Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 4 5 (6)> (8)>| 

5_20221110-18471

2022. november 18.

Kiváló hangulatban ért véget az Őszi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett, QuizNight sorozat, amelynek idén hétről hétre a Radnóti Café adott otthont. A kvízrajongóknaknak azonban nincs okuk aggodalomra, a szervezők számos eseményt tartogatnak még az idei évre.

315735254_599635102161989_5515310269093121771_n

2022. november 18.

A 21. századra az „atlanti korszak” 500 éves időszaka lassan lezárul, és az eurázsiai korszak veszi kezdetét, amelyben Kína igen jelentős szerepet kap. 2022. november 22-én, kedden a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán mutatja be erről szóló könyvét Dr. Horváth Levente Ph.D., Kína-szakértő, korábban Magyarország Sanghaji Főkonzulja. A 17 órakor kezdődő esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nyito_1_NTA_sajtotajekoztato_KC2245_7226

2022. november 17.

Miért „híd program” a Nemzeti Tudósképző Akadémia? Mi a haszna a Szegedi Tudományegyetem 2012-es Szent-Györgyi konferenciáján született ötletből országos hatókörűvé növekvő, nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programnak? Hegyi Péter, az NTA programigazgatója; Roska Botond, a vakság gyógyításán dolgozó neurobiológus; valamint Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója véleményét kötöttük csokorba.

IMG_2959

2022. november 17.

Tandi Flora, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar egykori hallgatója a hazai könnyűzenei élet egyik dívájával, Wolf Katival tette szebbé az egyetem Centenáriumi Zárórendezvényét. A művésznők a kolozsvári egyetem létrejöttének 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját egy éven át ünneplő, Szegedi Tudományegyetem ünnepségén, Flora Játszókert című dalát adták elő.

EUGLOH: kezdődik a második fejezet

2022. november 17.

2022 decemberében zárul a EUGLOH szövetség történetének első fejezete – ebből az alkalomból a Szegedi Tudományegyetemen összegezték az első három év eredményeit. A találkozón részt vettek a Újvidéki Egyetem képviselői is, hiszen az intézmény 2023-tól az egyik vezető szerbiai egyetemként csatlakozik a szövetséghez.

IMG_9062

2022. november 17.

Közelebb hozni a tudományt a mindennapokhoz – ez az SZTE Szabadegyetem célja. A hosszú évek óta, nagy sikerrel futó előadássorozat, a 2022/23-as tanévben is sok-sok érdekes előadást kínált az érdeklődőknek, ilyen volt többek között Prof. Dr. Pavlovits Tamás, az SZTE BTK Filozófia Tanszék vezetőjének Hol a filozófia helye a tudományok palettáján 2022-ben? című előadása is, amely kapcsán kérdeztük.

Tablaavatas_tudomanyos_konferencia_konyvbemutato__100_eves_a_szegedi_gyogyszereszkepzes

2022. november 21.

A legendás gyógyszerészképzés dékánjainak emeltek emléktáblát 2022. november 10-én, a Szegedi Tudományegyetem Centenáriumi Ünnepségsorozata részeként, a Gyógyszerésztudományi Karon. A táblaavatást követően az MTA SZAB székház adott otthont a Gyógyszerkutatás: új metódusok, új perspektívák című tudományos konferenciának. Ezt követően bemutatták a „100 éves a szegedi gyógyszerképzés 1922-2022 ” című könyvet, ami a kar centenáriumának állít emléket.

kísérletek kavalkádja

2022. november 16.

Természettudományos családi napra hív az Agóra. Azaz: a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra 2022. november 19-én délelőtt többféle kísérletezési lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak. Az ingyenes programot az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola épületében kialakított SzeReTeD Labor és partnerei szervezik.

szrse_KocsisAliz

2022. november 16.

Lejátszotta összes 2022-es hazai mérkőzését a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit is a soraiban tudó Vidux-Szegedi Röplabda Sportegyesület férfi röplabdacsapata. A fölényes győzelmeknek köszönhetően az SZRSE listavezető a férfi NB I Liga Alapszakaszban.

Balogh_Boglarka4

2022. november 16.

Balogh Boglárka Mária, az SZTE BTK altajisztika alapszakos és olasz minoros hallgatója is részt vett Lakiteleken a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti táborban, ahol megismerkedett a mongol nyelvvel és kultúrával, találkozott a mongol nagykövettel és a világon egyedülálló módon belső-mongóliai szerzők verseit, novelláit, életrajzait fordította társaival. A táborban szerzett élményeiről kérdeztük.

Susan Kleebank

2022. november 15.

A Szegedi Tudományegyetemen tett látogatást Susan Kleebank. A Brazíliai Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete egyetemi vezetőkkel és diákokkal találkozott.

STEP

2022. november 15.

A Szegedi Politológus Hallgatók Egyesületének elnökével Monori Marcellel és alelnökével Szöllősi Gergővel beszélgettünk. Mindketten elsőéves politológus mesterszakos hallgatók és teljes erővel azon dolgoznak, hogy egyesületükkel a világjárvány korlátozásai miatt széttagolódott ÁJTK-s évfolyamokat összetartó közösséggé kovácsolják, megadva az alattuk járó évfolyamoknak azt a közösségi élményt, mint amit ők a lezárások előtt tapasztalhattak meg. Meséltek szervezetük céljairól, programjairól, szakmai kínálatáról és arról miért jó SZTEP-esnek lenni.

Szent-Gyorgyi_Napok

2022. november 15.

A Szegedi Tudományegyetem 28. alkalommal, 2022. november 16-tól 26-ig rendezi meg az egyetem gyógyítással és egészségtudománnyal foglalkozó karainak és intézményeinek legnagyobb szabású éves rendezvényét, a Szent-Györgyi Napokat.

Design-es_Muveszetmenedzsment_Fesztival

2022. november 14.

Második alkalommal szervezik meg a Szegeden egyedülálló művészeti fesztivált a bölcsészkar design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatói. A Design-és Művészetmenedzsment Fesztivál idei témája a belsőépítészet, a látványtervezés és a díszlettervezés lesz. A program, amelyben kerekasztal-beszélgetés, kiállítás és koncert is helyet kap, november 16-án, este 20 órától kezdődik a Café Radnótiban. A belépés díjmentes, de a szervezők a hely kapacitása miatt javasolják az asztalfoglalást.

AJTK_2

2022. november 14.

Az elmúlt hónapban Ásotthalom adott otthont a Europe Direct Szeged szakmai programjának, amely a „Küzdelem a klímaváltozással – erdészet a 21. században” címet viselte. Az eseményen harminc fő vett részt, a Szekeres Ildikó vezette csoportot a szegedi iroda jelenlegi és korábbi munkatársai, középiskolás tanulók és tanáraik, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói és oktatói alkották. A programon képviseltette magát a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport is, amely az SZTE ÁJTK környezetjogi kutatásokat folytató hallgatóit tömöríti.

szte-szedeak

2022. november 10.

A rezsiköltségek optimalizálása a szegedi sportegyesületeket is érinti, így a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit is a soraiban tudó, Naturtex-SZTE-Szedeák élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata is kénytelen volt új helyet keresni az edzéseinek és a hazai mérkőzéseinek a téli időszakra. Kerpel-Fronius Balázsék december közepétől a Pick Aréna Ludányi Márton sportcsarnokában edzenek és a tervek szerint két hazai mérkőzést is a kézilabdázók bázisán játszanak majd.

A_Hely_stabja_Aud_max-ban_IMG_20221020_113743

2022. november 09.

Klebelsberg Kuno kedvenc klinikáján járunk… A tavalyi Nobel-díj szegedi előzményeiről beszélgetünk Jancsó Miklós emléktáblája előtt… Bekukkantunk az ’56-os MEFESZ-nagygyűlésre… Hogyan? A HELY segítségével. A Kossuth Rádió népszerű magazinjának stábja a Szegedi Tudományegyetem néhány ikonikus épületében járt, kivételes professzorokról és jeles diákokról beszélgetett néhány (mai) egyetemi polgárral. Az összeállítás második részét 2022. november 10-én tűzi műsorra a Kossuth adó.

Muhelyi_Felicia1

2022. november 09.

2022-ben is megrendezték az Egyetemi Zenei Versenyt. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében a tehetségkutató zenei verseny több kategóriában – népdal, komolyzenei és jazz, musical és sanzon – kereste a legtehetségesebbeket. Műhelyi Felícia gyógytornász alumnusunk a megmérettetésen zongorázott, s Chopin g-moll balladájával győzött, ennek apropóján beszélgettünk vele.

5_20221102-18161

2022. november 08.

Fenyvesi Anna, az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének vezetője nemcsak nyelvészettel és tanítással foglalkozik, hanem évtizedek óta fotózással is. Legújabb kiállítása nemrég az Őszi Kulturális Fesztivál keretében nyílt meg, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében, Lépcsőházak címmel.

Hajnal Katalin

2022. november 08.

Hajnal Katalin, a szegedi Tömörkény István Gimnázium humán tagozatos végzős diákja A végtelen című matematikai dolgozatával nyert első helyezést a Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem pályázatán. A Magyar Tudomány Ünnepén vette át a díjat, majd bemutatta pályamunkáját az akadémiai ünneplő közönség előtt. Előadása után beszélgettünk, és eközben egyre nyilvánvalóbb lett, mekkora kincs egy fiatal tanuló intellektuális kíváncsisága. Jobb szemléltetés nem is kellett arra, hogy kiket bátorít pályázataira a Szegedi Akadémiai Bizottság.

Legyel_egy_napra_egyetemista

2022. november 08.

A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló lehetőséget hirdet minden végzős középiskolás számára. A "Tölts egy napot a SZTESÓKkal" programra jelentkezők közül 12 diák 1-1 napra betekintést nyerhet egy egyetemista mindennapjaiba.

portre-3

2022. november 08.

Feleség, három gyermek édesanyja, és nem utolsó sorban a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 2021/22-es tanévének kiváló oktatója, kutatója, akit a tanévnyitón Év Oktatója Elismerő Oklevéllel jutalmaztak. Hivatásról, a magyar családokban felmerülő, leggyakoribb problémákról, elismerésekről és családról Dr. Tobak Orsolyával beszélgettünk.

cover

2022. november 04.

Az SZTE országos tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismerő díjakat is átadott. Az eseményen Dr. Schuszter Gábor, a TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa is kitüntetésben részesült. A 2022-es Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át Prof. Dr. Rovó Lászlótól, az egyetem rektorától. Az oktatót munkájáról és a bevált módszereiről is kérdeztük.

GYTK_alumni talalkozo

2022. november 07.

Goethe idézetet mottóul választva szervezett PhD-alumni találkozót a Gyógyszerésztudományi Kar a PhD-fokozatot szerzett doktoranduszainak és témavezetőinek a Gyógyszertudományok Doktori Iskola akkreditációjának 20 éves és a szegedi gyógyszerészképzés 100 éves évfordulója alkalmából.

paradigma

2022. november 07.

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramja keretében a volt SZTE-sek 2014 óta segítik a jelenlegi hallgatókat tapasztalatukkal, kapcsolataikkal, tudásukkal. Az évek során 650 mentorálási együttműködés sikeresen, eredményesen zárult, de még ezekben a helyzetekben is számos kihívással szembesülnek mentoraink.

Szolnok-Strasshof_borito_kiteritett-1

2022. november 06.

Az 1944-es strasshofi deportálásnak emléket állító Szeged-Strasshof-Szeged című kötet (2021) után november 10-én, Szegeden bemutatják Molnár Judit és Frojimovics Kinga sorozatának második, a Szolnokról Strasshofba deportáltak sorsát leíró könyvét. A Szolnok-Strasshof-Szolnok című kötet a szegedihez hasonlóan azoknak a sorsával foglalkozik, akiket 1944 nyarán sorozatos véletlenek nyomán Szolnokról nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshof “rabszolgapiacára” szállítottak. Dr. Molnár Judittal, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk.

Pokorni_Lia_nyito2

2022. november 04.

Emberi humorral és közvetlenséggel a színészetről, a szakmai életről, sikerekről, elakadásokról, félelmekről, örömökről, barátságokról, álmokról, tervekről… arról, hogy mit jelent ma embernek lenni - az Őszi Kulturális Fesztivál, Pokorny Piknik – Motivációs, szórakoztató, interaktív beszélgetős show című előadása kapcsán Pokorny Liát kérdeztük.

furomotor6
2022. november 03.

Születésének 75. évfordulója alkalmából Simonka János Aurél emeritus professzor tiszteletére 2022. november 25-én tudományos emlékülést és emléktábla avatást rendeznek az SZTE SZAKK Petri Gábor Klinikai Tömb Láng Imre előadótermében.

IMG_9125

2022. november 03.

Bíró Gergő Zalán az Egyetemi Vers- és Prózamondó verseny győztese, orvostanhallgató, emellett versmondással és zenével is foglalkozik. Az irodalom és a zeneművészet legalább olyan régóta az élete részét képezik, mint az orvostudomány iránti érdeklődés. Az SZTE SZAOK másodéves hallgatóját a művészet és tanulás közötti egyensúlyról is kérdeztük.

7

2022. november 03.

A Begin Group által szervezett Eurasia Education Fair nemzetközi vásáron vett részt a Szegedi Tudományegyetem két képviselője Dr. Kovács-Jerney Leona, az SZTE Nemzetközi Képzések Irodájának vezetője és Katsidis Diana, nemzetközi szakértő. A népszerűsítő vásárt október 13-án és 19-én rendezték két helyszínen: Baku, Azerbajdzsán és Tbilisi, Grúzia.

pexels-photo-256152

2022. november 03.

2022. október 24-én az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium hallgatói küldöttsége a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen átadták az MRC-100 fedélzetére kerülő, kizárólag a Szegedi Tudományegyetem diákjai által fejlesztett műholdmodult.

Kariko_Katalin

2022. november 02.

Mit tudnak ma a tudósok a COVID-19 diagnosztikájáról, a betegség megelőzéséről és terápiájáról? A kérdésre választ ad a Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora tiszteletére rendezett program. A Magyar Tudomány Ünnepének kiemelt rendezvénye 2022. november 4-én (pénteken) 9 órától online is követhető az MTA YouTube csatornáján.

SZTE

2022. november 03.

József Attila koptatta lépcsőkön járunk… A tavalyi Nobel-díj szegedi előzményeiről beszélgetünk Jancsó Miklós emléktáblája előtt… Bekukkantunk az ’56-os MEFESZ-nagygyűlésre… Hogyan? A HELY segítségével. A Kossuth Rádió népszerű magazinjának stábja a Szegedi Tudományegyetem néhány ikonikus épületében járt, kivételes professzorokról és jeles diákokról beszélgetett néhány (mai) egyetemi polgárral. Az összeállítást két részben, 2022. november 3-án és 10-én tűzi műsorra a Kossuth adó.

Ferfi_torcsapat_2._hely_Nagy_Huba_Nagy_Soma_Jancsak_Marton

2022. november 02.

Érmekkel tértek haza a 2022. évi vívó vidékbajnokságról az SZTE Vívó Klub versenyzői Szolnokról. Van Leeuwen Nina női tőr versenyszámban 1. helyezést szerzett.

2-es_korhaz_napelem

2022. október 28.

A Szegedi Tudományegyetem célja épületeinél energetikai fejlesztések előkészítése, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek alkalmazása. Ezek révén az épületek energetikai besorolása, mutatói javulnak. A korszerűsítés a gazdaságosabb fenntarthatóság mellett magasabb használati komfortot is eredményez. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg európai uniós vissza nem térítendő támogatásból.

Innovációs nap

2022. október 26.

Idén éppen tíz éve, 2012-ben rendezett először Innovációs Napot a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény programjai: tudományos előadások, gyakorlatias workshopok az innováció és az üzleti kommunikáció jegyében zajlanak 2022. november 3-án, az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

Local_Hero_Cover

2022. október 28.

Október 26-án rendezték meg a Mastercard Local Hero Tour szegedi fordulóját, a Károlyi Mihály Kollégiumban. A három hónapon át tartó sorozatban, nyolc egyetem gamerei versenyeznek, melynek a végére minden kategóriából csak egy játékos maradhat. A helyi hősök decemberben mérik majd össze erejüket az országos döntőn, ahol kiderül, ki lesz a verseny abszolút győztese. Végletekig kiélezett versenyek közül a szegedi LOL, League of Legends bizonyult a leginkább látogatottnak az eddigi rendezvények közül.

US_News_hir_SZTE_2022

2022. október 28.

Az amerikai U.S. News & World Report Education 2022. évi felsőoktatási rangsorán jelentősen javított helyezésein a Szegedi Tudományegyetem. Világszinten ötven pozíciót lépett előre és a 662. helyen szerepel, míg Európán belül több mint húsz helyet javítva a 271. intézmény lett idén. A szakterületi rangsorokban is jól szerepel az egyetem: farmakológia és toxikológia kategóriában első helyen végzett Magyarországon, de több helyezést javított a fizika, a kémia, valamint az ideg- és viselkedéstudományok területeken is.

image00006

2022. október 28.

2022. október 26-án számos mozgásforma közül választhattak a hallgatók az SZTE Sportközpontban. Az érdeklődők kipróbálhatták milyen a Box Aerobik, Body Art, Fitt Mix, Pilates, Zenés Gerinctréning, Zumba vagy éppen a Kangoo.

Pécs-Debrecen-Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás című kiállítás megnyitója az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

2022. október 27.

Klebelsberg Kuno halálának 90-ik évfordulóján és a Pécsi Tudományegyetem letelepedése közelgő centenáriuma alkalmából „Pécs-Debrecen-Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” címmel nyílt utazó kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumában.

AMK_fekvo

2022. október 27.

Az AgárÚR kávézó ad otthont 2022. október 28-án az Alumni Mentor Klub találkozójának Szegeden. A program házigazdája Seres Erika, HR szakértő lesz, aki egy kötetlen találkozóra invitálja a fiatalokat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

5_20221020-1691

2022. október 27.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központnak valamint a Nemzetiségek Házának szervezett adománygyűjtést az Őszi Kulturális Fesztivál keretében az Erasmus Student Network (ESN) diákszövetkezet. A multikulturális zenei programnak a Café Radnóti adott otthont.

IMG_5125

2022. október 27.

A Szegedi Tudományegyetem 2022/23-as tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismeréseket is kiosztott. Az eseményen az SZTE BTK két oktatója is kitüntetésben részesült. Az elismerés kapcsán Dr. Gellérfi Gergő után, Prof. Dr. Sándor Klárát kérdeztük többek között szerteágazó kutatási területeiről, a tudománynépszerűsítésről és a sikerről.

fb_card

2022. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem idén is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján a bölcsészet- és társadalomtudomány kategóriába is bekerült az SZTE, és továbbra is jó pozíciókat foglal el a pszichológia, az egészségtudományok, az élettudományok, az élettelen természettudományok és az informatikai tudományok területein.

1_20220930-1431

2022. október 25.

Oktat, kutat, és mesekönyveket ír. Bodor Attila, az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszékének munkatársa elmondása szerint sem oktató, sem kutató, de meseíró sem szeretett volna lenni. Az, hogy ma ebből keresi a kenyerét, majdhogynem a véletlen műve. Imádja a természetet, érdekli a környezetvédelem és odáig van a Disney mesékért. Az SZTE oktatóját és kutatóját különleges hobbijáról kérdeztük.

FB_JV_CV_KK_hazasparok_IMG_3092

2022. október 25.

„Ön a globális egészség és minden nő hőse” – kapta az üzenetet Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem alumnáját és kutatóprofesszorát a Beacon Award átadásával tisztelte meg amerikai munkahelye, a Pennsylvaniai Egyetem nőket elismerő alumni szervezete. Karikó Katalin átvette a bevándorlók Vilcek-díját, és virtuálisan magára öltötte tizedik díszdoktori talárját is – 2022. 42. hetében. Hírnevét a kutatók következő nemzedékének a bátorítására használja.

IACS-ES-2022_group1b

2022. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem volt a házigazdája a Szív- és Érrendszeri Tudományok Akadémiája Európai szekciója nyolcadik ülésének. Az „8th European Section Meeting of the International Academy of Cardiovascular Sciences” című konferencián világviszonylatban is kiemelkedő szaktekintélyek adtak elő és számos szegedi kutató részesült elismerésben.

cover_LHTS1

2022. október 25.

A Local Hero Tour első rendezvényén, az APEX szegedi és országos döntőjét is megnyerte és a játék legendájává vált Palotás Péter, az SZTE-n mérnökinformatikusként végzett gamer. Alumnusunk elárulta, mi motiválta a verseny során és, hogy mit tanácsol a leendő bajnokoknak.

IMG_20221018_164056

2022. október 25.

Szeged fiatal költői köztünk élnek, és nem is olyan rég még ugyanazokat az egyetemi vagy akár kocsmai padokat koptatták, mint a jelenlegi egyetemisták. Ezeknek a kortárs költőknek a verseivel és visszaemlékezéseivel színesítve tartott sétát Monostori András, idegenvezető, érintve a szerzők számára meghatározó helyszíneket. Költészet és valóság, mások verseibe öntött és saját emlékeink kíséretében jártuk be Szeged utcáit az Őszi Kulturális Fesztivál programján. Kovács Pál beszámolója.

cover

2022. október 24.

Indonézia gazdag kultúrájával, történelmével, nyelvével, természeti sajátosságaival és különleges ételeivel ismerkedtek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. 2022. október 21-én az indonéz fiatalok fogadalmi napjának adott otthont az SZTE Rektori Hivatala. A szervezők az 1945-ben hazájukat felszabadító hőseikre emlékeztek. Az esemény bemutatta az elhunyt hősök szellemiségét, és a ma is a szabadságért küzdők értékeit.

1 2 3 4 5 (6)> (8)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek