Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 4 5 (6)> (45)>| 

IMG_4635

2022. június 02.

Az SZTE BTK Hungarológia által összeállított programra 2022 tavaszi félévben 8 magyar szakos hallgató érkezett részképzésre a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteméről (SISU, Shanghai International Studies University). 2022. június elsején, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a kínai hallgatók színes prezentációkat mutattak be a félév záróünnepségén, zenéről, filmről, irodalomról és képzőművészetről, magyarul.

282279429_5056700301094955_460208799777179075_n

2022. június 01.

Megtartotta 2021/22-es évadzáró társulati ülését a Szegedi Nemzeti Színház, amely a hosszú és megterhelő kényszerszünet után sikeres évadot zárt: az intézmény közel 100.000 nézőt köszönthetett a közönség soraiban, ez a szám megközelíti a koronavírus-járvány előtti látogatottságot. Az ülésen, ahol több díjat is kiosztottak a társulat tagjainak, a Szegedi Tudományegyetem Közönségdíját Menczel Andrea és Medveczky Balázs vehette át.

nyitoo

2022. június 01.

Szegeden tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága 2022. májusi ülését. Az esemény különlegességét az adta, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar 60. éves évfordulója alkalmából a Tudományos Kollokviumot Szegeden rendezték. A rendhagyó kihelyezett ülésre rekordszámú érdeklődőt várt az SZTE Mérnöki Kara. A több, mint 90 érdeklődő számára, kiváló kutatók adtak elő, akik között ott voltak az SZTE akadémikusai is.

Gala_plakat

2022. május 31.

„A világ és az iskola olyan, amilyenné tesszük!” E mottó jegyében 2022. május 27-én művészeti gálát tartott a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája. A pandémia miatti két év kényszerpihenő után az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban mutatták be az iskola tanulói az éves munka eredményét.

Nyito_Klinikakert

2022. május 30.

„Ha egyszer hozzáértő írja majd meg egyetemünk történetét, akkor ezt a pillanatról-pillanatra változó, testet-lelket megőrlő, fordulatokban gazdag kort a férfias küzdelem, a kötelességtudás, kötelességteljesítés, a helytállás legszebb, legragyogóbb példáiként fogja az olvasó elé vetíteni” – fogalmazott Purjesz Béla rektor 1946. május 30-án, az egyetem Szegedre helyezésének 25. évfordulójáról megemlékező ünnepségen.

Hajnal_Tensiz-23_Nyito

2022. május 30.

Izgalmas fordulók után, a negyedik helyen zárta a tavaszi csapatbajnokságot az SZTE SPORTMÁNIA férfi tenisz csapata a másodosztályban. Hajnal István irányításával, ősszel az élvonalba jutásért léphetnek pályára a játékosok, akik között a Szegedi Tudományegyetem volt, jelenlegi és remélhetőleg jövendőbeli hallgatói is helyet kaptak.

Cover_veradas2Youtube_Cover

2022. május 27.

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XV. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. június elsején délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

Nyito2_Sebok_Katalin_es_Nagy_Ferenc_IMG_7319

2022. május 26.

A „Straub-Napok” nagyívű programja mutatja be a Szegedi Biológiai Kutatóközpont friss eredményeit, együttműködését a stratégiai partnerekkel, köztük a Szegedi Tudományegyetemmel. A 2022. május 25-27. közötti program-sorozat a biológiatudomány hazai művelőinek seregszemléje és jövőbe mutató ünnepe.

a_honap_alma_mater_tagja_6

2022. május 26.

Ismét Szegedre látogatott öregdiákunk, Magyarósi Csaba, aki hazánk egyik legnézettebb YouTubereként videóival több tízezer embert ér el nap mint nap. Korábban az SZTE kommunikáció és média szakjának hallgatója volt, ma a YouTube csatornáján oszt meg tartalmakat, főleg utazás és tech témákban. A TIK-ben megrendezett SzeBIT konferencián sikerült elcsípnünk egy interjúra.

b3

2022. május 26.

Bojtor Gellért nyerte az idei szabadfogású birkózó Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságot (MEFOB), a 97 kilogrammos kategóriában. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar harmadéves, osztatlan testnevelés-angol szakos hallgatója a kötöttfogású szakágban is dobogóra állhatott, ott ezüstérmet nyert.

spny

2022. május 25.
A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földtani és Őslénytani Tanszékének vezetője, Prof. Dr. Sümegi Pál kapta az egyik legnagyobb presztízzsel bíró földtudományi elismerést, a Lóczy Lajos Emlékplakettet, amelynek díjazottjai között korábban szerepelt a szegedi kötődésű Pál Molnár Elemér, illetve a híres televíziós személyiség, Juhász Árpád.

Zeneszes_kezdo-2

2022. május 25.

2022. május 17-e és 19-e között világhírű művészek adták át a tudást az SZTE BBMK Fafúvós Tanszék fuvola szakos hallgatóinak. A Kar Franz Albanese és Deborah Kruzansky fuvolaművészeket látta vendégül. A három napos mesterkurzusról Prof. Dr. Varga Laura, az SZTE BBMK Fafúvós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára mesélt.

nyito

2022. május 25.

Fiatalon elhunyt egyetemista lányának állított méltó emléket Szűcsné Sipos Andrea a Petefészekrák Világnapja alkalmából a Somogyi-könyvtárban bemutatott könyvvel. Az On my way című kötetben Szűcs Tímea kutatási- és képanyagát gyűjtötte össze. A bemutatott könyvvel szerette volna elérni, hogy az olvasók megismerjék lánya munkásságát. A könyvbemutatón fontosnak érezte, hogy mindenkihez eljusson lánya betegségének üzenete és a megelőzés fontossága.

II._CourseRun-42

2022. május 25.

A tavaszi szemeszterben második alkalommal díjazták a CourseRUN - Legyél te a Coursera bajnoka verseny győzteseit.

Nyito2_yale-2022-honorands

2022. május 24.

Karikó Katalint a Yale University díszdoktorává avatták a 2022. május 23-i ünnepségen. A magyar biokémikussal, a Szegedi Tudományegyetem alumnájával, díszdoktorával és kutatóprofesszorával együtt tíz kiválóság részesült a 321 évvel ezelőtt alapított amerikai magánegyetem tiszteletbeli oklevele elismerésben. A kitüntetettek közül két díjazott is kötődik Karikó Katalinhoz, aki immár hat egyetem díszdoktora.

borito

2022. május 24.

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Rézfúvós Tanszékének hallgatói több, kiváló eredménnyel tértek haza a nemrégiben megrendezett, temesvári "Lazăr Moldovanu” Nemzetközi Trombitaversenyről.

5

2022. május 23.

A Szeged Napja ünnepségen, 2022. május 20-án átadták a városi kitüntetéseket. A díjazottak közül többen is kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez. Prof. Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész lett Szeged díszpolgára. Pro Urbe díjat Prof. Dr. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus és Duda Ernő immunológus, genetikus kapott. Szeged Emlékéremmel Szeri István közgazdászt tüntették ki.

IMG_7149

2022. május 23.

2022. május 20-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepséget szervezett - az intézmény 2010 óta minden évben köszönti az ápolói hivatást gyakorló munkatársait kiemelve ezzel azt, hogy milyen nagy jelentőségűnek és elismerésre méltónak tartja a munkájukat. Az eseményen ezúttal is kitüntették a nyugdíjba vonuló egészségügyi szakdolgozókat, illetve elismerték a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó ápoló munkáját is.

mefssztenyit

2022. május 23.

A hagyományoknak megfelelően átadták a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) éves rendes közgyűlésén, a szövetség által alapított díjakat. A Szegedi Tudományegyetem képviselői közül négyen vehettek át elismerést 2022. május 20-án, a Miskolci Egyetem díszaulájában.

Nyito_hatartalanul_jgy_foto_1

2022. május 23.

Határtalan lelkesedéssel indultak el a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 7. osztályos diákjai erdélyi körútjukra. Az EMMI Határtalanul Programja segítségével eljutottak Kolozsvárra is, ahol az SZTE elődintézménye történetével is megismerkedtek. Az öt napon át tartó kirándulás határtalan élményeket adott.

Tandi_Flora_Borito

2022. május 23.

2022. május 25-én mutatja be az Egyetemi Tavasz záróeseményeként legújabb lemezét a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, Tandi Flora. Az énekesnő harmadik lemeze decemberben jelent meg #5050 címen, zenei anyagát a szegedi Molnár Gábor jegyzi. Az új dalok tematikus koncepcióra épültek és összetartó erejük van: az egyenlőség fontosságát mutatják be az élet legkülönbözőbb területeire vetítve.

Image00009

2022. május 23.

Az idén 100 éves SZTE Füvészkertben egy újabb tartalmas és sokszínű családi nappal várnak minden kedves látogatót 2022. május 28-án, szombaton 9.00-18.00 óráig.

Nyito_Wilhelm_Exner_Medal_Kariko_Torsi

2022. május 19.

A Covid-19 pandémia miatt tavaly nem tudták megtartani, elhalasztották a díjátadót, ezért az osztrák Wilhelm Exner Érmet 2022. május 18-án vette át Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora, a BioNTech alelnöke és az University of Pennsylvania (UPenn) „adjunct professzora” Bécsben is előadásokat tartott az mRNS csodamolekuláról.

verseny

2022. május 19.

Az egyetemi hallgatók és oktatók számára mindig izgalmas visszajelzéseket ad egy-egy adatelemzési versenyen való részvétel. Ekkor egy érdeklődő vagy szakember nemcsak a szűkebb intézményi körben, hanem gyakran országos vagy nemzetközi mezőnyben is el tudja helyezni magát adatelemzési képességei alapján. Erre nyújt lehetőséget a Magyar Nemzeti Bank és a BME által rendezett data science verseny, a Dataracing.

nyito

2022. május 19.

Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága, az MTA SZAB és az SZTE TTIK Fizikai Intézet társszervezésében „Kozmikus körforgás” címmel nyilvános előadóülést rendeztek május 16-án a SZAB székházban, amelyen nagy hatású, szegedi kötődésű csillagászati eredményekről, hallhattak az érdeklődők.

10

2022. május 19.

A 17. Egyetemi Tavasz keretében megrendezett kortárs irodalmi körsétán kiderült, hogy Szeged irodalma nem ért véget a klasszikus korszakkal, napjainkban is mérvadó. A kortársak előszeretettel készítettek "rajzot" a város általuk kedvelt részleteiről. Az emléksétán az iskolák, szerkesztőségek, vendéglátóhelyek érintésével ismerhettük meg a versek és az írott emlékek keletkezéseit.

facebook_ad_copy_17

2022. május 18.

A SZTE Mezőgazdasági Kara 3.410.000 Ft-ot nyert a Nemzeti Tehetség Program keretében „A Tudományos Diákköri műhelymunka, a hozzá kapcsolódó kutatások és rendezvények támogatása” című pályázatára.

gt

2022. május 18.

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország legegészségesebb egyeteme kíván lenni, ennek érdekében indította el az egész intézményt átfogóan érintő testkultúra programot. A hallgatók sportolási lehetőségeinek bővítése, az infrastruktúra fejlesztése mellett kiemelt fontosságú a munkatársak egészségének megőrzése is. Ez utóbbit szolgálja az a program, amelynek keretében az egyetem sportközpontjának oktatói, többféle ingyenes mozgáslehetőséget biztosítanak az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ápolóinak.

Nyito_Mesterkurzus_IMG_1222

2022. május 18.

„Jöjjenek Nápolyba az Erasmus programmal operaéneklést tanulni!” – biztatta a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit Pasquale Tizzani. Az olasz professzor mesterkurzusán, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karon jártunk. A teltházas program után az opera nagyköveteit, mestereket és magánének szakos hallgatót is kérdeztük arról, egy-egy mesterkurzus hogyan segíti a művészi pályára készülő szegedi egyetemistákat.

IMG_9985

2022. május 18.

2022. május 17-én és 18-án a Szegedi Tudományegyetem adott otthont az „Okos, Egészséges és Idős-barát Környezetek Létrehozására Született Nemzetközi Interdiszciplináris Kutatóhálózat” - röviden a Net4Age - találkozójának, amit a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban szerveztek meg. A kutatóhálózat működését az Európai Unió COST pályázati programja támogatja.

IMG_2958ny

2022. május 18.

Milyen gyakorlati haszna lehet a tudományos ismeretterjesztésnek? Mit gondol egy csillagász professzor az ufóészlelésekről és az asztrológiáról? Reális célokat tűzött-e ki Elon Musk a SpaceX projekttel? Kiss László akadémikussal, a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatójával és jelenlegi oktatójával többek közt ezekről a kérdésekről is beszélgettünk interjúnkban.

Nyito_20220510_044A6432

2022. május 17.

Báthory Emlékzászlót kapott a Szegedi Tudományegyetem azon a 2022. május 10-én tartott ünnepségen, amelynek kezdetén megkoszorúzták a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban az „Egyetemalapító” mellszobrát. Az SZTE előd intézményei történetében kulcsszerepű Báthory István (1533-1586) életéről 10 és emlékezetéről 3 érdekességet gyűjtöttünk össze.

geony

2022. május 17.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! A geográfia, mint a jövő segítője! Ezzel a címmel tartottak előadást a Szegedi Tudományegyetem geográfusai a Somogyi-könyvtárban. Dr. Szilassi Péter egyetemi docens és Prof. Dr. Rakonczai János egyetemi tanár, az MTA doktora segítségével az érdeklődők betekintést nyerhettek az SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékén évek óta zajló, a klímaváltozás várható hatásait, gazdasági, természeti és társadalmi következményeit elemző kutatások kulisszatitkaiba.

Nagykovetsegen

2022. május 16.

Qi Dayu, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete 2022. május 5-én fogadta a Magyar-Kínai Baráti Társaság (MKBT) vezetőségét. A találkozón az elnökségből hárman vettek részt: Zombory Klára elnök, valamint Ipolyi Éva és Mohr Richárd alelnökök. Mohr Richárd egyúttal a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét is képviselte. További jelentős siker, hogy az SZTE szervezheti az idei "Chinese Bridge" versenyt.

Nyito_TTIK_101_unnep_SZNSZ_DSC_2530

2022. május 16.

A Trianon utáni Magyarország egyetlen természettudományi kara önmagát, elődeit és alapítóit ünnepelte a 101. szegedi tanévben. Dékáni köszöntő és prodékáni anekdoták után a Szegedi Nemzeti Színházban díszelőadás és ünnepi fogadás tette emlékezetessé az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar közösségének 2022. május 12-i ünnepét.

IMG_4608

2022. május 16.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara adott otthont 2022-ben az SZTE Prezilimpia országos döntőjének – a prezentációs verseny az SZTE GTK, az SZTE Junior Akadémia, valamint a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub jóvoltából valósult meg a tavaszi félévben.

Nyito_Kolozsvar_emlektabla_avatas_utan_20220512

2022. május 13.

Alapítása és 441 éves akadémiai hagyományai évfordulóját 2022. május 12-én, Kolozsvárott, együtt ünnepelte a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A jeles napon leleplezték azt az emléktáblát, amely négy nyelven hirdeti: Báthory István 1581. május 12-én alapította azt az intézményt, amelyet mindkét egyetem jogelődjének tekint. A kolozsvári ünnepség-sorozatról Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettest is kérdeztük, aki az SZTE vezetése nevében látogatott el a testvéregyetemre.

Ovodatorteneti_kiallitas

2022. május 13.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara az SZTE működésének centenáriuma tiszteletére Óvodatörténeti, állandó kiállítást rendezett az Alkalmazott Pedagógiai Intézetben, az Óvodapedagógus-képző Tanszéken.

2022.06.11._2

2022. május 12.

Két év után újra megrendezik az Alma Mater Weekend és Sportnapot az SZTE-n – az eseménynek június 11-én az intézmény Hattyas sori központja ad otthont. A koronavírus-járvány kitörése miatt a több mint 15 éves hagyománnyal bíró esemény két évig szünetelt, az idén azonban minden eddiginél több programmal: sportvetélkedővel, főzőversennyel és esti bulival várják a Szegedi Tudományegyetem polgárait a szervezők.

A_tudomany_uttoro_magyar_noirol_szuletett_konyv

2022. május 12.

Az SZTE Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar két oktatójának, Cristian Réka Mónika és Kérchy Anna főszerkesztői munkájából született meg a Pioneer Hungarian Women in Science and Education című kötet, amely az 1945 előtt született, a tudományos kutatás és oktatás területén jelentős eredményeket elért nők életútjának és pályaívének bemutatására vállalkozik.

Nyito_JGYPK_onkentesekkel

2022. május 11.

Megmozdult a Szegedi Tudományegyetem az ukrajnai háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülők érdekében - az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közösségi és civil tanulmányok szakos hallgatói és oktatói is keresték a lehetőséget a bajba kerültek megsegítésére: ukrajnai gyerekeknek tartottak interaktív foglalkozásokat Domaszéken, adományokat gyűjtöttek a rászorulóknak.

IMG_5796

2022. május 11.

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a Sófalvy Ferenc-díjat 2022-ben Dr. Barna Judit állatorvos kaphatta meg. Az elismerést Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja, illetve Dr. Sófalvy Ferenc lánya, Gubisiné Sófalvy Erzsébet adta át.

SZTE_100_Mozdulj_Ki_2022

2022. április 06.

2022. április 4. és május 30. között, minden SZTE polgár teljesítheti a Szegedi Tudományegyetem legújabb mozgásra ösztönző kihívását, az SZTE Mozdulj Ki! 100-at. Azok a jelenlegi és volt hallgatók, dolgozók, oktatók, akik a program során 100 percet szánnak az egészségük megőrzésére, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak és a környezetvédelemért is tesznek, hiszen összesítésben 100 óra elérése után az SZTE Füvészkertben egy különleges fát ültetnek a szervezők a program emlékére.

gyakornoki_felhivas

2022. április 20.

Próbáld ki magad, dolgozz újságíró és / vagy fotóriporter gyakornokként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság sajtós csapatában! Jelentkezz szerkesztőségi gyakornoknak! Jó lehetőség ez önképzésre és nyári gyakorlatként is kiváló!

a_honap_alma_mater_tagja_4_1

2022. május 11.

A Pick Szeged Zrt. kapta meg idén az Alma Mater presztízsdíjat, amit Bessenyei Zsolt, a vállalat HR vezetője vehetett át a tavaszi Állásbörzén.

Cover_veradasYoutube_Cover

2022. május 10.

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XIV. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. május 11-én délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

beerkezes_foto

2022. május 10.

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola csapata 2022. április 30-a és 2022. május 1-je között részt vett Közép-Európa legnépszerűbb futóversenyén, az NN Ultrabalatonon. Az iskola csapata 13 futóból és 7 kerékpáros kísérőből állt. A versenyen való részvételüket autós kísérők és szurkolók segítették, akik biztatásukkal erőt és lendületet adtak a futóknak.

280340528_4946697945429067_5639176182962175543_n

2022. május 10.

A fény nemzetközi napja alkalmából 2022. május 13-án, 15:00 órától egészen 19:00 óráig az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ismét kitárja kapuit a nagyközönség előtt. Hasonlóan a Kutatók éjszakájához, ez alkalommal is különleges, minden korosztály számára vonzó programkínálattal készülnek a szervezők.

Füvészkert

2022. május 10.

Az SZTE Füvészkert több mint 6000 növényfajt és fajtát számlál. Ebben a sokféleségben mindenki megtalálhatja a számára legérdekessebb, legkedvesebb növényt, amit ezúttal akár örökbe is fogadhat.

szteszednyit

2022. május 09.

Sorozatban másodszor jutott az elit bajnokságban a rájátszásba a Naturtex-SZTE-Szedák férfi kosárlabda csapata. Az SZTE-s hallgatókat is a soraiban tudó együttes ezzel egyértelműen jelezte: a legjobbak közé tartozik.

1 2 3 4 5 (6)> (45)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek