Bezár

Hírarchívum

2023. Március

1 2 

A_napsugaras_haz_rejtelye

2023. március 16.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

TM-tabor-2023-tavasz-elso-nap-018

2023. március 16.
2 perc

Negyedik féléve indul a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram a Szegedi Tudományegyetemen: sok hallgató a kezdetektől a programban van, és másfél éve nyomon követi a vidéki kistelepülésen élő általános iskolás mentoráltjai sorsát, de új mentorok is folyamatosan csatlakoznak a kezdeményezéshez.

FAO SZTE

2023. március 14.
3 perc

Megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerre, tudatosabb fogyasztásra és környezettudatosabb életmódra lenne szükség ahhoz, hogy a világ idővel egészségesebb és élhetőbb hely legyen – többek között erről is szó esett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) legutóbbi eseményén, amelyen a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Prof. Dr. Bánáti Diána, rektori megbízott, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának tudományos dékánhelyettese is részt vett.

Nyito_SZESZT_sajtotajekoztato

2023. március 14.
3 perc

„Volt egyszer egy Szegedi Egyetemi Színpad” címmel 2023. március 15-én nosztalgikus emléknapot tart az SZTE az 1960-as/70-es évek legkiválóbb amatőr színháza és legendás vezetője, Paál István tiszteletére. Az ünnepi program csúcspontját a Petőfi Rock 50. évfordulója jelenti. A rendezvény-sorozat március 18-ig a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóval folytatódik.

Márki Sándor „Az 1848-49-ik évi szabadságharcz története” című monográfiájának nyomdai levonata az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. március 14.
5 perc

Márki Sándor (1853-1925) kolozsvári történész, a későbbi szegedi egyetemalapító professzorok egyike közölte 1898-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első forrásalapú történeti monográfiáját. A művet az Athenaeum kiadó jelentette meg A magyar nemzet története című díszkönyvsorozatában, amely a millennium időszakában nagy sikert aratott. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tárában megnéztük Márki Sándor nyomdai példányát.

borismeret

2023. március 14.
1 perc

Az SZTE GTK Turizmus-vendéglátás szakos hallgatói globálisan elismert középfokú borismereti végzettséget szerezhetnek a WSET Level 2 Award in Wines angol nyelvű tanrendi kurzuson.

M1_porvihar_okai_klimavaltozas_foldmuveles

2023. március 14.
6 perc

Az utóbbi idők legnagyobb tömegbalesetét porvihar okozta Magyarországon. A porviharok kialakulása részben a klímaváltozásra részben pedig a nem körültekintő területhasználatra vezethető vissza. Az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet geográfusai több oldalról vizsgálták meg az eseményt és azt is tudják, hogy lehet elkerülni, hogy a jövőben hasonlóak történjenek.

allergiaszezon SZTE

2023. március 14.
4 perc

Dr. Mihályi Lilla, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Általános Bőrgyógyászati Ambulancia/Bőr- és Nemibeteg Szakrendelés és Gondozó főorvosának elmondása szerint az allergiás betegek száma egyre nő, ez pedig az időről időre megjelenő új, allergéneknek köszönhető. Hogy miként érdemes felkészülni a szezonra, melyek a leggyakoribb panaszok, és milyen házi praktikák ismertek, többek között ezt is megkérdeztük.

SZTE_nyito_PetofiRock

2023. március 14.
3 perc

A Petőfi emlékévhez egész napos programmal kapcsolódik Paál-Petőfi Platform címmel március 15-én a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Egyetemi Színház. A tragikusan elhunyt Paál Istvánra, az egyetemi színház ikonikus rendezőjére emlékeznek emléktábla avatással, monográfia bemutatóval, kiállítással, és az 50 éves Petőfi-rock felidézésével. Ezen a napon nyílik meg a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó is.

SZTE_tik

2023. március 13.
3 perc

Huszonhárom százalékkal nőtt azoknak a száma, akik első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre az általános felvételi eljárásban. Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 9015-en jelölték meg első helyen az SZTE-t, ami a tavalyi 7350 diákhoz képest kiemelkedő növekedés. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre, a távoktatás munkarendre és a mesterképzésekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

A jövő technológiáját fejleszthetik közösen a piaci cégekkel az SZTE hallgatói

2023. március 13.
5 perc

Az egyik legdinamikusabban fejlődő ipari terület a 3D nyomtatás, amely a világgazdaságot is átalakíthatja a közeljövőben. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói ezzel a technológiával elméletben és gyakorlatban is találkozhatnak képzésük során és jelentős kutatás-fejlesztési projektekben vehetnek részt. Nem véletlen, hogy a hazai piacvezető cég, a FreeDee országos road-showjának első helyszíne éppen az SZTE Mérnöki Kara volt.

Szegedért Alapítvány díjátadó 2023

2023. március 13.
2 perc

2023-ban Dr. Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke kapta a Szegedért Alapítvány fődíját. A kuratórium további díjazottjai között van Prof. Dr. Lengyel Imre matematikus-közgazdász, az SZTE GTK egyetemi tanára és Prof. Dr. Bartyik Katalin, az SZTE szakorvosa is. Az alapítvány díjátadó gáláját a hagyományokat követve az 1879-es szegedi nagy árvíz évfordulójának előestéjén, március 11-én tartották a Szegedi Nemzeti Színházban.

fullbright-osztondijak_2023_16x9

2023. március 13.
1 perc

A Fulbright Bizottság tájékoztató előadást tart március 23-án, 15 órától a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar konferenciatermében. Az ösztöndíjakról és a pályázati feltételekről korábbi Fulbright ösztöndíjasok bevonásával tájékoztatják az érdeklődőket.

Robokaland

2023. március 13.
5 perc

Gajdács-Leszkó Georgina, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar egykori hallgatója öt évvel ezelőtt, férjével indította útjára RoboKaland néven futó vállalkozását, melynek segítségével, szakkörök és táborok keretében ökotudatosságra igyekeznek nevelni a legkisebbtől a legnagyobbakat. Forrasztani, fa-, és fémmunkák elvégzésére, fizikai- és kémiai kísérletekre tanítják őket, villamossági- és informatikai ismeretekre, valamint programozásra és az elektrotechnikai tudás elsajátítására ösztönzik az érdeklődőket az ország minden táján.

Seres_Erika_Alma_Mater

2023. március 10.
5 perc

Nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, oktatási és egészségügyi intézmények, ügyfélszolgálatok és még hosszasan lehetne sorolni, azokat a területeket, ahol a vezetők coachok segítségére támaszkodva kezdik meg egyéni fejlődésüket cégük gyarapodása, sikeressége érdekében. Napjainkban mindez azonban már a magánszemélyek körében is népszerű, nyilatkozta Seres Erika, korábbi HR vezető, coach és tréner, a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Alumni mentora, aki egyben az SZTE Gazdaságtudományi Kar vendégoktatója is.

BAW_rendezvenyplakat_2023_003

2023. március 10.
3 perc

Fókuszba kerül az agy az idei március második felében is. Az Agykutatás Hete nemzetközi program-sorozat 2023. március 16-án ismét „beszippantja” Szegedet. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban fejtágító előadásokra, laborbemutatóra és a Teaházba, illetve a rajzpályázat online kiállítására várják az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem kutatói például a 21. századbeli kábítószerekről és a dizájner drogokról beszélnek.

Szines__programkinalatot_magas_szintu_nyelvoktatast_iger_az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_uj_igazgatoja_Zoltai_Alexandra

2023. március 10.
6 perc

2023. február elsején új kínai és magyar igazgatót neveztek ki a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének élére. A magyar igazgató, Zoltai Alexandra geopolitikai szakértő, aki Kínában szerzett tapasztalatait és kiterjedt kapcsolatrendszerét is kamatoztathatja új pozíciójában. Célja, hogy a fiatalokhoz, így az SZTE hallgatóihoz is közelebb hozza a kínai kultúrát, nyelvet. Az intézményvezető lapunknak nyilatkozott hosszabban céljairól, feladatairól és arról is, hogy miért lesz fontos az Északi-sarkvidék hamarosan világpolitikai szinten is.

