Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 4 (5)> (8)>| 

Nemzetkozi_bal_az_Erasmusos_hallgatok_tiszteletere

2022. december 21.

Óriási sikernek örvendett a Szegedi Tudományegyetem 2022-es Nemzetközi Bálja, amit az Erasmus Student Network Szeged és az SZTE közösen szervezett. Az esemény célja az volt, hogy kifejezze a hallgatók számára: ők is fontos részei az egyetemi közösségnek és a Szegedi Tudományegyetemnek. A Rektori Hivatal dísztermében rendezett bálon több, mint 150 hallgató vett részt, közülük díjazták az Erasmus királyát és királynőjét.

szte_ornos100_ergo_nyito

2022. december 21.

"Ormos100" elnevezéssel ergométeres evezősversenyt rendeztek az SZTE SZAOK Nagyoktatási épületben. Ormos Jenő patológusprofesszor, a SZEOL evezős szakosztályának korábbi elnöke születésének centenáriuma alkalmából a Dél-Alföldi Evezésért Alapítvány, az Orvosi Kar és a Szegedi Vízisport Egyesület közösen hozta létre a különleges sporteseményt.

Lechner_DFGM

2022. december 20.

Három szempontból vizsgáltuk meg a földrajz és a földtudományok kapcsán a kooperatív és a duális képzést. A hallgató, az oktató és a képzésbe bekapcsolódó cég részéről is számos előnye van ennek a fajta együttműködésnek.

EUGLOH

2022. december 19.

A EUGLOH szövetség első három évében a Szegedi Tudományegyetem vezette a hallgatói innovációs és vállalkozói programokat. A közös kezdeményezések eredményeként öt egyetemről hallgatók, trénerek és mentorok százai kapcsolódhattak be a kreativitást és együttműködést igénylő tevékenységekbe.

VR-szimulációval támogatott digitális tananyag készül az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara számára

2022. december 19.

Még a beteggel való első találkozásuk előtt begyakorolhatják majd a klinikai protokoll műveleteit az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatói. Ezt segíti elő 2024 őszétől az a virtuálisvalóság-szimulációval támogatott tananyag, amelyet a Mozaik Kiadóval közös projektben fejlesztenek az SZTE ETSZK oktatói.

szaloncukor

2022. december 16.

A B+N Referencia Zrt. és a Referencia Mosodák Zrt. több ezer kisgyerek karácsonyát teszi emlékezetesebbé. A piacvezető létesítménygazdálkodó és a textilgazdálkodó társaságok szaloncukrot ajándékoztak – többek között – az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ kis betegeinek.

Pintér Klára

2022. december 15.

Dr. Pintér Klára, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézet Tanítóképző Tanszékének főiskolai docense a játékos, képesség és készségfejlesztő oktatásban hisz, szívügye a tehetséggondozás és vallja, hogy tanítani csak a szabadság szellemében tud jól az ember. A Szegedi Tudományegyetem 2022/23-as tanévnyitóján Év Oktatója Elismerő Oklevelet adományozott neki hosszú, több évtizedes, példaértékű munkájáért, amely kapcsán őt kérdeztük.

Szokefalvi-Nagy_Bela_utca

2022. december 02.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is.

Unicorp

2022. december 15.

Tizenegy éve rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A középiskolásoknak szóló megmérettetés nagyon népszerű a fiatalok körében, akiknek tudását nemcsak a helyezéssel, hanem a támogatóknak köszönhetően anyagi és tárgyi jutalommal is elismeri az intézmény. A legtöbb cég már a kezdetek óta szponzorálja a tanulmányi versenyt. Bemutatkozik az UniCorp Biotech Kft., az SZGYTV arany fokozatú támogatója.

Szabadegyetem_2022_Boritokep

2022. december 15.

