SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. május

Modern képalkotó diagnosztika és radiológiai ellátás szolgálja a dél-magyarországi régió betegeit
Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések (CT, MR, MRi), amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását.

Tovább >>>

Több mint 30 koronavírus elleni kutatási projektben vesz részt az SZTE
Két hónap alatt harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek az SZTE-n a koronavírussal kapcsolatban. Az SZTE részt vesz egy ígéretes antivirális szer klinikai vizsgálatának előkészítésében, emellett az intézmény átfogó genetikai kutatást indított és tömeges szűrési módszerek fejlesztésében is közreműködik.

Tovább >>>

840 millió forint értékben kapott és kap védekezéshez szükséges eszközöket az SZTE
Altatógépeket, ultrahang berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez a Szegedi Tudományegyetem. A mintegy 840 millió forint értékű eszközöket szükség esetén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátó központban alkalmazzák.

Tovább >>>

3,5 millió forint támogatást kapott az SZTE Klebelsberg Könyvtár
3 millió 500 ezer forint támogatást kapott a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben igényelt dokumentumok biztosítására: könyvek beszerzésére, és ezek postázására az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton.

Világszínvonalú geoinformatikai szoftverek a Szegedi Tudományegyetemen
Az elmúlt években különböző pályázati forrásokból frissítette szoftverállományát az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke, amelynek köszönhetően mára világszínvonalú kereskedelmi geoinformatikai, képfeldolgozási szoftverekkel, térképszerverekkel rendelkezik az egyetem oktatási, kutatási célú felhasználással.

Tovább >>>

A magyar–szerb határon átnyúló együttműködéssel a kutatási és ipari együttműködések fejlesztéséért
Régiók közti tudásmegosztás és hasznosítás, módszertani és szolgáltatási portfoliófejlesztés, képzések és e-learning tananyag. Többek között ilyen eredményekkel zárult a Szegedi Tudományegyetem, a Novi Sad Egyetem, valamint a Business Incubator együttműködése.

Tovább >>>

Baktérium és vírusölő fotokatalikus bevonat ipari alapanyagaként hasznosult az SZTE fejlesztése
Hazai előállítású, öntisztuló, fotokatalikus hatáson alapuló reaktív intelligens bevonat alapanyagaként hasznosult iparilag a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak fejlesztése: egy olyan nanotechnológiai eljárásra épülő fertőtlenítési módszert dolgoztak ki Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportjában, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására.

Tovább >>>

Akadémiai elismerést kapott az SZTE BTK és az SZTE TTIK kutatója
Teljesítménye elismeréseként a Szegedi Tudományegyetem két kutatójának adományozott rangos díjat az MTA. Németh T. Enikő, az SZTE BTK nyelvész professzora Akadémiai Díjat, Röst Gergely, az SZTE TTIK matematikusa QP Akadémiai Kiválóság Díjat kapott. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia következő személyes részvétellel zajló közgyűlésén vehetik át a díjazottak.

Tovább >>>

Az SZTE klinikai gyógyszerész rezidensei nyerték el a Richter Anna Díjat
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertár gyógyszerész rezidenseiből alakult Szimpatikus Klinikus Csapat országjáró roadshow projektje nyerte el gyógyszerész kategóriában a négy millió forint értékű Richter Anna Díjat.

Tovább >>>

II. helyezést ért el a Mérnöki Kar csapata a XIII. Pneumobil Versenyen
Az évente megrendezett nemzetközi mérnöki kihívásban idén módosított forgatókönyvet követve, virtuális módon bírálták el a mérnökhallgatók által tervezett pneumobilok terveit. A versenyen a Pepp-Air csapat az előkelő II. helyet szerezte meg.

Tovább >>>

Új ösztöndíjjal segíti hallgatóit az SZTE
Pro Talentis Áthidaló ösztöndíjjal segíti a Szegedi Tudományegyetem azon hallgatóit, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, és ennek következtében egyetemi tanulmányaik finanszírozása is veszélybe került.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*