Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 4 5 (6)> (18)>| 

Jogász Karriernap

2023. október 11.
6 perc

Óriási volt az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében megvalósult, első Jogász Karriernap iránt. Az eseménynek 2023. október 10-én a felújított főépület adott otthont. Köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, majd bemutatkoztak a jogi kar egyes, jogász karrier életpályát támogató programjai, a legnagyobb jogászi hivatásrendek, és az egyes hivatásrendek képviselői is. A hallgatók valós képet kaptak arról, mely területeken és hogyan gyakorolhatják a jövőben hivatásukat.

a_probara_tett_nemzet

2023. október 11.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Farkas Bertalan, SZTE

2023. október 10.
5 perc

Farkas Bertalan, a Szegedi Tudományegyetem 2023/24-es őszi félévében, a XXXII. alkalommal megrendezett Szabadegyetem előadójaként osztotta meg élményeit, tapasztalatait, gondolatait és véleményét „A magyar űrtevékenység múltja, jelene, jövője” című előadásában. Az eseménynek a közelmúltban az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont.

20230929_162328

2023. október 10.
2 perc

Edzések, csapategység és kiváló taktika is kellett ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem sárkányhajó csapata az ország harmadik legjobbja legyen a többfordulós sorozatban.

Kutatók éjszakája 2023- SZTE Klebelsberg Könyvtár

2023. október 10.
21 perc

Hogyan igazolható, hogy a Kárpát-medence 15. kun vezéri sírját találták meg egy 50 évvel ezelőtti építkezésen? Az A, B meg C vitaminok után miből tett A, B, C vizsgát Szent-Györgyi Albert? Ki hagyta a kis lábnyomokat Tutanhamon érintetlenül megtalált 3200 éves sírboltjában? Elkelt-e Petőfi Sándor kézirata 70 millió forintért? Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban jártunk a Kutatók éjszakáján.

IMG_9582

2023. október 09.
2 perc

Hat egyetem részvételével tartotta meg első személyes jelenlétű workshopját a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Humán és Társadalomtudományi Klaszteren belül működő Nyugat-Balkán Kompetenciaközpont.

_Vizi_Maraton-1

2023. október 09.
2 perc

Az SZTEsi Maraton az őszi félévben is folyamatosan várja a mozogni vágyó egyetemi polgárokat. Elsőként vízi sportokkal várták az érdeklődőket szeptember 28-án. Lehetőség volt kipróbálni a SUP-ot, de lehetett gyakorolni az evezést, túrakajakozást és a sárkányhajózást is.

rkk_kutatotabor_2023

2023. október 09.
2 perc

Az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont munkatársa immár 5. alkalommal szerveztek kutatótábort az érdeklődő és új oktatásmódszertani megoldásokra nyitott hallgatók számára.

Attitude_Noir

2023. október 09.
3 perc

Az immár 27. alkalommal megrendezett Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül ismét részt vehetünk az Attitude Noir verses-zenés estjén a Café Radnótiban, október 11-én 19 órától. A koncerten Tatár Botond szegedi orvostanhallgatónak, „A természet poétája 2023.” pályázat díjazottjának Mámor és Halál című verseskötetéből, valamint az Attitude Noir repertoárjából kiválasztott versek, produkciók hangzanak el.

pwc_borito_munkahely_kerdoiv

2023. október 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén csatlakozik a PwC Magyarország független kutatásához, ahol arra keressük a választ, hogy Neked milyen a tökéletes munkahely. Akár egyetemista, pályakezdő vagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló vagy, szeretnénk jobban megérteni, hogy milyen szempontok fontosak számodra a munkahely választás során.

radio1

2023. október 09.
3 perc

A tudományos kutatás lehet meghökkentő és látványos is. Ebből ad kóstolót az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyik programja a Kutatók Éjszakáján kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A radiokarbon kormeghatározó laboratóriumában több tízezer évre is vissza tudnak pillantani a szakértők és a hallgatók is, valamint időnként még a folyékony nitrogén is csodákat művel.

Alumni_mentorprogram_2023_uszeged

2023. október 09.
1 perc

Az SZTE Alma Mater szakmai kerekasztal-beszélgetéssel indítja október 13-án Alumni mentorprogramjának őszi szemeszterét. A nemzetközi elismerésben és a hazai Mentor Oscar díjazásban részesült program idei ciklusa már a 20. lesz. A szervezők éppen ezért azon érdeklődőket is várják a programra, akik szakmai beszélgetésen szeretnének részt venni, vagy szeretnének megismerkedni a program által kínált lehetőségekkel.

SZTE GTK

2023. október 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara idén ismét csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozathoz, amely során szeptember 29-én a gazdasági témájú kutatásokba és üzleti lehetőségekbe nyerhettek betekintést az érdeklődők.

