SZTE Info

Kiemelt_Az_MI_jelenti_a_jovot

Sajtóközlemény - Fontos szerepeket kapott a Szegedi Tudományegyetem a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium munkájában

Az SZTE egyedüli vidéki tudományegyetemként tagja a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumnak. A 6 kutatási projekt közül kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet munkatársai vezetnek. A cél, hogy a mesterséges intelligencia egyre több tudományágban jelen legyen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését, a 18 Nemzeti Laboratórium egyikeként. Feladata, hogy összefogja a mesterséges intelligencia témájával foglalkozó ipari szereplőket, kutatóintézeteket és egyetemeket. A MILAB 10 partnerrel indult, közülük az SZTE az egyedüli vidéki tudományegyetem.

 

Az SZTE MILAB-projekt szakmai vezetője Gyimóthy Tibor, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék professzora. Az akadémikus az ország legelső MI-kutatócsoportjának, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának (RGAI) a munkáját is irányítja.

„Óriási az igény arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenjen a különböző tudományágakban. Ennek támogatása és elősegítése a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium egyik feladata. Öt év alatt csaknem 12 milliárd forintot fordíthatunk ennek a célnak a megvalósításra” – jelentette ki Gyimóthy Tibor.

 

A MILAB önálló küldetése, hogy ezen a tudományterületen Magyarország ott legyen a nemzetközi élvonalban, és tevékenyen részt vegyen a mesterséges intelligencia mint önálló tudományág fejlesztésében is.

A MILAB 6 kutatási projektje: a matematika és a gépi tanulás gyakorlata közti szakadék áthidalása; a személyes adatok védelme és a biztonság; a gépi látás és érzékelés problematikája; a gépi tanuláson alapuló adattudomány lehetőségeinek kutatása és az Internet Of Things (IoT) megoldások; a nyelvtechnológia fejlesztése; valamint az orvosi és egészségügyi alkalmazások.

 

A MILAB 6 kutatási projektje közül kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet munkatársai vezetnek.

Farkas Richárd, az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék egyetemi docense irányítja a „Nyelvtechnológia fejlesztése” kutatási területet, amely az emberi beszéd szóbeli és írásbeli formáinak automatizálását tűzte kis célul.

A „Biztonság és személyes adatok védelme” projekt irányítója Ferenc Rudolf, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszéket vezető egyetemi docens, aki a szoftverminőség témakör nemzetközileg is elismert kutatója.

A Szegedi Tudományegyetemről az RGAI kutatócsoport mellett az SZTE Informatikai Intézet két tanszéke is intenzíven részt vesz a MILAB munkájában. Az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék munkatársai elsősorban elméleti jellegű kutatásokra fókuszálnak. A munkacsoportot Jelasity Márk vezeti, aki a gépi tanulás területén már jelentős nemzetközi eredményeket ért el. Az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék a gyakorlati problémák megoldására koncentrál, ami magában foglalja a nemzetközi és hazai MI-hez kapcsolódó ipari kutatás-fejlesztési projektekben szerzett tapasztalatok alkalmazását is.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.