Idén ősszel immár XXX. alkalommal adott otthont a József Attila Tanulmányi és Információs Központ az SZTE Szabadegyetemnek. Az előadássorozat a 2022/23-as tanév első félévében 14 előadónak biztosított lehetőséget arra, hogy bemutassa oktatási, kutatási vagy gyógyítási területét a tudomány népszerűsítése érdekében.

regio_patika_nap

2022. december 14.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelő orvosait, asszisztenseit várta kötetlen találkozásra 2022. december 14-én a Régió Patika vezetősége. Az egyedülálló kezdeményezés célja az volt, hogy az egészségügyi szakemberek még jobban megismerjék a patika munkatársait, szolgáltatásait, ezáltal még magasabb színvonalúvá váljon a betegek ellátása az intézményben.

Diákhitel_nyitó

2022. december 15.

Tizenegy éve rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A középiskolásoknak szóló megmérettetés nagyon népszerű a fiatalok körében, akiknek tudását nemcsak a helyezéssel, hanem a támogatóknak köszönhetően anyagi és tárgyi jutalommal is elismeri az intézmény. A legtöbb cég már a kezdetek óta szponzorálja a tanulmányi versenyt. Bemutatkozik a Diákhitel Központ, az SZGYTV arany fokozatú támogatója.

jakucs_verseny_boritokep

2022. december 14.

A XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntőjét és döntőjét 2023. március 31-én és április 1-jén rendezik a Szegedi Tudományegyetemen. A középdöntőre az első fordulóból bejutó 48 csapat kap meghívást.

pwc_accounting_challenge_versenyjo

2022. december 14.

A PwC által megrendezett számviteli esetmegoldó (Accounting Challenge – PwC) versenyen több hallgató is megmérette magát az SZTE Gazdaságtudományi Karáról. A döntőbe 6 fő került be, akik közül hárman a Karon tanulnak: Ágoston Aliz, Balogh Dávid és Szalóky Bence. Önmagában ez az eredmény is hatalmas teljesítmény, ráadásul Balogh Dávid megosztott első helyen végzett.

Medgyesi_Csanat_kulfoldi_utja.

2022. december 13.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) évről évre számos lehetőséget biztosít diákjai számára, hogy ösztöndíjak és tanulmányutak segítségével nemzetközi szinteken is új ismeretekre tegyenek szert. Az MCC szegedi központjának több diákja is részesült már ezekből a lehetőségekből - Medgyesi Csanád útjairól Kovács Pál beszámolója következik.

sztefloorballmikulas

2022. december 13.

A Szegedi Tudományegyetem Sportközpont idén is megrendezte, a már hagyományosan népszerű Floorball Mikulás Kupát. A hat induló csapat új és visszatérő hallgatókkal mérkőzött meg az első helyért, akik a küzdelmes meccseket követően megajándékozták egymást.

Szent-Györgyi Albert legendás Luca-napja

2022. december 13.

December 13. hófátyolban is szürke, napsütésben is borongós nap – itt és ma. Ehhez a tényközléshez elég csak kinézni az ablakon. De milyen nap december 13. – mondjuk – Stockholmban és 1937-ben? A 85 évvel ezelőtti újságoldalakon lelt válasz új fényben mutatja a boszorkányos nap egykori szereplőit.

Női jótékonysági operagála Zhang Yu Carolyn és tanítványai fellépésével

2022. december 13.

Három női jótékonysági klub fogott össze, hogy operagálát rendezzen december 14-én, szerdán 18 órakor a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épületében.

Ötven SZTE-hallgató nyert ösztöndíjat a szegedi önkormányzattól

2022. december 08.

A kimagasló tanulmányi eredményt elérő szegedi egyetemi hallgatók közül negyvenöt fiatalnak adták át Szeged Megyei Jogú Város idei ösztöndíjait. A városházán rendezett ünnepségen a hallgatóknak Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Dr. Kovács Tamás, a szegedi önkormányzat gazdasági alpolgármestere nyújtotta át a tanulmányi ösztöndíjat.

Bartos Blanka SZTE

2022. december 09.

Bartos Blanka, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egykori hallgatója Danubius Young Scientist Award elismerésben részesült - a díjat 2022 novemberében Szlovéniában vehette át. Kutatásának fő témája: a gén-, és sejtterápiák elérhetőbbé tétele a betegek számára, jogi szempontból. Az SZTE ÁJTK korábbi hallgatóját, egykori oktatója, mentora, Prof. Dr. Görög Márta, az intézmény dékánja terjesztette fel. Tanulmányokról, hivatásról, célokról beszélgettünk az ifjú kutatóval.

SZTE-DELTA_nyito

2022. december 08.

Összesen 1000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Delta Systems Kft. a Szegedi Tudományegyetem informatikai eszközparkjának fejlesztéséhez, december 8-án. Az adományozott eszközöket az SZTE közoktatási intézményeinek laborjaiban és a Klebelsberg Kuno egyetemi könyvtárban a publikus digitális szolgáltatások eléréséhez, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az egészségügyi tevékenység során napi szinten használt eszközpark bővítésére használják fel.

Szabadegyetem_MolnarGyongyver

2022. december 08.

A Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetem sorozatának november 30-ai előadásán az oktatás digitális forradalmának okairól, hatásairól és következményeiről hallhattak a résztvevők. Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér arra is kitért, hogy miért kell ma megújítani a felsőoktatást, illetve miért nem elég csak a digitális transzformáció. Arról is beszélt, melyek azok a módszerek, s kihívások, amelyekkel találkozhatunk a felsőoktatásban.

A matematika ésszerűségre tanít – vallja Dr. Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója

2022. december 08.

A megszerzett matematikai tudás mélyen beépül gondolkodásunkba – mondja Dr. Dobi János, aki 1988-ban lett a mai SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola középiskolai tanára, 1991 óta matematika szakvezető tanár, 2001 óta pedig az iskola igazgatója. A matematika-fizika szakos kutatótanárral nemrég átvett Csongrád-Csanád megyei közoktatási Prima-díja kapcsán beszélgettünk.

Borito_-_Party_Petra

2022. december 07.

A Szegedi Tudományegyetem Leginnovatívabb PhD-munkáért járó Innovációs Díját idén Dr. Party Petra, az SZTE GYTK Gyógyszerésztudományok Doktori Iskolájának hallgatója kapta. Kutatómunkájának címe: „Nanonizált hatóanyagtartalmú extra-finom porinhalációs rendszerek fejlesztése gyulladásos tüdőmegbetegedések kezelésének céljából”. A fiatal PhD-hallgatóval kutatásáról beszélgettünk.

Az_SZTE___hallgatoit_dijaztak_a_Stipendium_Hungaricum_Welcome_Eventen

2022. december 07.

„Kiváló tanulmányi díjat” vehettek át a Lengyel Miklóstól, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárától november 23-án a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal Magyarországon tanuló hallgatók. A nívós eseményen a Szegedi Tudományegyetem két mezőgazdasági mérnök hallgatóját is kitüntették.

mefs_parasport_szte_mocsari_bence

2022. december 07.

Mocsári Bence, az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatója kapta idén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség gáláján az „Év Parasportolója díjat”. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül, a paratriatlonista mellett még hárman részesültek elismerésben a MEFS Gálán.

ELI ALPS

2022. december 05.

A címet a Családbarát Magyarország Központ ítéli oda hazai szervezetek részére, miután hitelesen bizonyítják a családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségüket. A 2019 óta adományozott elismerés elnyerésére a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont idén pályázott először.

sztetollasbajnoksag

2022. december 05.

Külföldi hallgatói többségben zajlott le a II. SZTE Tollaslabda Egyéni Bajnokság. A résztvevők az SZTE Sportközpont Labdás termében mérhették össze tudásukat. Iráni és indiai győzelmet hozott a megmérettetés.

Dr. habil Fráter Márk, az SZTE FOK Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszék egyetemi adjunktusa

2022. december 02.

