Bezár

Sajtóarchívum

helikopter_leszallo_kiemelt_nagy

Sajtóközlemény - Leszállhatnak a légimentők - teljes kapacitással működik az SZTE SBO helikopter-leszállója

Sajtóközlemény - Leszállhatnak a légimentők - teljes kapacitással működik az SZTE SBO helikopter-leszállója

2015. július 09.

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Minden szükséges engedéllyel rendelkezik, így teljes kapacitással működik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjében kialakított Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályhoz épített helikopter-leszálló pálya. A mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti- és sürgősségi ellátása döntően a dél-alföldi régióban, de országosan is.

 

A közel 700 millió forintból megvalósuló SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) részeként helikopter-leszálló pálya is épült a várhatóan 2015 szeptemberében záruló TIOP-projekt eredményeként. A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) elsődleges feladata a sürgősségi ellátásra szoruló járó- és fekvőbetegek leggyorsabb, szakszerű és hatékony ellátása.

 

Az intézmény a mentőhelikopterek fogadására kialakított torony tetején a tányér alakú leszállóhelyre létesítési engedélyt 2013-ban, használatbavételi engedélyt 2014 júliusában kapott. A repülőtéri biztonsághoz szükséges tárgyi és személyi feltételeket garantáló üzembentartási engedélyt 2015. július 8-án adta át Farkas András, az NKH elnökhelyettese, a Légügyi Hivatal vezetője Devecz Miklósnak, az SZTE kancellárjának a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban tartott találkozón.

 

Köszöntőjében Devecz Miklós kiemelte: az NKH és az SZTE hatékonyan együttműködött annak érdekében, hogy a klinikakertbeli heliport fogadhassa a légimentőket, teljes kapacitással működhessen. Farkas András hangsúlyozta: az SZTE SBO a hatályos jogszabályok értelmében V. osztályú repülőtér, így ott a légi mentésekhez szükséges egészségügyi mentőrepülések végezhetők.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Facskó Andrea elmondta: a mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti- és sürgősségi ellátása. A mentőhelikopter fogadására is kész SZTE SBO, illetve az egyetemi klinikakertben elkészült magkórház kiemelt egészségügyi ellátást nyújt a dél-alföldi régióban élők számára.


További információ, interjú igény esetén, kérem, az alábbi elérhetőségeken keressen!

 

Üdvözlettel:


Bittner Péter

Közkapcsolati Igazgató

Szegedi Tudományegyetem

Közkapcsolati Igazgatóság

Telefon: +36-62-54-6390

Mobil: +36-20-981-99-51

E-mail: bittner.peter@rekt.szte.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek