SZTE Info

IMG_6737

Sajtóközlemény - Arany fokozatú minősítést kapott az SZTE Neurológiai Klinika stroke ellátása

Az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítést adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátása színvonaláért. Az országban egyedül csak itt tudják komplexen biztosítani a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig terjedően az ellátást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ESO-Angels arany fokozatú minősítéssel ismerte el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátása színvonalát az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet. A díjat világszerte a stroke ellátásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó kórházaknak ítélik meg, a mindehhez alapul szolgáló, számokkal is igazolható eredményeket pedig egy nemzetközi adatbázisba felöltött klinikai adatsor szolgáltatja. Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE Neurológiai Klinika igazgatója örömét fejezte ki, hogy az idei év első negyedéves adatai alapján a klinika európai szinten is kimagasló minőségű, arany fokozatú stroke ellátást biztosító intézménnyé vált. Az elismerés hazai rangját is igazolja, hogy a díj 2017-es megalapítása óta az országban mindösszesen öt másik, stroke ellátásban kimagasló teljesítményt nyújtó intézmény kapta meg.


IMG_6750

 

A díj kritériumai közt szereplő, adatbázisba feltöltött komplex rendszer kapcsán a klinika igazgatója úgy fogalmazott, hogy összesítették a betegekhez köthető különféle paramétereket, mint például az érkezési időt, a beavatkozást, a betegség súlyosságát jelző skála eredményeit, a kimenetelét, és hogy milyen terápiát és gyógyszereket kapott a páciens. Emellett regisztrálták, hogy milyen beavatkozások és képalkotó vizsgálatok történtek, és ezeknek mi lett az eredménye. – Nemcsak adatokat szolgáltattunk, hanem az adatok alapján kimutatható eredményeink is jók lettek – hangsúlyozta Prof. Dr. Klivényi Péter professzor. Vagyis az is számított, hogy a betegek megfelelő időben, azaz 60 percen belül jutottak-e ellátáshoz, mert ez komoly minőségi mérőfok. Lényeges elem volt, hogy a szükséges beavatkozásokat, azaz a vérrögoldó kezeléseket vagy érmegnyitó beavatkozásokat mennyi idő alatt tudták elvégezni. A klinika igazgatója elmondta, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedett a klinikára kerülő új stroke-os betegek száma. – Havonta közel 140-150 új stroke beteg ellátását kezdjük meg a klinikán. Ez a szám országos viszonylatban is jelentősnek mondható. Az ország egyik legnagyobb stroke centrumaként működünk – nyomatékosította Prof. Dr. Klivényi Péter. Azonban az országban csak az SZTE Neurológiai Klinikára jellemző, hogy a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig egy helyen tudják biztosítani az európai színvonalú ellátást.

 

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.