SZTE Info

usa_nagykovet_sajto_kiemelt_nagy

Sajtóközlemény - Colleen Bell amerikai nagykövet ellátogatott a Szegedi Tudományegyetemre

A felsőoktatási intézmények közül az elsők között látogatta meg a Szegedi Tudományegyetemet Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A diplomata 2015. június 25-én találkozott Szabó Gábor akadémikussal, a Szegedi Tudományegyetem rektorával és Fulbright ösztöndíjas hallgatókkal is.

 

 

2015. június 25-én a Szegedi Tudományegyetemre látogatott a nemrégiben hivatalba lépett amerikai nagykövet: Colleen Bell. „Az SZTE számára nagy megtiszteltetés, hogy a felsőoktatási intézmények közül az elsők között láthatta vendégül az amerikai diplomatát” – mondta Nagy Katalin professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja.

 

Colleen Bell nagykövetnek Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora bemutatta az intézmény történetét, valamint az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseit. A megbeszélésen szó esett a nagy európai kutatási lehetőségekkel kecsegtető ELI lézerközpontról is. A nagykövet rendkívül gyümölcsözőnek találja a különböző országok kooperációját ebben a projektben.

 

A megbeszélésen szóba kerültek még a magyar-amerikai közös kutatások, valamint az együttműködési lehetőségek. Szabó Gábor rektor beszámolt arról, hogy a Szegedi Tudományegyetemen több olyan kutató dolgozik, aki hosszabb-rövidebb időt töltött az Amerikai Egyesült Államokban, ahol korszerű kutatási módszereket tanultak, amelyeket ma már itthon alkalmaznak.

 

Colleen Bell nagykövet – Nagy Katalin, az SZTE rektori főmegbízottja társaságában, aki egyben a Fulbright Egyesület volt elnöke – tíz, egykori Fulbright ösztöndíjassal találkozott. A Magyarországról 1978 óta elérhető Fulbright Programról az ösztöndíjasok elmondták: az Amerikában tanulással, oktatással, kutatással eltöltött idő mindenképpen meghatározó fordulópontot jelentett karrierjükben.

 

 

 

Szeged, 2015. június 25.

 

 

 

További információért forduljon bizalommal az SZTE Közkapcsolati Igazgatóságán az SZTE sajtószóvivőjéhez, Újszászi Ilonához – mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.