SZTE Info

IMG_77801

Sajtóközlemény - Elkészült az új Cochleáris Implantációs Centrum az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján

Az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A Centrum bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Prof. Dr. Rovó László rektor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A dél-alföldi régiót ellátó Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tudományos és betegellátási szempontból is Európa egyik legismertebb vezető intézménye. Évente csaknem 100 ezer beteget látnak el, és mintegy 4000 műtétet végeznek. Tavaly nyáron tették le a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új épületszárnyának alapkövét, amely idén november végére elkészült.

 

A klinika történetében mérföldkőnek számít a beruházás, tekintettel arra, hogy az intézet élen jár a Cochleáris Implantáció területén. 1995 óta végzik ezt az eljárást Szegeden, amely idegi típusú halláscsökkenés esetén alkalmazható. A beavatkozásnak köszönhetően már akár két éves kor előtt is helyreállítható a hallás.

 

Az ötszintes régi klinikai épületet bővítették ki és kötötték össze egy háromszintes mintegy 900 négyzetméteres új épületszárnnyal. A földszinten kaptak helyet az ambulanciák, valamint az új Cochleáris Implantációs Centrum és egy hallásvizsgáló helyiség. Az első emeleten mintegy 300 négyzetméteres fülészeti és gégészeti műtőblokkot alakítottak ki, amelyet a legmodernebb technikával szereltek fel. Egy, az országban egyedülálló kis energiájú röntgen készülék is rendelkezésre áll, ennek segítségével műtét közben folyamatosan nyomon tudják követni a belső fülbe beültetett implantátum pontos helyét és útját, amely jelentősen növeli a betegbiztonságot. A betegellátás mellett oktatásra és a kutatásra is lehetőség van. Két korszerű sterilizálót, valamint előkészítő helyiséget is kialakítottak. Az új épületszárny második emeletén 9 kétágyas, saját vizesblokkal ellátott kórteremben helyezhetik el a betegeket.

 

Az épület bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, aki kivetítőn, élő közvetítésben megtekintette az új Cochleáris Implantációs Centrumban elvégzett első műtétet is. Prof. Dr. Rovó László, az egyetem rektora, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója, nemzetközi hírű fülspecialista egy súlyos hallássérüléssel született két és fél éves gyermeket operált, mindkét fülébe cochleáris implantátumot ültetett. A klinika specialitásának számító beavatkozásnak köszönhetően a gyermek tökéletesen fog hallani és beszélni, rövid időn belül utoléri egészséges társait, és az élet minden területén sikeres lehet.

 

A Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájáról készült videó az egyetem Youtube csatornáján megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=dHNP1mIBIFQ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.