SZTE Info

tuneziai_nagykovet_kiemelt_nagy

Sajtóinformáció - Tunéziai egyetemmel kötött együttműködést az SZTE

Bővült a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködő felsőoktatási intézmények köre: Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet jelenlétében Prof.. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora és Prof. Khaldoun Ben Tâarit, az University Tunis Carthage (UTC) vezetője olyan keretszerződést írt alá, mely sokféle lehetőséget biztosít a kooperációra.


A jövőbeni oktatási, tudományos és kulturális területeken megvalósítható kooperációk lehetőségeiről tanácskoztunk az University Tunis Carthage vezetőivel – mondta a tunéziai delegációval 2015. május 6-án folytatott tárgyalásról Prof. Dr. Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja hozzátette: a megbeszélésen felmerült több, akkreditált közös képzés indításának a lehetősége – gazdasági, egészségügyi és művészeti területeken egyaránt.


A tunéziai vendégek – köztük az University Tunis Carthage (UTC) képviselői – a Tisza-parti univeristas vezetőivel és képviselőivel találkoztak, majd ellátogattak az SZTE több karának épületeibe. A tárgyalás végén az SZTE és az UTC vezetői olyan keretszerződést írtak alá, mely rögzíti a Szegedi Tudományegyetem és az University Tunis Carthage közötti együttműködés sokszínűségét, kiemelve, hogy ebbe bekapcsolódhat az SZTE mind a 12 kara. A következő két esztendőben komoly munka elé néz a két egyetem, miközben az SZTE várhatóan 20-30 hallgatót fogadhat Tunéziából. Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet szerint a tunéziai-magyar kapcsolatok legkiemelkedőbb mozzanata lehet az SZTE és az UTC közötti együttműködés.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.