Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 4 5 (6)> (37)>| 

szte_btk

2021. október 13.

Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között.

borito

2021. október 13.

Társadalmi kategóriában díjazták az Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány (AGRA) tevékenységét a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázat keretében.

Tok_jo_nap_Fuveszkert_nyito

2021. október 13.

Nyolcadik alkalommal várják 2021. október 17-én a szegedieket az SZTE Füvészkertjébe - Tök Jó Nap és Őszi Bolygóparádé: a kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programkavalkád főszereplője az ősz egyik legnépszerűbb finomsága, a tökfélék családja lesz.

nyit

2021. október 12.

Október 14-én csütörtökön, délután 5 órától az amerikai Civil Affairs Team és a budapesti Amerikai Nagykövetség képviselői látogatnak Szegedre, így egyedülálló lehetőség nyílik a szegedi egyetemisták számára, hogy tájékozódjanak az amerikai NATO- és nemzetközi katonai szerepvállalásról.

OKF_CSI_1_of_1

2021. október 12.

Különleges irodalmi felolvasóesttel kedveskedett a szegedi közönségnek a 25. Őszi Kulturális Fesztivál alkalmából Csuja Imre, Magyarország egyik legismertebb és elismertebb színművésze, valamint az SZTE egykori hallgatója, Czutor Zoltán, a Belmondo együttes frontembere.

MGK_nyito

2021. október 12.

Ösztöndíjat nyerhetnek az SZTE Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások. Tandíjkedvezményt kaphatnak az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzéseire az OTDK-n résztvevő hallgatók.

asztalitenisz_kupa-02-02

2021. október 12.

2021. Október 20-án, szerdán délután az íróasztalt és az iskolapadot sportasztalra cserélhetik az SZTE polgárai és családtagjaik.  Az SZTE Sportközpont és Sportiroda, az Asztalitenisz Sport Klub Szeged sportegyesülettel közösen, évek óta szervez szabadidős programokat, versenyeket.  A GOODWILL - SZTE ASZTALITENISZ KUPA alkalmából női és férfi egyéni kategóriában küzdhetnek az érmekért, serlegekért a résztvevők.

Informatorium

2021. október 11.

Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között.

Lenyeg_a_nyelvtanulas

2021. október 11.

Sikerrel zárta a Szegedi Tudományegyetem a Széchenyi 2020 program keretében az EFOP-3.2.14-17-2017-00001 azonosító számú pályázat szakmai megvalósítását, melyre összesen 410 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

Dr._Porkolab_Imre___nyito_2

2021. október 08.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója, Dr. Porkoláb Imre A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel szakmai előadást tart Szegeden. Az eseményt követően az érdeklődők megvásárolhatják Porkoláb Imre eddig megjelent könyveit, amelyeket a szerző igény esetén a helyszínen dedikál.

Video_borito

2021. október 08.

A Magyar Államkincstár harmadik alkalommal hirdeti meg MesterVideó Pályázatát a diákok pénzügyi ismereteinek bővítése érdekében – a szervezők az SZTE hallgatóinak pályamunkáit is várják.

nyito

2021. október 08.

A Times Higher Education (THE) legfrissebb tudományterületi listáján is szerepel az SZTE. Az informatika területén a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorolták októberben, amelyek közé – akárcsak az elmúlt években – idén is bekerült és így a legjobb nemzetközi és magyar intézmények táborába tartozik az SZTE.

Fischer_Monika

2021. október 06.

Középiskolai tanároknak szóló workshopot tartott Fischer Mónika október elsején az SZTE Alma Mater szervezésében. A rendezvényen pedagógusok oszthatták meg egymással nehézségeiket, majd beszélgettek ezekről a csoportos coaching eszközeinek segítségével.

Autogen_trening_nyito

2021. október 07.

Lajkó Nóra 2019-ben pszichológusként végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Megszerzett tudását és gyakorlati tapasztalatait ezt követően még abban az évben kétféleképpen kamatoztatta. Nemrégiben a szegedi egyetemisták lelki és szellemi állóképességének fejlesztését tűzte ki célul.

kosnyit

2021. október 07.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül Kerpel-Fronius Balázs, Polányi Kristóf, Balogh Szilárd és Keller Iván idén is tagjai a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának. Az együttes már túl van a nemzetközi kupaszereplésen és két bajnoki találkozón.

Bamako_borito

2021. október 07.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki és Mezőgazdasági Karának hallgatója, Muráti Kamilló több tucat jótékonysági akció kezdeményezője volt az elmúlt másfél évben, tavaly ugyanis úgy döntött: többedmagával részt vesz a Budapest-Bamako Rallyn. A versenyre való felkészülés egy nem mindennapi járművel és számtalan adakozással vette kezdetét nemcsak a régiónkan, hanem szerte az országban.

kenyitjo

2021. október 06.

Teltházas programokat tartott a Kutatók Éjszakáján az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar. A látványos kísérletek és vizsgálatok sok fiatal érdeklődését felkeltik, és nagyon egybecsengenek a kutatókról kialakult, általános képpel is.

pros_nyit

2021. október 06.

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár több, mint 2 éve tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt. Szeptemberi hírlevelükben többek között elemzik a szélesebb európai piac szolgáltatási környezetét.

AJTK_borito

2021. október 06.

Évek óta meglévő szoros együttműködését újabb területekkel egészítette ki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság.

ceepus_napok_2021_csoportkep.jpg

2021. október 06.

Egy hétig vendégeskedett több mint egy tucat külföldi oktató 2021.09.27-10.01-ig a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, amely a 2021/22-es tanévben, fennállásának 60. évfordulóját ünnepli. A 17 oktató a CEEPUS napokon keretében nemcsak a szakmai rendezvényeken, hanem az oktatásból is kivette a részét.

smnyito

2021. október 05.

Salga Máté műveiből, a 25. Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül nyílt fotókiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE Fogorvostudományi Kar, végzős hallgatójának képei október 15-ig minden nap megtekinthetők. A fotóssal első szegedi kiállítása kapcsán beszélgettünk.

DSC_3854-001

2021. október 05.

Gyakorlati tudásukat bővítették a mentornak jelentkező hallgatók a Tanítsunk Magyarországért! országos program első, háromnapos szegedi táborában. Az elméleti kurzus folytatásaként szervezett rendezvénysorozaton 204 jelentkező készült fel arra, hogy 14 település 450 diákját támogassa tanulmányaikban és élmények szerzésében az őszi félév során, de a mentorok és diákok első találkozására is sor került.

Nyito_Szell_Marta_IMG_9691

2021. október 04.

Hogyan kötődnek a 2021. évi orvosi Nobel-díjjal elismert kutatási eredmények a Szegedi Tudományegyetemhez? Erről Prof. Dr. Széll Mártát, az SZTE stratégiai rektorhelyettesét és Dr. Jancsó Gábort, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professzor emerituszát kérdeztük.

Copy_of_Alumni_Uni

2021. október 04.

A jó tanár a hallgatók figyelméért a Netflixszel és a Facebookkal is versenyez, véli az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevéllel kitüntetett Dr. Prónay Szabolcs. Egyetemünk öregdiákjával, az SZTE GTK oktatójával a tanításban megjelenő marketing szemléletről, a pályaválasztás rögös útjáról és az értékátadás fontosságáról beszélgettünk.

Nyito_Nobel-aranyerem

2021. október 03.

Mit kell tudni a 120 éves Nobel-díjról? Egy csokorra való érdekességet gyűjtöttünk össze. Egyrészt abból az alkalomból, hogy az SZTE egykori rektora és kutatója emlékére rendezett kiállításon, az egyetem Dugonics téri épülete aulájában megtekinthető Szent-Györgyi Albert 84 éves Nobel-aranyérme. Másrészt azért, mert 2021 októberének első hetétől azt remélhetjük, hogy elhozza Karikó Katalin, az SZTE alumnája Nobel-díjának hírét.

NyitoJ_Katalin_Kariko_The_National_Inventors_Hall_of_Fame

2021. október 02.

Sorra kapja a jelentősebbnél jelentősebb tudományos és unikális elismeréseket Karikó Katalin. A legnagyobb „ékkő” sorsáról hírt adó 2021. évi „Nobel-hét” előtt megnéztük: szeptember utolsó és október első napjaiban milyen elismeréseket kapott a nemzetközi hírűvé lett, a Szegedi Tudományegyetemről indult magyar biokémikus. Kiderült: hat új és különleges „gyöngyszem” került az egyre hosszabb díj-sorozatba.

campus_mundi_nyito

2021. szeptember 30.

Az ösztöndíjprogram a végéhez közeledik, ezért pályázz most, töltsd a tavaszi féléved egy külföldi egyetemen vagy cégnél, és szerezz életre szóló tudást és élményeket!

diakhitel_nyito

2021. szeptember 30.

Kamatmentes, szabadon felhasználható – igényelhető a Diákhitel Plusz. Kedvező változás lép életbe a Diákhitel Központnál október elsejétől. A Kormány 2021. szeptember 28-án kihirdetett rendelete alapján, péntektől igényelhető a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású, maximum 500.000 Ft összegű hitel.

IMG_8078

2021. szeptember 30.

A Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem pszichiátriai klinikái együtt rendezték meg a PsychArt24 művészeti maratont, amely szeptember 24-én délben indult és egészen másnap délig várta a résztvevőket a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményen készült művekből vándorkiállítást szerveznek, majd az alkotások árverésre kerülnek.

kutatok_ejszakaja_nyito

2021. szeptember 29.

A Szegedi Tudományegyetem idén több mint 300 programmal várta az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én. A Kutatók Éjszakáján megnyíltak a laborok a látogatók előtt, akik színes és látványos kísérleteket követhettek figyelemmel. Képgaléria.

weboldal_nyito_multirank

2021. szeptember 29.

A Szegedi Tudományegyetem idén is jó eredményekkel szerepel az Európai Bizottság által támogatott U-Multirank rangsorban. A rangsor 97 ország 1948 felsőoktatási intézményét, köztük 14 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén érte el a legmagasabb értékeléseket, de több figyelemreméltó eredménye született a nemzetközi orientáció, az oktatás, valamint a regionális szerepvállalás területén is.

Nyito_Kariko_K_francia_dija

2021. szeptember 28.

A törékeny mRNS-molekulán alapuló technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin kapta meg a legnagyobb francia kitüntetést, a Grande Médaille-díjat. Ebből az alkalomból a világhíressé lett tudós, az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját is bemutatja a Francia Tudományos Akadémia honlapjáról elérhető kisfilm és sajtóközlemény.

lp_nyito

2021. szeptember 28.

Megérkezett Magyarországra és megkezdte itteni munkáját az SZTE Konfuciusz Intézet új, kínai igazgatója. Dr. Luo Ping egyik első útja Prof. Dr. Zakar Péterhez, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyetteséhez vezetett. Interjúnkból kiderül, mi a legfontosabb célkitűzése új pozíciójában.

pitti_katalin_kiemelt

2021. szeptember 28.

Pitti Katalin, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes Érdemes Művész az idei tanévben kezdte meg oktatói tevékenységét az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékén.

Jeg-doktrinak_fotoNemethGyorgy7

2021. szeptember 28.

Az SZTE BTK 12 oktatója mellett többek között Jordán Tamás színművész, Jeles András rendező és Kurdy Fehér János költő is közreműködik a döntően az SZTE-hez kötődő tagokból álló Metanoia Artopédia Színház „Balszerencsét!” című fesztiválon. A 2021. október 3-tól 6-ig tartó összművészeti eseménysorozaton az ország első színházi laboratóriumának létrejöttét lehet támogatni.

cikkíró_pályázat

2021. szeptember 28.

A tavaly létrehozott Makronóm Intézet a Makronom.hu-val karöltve egyetemistáknak szóló cikkíró- és gyakornoki pályázatot hirdet „Fejlődik a hazai!” címmel. A jelentkezőknek egy sikeres hazai céget, üzletet, innovációt vagy fejlesztést kell bemutatniuk a patrióta gazdaságpolitikai gondolkodás szellemében.

gtknyit_1

2021. szeptember 28.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán már 2012 óta működik a tehetséggondozás céljából alapított ösztöndíjrendszer. Mostanra a Kar mellett több mint 33 partner – köztük volt hallgatók is - segíti a leendő közgazdászok tanulmányait. A kezdeményezésnek köszönhetően a sikeres pályázók részben vagy egészben mentesülhetnek a tandíjkötelezettség alól.

nyito

2021. szeptember 28.

A Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2022-es eddig publikált tudományterületi rangsorain továbbra is nagyszerűen szerepel. Az egyszerre megjelent 4 szakterületi értékelés alapján az egészségtudományok területén érte el a legjobb helyezést az SZTE, magyar viszonylatban holtversenyben elért második helyezésével. A pszichológia és alkalmazott területeit vizsgáló rangsorban emellett a hazai mezőnyből a harmadik helyről második helyre került az egyetem értékelése.

weboldal_nyito_AI

2021. szeptember 28.

A közelmúltban zárult a „A mesterséges intelligencia matematikai alapjai”-t kutató, A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal (NKFIH) által finanszírozott Nemzeti Kiválósági Program. Ez volt az első olyan nagyszabású kutatási program, amely azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy hazánkat felzárkóztassa a gépi tanulás témakörében. A Szegedi Tudományegyetem is részt vett a konzorciumban 4 másik intézménnyel együtt ismertették eredményeiket 2021.09.17-én a zárókonferencián.

konyvszalon_

2021. szeptember 28.

A Magyar Jogász Egylet hagyományteremtő eseményén, az Első Magyar Jogi Könyvszalon rendezvényén népes szegedi delegáció tette tiszteletét 2021. szeptember 18-án a felújított budapesti Károlyi-Csekonics-palotában.

Kiemelt_Kariko_diszdoktor_Duke_Commencement_2020

2021. szeptember 27.

Meghökkentő találkozások és különös díjak kísérik 2021-ben az mRNS-terápiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint. A közel négy évtizedig visszhangtalanul, de keményen dolgozó kutatóra az utóbbi kilenc hónapban díjeső hull – a „köszönömtől” kezdve a díszdoktori címeken át a milliós pénzjutalommal is járó érmekig. Például 2021 szeptemberében öt rangos díj elnyeréséről kapott hírt, öt elismerést személyesen és kettőt virtuálisan vett át, s még nincs vége a hónapnak.

IMG_8066

2021. szeptember 27.

Ötvenedik alkalommal rendeztek Hungarológia Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. 2021. szeptember 24-én együtt emlékeztek a múlt és a jelen szakemberei, akik megvitatták a hungarológia aktuális kérdéseit is.

IMG_2699

2021. szeptember 27.

Az agárgazdaság aktuális szabályozási kérdéseiről tudhattak meg újdonságokat a résztvevők az SZTE Mezőgazdasági Kara, illetve az Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti intézetének Innovatív agrárium című konferenciáján. A programot a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezték meg. Dr. Mikó Edit, az MGK dékánja nyitotta meg a Takács Ferenc Képző Központban.

gyogyteak_borito_meretezve

2021. szeptember 27.

Kamilla, cickafark, kakukkfű – gyógynövények, amelyek tea formájában való fogyasztása az ősz beköszöntével többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő, baktérium és vírusellenes hatású. A vesét erősítő és a magas vitamin tartalmú növények rendszeres fogyasztása kedvező hatást fejt ki a betegségek megelőzésében is.

SZTEminarium_1_of_1

2021. szeptember 27.

A SZTEminárium legfrissebb számában idén is kiváló tehetségekről, ösztöndíjakról, tudományos felfedezésekről és kutatásokról, valamint sokszínű kultúráról olvashatunk. A nyomtatott kiadvány 2021-ben is ingyenesen elérhető a Szegedi Tudományegyetem kari épületeiben, valamint online formában az SZTE hírportálján. Ízelítő a tartalomból.

MCC_3_of_3

2021. szeptember 27.

Történelmünk sorstragédiájáról tartott ismeretterjesztő előadást Dr. Gali Máté, az SZTE korábbi hallgatója, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa. A tanév kezdetével a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjában is útjára indultak a nyilvános szakmai rendezvények, amelyek különösen érdekesek lehetnek a Juniorképzésben részt vevő Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára.

Albany-dij_Kariko_Katalin_nyitokep

2021. szeptember 22.

Az egész világ élőben nézhette a rangos orvostudományi kitüntetés, az Albany-díj átadó ünnepségét 2021. szeptember 22-én. Az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb szponzori támogatásával járó díjjal honorálta az Albany Orvosi Egyetem, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman, valamint Barney S. Graham eredményei együttesen elvezettek a Covid-19 világjárvány elleni hatékony vakcinához.

kituntetes_borito

2021. szeptember 22.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete a MESZK VIII. Országos Kongresszusán kitüntetéseket adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai számára.

evezosmefob_nyito

2021. szeptember 22.

A Szegedi Tudományegyetem 10 hallgatója vett részt a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságán. A Dani Zsolt által vezetett csapat nyolc evezős hajóegysége, öt érmet szerzett, egy olyan sportágban, amit Orbán Viktor is kiemelt a felsőoktatási testneveléssel kapcsolatban.


szgyatenisz_nyito

2021. szeptember 21.

1987-ben Szent-Györgyi Albert nevét vette fel a Szegedi Orvostudományegyetem. Már abban az évben, 1987 szeptemberében az első Szent-Györgyi Albert teniszversenyen az egyetem professzorai mérkőztek meg egymással. A versenyt a SZOTE testnevelési tanszékének akkori vezetője, Dr. Boros-Gyevi László szervezte, aki ebben az évben ismét életre keltette a hagyományt.

1 2 3 4 5 (6)> (37)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek