Bezár

SZTE Magazin

Hallgatói Magazin

1 2 3 4 5 

aerobik_es_jeges

2021. december 06.
Az egészség megőrzésének egyik módja a rendszeres testmozgás, amelyre a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak számos lehetősége nyílik. Az egyetem polgárainak tornateremben, szabadtéren és jégpályán is nyílt lehetősége a sportolásra az elmúlt hetekben. A Jeges Estet, a nagy sikerre való tekintettel, december 7-én megismétlik.

EUGLOH_Patyi_Photography-team

2021. december 01.

Ötletversenyen ismerkedtek egymással az SZTE hallgatói portói, párizsi, müncheni társaikkal a EUGLOH háromnapos rendezvényén, amelynek házigazdája a Szegedi Tudományegyetem volt. Az Innovation Days - AI in Health elnevezésű program az első olyan esemény, amelyen személyesen is találkozhattak a partneregyetemek hallgatói és oktatói.

Jozsef_Attila_seta_nyito

2021. november 26.

Hol voltak a Szegedi Tudományegyetem meghatározó alakjának, József Attilának lakhelyei? Hol adták ki a költő verseskötetét Szegeden? Milyen néven tervezte a költő először kiadni leghíresebbé lett kötetét? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál „Nem én kiáltok” című József Attila körsétán.

SH_Welcome_Nyito
2021. november 23.

A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal Magyarországon tanuló hallgatók „Kiváló tanulmányi díjat” vehettek át a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárától október 26-án. A nívós eseményen a Szegedi Tudományegyetem két hallgatóját is kitüntették.

Irodalmi_Nobel-dij_Nyito_1_of_1

2021. november 18.

Nagyon sok találgatás és pletyka merül fel évről-évre az Irodalmi Nobel – díj esélyeseivel kapcsolatban. A díj odaítélését megelőző időszak lázban tartja az irodalom iránt érdeklődőket. A 2021-ben Irodalmi Nobel – díjjal kitüntetett Abdulrazak Gurnah íróról kérdeztük Dr. Kelemen Zoltánt, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalomi Intézet kortárs világirodalomra specializálódott egyetemi tanárát.

Fokep_boritokep

2021. november 16.

Második lett az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen az SZTE ÁJTK csapata. Az eseményt 2021. november 10-én rendezték az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium és az Igazságügyi Minisztérium társszervezésében, Budapesten.

mefob

2021. november 15.

Egy első, két második és négy harmadik helyet szereztek az SZTE hallgatói a felsőoktatásban tanuló tollaslabdázók legnagyobb hazai megmérettetésén. A Szegedi Tudományegyetem tollaslabda múltjáról, a jelenlegi sikerekről és a tervekről az SZTE oktatóját, a Szegedi Tollaslabda SE vezetőedzőjét Hatvani Csabát kérdeztük, aki szemeszterenként tollaslabdakurzust tart az egyetem hallgatóinak.

tsz_vb1

2021. november 10.

Az izraeli Netanyaban rendezték meg a női U20 vízilabda világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott harmadik helyen végzett. A nemzeti csapat tagja volt Tátrai Szonja, az SZTE Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatója, a szövetségi vezetőedző pedig Varga Tamás volt, aki az SZTE Szeged élvonalbeli csapatának is a trénere.

Sportlovo_szte

2021. november 05.

Komáromi Krisztina Panna, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán molekuláris bionika mérnök alapszakon tanul, mellette pedig nemzetközi versenyeken szerzett dicsőséget Magyarországnak. A perui junior világbajnokságon a légpisztolyos olimpiai versenyszámban egyéni hatodik, csapatban ötödik helyezést ért el.

mb_nyit

2021. november 03.

Mocsári Bence paratriatlonista, az SZTE GTK hallgatója ezüstérmet szerzett a Portugáliában megrendezett világkupa futamon. Balla Péter tanítványa ezzel a világranglistán feljött a 8. helyre és egy lépéssel közelebb került a paralimpiai kvalifikációhoz.

fitnyito

2021. október 18.

Kovács Kitti 2018-ban diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán kereskedelem és marketing, marketingkommunikáció szakon. Egyetemista korában ismerkedett meg azzal a mozgásformával, amelynek egyik legjobbjaként, novemberben hazánkat képviseli a funkcionális fitnesz világbajnokságon.

Nyito_SZTE_kurzus_IMG_7719

2021. október 15.

Mint cseppben a tenger, úgy tartalmazza az elmúlt száz év magyarországi történelmét és az egyetemek több évszázados históriáját a „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” című kurzus. A népszerű „általánosan művelő” tárgy indító foglalkozásán az is kiderült, hogy az informatikusoktól kezdve a gyógyszerész és jogász hallgatókon át a bölcsészekig az SZTE szinte minden karáról jelentkeznek a hagyományosan az őszi szemeszterben meghirdetett programra.

kosnyit

2021. október 07.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül Kerpel-Fronius Balázs, Polányi Kristóf, Balogh Szilárd és Keller Iván idén is tagjai a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának. Az együttes már túl van a nemzetközi kupaszereplésen és két bajnoki találkozón.

smnyito

2021. október 05.

Salga Máté műveiből, a 25. Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül nyílt fotókiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE Fogorvostudományi Kar, végzős hallgatójának képei október 15-ig minden nap megtekinthetők. A fotóssal első szegedi kiállítása kapcsán beszélgettünk.

evezosmefob_nyito

2021. szeptember 22.

A Szegedi Tudományegyetem 10 hallgatója vett részt a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságán. A Dani Zsolt által vezetett csapat nyolc evezős hajóegysége, öt érmet szerzett, egy olyan sportágban, amit Orbán Viktor is kiemelt a felsőoktatási testneveléssel kapcsolatban.


borito_-_melypont

2021. szeptember 20.

Szegeden és környékén szinte mindenki azt hiszi, hogy az ország legmélyebb pontja mindössze egy karnyújtásnyira, Tiszasziget határában található – az SZTE kutatói azonban már egy évtizeddel ezelőtt bebizonyították: mindez a Tisza-part másik oldalán lelhető fel, nagyon közel Szeged határához. A kerítéssel körbevett, tiszaszigeti emlékhely továbbra is közkedvelt pihenőhelyként üzemel. Arról, hogy miként válik egy nevezetes földrajzi pontból, népszerű kirándulóhely, Dr. Szatmári József, egyetemi docenst kérdeztük.

Mocsari_Bence_kezdo_2_of_3

2021. szeptember 14.

„Az SZTE-n mindenki, mindenkire egyenrangú félként tekint” – kezdte gondolatait Mocsári Bence, paraúszó, paratriatlonista, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, akivel többek között a tokiói paralimpiáról is beszélgettünk.

csut_nyit

2021. augusztus 26.

A Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásának csütörtöki számából kiderül, milyen volt az első nap a SZIN-en az SZTE sátránál és melyik Tankcsapda tag ismerte meg a feleségét a SZIN-en.

nyit_szerd

2021. augusztus 25.

A Szegedi Ifjúsági Napok egyetemi kötődésű fellépőiről és az SZTE sátor legizgalmasabb programjairól írunk, naponta frissülő, Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásunkban.

Virtus_programs_nyito

2021. augusztus 10.

A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt figyelmet és támogatást kapnak a hallgatói és kutatói startup ötletek. Az SZTE Virtus programja, az innovatív ötletek megvalósulását szakértői tanácsokkal és esetenként anyagi támogatással is tudja segíteni. Az egyetemről indult startupok közül néhányan már a nemzetközi piac előszobájában várják ötleteik kiteljesedését.

Hegedus_Alexandra1

2021. augusztus 04.

Miért választják még ma is kevesen a műszaki pályát a női hallgatók? Mennyiben befolyásoló tényező a környezet elfogadósága, és milyen külső lehetőségek segítik a nők elhelyezkedését a műszaki területen? – Hegedűs Alexandrát, az SZTE mechatronikai mérnök szakos hallgatóját kérdeztük.

Nyito_onkentesek

2021. július 30.

Az Apáca Show musicalről is kérdeztük Hamza Vanesszát, aki hét éve önkéntesként segíti a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióit. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és média szakos hallgatója elárulta: minden vágya, hogy sminkesként és fodrászként dolgozhasson egy színházban, vagy filmforgatáson.

Nyito

2021. július 29.

Dobozi Réka első helyen végzett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának Élelmiszertechnológiai B tagozatán. A tehetséges hallgatót nyári munkájáról, kutatásairól, a sajtokkal végzett kísérletekről, a vegyszermentes gyártásközi ellenőrzésről és jövőbeli terveiről is kérdeztük.

csoki_nyito

2021. július 22.

Harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Csatári Enikő, aki a növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében. Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére.

kezi_nyito

2021. július 14.

A Szegedi Tudományegyetem női csapata a III. helyet szerezte meg Győrben, az egyetemisták és főiskolások országos bajnokságának döntőjében (MEFOB). A finálé legjobb kapusának Cseh Robertát, az SZTE edző szakos hallgatóját választották meg, a legeredményesebb szegedi mezőnyjátékos pedig Kovács Szolanzs volt. A sikercsapat edzőjét, Hocza Ágnest kérdeztük a döntő részleteiről.

EB_nyugi

2021. július 09.

Tücsökciripelés, langyos nyári szél, az utcára kiszűrődő szurkolói hangfoszlányok. Ez jellemzi a szegedi Nyugi Kert légkörét az Anglia-Dánia küzdelem alatt. A szurkolók zöme egyetemista. Nem mindenki focirajongó, de ha másért nem is, az élményért, a hangulatért és az összetartó baráti társaságok miatt érdemes itt lenniük. Ezek önmagukban is aranyat érnek.

Nagy_Zsofia_dramapalyazat

2021. július 08.

Ronnie Burkett: Tinka’s new dress két angol jelenetének fordításával ért el második helyezést Nagy Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem anglisztika szakán végzett hallgató a Debreceni Egyetemi Színház „egy sima-egy fordított” című műfordítói pályázatán.

Sulyloko_nyito

2021. június 25.

A nőknél és a férfiaknál is az SZTE hallgatói nyerték a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságát (MEFOB) súlylökésben. Veiland Violetta és Fischer Márk is a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanul és mindketten megvédték a tavalyi elsőségüket.

Berko_Regina_nyito

2021. június 19.

A „100 éves az SZTE TTIK!” nevű, logótervezési pályázatot a Szegedi Tudományegyetem tanárszakos hallgatója nyerte. Berkó Reginával arról is beszélgettünk, hogy tanulmányiban miként kapcsolta össze a biológiát és a rajzot.

nadas_bence_mkksz_nyito

2021. június 17.

Bekerült egy SZTE-s a magyar olimpiai csapatba. Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatója a kajak négyesek 500 méteres versenyszámában áll rajthoz a XXXII. nyári játékokon.

zarokep-01

2021. június 14.

Több, mint 700 kilométer kerékpározás, túrázás kutyával, egyéni rekordok megdöntése és közösségépítés. Kiemelkedő sportteljesítményeket és élénk interakciót hozott az SZTE 100 kihívás. Teljesítői között akadtak, akiknek az egyéni története a többieket is inspirálta. Őket mutatja be egy sorozatban a Szegedi Tudományegyetem Sportirodája.

unisport_Cseh_Laci_nyito

2021. június 10.

A szerkesztésében és arculatában megújuló UniSport, mostantól saját honlappal, Facebook és Instagram oldallal is rendelkezik. Országos és az SZTE-s hallgatókat is érintő hírek és információk a legújabb hírlevélben.

weboldal_nyito_otdk

2021. június 08.

Kiss Cintia, a Magyar Földrajzi Társaság különdíját nyerte meg a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban. Az SZTE TTIK Földtudomány mesterszakos hallgatója, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára írt dolgozatában a városi háttérszennyezettséget vizsgálta meg, mégpedig padlásokról vett porminta alapján.

vaslucaEB_nyito1

2021. június 03.

Az SZTE másodéves gyógytornász hallgatója az egyik legkeményebb versenyszámban, a 25 kilométeres távon képviselte Magyarországot a kontinensbajnokságon és nyolcadik helyen ért célba. A hatszoros felnőtt magyar bajnok úszó, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon az alapképzés felénél tart. Az Európa-bajnokság alatt voltak a gyakorlati vizsgái, így amikor éppen nem úszott, akkor a lelátón vagy a lobbyban laptoppal az ölében ült és tanult. Édesanyja nyomdokain jár az SZTE-n.

konf_nyito

2021. június 01.

Soha nem szerepeltek még olyan jól az SZTE Konfuciusz Intézet hallgatói a Chinese Bridge kínai nyelvi versenyen, mint idén. Az egyik legjelentősebb megmérettetés hazai döntőjében, az egyetemisták között első lett Samaneh Raiss Shaghaghi, az SZTE GTK hallgatója, a középiskolások kategóriájában pedig az Intézethez rendelt Eötvös Gimnázium Konfuciusz Tanterem végzős diákja, Csóti Renáta a második helyen végzett. Ő a Szegedi Tudományegyetemre felvételizett.


weboldal_nyito_vivas

2021. május 13.

Debrecenben rendezték meg az egyetemista és főiskolás vívók idei országos bajnokságát. A MEFOB-on a Szegedi Tudományegyetemet hat hallgató képviselte, akik szép sikerekkel és érmekkel tértek haza.

Nyito_Magyar_munkakozosseg_1

2021. május 10.

Ötletesnek és ösztönzőnek minősítették még a versenyzők is azt az irodalmi pályázatot, amelyet az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola hirdetett az SZTE 20. szülinapja és a szegedi egyetem centenáriuma alkalmából. A döntős alkotók ajándékkönyvekkel gazdagodtak, a három aranyérmes kolozsvári kiránduláson vehet részt az SZTE támogatásával.

Hay_Janos_nyito

2021. május 04.

„Minden elmaradt, ami jövés-menéssel járt, így több időm maradt az írásra” – mondta Háy János. A cégvezető című regénye elnyerheti a Libri Irodalmi Díjat, ha ez lesz a közönségszavazás eredménye… A szerző, az SZTE alumnusa, online könyvbemutatót tartott 2021. április 26-án az SZTE Móra Ferenc Kollégium szervezésében.

weboldal_nyito_mihalko

2021. május 04.

Az ÚNKP és a pályázatok ösztönző hatására példa Mihalkó József, a Szegedi Tudományegyetem MK Élelmiszermérnöki Intézet tanársegédjének, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola hallgatójának a pályája. A „Vörösáru sótartalmának csökkentése zabkorpa felhasználásával” című pályamunkájáért a „Szegedi Akadémiai Bizottság Tudományos díj” elismerést kapta. A kutatót munkája hátteréről és a Covid19 járványnak az oktatásra gyakorolt hatásáról is kérdeztük.

1618486359463

2021. április 30.

A Szegedi Tudományegyetem Környezettudományi Doktori Iskola hallgatójával beszélgettünk, aki kutatásait és oktatói munkáját az SZTE Mérnöki Kar Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetében végzi.

DSC_0021

2021. április 29.

Kolcsár Vanessza Judit a Szegedi Tudományegyetem Kémia Doktori Iskolájának harmadéves PhD hallgatója. A kémia mellett a balett szerelmese. Tanulmányairól, hobbijáról, és az idáig vezető útról kérdeztük.

szteszedeak-paks_nyito

2021. április 19.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóival a soraiban, a klub történetében először tudott az élvonalbeli rájátszásban mérkőzést nyerni a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Az újszegedi sportcsarnokban 105:83-ra nyert az öt egyetemistával felálló hazai csapat a Paks ellen. A három győzelemig tartó párharc tétje óriási: a bajnokság elődöntőjébe jut a nyertes fél.

tothlarissza_nyito

2021. április 16.

Tóth Larissza, az OTDK előadására készülve, a koronavírus fertőzés miatt, lázasan is gyakorolta az előadását. Megérte, hiszen I. díjat és különdíjat is nyert a Testnevelés- és Sporttudományi szekcióban. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, sport- és rekreációszervező szakon végzett ifjú kutató dolgozatának témája, az újszegedi Erzsébet Ligetben sportolókra irányult, akiket többször is futás közben kérdezett.