Bezár

SZTE Magazin

Szilasi_Laszlo

Egyetemi hallgatóból író és oktató: Szilasi László és a próza

Egyetemi hallgatóból író és oktató: Szilasi László és a próza

2021. április 14.
4 perc

A magyar próza ünnepén, április 14-én a Dugonics Társaság „Írók, költők Szegeden” sorozatában megismert alkotók közül Szilasi László portréját mutatjuk be. A Szegedi Tudományegyetem egykori bölcsész hallgatója, jelenleg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar irodalmi tanszékének egyetemi docense, emellett szerkesztő és író, aki idén újabb kötettel jelentkezik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szilasi László Békéscsabán született, ott végezte el az általános iskolát és a gimnáziumot is. Majd a szegedi József Attila Tudományegyetemet választotta, hogy magyar nyelv és irodalom szakon tanulhasson tovább 1983-tól 1989-ig. Már hallgatóként is figyelemre méltó tanulmányokat és dolgozatokat írt, amelyekben régi magyar szövegekkel foglalkozott. Ezek közül több munkája megtalálható ma is a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó Könyvtárának archívumában.


Szilasi_3_almamater_2010_012_pdf



Régi szövegek

 

Például a Két szomszédúr a hódoltság idejéből (1987) című munkájában Batthyány Ferenc és Mehemet beglerbég levélváltását tanulmányozta. Ekkor még nem volt világos, hogy az írói pályát választja.

 

Tapasztalta, hogy a régi magyar szövegek tanulmányozása és annak elemzése nem túl népszerű az olvasók körében, továbbá ő sem érezte úgy, hogy minden figyelmét lekötné ez a fajta feladat. Elkezdett hát saját szövegeket írni, remélve, hogy az olvasóknak átadhatja saját gondolatait és érzelmeit. Azóta is kreatív írást tanít az egyetemen, hiszen ez áll a legközelebb a szívéhez és a pályájához.

 

 

Szegedi Pompeji

 

1989-ben, egyetemi tanulmányainak végeztével a szegedi Pompeji irodalom, művészet, bölcselet címmel futó folyóirat szerkesztője lett egészen a lap megszűnéséig, 1998-ig

 

A Pompeji folyóiratban leginkább akkoriban publikált költők és írók, fordítók alkotásait közölték. Ezekben az években Szilasi Lászlónak csak néhány műve jelent meg. Ezek még nem csatolhatóak szépirodalmi írói pályájához.


Szilasi_2_almamater_2010_012_pdf1


 

Kész regények

 

Első „szépírását” Németh Gábor – írói álneve: Gabriely György – közreműködésével hozta létre. A Németh – Szilasi szerzőpáros Kész regény című műve 2000-ben jelent meg. A kötet két fiatal férfi leveleiről szól a második világháború kitörése előtt. A Dugonics Társaság estjén Szilasi László kijelentette: a továbbiakban is szívesen dolgozna együtt újra régi társával, ha úgy hozza a sors… Így hozta: a munkafolyamat elkezdődött.

 

Első sikeres szépirodalmi művét házasságkötése és gyermekei cseperedése után publikálta Szilasi László. A Szentek hárfája (2010) bemutatását hatalmas közönség várta és hallgatta meg, például a szegedi Grand Caféban.

 

A három további Szilasi-mű: A harmadik híd (2014), Amíg másokkal voltunk (2016) és a Luther kutyái (2019).

 

Műveit kezdetektől fogva a Magvető Kiadó jelenítette meg és a további köteteit is ennél a kiadónál szeretné publikálni.


Szilasi_1_almamater_2010_012_pdf2

 

 

A kedvenc

 

A Dugonics Társaság estjén Szilasi László kifejtette, hogy kedvenc saját könyve A harmadik híd. A többi munkáját is szereti, de ennél a könyvénél nem érzi azt, hogy újra és újra olvasva, tudva, hogy mit tartogat a következő mondat, unalmassá válik számára a története. A könyvről nem csak ő vélekedik így, hiszen eddigi művei közül A harmadik híd vált a legnépszerűbb írásává az olvasók körében.

 

A harmadik híd történetét elmesélve annyit tudhatunk meg, hogy szegedi hajléktalanokról szól, amelyet egy egyéves terepmunka előzött meg. Ezt a terepmunkát egy, a Csillagbörtönben dolgozó pártfogó felügyelő barátja tette lehetővé, aki a hajléktalanok gondozásával foglalkozott. Ennek következtében látogathatott el a találkozókra, ahol megismerkedhetett és jegyzeteket készíthetett a szegedi hajléktalanokról, akik később könyvének karaktereit ihlették. A harmadik híd megírása után többen is megállították az utcán, hogy kíváncsian érdeklődjenek a történet létrejöttéről.

 

A Litera irodalmi internetes portál 2019. december 9-én a hét prózájának választotta Szilasi László regényét, amelyből részletet is közölt.

 

Felolvasott készülő, hatodik szépirodalmi művéből Szilasi László a Dugonics Társaság programján. Kiderült: e műből már több részlet is megjelent az interneten. Ezt az írást a 2020-as Líra Könyvhéten mutatták volna be, de ezt az időközben kitörő koronavírus járvány ellehetetlenítette. A szépíró abban reménykedik, hogy az idei év meghozhatja új, hatodik művének megjelenését.


SZTEinfo – Szorcsik Borbála

Fotó: SZTE

 

Korábban írtuk:

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Mire való a kreatív írás?

 

13+1 szépírás a szegedi egyetemhez kötődő lapokban

 

Magányos hegedűszó (Néhány regény születéséről) - Dr. Szilasi László előadása

 

Mészöly-díjas Szilasi László, az SZTE docense

 

Szilasi László A harmadik híd című új könyvéről

 

Nagyon-nagyon kell szeretni, amit csinálsz. Beszélgetés a Rotary Díjat nyert Szilasi Lászlóval (Megjelent az Alma Mater Magazin 2010. évi számában a 62-65. oldalon)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek