SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2016. november

„Elkötelezettség a Kiválóságért” díjas lett az SZTE az egyetem napi ünnepségen
Elsőként nyerte el a hazai egyetemek közül az SZTE az EFQM szervezet „Elkötelezettség a Kiválóságért” díját, Szabó Gábor rektor átvehette a „Kiválósági Nagykövete” címet is. A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett ünnepségen az intézmény munkájának segítését kitüntető címekkel és díjakkal köszönte meg az universitas.
 
Friss felsőoktatási rangsoron remekeltek az SZTE karai
Az országban az első a szegedi szociológia, a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási és a gyógytornász képzés, az SZTE GTK a legjobb vidéki képzőhely a gazdaságtudományok listáján, a végzettek fizetése alapján pedig a top 3-ban az SZTE pszichológia szakja - derül ki a Heti Válasz legfrissebb felsőoktatási rangsorából.
 
Molekuláris orvostudományi kiválósági központ alakul Szegeden
Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem részvételével alakul meg a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ. Az uniós Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán több mint 15 milliárd forint támogatást elnyert projekt olyan orvosbiológiai kutatásokra koncentrál, amelyek a nem járványszerűen terjedő, de tömegeket érintő népbetegségekkel foglalkoznak, így például a rák, a magas vérnyomás, a reuma és a cukorbetegség.
 
Mikrobiális génbankhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési centrumot alakítanak ki az SZTE-n
Hazánkban egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési centrumot hoznak létre a szegedi egyetemen. A regionális és nemzetközi szolgáltató központként is működő centrum élenjáró alap- és alkalmazott kutatási projektek megvalósítására teremt lehetőséget, elsősorban az élettudományok és a biotechnológia területén.
 
Az ország második legjobb egyeteme az SZTE
A HVG rangsora alapján az ország második legjobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem. A tíz legjobb között szerepel egyetemünk két kara is: a Bölcsészettudományi Kar (4. helyen) és az Általános Orvostudományi Kar (7. helyen).
 
Antibiotikumot fejlesztenek szegedi kutatók – megpróbálják „becsapni” a géneket
Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz az antibiotikum-rezisztencia, vagyis hogy a bakteriális kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a baktériumok gyakran multirezisztensek, azaz több antibiotikummal szemben is ellenállóak. Az SZTE kutatói számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy olyan antibiotikumot fejlesszenek ki, amellyel szemben nem válnak egy idő után a baktériumok ellenállóvá.
 
A szájüregi rák korai felismerését kutatják
A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium közel 690 millió forint támogatást nyert a „Szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálata” című kutatási program megvalósítására. A tudósok a szájüregi rák és a fogágyi gyulladások korai felismerését kutatják.
 
Több mint 740 millió forintos kutatási infrastruktúra-fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen
Összesen 741,46 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert kutatási infrastruktúra-fejlesztésre a Szegedi Tudományegyetem. A projekt modern, hiánypótló és fenntartható műszerek beszerzését támogatja elsősorban a szerves kémia, a gyógyszerkutatás, a kémiai biológia, a biofizika, az anyagtudomány és a mérnöki tudományok területén. A beruházás hosszú távon hozzájárul az SZTE nemzetközi versenyképességének fokozásához, a tudományos kiválóság fenntartásához, valamint a hazai és nemzetközi együttműködések bővüléséhez.
   
Hamarosan elkészül az ELI-ALPS öt lézerre váró kutatóközpontjának épületegyüttese
Öt elsődleges forrást várnak a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kulcsátadásra kész épületeibe, ahova 2017 elején költözhetnek a kutatók, érkezhetnek a látogatók. Ezt követően megkezdődik a lézerek beszállítása, összeszerelése és próbaüzeme.  
Köszöntötték az Új Nemzeti Kiválóság Program 122 SZTE-ösztöndíjasát
Az Új Nemzeti Kiválóság Program 122 ösztöndíjasát köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE polgárai által elnyert több mint 180 millió forint ösztöndíj a kutatói utánpótlást is szolgálja.
   
Székesfehérvári középiskolások nyerték az SZTE V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt
Hat csapat vívott döntőt, székesfehérvári, debreceni és budapesti diákok lettek dobogósok a több mint félszáz nevező csapat közül a Szegedi Tudományegyetem V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. Jutalmat kaptak a legjobb film- és mém-készítők is. A 2 napos program összekapcsolódott a VIII. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójával.
   
 
 
SZTE Közkapcsolati Igazgatóság 2016
 
 
Copyright © 2016. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leíratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*