Dr. habil Fráter Márk, az SZTE FOK Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszék egyetemi adjunktusa idén ősszel elnyerte a Szegedi Tudományegyetemen az „Év fiatal oktatója” címet. A 36 éves kutató-fogorvos 2020-ban az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesült, PhD-hallgatókat kibocsátó kutatócsoportot vezet, valamint praktizáló fogorvosként is dolgozik.

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2022. december 02.

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.

Erasmus+ Say NO to Hate Speech! projekt a lengyelországi Pińczów-ban

2022. december 01.

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ mobilitási projektek egyike zajlott nemrég a lengyelországi Pińczów-ban. A kisvárosban Lengyelországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból és Magyarországról érkezett fiatalok gyűltek össze, hogy együtt töltsenek egy hetet. A magyar csapat két tagja az SZTE hallgatója volt. Fülöp Kata nemzetközi tanulmányok hallgató beszámolója a programról.

Cimkék: ErasmusSZTE

sztetestkultúrapingpong

2022. december 01.

Szoros küzdelmeket hozott az SZTE Ping-pong bajnokság. A hallgatók egy mini-kupán mérhették össze a tudásukat. Az SZTE Sportközpont rendezvényén résztvevők számára kiváló kikapcsolódást és szellemi felfrissülést hozott a verseny, amely különösen jól jött a vizsgaidőszak előtt.

CentenariumUnnepi

2022. november 30.

A Szegedi Nemzeti Színházban tartott díszelőadásról és a 2022. november 12-i ünnepi szenátusülésről készült kisfilm cikkünkben megtekinthető.

XIX.SZTE_veradas_1205

2022. november 30.

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XIX. alkalommal megrendezett eseménynek most is a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. december 5-én délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

ob_dobogo

2022. november 29.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának két hallgatója összesen kilenc éremmel tért haza a Dunaújvárosban megrendezett országos bajnokságról. Varga Jázmin Kata és Bodor Anna, a Muréna Szegedi Úszó és Búvárklub szakosztályának versenyzői rendkívül népes mezőnyben értek el kimagasló sikereket.

Prof. Dr. Lázár György egyetemi tanár, az SZTE SZAOK dékánja köszönti Simonka János Aurél professzor özvegyét, Simonkáné Dr. Sebők Anna főorvost

2022. november 28.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinika egykori alapító professzora, Simonka János Aurél születésének 75. évfordulóján rendeztek tudományos emlékülést a Szegedi Tudományegyetemen. Az eseményen felavatták Simonka János Aurél bronz domborművét és emléktábláját.

harp_competition_maq1_bannie__re_agenda_463x315px___concours_de_szeged_2022

2022. november 28.

29 országból mintegy 60 versenyző vesz részt a VI. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen, amely a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar védnökségével szerveződik. A hárfások 2022. november 29. és december 4. között a szegedi Reök-palotában megrendezett versenye nyilvános és ingyenes a zenebarátok számára.

Dr. Medgyesi Konstantin történész

2022. november 25.

„Apagyilkosság. Kádár János és Grósz Károly küzdelme” címmel jelentetett meg monográfiát Dr. Medgyesi Konstantin, az SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézet Művelődéstudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese. Interjúnkban Grósz Károly és Kádár János politikai sorsának alakulásáról kérdeztük a szerzőt.

Dr. Jancsák Csaba szociológus előadása a nemzedékeken átívelő értékekről az SZTE Szabadegyetemen

2022. november 25.

A szegedi egyetem három, egymásra felelő eszmeiségű ifjúsági szervezetének példáján keresztül mutatta be az egyetemi értékvilág nemzedéki átadását „Generációkon átívelő értékek a szegedi hallgatói mozgalmakban (1930-1956)” című szabadegyetemi előadásában Dr. Jancsák Csaba ifjúságkutató szociológus, az SZTE JGYPK egyetemi docense.

Otaka Masato

2022. november 25.

Az SZTE SZAOK skill laborját és az egyetemi könyvtárat is megtekintette delegációjával Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete a Szegedi Tudományegyetemen.

A Hackathon Partiscum 2022 Versenyen a diákokat mentorok segítették a felkészülésben

2022. november 25.

A Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 2022. november 17-én rendezte meg a HACKATHON PARTISCUM 2022 rendezvényt, Szegeden az SZTE Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményre középiskolás és egyetemista csapatok is nevezhettek. A "Legeredetibb Ötlet" díjat, a Szegedi Tudományegyetem 429 csapata nyerte el.

PigniczkiSara3

2022. november 25.

A 2021/22-es tanév tavaszán az SZTE NKI Kulturális Iroda grafikai pályázat keretében kereste a legjobb műalkotásokat, s a legtehetségesebbeket. Pigniczki Sára a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás szakos hallgatója az egyetem épületeiről készült grafikáival győzött, ennek apropóján vele beszélgettünk.

szte_mefob_tollaslabda

2022. november 25.

Két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek az SZTE hallgatók a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon, azaz a MEFOB-on, tollaslabdázásban. Pápai Balázs és Pápai Bálint nyerte a toll (profi) kategóriájának férfi páros versenyét. A szegedi duó négy mérkőzésen diadalmaskodott a végső siker eléréséhez vezető úton.

V. Informatikai Szakmai NAp megnyitó

2022. november 25.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete 2022. november 22-én, két év kihagyás után immár ötödik alkalommal rendezett Informatikai Szakmai Napot a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg többek között a legjelentősebb finn cég, a Tuxera alapítójától, valamint HoloLens és egyéb VR-bemutatókon is részt vehettek.

Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2022. november 24.

Gyere te is Csángóföldre tanítani! - Az utóbbi idők legkülönlegesebb álláshirdetését fogalmazta meg Majzik Tamás szegedi születésű csángóföldi tanító a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége estjén.

szte_siest

2022. november 23.

Első alkalommal rendezték meg az SZTE Síestet, amely a Sportközpont szervezésében valósult meg és újabb lehetőséget biztosított arra, hogy a hallgatók sportolással kapcsolódjanak ki a a közeledő vizsgaidőszak előtt. Az esős időjárás ellenére az esemény iránt nagy volt az érdeklődés, hiszen a hallgatók megtanulhatták a síelés alapjait és kipróbálhatták tudásukat a Yetisí Szeged Síiskola sípályáján.

A dobogó legtetején végzett az SZTE ÁJTK csapata az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen

2022. november 23.

2022 novemberében, harmadik alkalommal rendezték meg Budapesten az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói remekül szerepeltek. A megmérettetésen két csapat is indult, az egyik a dobogó legtetején végzett, a másik különdíjban részesült. A felkészülésről, és az elért eredményekről a hallgatókkal és felkészítő tanáraikkal beszélgettünk.

Nyito_SZTE_Egyetemtorteneti_Bizottsag_20221108

2022. november 22.

Új kiadvány, a „Studia et documenta historiae universitatis” életre hívásáról is döntött az SZTE Egyetemtörténeti Bizottság. Az újjáalakult testület hozzálátott „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története” című könyvsorozat harmadik részének a kidolgozásához.

mktechtogether

2022. november 22.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Airrari-STECO csapata idén is részt vett a Techtogether mérnökhallgatói versenyen, amelyen a résztvevőknek additív gyártás, automatizálás, robotika, ipari és jármű-szoftverfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. A témákat olyan neves világcégek adják ki, mint például a Bosch Rexroth, a Knorr-Bremse vagy a Humda. Idén az SZTE csapata 17 fővel indult és a 12 csapatos mezőnyben a legjobbnak bizonyult a KUKA CEE GmbH Magyarország, illetve a Trenkwalder Recruitment Kft. feladatai kapcsán.

Kis Dávid idegsebész

2022. november 18.

December 16-ig megtekinthető a Rektori Épület aulájában az egyetemi életet bemutató sajtófotó-kiállítás. Cikkünkben a tárlatból mutatunk ízelítőt.

1 2 3 4 (5)> (8)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek