SZTE Info

szte_gtk_foepulet

Sajtóközlemény - Elindult a Turizmus-vendéglátás alapszak az SZTE Gazdaságtudományi Karán

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának képzési kínálata a 2020/21-es tanévre a Turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakkal bővült. Az első évfolyam több mint 100 fővel indult. 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A két nyelven indított alapszakot hatalmas érdeklődés övezte, így az első félévben a magyar nyelvű képzést közel 100, míg az angol nyelvűt 11 hallgató kezdte meg. Akárcsak a GTK többi képzésén, a Turizmus-vendéglátás szakon is rendhagyó módon, online és személyes jelenlétet igénylő órákon folyik az oktatás. Ez ugyan nem könnyíti meg sem az oktatók, sem a diákok dolgát, azonban a technika vívmányainak köszönhetően mind a tananyag átadására, mind a közösségépítésre nagy figyelem hárul. A hallgatók tanulmányaik első szakaszában közgazdasági, valamint turisztikai alapismereteket sajátítanak el, melyeket a következő félévekben egyre inkább a gyakorlatközpontú szakmai tárgyak váltanak fel.

 

Kovács Péter dékán felhívta a figyelmet a képzés ipari kapcsolataira. „Kiemelkedően fontosnak tartottuk a szak gyakorlatias voltát, ezért a képzésbe a régió meghatározó turisztikai szakembereit hívtuk meg.” A képzés összeállításában a piacorientált ismeretek beépítése mellett, a turisztikai marketingkommunikáció és a regionális fókusz kapott kiemelkedő hangsúlyt, melynek feltárását az SZTE marketinges, földrajzi és kommunikációs szakemberei biztosítják az egyetemisták részére. „Az induló szak esetében a legfontosabb szempont az volt, hogy a helyi igényekre és sajátosságokra épülő, és azokra reflektáló képzési programot állítsunk össze.” – emelte ki Pusztai Bertalan, a dél-alföldi régióban ezelőtt hiányképzésnek számító Turizmus-vendéglátás alapszak szakfelelőse.

 

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar célja, hogy a hallgatók a munkaerőpiacon is elismert szakmai ismereteket sajátítsanak el, valamint kiváló kommunikációs képességgel és idegen nyelvtudással rendelkező diplomásokkal szolgálja ki a régióiban működő turisztikai és vendéglátóipari szervezeteket. Ezen célok megvalósításának érdekében a többi alapszaktól eltérően, a képzési idő 8 félév, amelynek utolsó két féléve kötelező szakmai gyakorlattal telik, mely a hallgatók gyakorlati tapasztalatainak és szakmai kapcsolatainak bővítéséhez járul hozzá. Ugyancsak kiemelendő, hogy a diplomaszerzés feltétele két idegen nyelv elsajátítása, amelyhez segítséget az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet kurzusai, valamint a képzéshez kapcsolódó idegennyelvi órák jelentenek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.