384749749_6587070784682005_1274750534747361731_n

2023. október 06.
6 perc

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. Pályázni október 18-ig lehet, a jelentkezés feltételei a cikkben.

kj1

2023. október 06.
4 perc

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont, az Environmental Social Science Research Group (ESSRG), és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének együttműködésében szeptember 22-én rendezték meg a YouCount projekt szegedi esettanulmányának bemutatkozó konferenciáját (national workshop), a Közös jelek Minikonferenciát. A konferencián a kommunikációs akadálymentesítés jegyében írótolmácsolás és jelnyelvi tolmácsolás is biztosított volt. A szervezők remélik, hogy ezt a gyakorlatot mindazok természetesnek veszik a jövőben, akik hallóként tudományos vagy közéleti eseményt szerveznek.

Coursera_meet_N

2023. október 06.
2 perc

A Coursera for SZTE Lighthouse 2.0 programban a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera 2023. január 1-je óta dolgozik együtt. Hadi Moussa, a Coursera Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős igazgatója 2023. szeptember 19-én tartott beszámolót az eddigi eredményekről és tapasztalatokról.

SZTE MGK

2023. október 05.
3 perc

Mintegy 120 érdeklődő látogatott el a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar idei Kutatók Éjszakája programjaira. Az előadások és kreatív foglalkozások minden korosztálynak tartogattak érdekességeket a kisiskolásoktól a középiskolásokon át a felnőttekig. Tizenhétféle programmal várták a kar oktatói, kutatói a látogatókat, amelyek között számos újdonság is akadt.

Dr. Kokas Károly és Tóth Ágnes a kiállítás megnyitóján

2023. október 05.
3 perc

Petőfi-versek élményeit ábrázoló diákrajz-kiállítás és Petőfi reformkori olvasmányait felidéző könyvválogatás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A rajzok a Lant és kard címmel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt rajzpályázat legjobbjai, érdemes őket megnézni, mert az olvasmányokat, és nem a kultusz közhelyeit tükrözik.

IMG_9406-001

2023. október 05.
4 perc

A fenntarthatóság jegyében 2023. szeptember 3-án csomagolásmentes napot szervezett a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A látogatók kreatív és edukatív programokon keresztül ismerkedhettek a csomagolásmentes és a környezetvédő életmóddal. Az eseményt számos kiállító színesítette: programokkal érkezett a Csipetke Csomagolásmentes bolt, a Komposztfutárok, a TITOK Klub, a fenntartható divat képviseletében az egyetem egyik PhD hallgatója, valamint az SZTE Alma Mater.

Urkozpont

2023. október 05.
1 perc

A szegedi egyetem képviseletében Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató és Dr. Gácser Attila, az SZTE TTIK Biológiai Intézet igazgatója látogatást tett a Francia-Guyanai Űrközpontban.

__JancsakCs__Szalay-Bobrovniczky_2023-10-04_2

2023. október 05.
2 perc

A civil szervezetek állami támogatása és a Civil Központok hálózata címmel tartott előadást Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára október 4-én a Szegedi Tudományegyetemen.

A 2023-as kémiai Nobel-díj kihirdetése

2023. október 04.
3 perc

Louis E. Brus, Alekszej Jekimov és Moungi G. Bawendi megosztva kapta az idei kémiai Nobel-díjat. Az elismerést a nanotechnológiában fontos tudományos eredményekért, az úgynevezett kvantumpöttyök felfedezéséért, illetve ezek szintetizálásáért ítélték oda. A kvantumpöttyök technológiáját a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán az új tulajdonságú anyagok keresésében és a napelemekkel kapcsolatos ultragyors felülettudományi kutatásokban is használják.

20231004-20231004-9K2A8098

2023. október 04.
3 perc

Lélegzet metsző tűzben – a TBC gyógyítása Magyarországon címmel nyílt kiállítás október 4-én az SZTE SZAKK Deszki Multidiszciplináris Centrumban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szervezésében. A vándorkiállítás október 27-ig tekinthető meg az A épület földszinti folyosóján.

pexels-isabella-mendes-340585_borito

2023. október 04.
4 perc

Milyenek a legszigorúbb és a leghumánusabb börtönök? Hogyan lehetséges az, hogy az egyik országban még ágy sem jut minden fogvatartottnak, máshol pedig tágas, világos, egyfős zárkákban élhetnek, saját zuhanyzóval? Kaphatnak-e e-mailt a bűnelkövetők? Miként találkozhatnak gyermekeikkel? A 21. század börtöneiről beszélt a Kutatók éjszakáján Prof. Dr. Juhász Zsuzsanna, az SZTE ÁJTK egyetemi tanára.

TM-tabor-2023-osz-elso-nap-46

2023. október 04.
1 perc

Kistelepülésen élő általános iskolásokat segítenek a szegedi egyetemisták ebben a tanévben is: élményszerzés, pályaorientáció és a szociális készségek fejlesztése is célja a Tanítsunk Magyarországért mentorprogramnak, mely ötödik féléve indul felkészítő táborral a Szegedi Tudományegyetemen.

innovacios_okoszisztema_borito

2023. október 04.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázati konstrukciója keretében, két szakaszban 300 millió forint támogatással valósította meg a „Hatékony egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése és működtetése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektet. A projektben elért eredményeket szeptember 26-án zárórendezvényen mutatták be.

nyito_M_Toth_Tivadar_SZTE

2023. október 04.
2 perc

Az őszi szemesztertől az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék vezetője, Dr. M. Tóth Tivadar geológus, egyetemi tanár került az Universitas Szimfonikus Zenekar élére. Tervei között szerepel az amatőr zenekar népszerűsítése, valamint hosszú távú együttműködések kezdeményezése.

kut_biciklis3

2023. október 03.
2 perc

A szeptember 29-i Kutatók éjszakája rendezvénysorozatba az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke is bekapcsolódott. A rendhagyó módon, biciklitúrába beépített előadás Szeged gazdaságfejlesztési múltját, jelenét és jövőjét mutatta be az érdeklődőknek.

DSC_4321

2023. október 03.
2 perc

Remek időben és hangulatban zárult az SZTE Lépjük meg 2023-as kihívássorozat utolsó eseménye, melyet az IDUS (International Day of University Sports) keretein belül rendeztek meg.

Mitoszok_fogsagaban1

2023. október 03.
3 perc

Rengeteg különlegességgel várta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a Kutatók Éjszakáján. Borbíró Aletta, előadásán bemutatta Moskát Anita: Irha és bőr című regényének ember-állat lényeit.

a_honap_alma_mater_tagja_14_borito

2023. október 02.
6 perc

A 28. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A rendezvény látogatói találkozhatnak külföldi szerzőkkel. A hazai könyvkiadók ilyenkor számos új megjelenéssel készülnek, amely a fordítók munkájának hála, magyar nyelven is elérhető. Szeptemberben szeretnénk kifejezni elismerésünket a fordítók nélkülözhetetlen munkája iránt és A Hónap Alma Mater Tagjának Kéri Andrea műfordítót választottuk, aki bemutatta szakmája szépségeit és kihívásait is.

gyermek_beteg_ellatas

2023. szeptember 29.
1 perc

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az ügyeleti helyszín változása miatt 2023.10.01-től akut gyermekellátás kizárólag az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ „A”-részlegén történik.

Mesterseges_Intelligencia3

2023. október 02.
2 perc

A Kutatók Éjszakáján számos érdekes előadással várta azokat, akik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karára látogattak. Az egyik ilyen, a Mesterséges intelligencia a nappalinkban című program volt, amelyen robotok és a Minecraft is szerepet kapott.

Dr. Tóth-Molnár Edit

2023. szeptember 29.
7 perc

Oktat, kutat, gyógyít, 2023. július elseje óta pedig a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja. Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit hatodik éve vezeti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikáját, és azt reméli, az ott szerzett tapasztalatokat és kapcsolatrendszert kiválóan tudja majd kamatoztatni az ETSZK-n is. Interjú Dr. Tóth-Molnár Edittel.

Jokuti_Andras_fekvo

2023. szeptember 27.
1 perc

A Mentor(h)áló változatos kínálatából természetesen nem maradhat ki a hazai és nemzetközi gasztrokultúra legjelesebb képviselőinek bemutatása sem - Széll Tamás 2018 tavaszi és Mautner Zsófi 2021-es őszi Mentor(h)álós vendégszereplése után most egy újabb gasztroguru Szegeden!

egyszerreegybeszeljen

2023. szeptember 27.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

PA_boritoKJA

2023. szeptember 27.
5 perc

Az induktív gondolkodás a fő kutatási területe Dr. Pásztor Attilának, aki 2023-ban az SZTE Neveléstudományi Intézet egyetemi adjunktusaként elnyerte a Bolyai-ösztöndíjat, valamint a Bolyai+ kutatói ösztöndíjat is. Munkatásaival olyan online feladatsorokat fejlesztenek, amelyek segítik a tanulók személyre szóló fejlesztését.

ioi_novum

2023. szeptember 27.
1 perc

Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója és a magyar csapat tagjai is értékelik a sikeres rendezvényt az M5 televízió, Novum című műsorának riportjában.

csomagolasmentes

2023. szeptember 27.
2 perc

Október 3-án, 9 óra 30 perctől csomagolásmentes napot szervez a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nap célja, hogy felhívja az egyetemi dolgozók, diákok és a város polgárainak figyelmét a fenntartható és az egyszerhasználatos csomagolásokat mellőző életmód fontosságára.

festomaraton_borito

2023. szeptember 29.
3 perc

Mentális betegséggel élők és érdeklődő városlakók, egyetemi hallgatók alkothatnak együtt egy teljes napon át szeptember 29. déltől a TIK-ben. Idén is csatlakozott a PsychArt24 festőmaratonhoz az SZTE Pszichiátriai Klinika, 45 liter festékkel, 300 festővászonnal és 50 kiló agyaggal várják az alkotó kedvű szegedieket.

konf_modellv_borito

2023. szeptember 26.
7 perc

A modellváltás eddigi tapasztalatairól, finanszírozásról, uniós kritikákról és jövőbeli célokról is szó volt azon a felsőoktatási konferencián, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen rendeztek. Az előadók közt volt mások mellett Dr. Freund Tamás, az MTA elnöke, Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja is.

JGYPK_Szabadka

2023. szeptember 26.
2 perc

Először indított székhelyen kívüli akkreditált alapképzést az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szabadkán. A közösségszervező BA szak levelező munkarendű képzésére 24 hallgató nyert felvételt. A megszerzett alapszakos oklevelet a szerbiai hatóságok is elismerik és honosítják.

Az ELI ALPS attoszekundumos plasztikája

2023. szeptember 26.
2 perc

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetet nemrég hivatalosan is átadták a tudománynak, vagyis teljes kutatási infrastruktúrája a kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére. Ez alkalomból különleges programmal várják látogatóikat a Kutatók Éjszakáján.

Pyschart

2023. szeptember 27.
1 perc

Az országos Psychart24 művészeti maraton részeként szervezik meg szeptember 29-én, 12 órától a szegedi 24 órán át tartó festészeti maratont az SZTE Pszichiátriai Klinika dolgozói, a pszichiátriai betegek stigmatizációjának enyhítése és a szabad alkotás felfedezésének megismerése céljából.

nyito_sansz_pavilonnal

2023. szeptember 26.
1 perc

A Sansz Iroda szeptember 16-án újra megrendezte a Sansz Pikniket a Füvészkertben.

IOI_oklevelatado

2023. szeptember 26.
2 perc

Ünnepélyes oklevélátadással köszönte meg az SZTE azoknak a diákoknak a munkáját, akik az IOI2023 lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállaltak csapatvezetőként. A szeptember 21-i eseményen Dr. Fendler Judit kancellár és Prof.Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató is köszöntötte a csaknem 100 önkéntest.

Tezstvezetés, fenntarthatóság, kerekasztal-beszélgetés az e-Mobilitás napon és elektromos autó találkozón

2023. szeptember 25.
3 perc

E-Mobilitás napon és elektromos autó találkozón mindent megtudhattak az érdeklődők az elektromos autók világáról és az e-mobilitásról. Az Európai Mobilitási Héthez kötődő program szombaton 11 órától várta az érdeklődőket az algyői Levendula Hotel parkjában. A programot kerekasztal beszélgetés is színesítette, ahol részt vett Magyarósi Csaba, az SZTE alumnusa, hazánk egyik leghíresebb vloggere, és Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa.

Radnoti-estek

2023. szeptember 25.
2 perc

A Radnóti-estek negyedik évada kezdődik el szeptember 27-én az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szervezésében. Az őszi szemeszterben ismét négy alkalommal hallgathatnak meg az érdeklődők beszélgetéseket, ezúttal a rokonság témakörében. A rendezvényt szerdánként 18 órától, a Café Radnótiban tartják, a belépés minden alkalommal ingyenes.

molnarjanka_borito

2023. szeptember 25.
3 perc

Molnár Janka Sára sokak számára lehet példakép, hiszen már az egyetemi évei alatt számos projekt fűződött a nevéhez, így bekerült a Forbes Next 30/30, tehetséges fiatalokat bemutató listájába. Idén új kihívás elé állította az élet, a nagy sikerű A híd című magyar reality sorozat szereplője lett. Jankával 2023. szeptember 26-án találkozhatunk, hiszen a "Vedd fel az algoritmust! ... avagy MI ez a felhajtás?" című előadás egyik résztvevője lesz, a TikTokról mesél közérthetően. (Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni.)

borbas_uj

2023. szeptember 22.
4 perc

Több év kihagyás után végre új regénnyel jelentkezett a népszerű írónő, Borbás Edina, akivel olvasói egy könyvbemutatón találkozhattak. Az Igen? című könyv az Álomgyár Kiadó sikerlistás helyén nyitott. Borbás Edina mesélt írói alkotói folyamatáról, továbbá arról, hogy korábban megszokott műfajairól miért váltott romantikus vizekre.

1 2 3 4 5 (6)> (18)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek