SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. október

Élethű betegbábuk, kórházi környezet az SZTE ETSZK 3 új demonstrációs termében
Szimulációs jellegű oktatásra, skillek fejlesztésére alkalmas az a három terem, amelyet 2019. október 29-én adtak át és mutattak be az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar újszegedi épületében.

Tovább >>>

A daganatos betegségek korai diagnosztikája érdekében indított új projektet az SZTE
A leggyakoribb daganatos megbetegedések vérben hagyott molekuláris ujjlenyomaton keresztüli onkológiai diagnosztikáját tűzte ki célul a Szegedi Tudományegyetem új projektje. A Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ létrehozását közös megállapodás aláírásával rögzítette 2019. október 8-án a Molekuláris Ujjlenyomat Központ Nonprofit Kft. és az SZTE. A projekt részeként biobankot alakítanak ki a felsőoktatási intézményben.

Tovább >>>

Magyarország első véradásbarát felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi Tudományegyetem Magyarországon elsőként érdemelte ki a „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” elismerést, amelyet sajtónyilvános eseményen adott át az Országos Vérellátó Szolgálat képviselője a Szegedi Tudományegyetem vezetőinek. Az október 10-i eseményen az SZTE és az OVSZ együttműködési megállapodást írt alá.

Tovább >>>

Együttműködés az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság között
Megállapodást írt alá október 25-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara az Alkotmánybírósággal. A hosszú távú együttműködés elsősorban tudományos kutatás, oktatás, képzés, illetve konferencia- és rendezvényszervezés területére terjed ki.

Tovább >>>

Debreceni csapat nyerte az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt
Félmillió forintos ösztöndíjat osztottak szét a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. A 2019. évi megmérettetést a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, így a külföldi tanulmányúton Kósa Eszter, Szathmári Benedek, Lovas Miklós és felkészítő tanáruk, Gőz József vehet részt.

Tovább >>>

Turizmus-vendéglátás alapszakkal bővül az SZTE Gazdaságtudományi Kar képzési kínálata
A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hosszas előkészületek után a 2020/21-es tanévben elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakot, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyott. Az újonnan induló szakra 2020. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó fiatalok. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz mindazok számára, akik a turizmus iránt érdeklődnek.

Tovább >>>

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését célozza az SZTE nemzetközi projektje
Szakmai együttműködését erősítette meg 2019. november 4-én a Szegedi Tudományegyetem, a párizsi École Politechnique egyetem és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy (TAE) vállalat. A nemzetközi konzorcium a nukleáris hulladékok kezelésében megoldást jelentő, lézeres úton előállított neutronokon alapuló, sóolvadékos transzmutátor létrehozásán dolgozik.

Élvonalban az SZTE a legfrissebb QS rangsorban
Nyilvánosságra hozta a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézmények listáját a Quacquarelli Symonds (QS). A rangsorban a 33. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a rangsorolt intézmények legjobb kilenc százalékában szerepel.

Az SZTE Kiváló Klinikai Központ elismerésben részesült
„Kiváló Klinikai Központ” elismerésben részesült a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, amelyet október 8-án adtak át Budapesten a Magyar Kórházszövetség és a Medicina Fórum szervezésében rendezett XI. Medicina Konferencián.

Tovább >>>

Középiskolai vezetőket hívott műhelybeszélgetésre a Szegedi Tudományegyetem
Szélesre tárja kapuit a Szegedi Tudományegyetem: a középiskolásokkal és középiskolákkal létező kapcsolathálóját bővíti és kiteljesíti. Ennek részleteiről, többek között a 2019 őszén elindított SZTE Junior Akadémiáról tájékoztatták, illetve az együttműködéssel kapcsolatos igényeiről kérdezték a 2019. október 17-i műhelybeszélgetésen a középiskolai pedagógusokat az SZTE szakértői.

Az SZTE két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese is az Európai Tudományos Akadémia tagja
Az Academia Europaea tagja immár az SZTE két orvosprofesszora, az egyetem két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese: prof. dr. Kemény Lajos és prof. dr. Varró András. A tagfelvételi ceremóniát Barcelonában 2019. október 23-án tartották.

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*