SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. március

Dobogós helyeken az SZTE a QS tudomány- és szakterületi rangsorain
A Szegedi Tudományegyetem a QS összegyetemi világrangsorában Magyarország legjobb egyeteme, mely a most megjelent, 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A március 3-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján, magyarországi viszonylatban, az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit Quacquarelli Symonds listáján. Összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel.
Tovább >>>

Széchenyi-díjat kapott Karikó Katalin, az SZTE alumnája és Kemény Lajos, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Széchenyi-díj kitüntetést adományozott Dr. Karikó Katalin kutatóbiológusnak, az SZTE alumnájának, és Prof. Dr. Kemény Lajosnak, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatójának. 2021. március idusán a Szegedi Tudományegyetem több munkatársa is rangos kitüntetésben részesült.

Tovább >>>

Tarolt az SZTE az Év Covid Dolgozója Pályázaton
A Magyar Kórházszövetség közzétette az Év Covid Dolgozója Pályázat nyerteseinek névsorát: Juhász Hajnalka és Dr. Rokszin Richárd orvost, valamint Molnár-Gábor Réka és Ormándi Gábor egészségügyi szakdolgozót díjazták a szavazatok alapján.

Tovább >>>

Kiválósági díjat ért a növényi stressz kutatása
Oktatóként és kutatóként is maradandót alkotott Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna. A Szegedi Tudományegyetem docensének nanotechnológiával kapcsolatos munkásságát ismerték el, a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal. Eredményeit a növekvő népesség élelmezésével kapcsolatos kihívásokban is hasznosíthatja a mezőgazdaság.

Tovább >>>

Új épületet kap a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai osztály
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületszárnnyal gazdagodik. A közelmúltban megkezdődtek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

Tovább >>>

Óriási előrelépés az innovációban: az SZTE új 3D Központja az egyénre szabott gyógyítást segíti
A betegekre szabott egyéni gyógyítást, élettudományi kutatásokat, hozzájuk kapcsolódó oktatást, orvosképzést és innovációt támogat a Szegedi Tudományegyetem most lezárult 3D Központjának projektje.

Tovább >>>

Az SZTE vezette kutatás a gyulladásos bőr- és bélbetegségek eddig nem ismert okait térképezte fel
A magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának hátterét térképezte fel az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetésével működő országos tudományos konzorcium. A 2016-ban indult és most lezárult alapkutatási projekt eredményei nagyban hozzájárulhatnak ezen betegségek új, a jelenleginél hatékonyabb terápiájának kidolgozásához.

Tovább >>>

Mátyás király azonosításán dolgoznak – Interjú Dr. Neparáczki Endrével
Több középkori magyar uralkodó és Mátyás király azonosításán is dolgozik kutatócsoportjával Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem genetikai tanszékének munkatársa. A székesfehérvári osszárium megnyitásával, és a modern archeogenetika segítségével lehetőség nyílt arra, hogy az ott őrzött csontmaradványokból DNS mintát nyerjenek ki a szegedi laborban..

Tovább >>>

Címlapon az SZTE kutatóinak felfedezése
Új aspektusba helyezheti a migrént az a közlemény, amelyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói, Dr. habil Nagy Attila vezetésével publikáltak a fejfájáskutatás vezető folyóiratában. A tanulmány egyik ábrája a Cephalalgia folyóirat legutóbbi, 2021 februári számának címoldalára került.

Tovább >>>

Microsoft Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskola – új képzés az SZTE GTK-n
A digitalizáció az élet minden területét érinti: a gazdasági életben is egyre erőteljesebb hatása van. Erre az újfajta kihívásra reagál a Microsoft AI Üzleti Iskolája, melyhez az elsők között csatlakozott az SZTE Gazdaságtudományi Kar. A program célja, hogy a GTK hallgatói ismerjék a modern megoldásokat, a mesterséges intelligencia alkalmazhatóságát a gazdaság területén.

Tovább >>>

A 35. OTDK 3 szekcióját is a Szegedi Tudományegyetem rendezi
Hungarikum és a tehetséggondozás „magasiskolája” a közel 70 éves tudományos diákköri hálózat. 2021-ben több különlegesség is egyedivé teszi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A Covid19 járvány miatt a virtuális térbe költöző 35. OTDK 16 tudományterületi szekciója közül hármat a Szegedi Tudományegyetem szervez.

Tovább >>>

Az SZTE-n végzett asztrofotós bámulatos képeken mutatja be az égi jelenségeket
Hődör Gábor felvételeit a Nat Geo eddig kétszer választotta a hónap asztrofotójának. Ezen kívül is számos pályázaton nyert már a képeivel az SZTE alumnusa. A külföldi szakportálok mellett, a Magyar Csillagászati Egyesület, a National Geographic Magazin is rendszeresen közli, díjazza fotóit.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website