jo_cv_fejlec

A jó önéletrajz - tippek és tanácsok

A jó önéletrajz megírásához nem kell más, mint kreativitás és elszántság: van esélyem a megpályázott pozícióra! Olvasd el tanácsainkat, ha segítségre van szükséged, jelentkezz tanácsadásainkra!

Mit írj bele, hogyan szortírozz, miként szerepeltesd, hogyan fogalmazd meg? Személyre szabott tanácsadásaink keretében minden a helyére kerül, a megcélzott szakmai területhez, akár konkrét munkakörhöz illeszkedve visszajelzést kapsz a felépítésre, tartalomra, fotóra, összképre. Lássuk az alapokat!


Formai jellemzők:


Jellemzően 1-2 percet töltenek egy önéletrajz átfutására, így lényegre törőnek kell lennie. Terjedelmét tekintve sose haladja meg a 2 oldalt (11-12-es betűvel szedve), szerkesztésekor ügyelj az áttekinthetőségre és a megfelelő tagolásra! Néhány ajánlás, amivel vonzóbbá teheted:


Érdemes egy szépen szerkesztett fejléccel indítani, ahol bal oldalon a személyes adataid szerepelnek, jobb oldalon pedig a fényképed (a neved felül középen vagy balra igazítva nagyobb betűmérettel).


 • A Times New Roman helyett használj más betűtípust, ami tetszetős, stílusában hozzád passzoló, de nyomtatásban jól látszódik, ezáltal máris egyedibb az összké
 • Kiemelésekkel (amit dőlt vagy félkövér betű használatával egyaránt megtehetsz) az erősségeidre, illetve illeszkedő tapasztalataidra, kompetenciáidra stb. hívhatod fel a munkáltató figyelmét.
 • Ha lehet, magad szerkeszd Wordben vagy ha igazán haladó és modern szeretnél lenni, használd a Canvát, vagy az alábbi oldalakat: CVmaker, VisualCV.
 • Figyelj arra, hogy helyesírási hibáktól, elgépelésektől mentes legyen az önéletrajzod, mert ez sokat elárul arról, hogy mennyire vagy alapos!
 • Ami gyakran hiányzik a köztudatból, hogy az önéletrajz az adatokat időrendben visszafelé tartalmazza, vagyis a legfrissebb tanulmányok, szakmai és egyéb munkatapasztalatok kerülnek előre!


Kerüljön-e az önéletrajzba fénykép?


Gyakori kérdés, hogy kötelező eleme-e az önéletrajznak a fénykép. A válasz nem, mégis manapság már az a meglepő, ha valaki ezt kihagyja.


Milyen legyen ez a kép?


A legfontosabb, hogy aktuális, vagyis 2 hónapnál nem régebbi, igazolványkép méretű, semmi ne ússzon a háttérbe (szobarészlet, tengerpart stb.), és csinosan legyél felöltözve (diszkréten sminkelve és általában visszafogottabb színeket használva, mintha interjúra mennél). Előnyös kép legyen, megfelelő fényviszonyokkal.

Lényeges még, hogy a szakterületnek és beosztásnak megfelelő öltözetben legyél, például fiúk esetében a bankszektorban formálisabb öltöny nyakkendővel, egyéb munkaköröknél elegendő egy elegáns ing zakóval.


Milyen információkat tartalmazzon?


 • Ami általánosságban elmondható, hogy önéletrajzod legyen mindig célirányos, vagyis azokra a tanulmányokra, akár egyetemi projektmunkákra és készségekre helyezd a hangsúlyt, ami adott gyakorlati hely elnyerése szempontjából érdekes és előnyös lehet.
 • Gyakran maradnak ki olyan elemek, mint önkéntes munka, non formális képzés (készségfejlesztő tréning) vagy akár közösségi tevékenység (aktív részvétel a kollégiumi élet szervezésében), melyek színfoltként hatnak és sok hasznos tapasztalatot hordoznak.
 • Az önéletrajz vázlatos bemutatkozás, de éppen koncentrált tartalma miatt fontos, hogy megnyerő megfogalmazásban (ámde mindig valósághűen!) adja vissza az általad elért eredményeket, ami egy jól sikerült külföldi tanulmányút vagy egy ösztöndíj elnyerése is lehet. Előfordulhat, hogy nem volt komolyabb szakmai feladatod a kötelező szakmai gyakorlatod során, ilyenkor azt mutasd be, hogy mire kaptál szélesebb körű rálátást és igyekezz további gyakornoki helyeket megpályázni, ahol erre még egyetemi éveid alatt lehetőséged nyílik!


Hogyan építsd fel önéletrajzod?


Most röviden végigkísérünk az önéletrajz egyes részein, arra inspirálva, hogy közben te is gondold át, hogy melyik részhez mit tudnál írni. Félkövérrel szedtük azokat, melyekre mindenképpen ki kell térni, míg a többi nem mindenki esetében releváns.


1. Személyes adatok

2. Tanulmányok/végzettség

3. Egyetemi projektmunkák

4. Szakmai tapasztalatok/ egyéb munkatapasztalatok

5. Egyéb készségek - nyelvtudás - számítástechnikai ismeretek - jogosítvány - gyors- és gépírás

6. Személyes kompetenciák

7. Szabadidős tevékenység/Érdeklődési kör

8. Referencia

9. Keltezés, aláírás


1. SZEMÉLYES ADATOK


Ezeket érdemes fejlécben megjeleníteni és csak a legszükségesebbeket belefoglalni úgy, mint az életkorod, állandó lakcímed vagy tartózkodási helyed és az elérhetőségeid: az e-mail címed és a telefonszámod. Kis ikonokkal is színesítheted, de amire különösen figyelj, az az e-mail címed (a legpraktikusabb a teljes nevedből generált e-mail cím) és a telefonszám. Mivel ez utóbbi a kapcsolatfelvétel leggyakoribb módja, mindig ellenőrid, hogy helyesen szerepel-e és ha pályázol, legyél ténylegesen elérhető, az ismeretlen számokat hívd vissza, ha csak bizonyos órákban tudod fogadni a hívásokat, azt jelölheted is.


2. TANULMÁNYOK/VÉGZETTSÉG 


A végzés előtt inkább a tanulmányok kifejezést használd, és ahogy azt korábban már említettük, visszafelé haladj az időben: előre kerülnek az aktuális (párhuzamos) tanulmányok, ezt követi a középiskola (az általános iskola az önéletrajzban nem mérvadó).


Felsőfokú tanulmányok

Balra igazítva jelöld, hogy melyik évben kezdted tanulmányaidat, ha még folyamatban van, akkor a végzés évét hagyd nyitva. Írd ki az egyetem és a karod nevét, majd a szakod, szakirányod megnevezését, illetve, hogy az alap, mester vagy felsőfokú szakképzés. Felsorolhatod a gyakornoki helyhez jól illeszkedő tantárgyaidat (4-et, 5-öt), később a szakdolgozatod témáját is, amennyiben az adott területhez kötődik. Életszerű, ha valaki csúszik a tanulmányok időben való befejezésével, ilyenkor a HR szakemberek szeretnek rákérdezni arra, hogy a köztes időt mivel töltötted. Szerencsés, ha diákmunkát, nyelvtanulást vagy egyéb olyan tevékenységet tudsz érvként felhozni, mely valamilyen módon a fejlődésed célozta.


Középiskolai tanulmányok

A középiskola leginkább akkor érdekes, ha elismert intézményről van szó, ha már az ottani specializációd mutatta elköteleződésed adott terület iránt (pl. vegyészként kémia tagozatra, közgazdászként gazdasági szakközépiskolába jártál) vagy olyan általános készségeidet fejlesztette, mely alapvetően jól kamatoztatható a munkaerőpiacon, így az informatika vagy a nyelvek.


Mi kerülhet még ide?


A külföldi tanulmányok, ösztöndíjak (köztársasági, munkáltatói, intézményi), a versenyeken elért helyezések (pl. neves cég által hirdetett adóversenyen elért előkelő helyezés). Az interjún mindig érdeklődve hallgatják a külföldi élményeket, vagy az egy-egy versenyre készített szakmai projekt mögött folyó háttérmunkát. egyéb képzések: ide tartoznak a készségfejlesztő tréningek, tanfolyamok (pl. asszertív kommunikáció, prezentációs technikák, személyes hatékonyság, pályázatírás stb.), melyeknél mindig jelöld az időtartamot, hogy mely szervezet/egyetemi egység szervezésében valósult meg és milyen főbb témákat érintett, milyen pluszt adott, illetve a felsőoktatáson kívüli OKJ-s és egyéb szakmai - például mérlegképes könyvelői - képzések.


3. Egyetemi projektmunkák


Sok hallgató nem számol azzal, hogy egy-egy tantárgyhoz kapcsolódó projektmunka, amit önállóan vagy csapatban valósított meg, milyen hasznos gyakorlati tapasztalatokkal gazdagította, programot írt, üzleti tervet készített vagy éppen marketing kommunikációs kampányt tervezett. Ha ez releváns, mindenképpen kapjon helyet az önéletrajzban, mert ebből a munkáltató látja, hogy találkozott ilyen feladatokkal, kihívásokkal az elméleti tudásanyag kiegészítéseképp és tud erre építkezni a gyakornoki helyen is! És mi az, ami ebből számára érdekes? Hogy melyik tárgy keretében mi volt a feladat, az eredményekre és a megközelítésre, kivitelezésre várhatóan az interjún kérdez majd rá.


4. SZAKMAI TAPASZTALAT/ EGYÉB MUNKATAPASZTALAT


Először is nézzük meg, hogy mi minősülhet szakmai tapasztalatnak és milyen részletességgel érdemes erre kitérni!


A legtöbbet a rész vagy teljes munkaidős állásból, vagy egy szervezetnél eltöltött nyári vagy hosszabb szakmai gyakorlatból profitálhatsz, legyen az üzleti vagy közszféra. Minél hosszabb ez az idő, arányaiban annyival több a szakmai jellegű feladatok száma, ezért azt ajánljuk, hogy ha van rá módod, maradj legalább 3 hónapig, amikorra beérik mindaz a tudás, amit átadtak neked, így egyre több önálló feladatot vihetsz. Sokan nem veszik számításba a családi vállalkozást, annyira magától értetődő része az életüknek, holott mindaz a segítség, amit szüleidnek adminisztrációban, ügyintézésben stb. nyújtasz nagyon hasznos tapasztalat, arról nem is beszélve, hogy belülről is rálátsz a mindennapi kihívásokra. Ide tartozik még a tudományos tevékenység, kutatásba való bekapcsolódás is, amit TDK keretében vagy a szakdolgozathoz kapcsolódóan végzel (különösen akkor előnyös, ha kutatói pályára készülsz), a demonstrátori feladatok, melyek az oktatásban való közreműködésen kívül egyéb tevékenységekkel is kiegészülhetnek.


Valamennyi esetben – és látjuk, ez milyen nagy változatosságot mutat – jelöld, hogy mikor, milyen időtartamot töltöttél ott (év, hónapok), a szervezet nevét, a munkavégzés helyét. Ezt követi a következő sorban az osztály/részleg, majd a gyakornoki/ egyéb pozíció megnevezése. Végül sorold fel a rád bízott feladatokat, a legfajsúlyosabbtól az általánosabbak felé haladva. Mindig gondold végig, hogy adott helyen végeztél-e olyan feladatot, ami a megpályázott helyen is várható vagy ahhoz hasonló, és azt kicsit részletesebben az elején mutasd be! Előfordul, hogy valaki több helyen közel hasonló feladatokat kap leendő szakmájából kifolyólag – például gyógyszerész gyakornokok – ilyenkor próbálj szinonimákat használni vagy különbséget tenni aszerint, hogy melyik helyen mi volt a leginkább hangsúlyos, hogyan árnyalódtak a feladatok az egyre nagyobb szakmai tudás birtokában. Gyakori, hogy a gyakornoki hely megpályázása előtt még nem rendelkezel szakmai tapasztalattal, de ha megvan a pozitív hozzáállásod a fejlődéshez, tapasztalatszerzéshez, az már önmagában értékelendő, a leendő gyakornoki helyen pedig hozzáadják a praktikus tudást. Érdemes viszont sorra venni, hogy milyen egyéb tapasztalatod van a munka világából! Ide tartozhat a diákmunka, ahol sokfajta tevékenységbe belekóstolhattál és elmondhatod magadról, hogy a munkát a tanulmányokkal sikeresen össze tudtad egyeztetni. Az önkéntes munka is nagyon értékes, hiszen hozzájárultál valamilyen jó ügy megvalósulásához és a kapcsolattartásban, szervezési folyamatokban is lehetett alkalmad szerepet vállalni. Mivel ez leginkább civil szervezetekhez köthető, a pályázati világba, egy-egy projekt tervezésébe és kivitelezésébe is betekintést ad és a vállalt tevékenységtől függően szakmai színezetű is lehet (pl. szociális területen tanuló hallgatók számára). De ne feledkezzünk meg egy-egy hallgatói szervezetnél betöltött munkakörről sem, így HÖK mentorprogramban, MKT-ban, AIESEC-ben való részvétel, vagy a kollégiumi szerepvállalásról, amikor rendezvények szervezésében közreműködsz. Összességében elmondható, hogy bármilyen, a munka világából származó tapasztalat jól mutat az önéletrajzban, csak tudni kell ügyesen strukturálni és megfelelően kapcsolni azokat! Idővel, ahogy színesedik a paletta, a korábbi tevékenységeid közül lesz olyan, ami kihagyható, ha azt nívósabb tapasztalatok felülírják. A diákmunkának például már nem lesz akkora jelentősége, ha időközben két szakmai jellegű tapasztalatot is szereztél.


5. EGYÉB KÉSZSÉGEK


Ebbe a részbe kap helyet a

 • nyelvtudás,
 • a számítástechnikai ismeret,
 • a jogosítvány és
 • az egyéb speciális ismeret pl.: gépírás, gyorsírás.


Nyelvtudás


Egymás alá sorold fel, milyen nyelveket beszélsz, majd mindegyik mellé kerüljön oda vagy a legmagasabb szintű nyelvvizsga (a megszerzés dátuma nem olyan lényeges) vagy a tényleges nyelvtudásod, ami lehet alap, közép vagy akár anyanyelvi szintű is. A korábban megszerzett nyelvvizsga ellenére sok esetben kopik, passzívvá válik a nyelvtudás az egyetemi évek alatt. Ezt érdemes jelölni, főleg, ha adott nyelv középfokú szintű használata egy pályázatban feltétel, hogy ne az interjún okozzon kellemetlen helyzetet, amikor nyelvet kell váltani. De természetesen az a legoptimálisabb, ha folyamatosan foglalkozol

a nyelvvel vagy nyelvekkel, mert például a pályakezdő pozíciók 70-80%-nál elvárás az angol nyelvtudás. Ha közel már a nyelvvizsga időpontja és ennek érdekében tanfolyamra vagy magántanárhoz jársz, akkor ezt így jelölheted: középfokú nyelvvizsga megszerzése folyamatban (várhatóan 2021. június)/ folyamatos fejlesztés alatt.


Számítástechnikai ismeretek 


Itt jelennek meg a Microsoft Office alkalmazások, melyek alapelvárásnak minősülnek, az elvégzett ECDL tanfolyam és minden olyan szakmai program vagy integrált vállalatirányítási rendszer (pl. SAP), amivel találkoztál és magabiztosan használni tudod. Előnyös lehet: grafikai vagy képszerkesztő program, ha például plakátszerkesztés, egyéb marketing kommunikációs tevékenység is szerepel a feladataid között, statisztikai program ismerete elemzési feladatokhoz. Ez a rész kiemelt szerepet kap a programozóknál, egyéb informatikai területben gondolkozóknál, akik itt feltüntethetik mindazokat a programnyelveket, amikben már tapasztalatot szereztek.


Jogosítvány


Jogosítvány megszerzését jelöld például így: „B” kategóriás vezetői engedély (három éves vezetési gyakorlat).


6. SZEMÉLYES KOMPETENCIÁK


Ha szeretnéd ezeket kiemelni, akkor inkább a motivációs levélbe fogalmazd bele, ahol van tered ezeket alátámasztani és részletesebben kifejteni. Ha az önéletrajzban is helyet kap, akkor, nagyon fontos, hogy 4-5 készségnél ne szerepeljen több, az erősségeidet viszont a munkáltató szemszögéből próbáld végiggondolni és azokat emeld ki, melyek azon a területen leginkább kamatoztathatók. Ügyelj arra is, hogy ne a sablonos közhelyeket használd, a megfogalmazásban igyekezz saját szófordulatokkal élni, és készülj arra, hogy az interjún ezeket példákkal, szituációkkal kell majd alátámasztanod.


7. SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG/ ÉRDEKLŐDÉSI KÖR


Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért érdekli a munkáltatót, hogy mivel töltöd a szabadidődet. Egyrészt mert sok mindenre lehet következtetni belőle, például ha valaki versenyszerűen sportol, akkor feltételezhetően kitartó, jól tud koncentrálni vagy a csapatjátékból kifolyólag hatékonyan tud együttműködni másokkal. Másrészt jól kapcsolódhat egyes foglalkozásokhoz, például egy kreatív hobbi kifejezetten előnyös a gyerekekkel kapcsolatos munkakörökben. Harmadrészt valami rólad, mint magánemberről is kiderül, és a kedvenc időtöltéseidről valószínűleg szívesen, lelkesen mesélsz majd az interjún. A legfontosabb, hogy ne általánosságokat írj (zene, utazás, olvasás), legyél minél konkrétabb (10 éve zongorázol, vonz a dél-amerikai kultúra, kortárs szépirodalom). Ez a rész szabadon választható, így az sem jelent gondot, ha kimarad az önéletrajzból, vagy ha az érdeklődési kör elnevezést használod, amibe több minden belefoglalható (pl. környezetvédelem, egészséges táplálkozás).Ha szeretnél segítséget kapni önéletrajzod és motivációs leveled elkészítéséhez, véglegesítéséhez vagy szívesen kipróbálnád magad interjúhelyzetben, akkor írj a

fazekas.melinda@szte.hu e-mail címre, ahol időpontot egyeztethetsz a személyes és ingyenes karrier tanácsadásra!

Friss hírek

Friss hírek RSS

Honlapra

We would like to invite you to take part in a virtual workshop led by Amazon Software Development Engineers! This workshop will give you a chance to improve your technical interview skills and will be facilitated by experienced interviewers and current engineers.

Honlapra_3

A Szegedi Tudományegyetem energiatakarékossági okokból az energiaárak rendkívüli alakulására tekintettel 2022. augusztusában - a korábbi évekhez hasonlóan - rendkívüli központi bezárást rendelt el.

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a szakmai gyakorlat! Tekintsd meg az ügyfélfogadási rendet, leadási határidőket és nézd meg a legfrissebb tájékoztató videót!Kövess minketfacebook-icon3  insta-icon3  linkedin-icon3