Tuerkiye_Syria_interferogram

2023. március 09.
3 perc

Az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet szakértői számos területen értelmezik és elemzik azokat a műholdas adatokat, amelyek segítenek felismerni a Föld felszínén bekövetkező környezeti változásokat, így például a felszín kis mértékű deformációját is. A műholdas adatok alkalmazásának jelentőségére legújabban a februári törökországi földrengések irányították rá a figyelmet.

digitális modellváltás SZTE

2023. március 09.
3 perc

A projekt útjára indulása óta, az elmúlt 7 hónapban elkezdődött a számos egyetemi épületet érintő WIFI hálózatfejlesztés első üteme, elkészültek az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épület energetikai beruházásának kiviteli tervei továbbá elindult a projektbe tervezett eszközök ütemezett beszerzése is. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás című projekt a Szegedi Tudományegyetemen.

Ferencz Orsolya

2023. március 09.
2 perc

A négy új magyar űrhajósjelölt bemutatása előtti estén, Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban tartott előadást.

Prof. Dr. Farkas Eszter

2023. március 09.
11 perc

A gyógymódok személyre szabásától és az okos hatóanyagok kutatásától reméli Prof. Dr. Farkas Eszter, az SZTE SZAOK és az SZTE TTIK Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék professzora, hogy a stroke gyógyításában egyszer javulást hozhatnak. A professzorasszony az MTA Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszában a stroke utáni agyi vérellátást tovább károsító jelenségeket kutatja.

MTA_Akademiai_Ifjusagi_Dijat_kapott_Vida_Gyorgy_az_SZTE_GTK_oktatoja

2023. március 08.
5 perc

Dr. Vida György „A regionális egyenlőtlenségek különböző aspektusai Magyarországon” című pályamunkájáért az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjában részesült. Az Akadémiai Ifjúsági Díj története 1972-ig nyúlik vissza, célja a tudományos élet területén dolgozó 35 évnél fiatalabb kutatók szakmai munkáját elismerje. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Szakcsoport egyetemi adjunktusát legújabb kitüntetése kapcsán kérdeztük.

palyazati_felhivas

2023. március 08.
2 perc

Az SZTE JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiuma pályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem valamennyi hallgatója számára TEST /LÉLEK/ SZELLEM címmel.

digitális hírlevél szte

2023. március 08.
1 perc

Nem szeretne lemaradni az egyetem digitalizációval kapcsolatos híreiről? Érdeklik a technikai újdonságok, az innováció? Akkor iratkozzon fel a Szegedi Tudományegyetem nemrég indult Digitális Jövő Hírlevelére.

szte atev megállapodás

2023. március 07.
4 perc

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és az ATEV Zrt. 2023. március 7-én. A közös projekt milliárdos nagyságrendű beruházásokat, új technológiák fejlesztését és új munkahelyeket hozhat létre egy nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős ágazatban. Egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása.

Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténész. Fotó: Farkas Katalin

2023. március 06.
19 perc

Áldozat-e a végső csatát megnyerő főhős? Nevethet-e saját magán egy varázsló? Tudás-e a sötét tudás? Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténésszel, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék docensével beszélgettünk a Harry Potter-regényfolyam irodalmi-mitológiai-kulturális utaláshálójáról.

sajtofotok_TIK

2023. március 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriporter kollégáinak képeiből nyílt kiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlat 2023. március 22-ig megtekinthető.

Böjt, 2023

2023. március 06.
4 perc

Másfél hete, hogy útjára indult a húsvéti nagyböjt, a szakértő tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a lakosság körében egyre népszerűbb a tisztítókúra, a léböjt és az időszakos böjt is. Lada Szilviát, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ dietetikusát a böjt fogalmáról, vallási jelentőségéről, előnyeiről, hátrányairól, az ezzel járó környezettudatosságról és az élelmiszerpazarlás elkerüléséről is kérdeztük.

A Kölcsönözz ki egy könyvtárost! szolgáltatás nyílt napja az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2023. március 06.
4 perc

Kölcsönözz ki egy könyvtárost! című innovációjával szakdolgozatokhoz, tudományos munkákhoz nyújt szolgáltatást az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A személyre szabott konzultáción a szakirodalom felkutatásában, az információs források kezelésében kap hasznos tanácsokat a szakdolgozatíró.

Túlnépesedés SZTE

2023. március 06.
3 perc

Vulkánkitörés, földrengés, földcsuszamlás, árvíz – csak néhány olyan természeti katasztrófa, amelynek pusztító hatása a világ egyes pontjain mérsékelhető lehetett volna, ha az ott és környékben élők, a döntéshozók és a gazdaságot nagymértékben befolyásoló szereplők egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektettek volna a környezettudatosságra. Hogyan? Dr. Bajmócy Péterrel, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék docensével többek között erről is beszélgettünk.

Törökország, szegedi kitüntetettek

2023. március 06.
2 perc

Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát adományozta 66 szakembernek, akik részt vettek a törökországi földrengés utáni mentésben; az elismeréseket Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át 2023. március 1-jén a minisztérium épületében.

kulipintyo

2023. március 06.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Berenyi_-_KJA_IMG_0973-001

2023. március 06.
5 perc

Az agy elektromos ingerlésén alapuló terápiás eljárásokat is fejleszt Dr. Berényi Antal kutatóorvos és csoportja. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Élettani Intézetében dolgozó kutató, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék kötelékébe tartozó Dr. Lőrinc Magor együtt nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia nemzeti programja támogatását. Többek közötte erről a sikerről is kérdeztük Dr. Berényi Antalt.

Interju_az_American_Corner_Szeged_uj_igazgatojaval

2023. március 03.
3 perc

2023. március 3-tól újra nyit a Szent-Györgyi Albert Agóra, amelyben új igazgatóval kezdi meg működését az American Corner Szeged. Papp Zsuzsanna 2020 tavasza óta dolgozik az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságán, ezen belül eddig a Nemzetközi Beiskolázási Iroda csapatát erősítette. Az iroda tevékenységei közé tartozik a nemzetközi hallgatók beiskolázásával kapcsolatos kommunikációs, marketing és operatív feladatok ellátása, valamint a nemzetközi hallgatóknak tartott nyílt napok és orientációs programok szervezése és lebonyolítása. Az iroda további feladata a nemzetközi partnerekkel való kapcsolattartás, Papp Zsuzsanna eddigi profilja leginkább ehhez volt köthető, mivel az elmúlt három évben az SZTE egyik zászlóshajó projektjében, a EUGLOH Szövetségben tevékenykedett, a belső és külső kommunikációt segítette, a Szövetség egyik szegedi nagyköveteként (Staff Ambassador). Ezek a tapasztalatok hasznosak lesznek számára az American Corner munkájának irányítása során is.

SZTE_MSD_egyuttmukodes

2023. március 03.
3 perc

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MSD magyarországi leányvállalata a Szegedi Tudományegyetemmel. A közös kutatás-fejlesztési tevékenység a vizsgálatok gyorsabb elindítását és az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést is szolgálja. A vezető gyógyszeripari vállalat és a nagy múltú szegedi intézmény számára jelentős lépés a kooperáció új, szorosabb formája, hiszen egyetemi keretek közt a vizsgálatok széles köre elvégezhető.

Fizikus_biologus_es_informatikus_kutatok_fejlesztenek_egyutt_egeszsegugyi_meromuszert

2023. március 03.
3 perc

Az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék AdOptIm kutatócsoportjának munkatársai, Dr. Erdélyi Miklós, Varga Dániel (jelenleg külföldön) és Novák Tibor biológus és informatikus kutatókkal dolgozik együtt a korábban megépített mérőműszerük gépi tanuláson alapuló algoritmussal való tovább fejlesztésén. E munkájuk eredményéből született „Machine learning framework to segment sarcomeric structures in SMLM data” című tanulmányuk nemrég jelent meg. Ennek apropóján a tanulmány szerzői közül Dr. Erdélyi Miklóssal és Dr. Szikora Szilárddal beszélgettünk.

eusa_2023

2023. március 02.
2 perc

Az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) minden évben, több sportágban megrendezi az Egyetemi Európa-bajnokságot. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói küzdősportokban és labdajátékokban is sikeresek voltak az elmúlt időszakban és az idei megmérettetéseken is várható érem tőlük.

SZTE_AM_mentorprogram_2023

2023. március 01.
4 perc

A program hivatalos megnyitót az SZTE GTK főépületének aulájában tartották február 28-án, a hatékony mentorálási együttműködés jegyében. A program résztvevői előtt köszöntőt mondott Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója. Seres Erika, executive coach és tréner, alumni mentor a sikeres mentorálási folyamat alapjairól beszélt, míg Gerháth Györgyi, a program koordinátora ismertette a ciklus kereteit.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek