Bezár

SZTE Magazin

Kiemelt_Utak_erdobe

91. Ünnepi Könyvhét: Interjúkötet a hajléktalanságról

91. Ünnepi Könyvhét: Interjúkötet a hajléktalanságról

2020. szeptember 18.
3 perc

A 91. Ünnepi Könyvhét számos lenyűgöző programmal várja az érdeklődőket Szegeden. 2020. szeptember 15-én Kovács Vera: Utak az erdőben című kötete került terítékre Grand Caféban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hosszú ideje foglalkozik a hajléktalanság kérdésével Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület egyik alapító tagja. Az Utak az erdőben című interjúkötetéről Kékesi Márk Zoltán, szociológus, a szegedi Grand Café munkatársa, valamint Szentistványi István, az AKUT Egyesület volt önkormányzati képviselője beszélgetett a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi programján.


Utak_erdobe_1

 

Egy könyv elkészítési folyamatát ismerhette meg, illetve a hajléktalanság helyzetébe kaphatott betekintést a Grand Café közönsége 2020 szeptember 15-én. Az Utak az erdőben című interjúkötetben huszonkét hajléktalan ember élettörténetét foglalja össze a szerző. A könyv megírásának célja a figyelemfelkeltés és a tájékoztatás a nehéz sorsú emberek életéről.

 

– A kötetben nemcsak a látható egyéneket mutatjuk be, hanem azokat a történeteket is, amelyek elvezethetnek a hajléktalanná váláshoz. Évente ötvenezren veszik igénybe a hajléktalanellátó rendszert, a legtöbbjükről azonban nem mondanánk meg, hogy egy erdőből vagy egy hajléktalanszállóból indult el dolgozni reggel – fogalmazott Kovács Vera.

 

Nincsenek tipikus hajléktalanok, csak klisékkel találkozhatunk a mindennapjainkban. Erre is rávilágítanak az Utak az erdőben című kötet interjúi. A beszélgetésből kiderült, hogy a kötet tudatosan szembe megy az előítéletekkel, így különböző élettörténeteket ismerhetünk meg.


Utak_erdobe_2

 

A dokumentarista és őszinte szándékot kellett összefésülni, hogy egy olvasmányos szöveg jöjjön létre. Az interjúk egy diktafonnal készültek, első körben legépeltük a szöveget, utána megnéztük, hogy mely szövegrészek fognak szóról-szóra bekerülni a kötetbe, és melyek lesznek azok, amelyek egy szerkesztett formát kapnak – magyarázta írói módszerének lényegét a közönségnek a szerző.

 

Nagyon jól olvasható a könyv, jó a szerkesztettsége. A kötet egységes, mégis megmarad minden karakternek az önálló személyisége és stílusa – vélekedett Kékesi Márk Zoltán. A hajléktalan emberek élete rendkívül kiszámíthatatlan és számos nehézséget kell leküzdeniük. Az interjúk elkészítése óta öten hunytak el.

 

– Nagyon sokszor találkozunk azzal szociális munkásként, hogy emberek szükségtelenül halnak meg. A kötetben nem akartunk erre fókuszálni, de elkerülhetetlen volt – nyújtott bepillantást Kovács Vera interjúalanyai nehéz sorsába.

 

A szegedi hajléktalanság hasonló ahhoz, ami a Budapest bizonyos részein tapasztalható. Szentistványi István elmondta: a történet nem látszó része érdekli. Ez elválaszthatatlan a lakhatási krízistől. Szegeden is létező jelenség, hogy kis erdőkben laknak emberek vagy garázsokba kényszerülnek. Ennek a kezelésével a szociálpolitika nem tud mit kezdeni – vélekedett a volt szegedi városatya.

 

SZTEinfo – Mátó Gábor

Fotó: Takács Borisz

 

A 91. Ünnepi Könyvhéten az SZTE NKI által szervezett programok frissülő ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján az Eseménynaptárban.

A 91. Ünnepi könyvhét szegedi programjainak főszevezője a Somogy-könyvtár: a könyvünnep honlapja részletesen informál a rendezvényekről.


A 91. Ünnepi Könyvhét SZTE-hez kötődő programjairól írtuk:

Megnyílt a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozata: minden 4. program „egyetemi”

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE GTK: Botos Katalin a közgazdaságtan emberi arcát mutatja meg

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Mire való a kreatív írás?

Online Európa és az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek