és fogadta őket a világhírű egyetemi város polgármestere.

rost_gergely_kiemelt_nagy

2018. február 13.

A matematikai káoszelmélet eredményei – többek között – a vérképzőrendszer, a szív és az érrendszer, az idegrendszer kóros elváltozásainak megértésében és kezelésében segíthetnek. Új megközelítéssel „tesz rendet” a Mackey-Glass egyenlettel leírható „szabálytalanságban”, szelídíti meg a káoszt Kiss Gábor és Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem két matematikusa.

_MG_6917

2018. február 12.

A legkisebbek manapság már okos eszközökkel a kezükben nőnek fel, ezért fontos, hogy a digitális olvasás módjait az őket nevelő netgenerácóval is megismertessük – vallja Magonyné dr. habil. Varga Emőke. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészettel az Oktatásért Kutatócsoportjának vezetőjét az interaktív mesekönyvekkel kapcsolatos kutatásokról kérdeztük.

Kiemelt_etiopai_emlektabla

2018. január 17.

Emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a hat évvel ezelőtti etiópiai fegyveres támadásban elhunyt útitársaik, barátaik, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa – Fábián Tamás geográfus és Dr. Szabad Gábor kutatóorvos – emléke előtt az Afrikából 2018. január 8-án hazatért expedíció tagjai.

Kiemelt_perverseny1

2017. december 05.

Először rendezett perszimulációs versenyt a szegedi joghallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Szegedi Törvényszék. A joghallgatók vetélkedőjén elsősorban eljárásjogi szempontokat minősített a rangos szakmai zsűri.

2017. november 10.

A Budapest Noir című film a magyar alkotások közül elsőként képviseli a hard-boiled krimi műfaját. A film alapjául szolgáló könyvsorozat első része – ugyanezen a címen – nemzetközi sikereket ért el. Szerzője Kondor Vilmos, az SZTE öregdiákja.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_Emlekszoba_Deriben_SzR_VSzM_SzL

2017. november 02.

Szent-Györgyi Albert édesanyja Szegeden hunyt el, a Belvárosi temetőben nyugszik. A sírját a mindenszentek ünnepe és a halottak napja előtt gondozó szegedi diákokkal a C-vitamin szülőhelyének is nevezett épületben, a Déri szakközépiskolában találkoztunk.

2017. október 26.

Dóczi Attila - vagy ahogy követői ismerhetik, Attis – alig egy éve gyárt videókat a Youtube-ra, két csatornáján összesen mégis nagyjából 76 000 feliratkozóval büszkélkedhet. Előbb az Animegyetem nevű csatornát hozta létre, majd belekezdett a Tanulom Magam című, főként pszichológiai témákat rövid videókban feldolgozó csatornája szerkesztésébe.

Kiemelt_MEFESZgyules_561020

2017. október 21.

Hogyan lett 1956 szikrájának csiholója a szegedi Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége? A MEFESZ 1956. október 20-i szegedi nagygyűlésének követeléseit miért tették magukévá az ország egyetemistái és forradalmárai? Ezekre a kérdésekre a ma diákjai számára is átélhető és érthető válaszokhoz, az oktatáshoz többféle módszert kínál az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport.

2017. október 06.

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? – tette fel a kérdést Dr. Fekete Marianna a Kutatók Éjszakáján. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Szociológia Tanszék oktatója érdekes tényekkel fűszerezve mutatta be új kutatási területét, a divatszociológiát. Megtudhattuk például, hogy miért alakult ki a paróka, vagy az abroncsszoknya nagy divatja.

2017. október 06.

A 2017-es Kutatók Éjszakáján az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetben jártunk, ahol Dr. Kereszty Éva egyetemi docens mutatott be egy oktatási, demonstrációs és kutatási anyagból álló kiállítást.

Kiemelt_Antalicz_B

2017. október 03.

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézernyaláb tulajdonságait mérő szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

Erzsi

2017. szeptember 11.

Magyarország leghíresebb macskájának, Erzsébet Fenevadovának majd 50 ezer követője van a Facebookon. Az oldal adminisztrátora, Erzsi gazdája egy volt szegedi bölcsészhallgató, Homonnay Gergely, aki szerint szórakoztatva lehet a legkönnyebben tanulni. Az oldal követői így mélyülnek el Petrarca és Shakespeare szonettjeiben.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

2017. augusztus 31.

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

Kiemelt_kepzesfejlesztes

2017. augusztus 02.

Gyakorlati tudáselemeket, vállalkozói ismereteket építenek be az SZTE oktatási rendszerébe, miközben a képzések közül újabb 10 duális, 30 pedig az újdonságnak számító kooperatív formában is elindul a következő 3 évben. Az egyetemi oktatáshoz kötődő szolgáltatásokat is fejleszti az SZTE az egyik EFOP-pályázata sikerének köszönhetően. A munkába az SZTE 12 kara közül 7 aktívan bekapcsolódik.

_MG_8344-001

2017. július 25.

Az Európai Unió és Magyarország büntetőjogi kérdéseivel ismerkedik több mint húsz kínai egyetemista az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A 2017. július 10. és augusztus 1. közötti nyári egyetem hallgatói a délelőtti előadások után – többek között – rendőrségi droglaborba és a Csillag börtönbe is eljutottak – a helyszínelők nyomában járva.

Kiemelt_lektorok

2017. július 21.

Szegedi egyetemi unikum a hungarológia program: a magyar kultúrát, illetve a magyart idegen nyelvként tanító szakembereket képeznek, lektorokat támogatnak, nyári egyetemet szerveznek. A lektorként néhány szemesztert külföldön töltő SZTE-oktatók élménybeszámolóján jártunk, az SZTE Hungarológia programja vezetőjével beszélgettünk.

_MG_1484_2

2017. július 10.

Átadni – ez a kulcsszava az utazóként a világot és Magyarországot járó szegedi geográfusnak, Szilassi Péternek. „A Magyar Földrajzi Társaság 140. közgyűlése Szilassi Péter Etiópiai utazásának előadásokban, könyvben közreadott eredményeiért, a Magyar Földrajzi Múzeum támogatásáért, földrajzi közéleti tevékenységéért Teleki Sámuel érmet adományozza.” E hír hátterére kíváncsian kérdeztük munkájáról és kedvteléseiről a Teleki-érem legújabb tulajdonosát, Szilassi Péter geográfust, az SZTE docensét.

Kiemelt_STECO

2017. július 06.

Alternatív energiaforrással működő járműveket fejlesztenek, folyamatosan javítják teljesítményüket, így a legjobb magyar egyetemi csapatként ünnepelték az SZTE hallgatóit a Shell Eco Marathon franciaországi fordulójában. A járművekről és a versenyekről három szegedi egyetemistát kérdeztük.

SZTE TTIK Bolyai épület

2017. június 27.

„Sikereknek talán legfontosabb forrása” a szellemisége – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetéről, amely „mindig arra nevelte a benne dolgozó matematikusokat, hogy találják meg az egyensúlyt a tanítás és a kutatás, a szigorúság és a barátság, az önmegvalósítás és a szolgálat között”. Az így méltatott SZTE Bolyai Intézet Magyar Örökség díjat kapott.

Kiemelt_NagyA2_IMG_5416

2017. június 23.

A tanulási képesség életkortól, míg a felidézés és az alkalmazás képessége egyéni adottságtól függ – állapították meg a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával működő SZTE ÁOK Élettani Intézet Szenzomotoros Kutatólaboratóriumának munkatársai. A csoport vezetőjével, Nagy Attila egyetemi docenssel beszélgetve azt is megtudtuk: a migrén a kognitív képességeket is jelentősen rontó változást okoz az agyban.

Kiemelt_slam_IMG_5396

2017. június 14.

A regényektől a „villámköltészeten” át a „hatszavasokig” terjedt a skála a 88. Ünnepi Könyvhét szépirodalomhoz és a Szegedi Tudományegyetemhez egyaránt kötődő rendezvényein. Az első magyar regény szerzőjének, Dugonics Andrásnak a szegedi szobra közelében a „magasirodalom” és „villámköltészetnek" nevezett új műfaj, a slam poetry is szerepet kapott.

_MG_6541

2017. június 01.

Három könyvheti rendezvény közül kettő kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez – derült ki a 2017. június 6-16. közötti szegedi programkínálatból. A 88. Ünnepi Könyvhéten sem csak a tudomány népszerűsítéséből vállal részt az SZTE.

dunai_regatta_szte

2017. május 24.

Több sportágban is sikeresen szerepeltek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a tavaszi szemeszterben. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon például asztalitenisz, squash és súlyemelés ágban teljesítettek eredményesen, de megméretették magukat a 2017-es Dunai Regattán is.

Kiemelt_Kovacs_B_100_fr

2017. április 24.

Levélben írt köszöntőt a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter, énekelt és zenélt a francia nagykövet, verset mondott a klinikai orvos, emlékeit idézte az államtitkárként közismert egykori tanítvány, méltatta tanárát a pedagógussá lett egykori diák… Így ünnepelték háromszáznál is többen Kovács Bélát, a szegedi egyetem gyakorló gimnáziuma legendás francia-latin-magyar szakos tanárát 100. születésnapja alkalmából.

Kiemelt_CsanyiV_IMG_4976

2017. április 20.

Átlagban 525 hallgató tanul élményszerűen az SZTE Mentor(h)áló egy-egy programján. A 2017. tavaszi szemeszter eddigi 11 előadása közül 6 „teltházasnak” minősíthető. Legutóbb Csányi Vilmos etológustól azt tanulhattuk, hogy a nyelv tette azzá az embert, ami.

2017. április 10.

Szentes város önkormányzata 2014 májusában pályázott „Szentes Szecessziós Ház” címmel a Norvég alaphoz, és 300 millió forintot nyert el. Az épületet mintegy kétharmad kamionnak megfelelő mennyiségű kerámia fogja díszíteni, a munkálatokban pedig az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszékén tanuló hallgatók is részt vehettek.

_MG_6309-001

2017. március 24.

Félszáz vetélkedővel a háta mögött 3 alkalommal is résztvevője volt az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenynek Árva Hédi. A debreceni középiskolásból e vetélkedő hatására biológia szakos hallgatóvá lett szegedi egyetemistát a versenyszellem kialakulásáról és hatásairól, a tudományterületek kapcsolatairól is kérdeztük.

kiemelt_drrock

2017. március 16.

Pleskonics András, Plesi, avagy Dr. Rock – aki egy kicsit is jártas a szegedi zenei élet területén, annak feltételezhetően ismerősen csengenek ezek a nevek. Plesi 11 éve jegyzi az általánosan művelő tantárgyak körébe sorolt Rocktörténet nevű kurzusát a Szegedi Tudományegyetemen, minden szemeszterben óriási az érdeklődés a kurzus iránt.Pleskonics Andrással a klub 5 éves fennállása alkalmából beszélgettünk.

kiemelt_wodala_mark

2017. március 07.

Wodala Márk, a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója mintegy húsz éve szinkrontolmácsként tevékenykedik. Számos neves rendezvényen, konferencián dolgozott már, legutóbb a 2017-es Oscar díjátadó gálát. Szegeden született, most Budapesten él, gyakran hívják külföldre is dolgozni. Édesapja szintén tolmács, édesanyjáról pedig egy díjat is elneveztek, amit húsz éven keresztül adtak át az SZTE angol tanszékén tanuló, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak. Interjúnkban Wodala Márk többek között a szinkrontolmácsolás kihívásairól, az Oscar gáláról, és az SZTE-n eltöltött éveiről mesélt nekünk.

Kiemelt_Nyelveszek

2017. február 27.

Miért érdekes a gyereknyelvben a „hát” és az „izé”? Mi a dolga a nyelvésznek egy informatikai cégnél? E kérdésekre is választ kaptunk az SZTE BTK doktoranduszával és predoktorával beszélgetve az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjátadó ünnepségén.

2017. február 10.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Szita Szilviát kérdeztük, aki magyar-német szakos tanárként diplomázott, ma Hollandiában él. Magyart mint idegen nyelvet és németet tanít, német és magyar nyelvkönyveket készít, de foglalkozott holland nyelvű regények fordításával is, sőt egy ideje verseket is publikál.

2017. február 07.

Hat éve él a katalán fővárosban, Barcelonában Horváth Dóri. Nyelviskolában tanított, most egy bölcsődében angol nyelvű dadus. Barcelona olvasztótégely: a katalánok és spanyolok mellett sok külföldi él a tengerparti városban. Dóri szabadidejében sportol: korábban röplabdázott, majd futott – rajhoz állt a barcelonai félmaratonon is -, most pedig táncol. Honvágya már nem annyira erős, de a barátai, a megtartó kapcsolati háló nagyon hiányzik neki itthonról.

kiemelt_testverparBelgiumban

2017. január 26.

Bodó Réka és Bodó Angéla az SZTE GTK volt hallgatói, jelenleg mindketten Belgiumban élnek. Réka a Siemens-nél dolgozik Leuven-ben, Angéla a Sony-nál Brüsszelben. A kétnyelvű, flamand-vallon országban szinte mindenki beszél angolul, így a kommunikáció nem jelentett gondot számukra, az ügyintézés gyors és zökkenőmentes a külföldi munkavállalóknak is. A magánélet és a munka élesen elválik egymástól, a munkában lehet hibázni is, a lényeg a tanulság és a hatékony megoldás. Páros interjúnkban nemcsak a belga munkamorálról és fizetésről esik szó, de arról is, hogy mi hiányzik a legjobban Magyarországból a testvérpárnak.

kiemelt_menyhei_szabolcs

2017. január 17.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Menyhei Szabolccsal beszélgettünk, aki rajztanárként diplomázott, ma Londonban az ILM-nél mozifilmek vizuális effektjeivel foglalkozik. Olyan nagysikerű produkciókon dolgozott már, mint a Star Wars legújabb epizódja, az Ant-Man és a Thor 2.

kiemelt_freudtamas

2017. január 04.

Agyhullámok – Memória – Kreativitás címmel ismeretterjesztő
előadást tartott Freund Tamás akadémikus. Az SZTE Mentor(h)áló programján az is kiderült, az „agydíjas” kutató miért kórista és mi köze lehet az SZTE Alma Materhez.

kiemelt_vacsora_zsuzsival

2016. december 13.

Vacsora Zsuzsival - ez a neve Szeged legfrisebb kultzenekarának. Először 2013-ban léptek fel, egy évvel később jelent meg saját kiadásban Könnyű című EP-jük. A zenekar tagjainak zöme a szegedi egyetemen szerzett diplomát. A zenekar énekes-zeneszerző szövegírójával, Fazekas Gáborral beszélgettünk, aki az SZTE-BTK-n szerzett diplomát, most pedig a Biotic Gyógyszerészeti Kft. kreatív vezetője.

szegedszepe

2016. december 12.

Kékegyi Szimonettát, az SZTE hallgatóját, az Egyetem Arca 2016 cím birtokosát választották Szeged Szépének a kilencedik alkalommal megrendezett Szeged Szépe gálán. Az SZTE testnevelő-edző szakos hallgatója szerint a természetesség mindennél fontosabb.

Untitled-1

2016. december 05.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere... Új sorozatunkban a Szegedi Tudományegyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Pekár Tamással beszélgettünk, aki egy genfi multicégnél jogtanácsos.

14706801_761499323988928_8542872099951757815_o

2016. november 21.

Kreatívan bemutatni tudományos ötleteiket, projektjüket a nagyközönség számára – ez a feladata a Sci-ndikátor Országos Tudománykommunikációs verseny résztvevőinek. Nyerki Emilre és Mihalkó Józsefre, az SZTE két hallgatójára a közönség is szavazhat.

Kiemelt_fotosok

2016. november 16.

„…Szabad élet, szabad madár…” Ezzel a címmel hirdetett a hallgatóknak fotópályázatot a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda. A felhívásra készült fényképek között beszélgetve nyertes pályázókat is kérdeztünk arról, mit jelent számukra az önkifejezés képi formája, mit jelent a szabadság.

2016. november 11.

Kónya Zsófia a Szegedi Tudományegyetem sportpszichológia szakos hallgatója csatlakozott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatotthoz és máris a világcsúcs közelébe jutáshoz segítette a váltót. Edzője szerint Zsófia hosszú távon is kulcsfontosságú tagja lehet a magyar válogatottnak.

kiemelt_hallgatoi_sikerek_MGK

2016. november 10.

Kiválóan teljesítenek a szegedi egyetem Mezőgazdasági Kar hallgatói: Dobos Dorina az országos bajnok SZTE-s gazdászcsapat tagja és Jéri Tamás világbajnok sportlövő a Rádió 7 „Házunk Táján” című új műsorában mutatkoztak be.

2016. november 04.

A Kalifornia állambeli Stanfordból segít magyar kóbor kutyákon Tombácz Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének munkatársa. A jótékony munkában olimpiai bajnok pólósok, Kovács Ágnes olimpikon úszó és Kemény Dénes a vízilabda-szövetség elnöke is segíti.

2016. október 25.

A szabad enciklopédia, a Wikipédia hasznáról és közösségéről is kérdeztünk szegedi egyetemistákat, könyvtárosokat. A mérlegkészítésre az kínált alkalmat, hogy az 1956-os szócikkek gyarapítására szervezett szerkesztő maratont az SZTE Klebelsberg Könyvtár 12 óra 56-ért címmel. Az egyetemi bibliotéka továbbra is segíti az internetes lexikon használóit és szerkesztőit.

2016. október 18.

Az ötletpályázat célja, hogy egy sorozatgyártásra alkalmas, több helyszínen is elhelyezhető, közösséget és emberi személyes kapcsolatokat építő Okospad szolgáltatásokra adjanak felhasználói ötleteket egyetemi és főiskolai hallgatók. A pályamunkákat november 11-ig várják.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek