SZTE Info

rektori_kiemelt_nagy

Sajtóközlemény - Előkelő helyeken szerepel az SZTE a legújabb hazai rangsorokban

Az SZTE a legjobb vidéki egyetem a Figyelő 2021-es intézményi rangsorában, az Orvostudományi Kar szintén az első az orvos- és egészségtudományi képzésterületen. A HVG Diploma különszámában az SZTE 12 kara szerepelt eredményesen. Ebben a rangsorban az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara végzett a legjobb helyen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A HVG 2021-es rangsorában az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara kiválóan teljesített: az ország 147 egyetemi kara közül a 3. helyezést érte el. Ezen a listán az SZTE 12 kara közül a második legjobb a Természettudományi és Informatikai Kar, míg a harmadik az SZTE Általános Orvostudományi Kar.

 

A HVG és a Figyelő képzési területenként is rangsorolta az intézményeket. A HVG bölcsészképzés listáján az első helyen áll az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar a 22 akkreditált intézmény közül. Míg a Figyelő orvos- és egészségtudomány képzésterületi listáján az SZTE Általános Orvostudományi Kara a legjobb.

 

Mindkét hazai gazdasági lap listáján eredményesen szerepelt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara: a HVG-ben az informatikai képzési területen az első helyet foglalhatja el. A Figyelőben pedig a legjobb vidéki informatikai képzőhely. A természettudományi képzést illetően harmadik a vidéki egyetemek közül.

 

A Figyelő a tudományterületekhez kapcsolódó legnépszerűbb szakokat is rangsorolta. Az SZTE FOK a második legjobb a fogorvosképzésben, illetve az SZTE ETSZK szintén második az ápolói képzés rangsorában. Az SZTE JGYPK gyógypedagógia képzése is ezüstérmes, megelőzve minden vidéki egyetemet. Az általános orvosi képzésben az SZTE ÁOK a harmadik, ahogyan gyógytornász képzésben is harmadik helyen végzett az SZTE ETSZK. Az SZTE BTK pszichológia és anglisztika szakjai az országban szintén a harmadik legjobbak.

 

A természettudományi listán az SZTE TTIK biológia és matematika szakjai a második, a fizika képzés pedig a harmadik. A kar programtervező informatikus és gazdaságinformatikus szakjai szintén második, míg a mérnökinformatikus képzés a harmadik legjobb az országban. A legnépszerűbb szakok közül az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnöki képzése, illetve az SZTE TTIK villamosmérnöki képzése is második az országos rangsorban.

 

A HVG Diploma 2021-es különszámában oktatói és hallgatói kiválóság alapján is rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Az SZTE BTK első az MTA-címmel rendelkező oktatók száma alapján. Művészeti képzést biztosító 15 képzőhely közül a legjobb az MTA-címmel rendelkező oktatók számát illetően az SZTE BBMK.

 

A HVG az idei jelentkezési és felvételi adatok, továbbá a hallgatók és az oktatók tavalyi száma alapján hasonlítja össze a felsőoktatási intézményeket. Figyelembe veszik – többek között – a gólyák felvételi pontátlagát, a belépéskor meglévő nyelvvizsgát, illetve az oktatók tudományos fokozatát is.

 

A Figyelő többek között az első helyes jelentkezők és a felvettek számát, azok pontátlagát, és a 400-nál magasabb pontszámmal felvettek arányát is figyelembe vette rangsorai kialakításakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.