Bezár

Hírarchívum

2023. Április

1 2 

Prof._Dr._Molnar_Tamas_belgyogyasz-gasztroenterologus_szakorvos

2023. április 17.
2 perc

Nem csak tudásukat, 2023. április 20-án vérüket is adják betegeikért a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológia Osztályán dolgozó orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozók – a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai ezzel az akcióval szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a véradás jelentőségére.

Nyito-Dr._Novak_Zoltan_IMG_8631

2023. április 14.
6 perc

Az Aranyhintaló-díj és a Korányi Frigyes-gyűrű után a tüdőgyógyászok újabb szakmai elismerését mondhatja magáénak dr. Novák Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyermekgyógyászati Klinika emeritus professzora kapta meg a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) Allergológiai és Légzéspathológiai Szekciója dr. Miskovits Gusztáv-díját. A csecsemő és gyermekgyógyász pulmonológust a légutak és a tüdő betegségeivel kapcsolatos tévhitekről is kérdeztük - két konferencia között, az allergiaszezon kezdetén.

rektori_mod1

2023. április 14.
1 perc

Távozik a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumából Lantos Csaba. Munkájáért Prof. Dr. Szabó Gábor az Alapítvány elnöke mond köszönetet.

jaszai-gellert-SZTE

2023. április 14.
1 perc

A 4iG csoport elnökét választotta kuratóriumi tagnak a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány mai kuratóriumi ülésén.

jog

2023. április 14.
1 perc

Április 17-én, hétfőn este 18 órától érkezik Prof. Dr. Karsai Krisztina büntetőjogász, s vele együtt a tavaszi évad legizgalmasabb előadása a Mentor(h)álóba. Az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője bűnügyekről, büntetésekről és bűnös mítoszokról beszél közérthetően az IH Rendezvényközpontban.

Beatles, SZTE

2023. április 14.
1 perc

Exkluzív rocktörténeti előadás az Egyetemi Tavasz keretében - a Cafe Radnóti ad otthont 2023. 04. 17-én, 18:00 órától annak az előadásnak, amely a Beatles titkokat igyekszik majd megfejteni Marsi József, Beatles-szakíró és Czutor Zoltán, zenész társaságában. Moderál: Pleskonics András.

Bene Zoltán, SZTE

2023. április 14.
6 perc

Több irodalmi társaság tagja, ír, olvas, szerkeszt, oktat, rendhagyó irodalomórákat tart és fut, heti 3-4 alkalommal, hetente 40-50 kilométert. A nemrég József Attila-díjban részesült Bene Zoltánnal beszélgettünk.

SZTE Jakucs verseny bronzcsapat

2023. április 14.
5 perc

Dobogóra állhatott az idei Jakucs László nemzetközi földrajzversenyen az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata. Báló Dávidot és Géczi Dánielt, valamint felkészítő tanárukat, Izing Mátét tapasztalataikról, és arról is kérdeztük, miért éppen Bebekler lett a csapat neve.

Dr. Laczkó Sándor (SZTE Klebelsberg Könyvtár) megnyitja a növényanatómiai kiállítást.

2023. április 13.
5 perc

Az SZTE TTIK Biológiai Intézet 1940-es években készült, oktatástörténeti jelentőségű, ámulatba ejtően részletgazdag növényanatómiai tablóiból válogattak a 18. Egyetemi Tavasz sorozatában megnyílt kiállításra.

Nyito_JUGYU_napok2023

2023. április 13.
2 perc

140 évvel ezelőtt Szegeden született Juhász Gyula, a 20. századbeli Magyarország egyik legismertebb költője. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája a névadó poétára háromnapos rendezvénysorozattal emlékezett.

OTDK_megnyitó

2023. április 13.
4 perc

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekcióját április 12-15. között a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara rendezi. A tudományos seregszemlén 148 tanulmányt értékel a szakmai zsűri.

pontgyu__jto___party

2023. április 13.
2 perc

Magyarországon egyedülálló Pontgyűjtő Partyval segíti a továbbtanulási döntés előtt álló diákokat, szüleiket és a középiskolai pedagógusokat a Szegedi Tudományegyetem. Milyen SZTE-s lehetőségekért jár plusz pont a 2024-es felvételi eljárásban? Miért éri meg még az eddiginél is jobban az emelt szintű érettségi? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak a résztvevők április 22-én, 11 órától, a Dugonics téren.

medikus_kupa_ferfi_kosar1

2023. április 13.
5 perc

Közel ötven év után, veretlenül hódította el az SZTE férfi kosárlabdacsapata az 50. Medikus Kupát. A budapesti multisporteseményen a szegedi hallgatók több sportágban is dobogóra állhattak.

Prof. Dr. Széll Márta rektorhelyettes átadja a Szegedi Tudományegyetem művészeti pályázatainak díjait. Fotó: Molnár Dóra

2023. április 12.
4 perc

A tavasz és a tehetségek ünneplésével Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes megnyitotta a Szegedi Tudományegyetem 18. Egyetemi Tavasz fesztiválját.

Alumni_Uni

2023. április 12.
2 perc

Hozd a maximumot! Intuíció és önbizalom vizsgahelyzetben. Pattermann Kinga (coach, az Intuíció a gyakorlatban című könyv szerzője) és Bóné Ágnes (HR-vezető, önbizalom növeléssel is foglalkozó tréner) segítségével a sikeres vizsga titkát járjuk körbe az Alumni Uni – Tudásműhely következő, 20. előadásán.

Egyetemi tavasz

2023. április 12.
1 perc

Az Egyetemi Tavasz programsorozat keretében a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet 2023. 04. 14-én, 18:00 és 22:00 óra között interaktív földrajzi felvedezésekre invitálja az érdeklődőket.

TIK

2023. április 12.
1 perc

Nőktől mindenkinek: Festett fonalak – Hódi Judit falikárpitjaiból nyílik kiállítás április 14-én a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 18. Egyetemi Tavasz rendezvényén köszöntőt mond Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

ha_nem_volnatok_ti

2023. április 12.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Bíró-Balogh Tamás, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatójának kötetéről írtunk.

SZTE_allesborze_2022

2023. április 12.
2 perc

Az SZTE Karriernapon minden eddiginél több kiállító mutatkozik be a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az egyetem végzős hallgatói április 18-án információt kapnak a cégek nyitott gyakornoki pozícióiról, az állásajánlatokról és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről.

Stroke_nyito

2023. április 12.
6 perc

Az akut stroke az egyik vezető halálok és a tartós rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Egész Európában azoknak a stroke-os betegeknek a legjobbak az esélyei a lehető legteljesebb gyógyulásra, akiknél Szegeden vagy a szűk régióban diagnosztizálják és kezelik ezt a betegséget.

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész. Fotó: Szász Erika

2023. április 11.
5 perc

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész, a magyar kortárs zene elkötelezett képviselője. A mindig megújuló zene kifejezési lehetőségeit kutatja és gyakorolja művészetében. A zenész a Samodai-Szives Duó tagja, a Klatzow Projekt és a Munkácsy Projekt művészeti vezetője, előadásain innovatív szemléletmódon keresztül mutat be magyar kortárs zenei produkciókat. Szives Márton Gáborral, az SZTE alumnusával beszélgettünk. Márkos Alberttel közös koncertjüket április 19-én 20 órától rendezik a szegedi Grand Caféban.

Alma_Mater_kihivas

2023. április 11.
1 perc

Ha tavasz, akkor ismét itt az SZTE Alma Mater kihívása, ahol a szervezők egyéni eredményeddel számítanak rád is, hogy kiderüljön, melyik kar vagy egység lesz 2023 tavaszán a legsportosabb és a legaktívabb.

Kaláka-Egyetemi_tavasz_2023

2023. április 10.
10 perc

Kányádi Sándor verseire írott dalaiból ad költészet napi koncertet a Kaláka együttes 2023. április 12-én, szerdán 19 órakor a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának dísztermében (Dugonics tér 13.). A koncert előtt Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművészt kérdeztük a Kaláka Kányádi-dalairól.

egyetemi_zenei_verseny_2023

2023. április 06.
2 perc

Az Egyetemi Tavasz felvezető eseményeként 2023. április 5-én a Hallgatói Művészeti Versenyek résztvevői mutatkoztak be a zsűri előtt az SZTE rektori épületében. Az Egyetemi Zenei Versenyre, valamint a Vers- és Prózamondó Versenyre mintegy ötven tehetséges hallgató jelentkezett.

A_tudosok_lennenek_napjaink_antihosei_-_interju_Dr._Sipos_Pal_Miklossal

2023. április 06.
11 perc

A tudomány eredményeit és módszertanát elutasító egyre népszerűbb áltudományos irányzatok, mint a lapos Föld elmélete, a különböző konteók, a mindent gyógyító csodaszerek és társaik mára alternatív (de az is lehet, hogy több párhuzamos) valóságot hoztak létre. Miért sebezhető a ma embere természettudományos ismeretek nélkül? Milyennek látja a közvélekedés a tudományos kutatókat? Dr. Sipos Pál Miklóst, a kémia tudományok doktorát, az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanárát kérdeztük a kémia és az áltudományok közötti kapcsolatról.

Dr. Major Balázs az SZTE fizikusa az ELI ALPS attoszekundumos kutatóhelyén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. április 06.
8 perc

Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része, vagyis 10-18 s. Ez az időtartam adott nevet a fizika egyik új, aktív kutatási területének: az attofizika az ultragyors fény-anyag kölcsönhatás jelenségeivel foglalkozik. A tudományterület egyik nemzetközi központja a szegedi ELI ALPS kutatóintézet, amely a világon egyedülálló intenzitású attoszekundumos impulzusokat szolgáltat az atomi, molekuláris és optikai folyamatok kutatói számára. Attoszekundumos impulzusok létrehozásáról és tulajdonságairól Dr. Major Balázs és Dr. Varjú Katalin (az SZTE és az ELI ALPS kutatói) 2021-ben az Optica folyóiratban, majd 2023-ban az American Physical Society „Physical Review A” lapjában közöltek publikációt, a kolozsvári Izotóp- és Molekuláris Technológiák Kutatóintézet és a berlini Max Born Intézet munkatársaival együttműködve.

szte-szrsc

2023. április 06.
3 perc

Az új ruha, az új koreográfia és a megszokott magas szintű teljesítmény arany- és ezüstminősítéseket hozott a Szegedi Tudományegyetem pompon csapatának a Hódmezővásárhelyen megrendezett nagyszabású viadalon.

A_vilagon_a_legtobb_ember_anyanyelve_a_Kinai_nyelv_napjat_konferenciaval_unnepeltek

2023. április 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet és a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium idén közös rendezvényt tartott a „Kínai Nyelv Napja” alkalmából. A szakértők érdekes előadásokkal és szakmai beszélgetésekkel járták körül a kínai kultúra és nyelvoktatás jelenlegi, hazai és nemzetközi tendenciáit.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_Mernoki_Karan_a_21._szazad_kihivasaira_kerestek_a_megoldast

2023. április 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának nemzetközi konferenciáján a 21. század műszaki, technológiai és gazdasági kihívásaira olyan megoldási javaslatok hangzottak el, mint a Farm to Fork stratégia és a digitalizáció lehetőségei.

A Francia Polinéziában található Moorea szigete

2023. április 05.
9 perc

Hasonlítanak-e egy trópusi sziget fejlesztési kihívásai a mieinkhez? Lehetnek-e a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási céljai az indiai-óceáni Réunion vagy a csendes-óceáni Francia Polinézia képzési intézményeinek? Erről beszélgettünk az SZTE francia tengerentúli területek információs napjára nemrég Szegedre látogató francia szakemberekkel. Abdallah Baha a réunioni Forma’Terra képzési központ főigazgatója, valamint Marianne Le Tiec, a polinéziai Moorea szigetén lévő Lycée Agricole d'Opunohu nemzetközi kapcsolatok koordinátora válaszolt kérdéseinkre.

SZTE_Fuveszkert_husvet

2023. április 04.
1 perc

Kellemes tavaszi sétára és húsvéti kalandozásra várják április 9-én és 10-én az érdeklődőket a Füvészkertbe. Az ébredező növényvilág felfedezése közben a gyerekek a kert öt pontján fejtörőket találnak, a felnőtteknek pedig a Füvészkert fáin elhelyezett verseket érdemes figyelmesen olvasgatni.

SZTE ÁJTK Bál

2023. április 04.
2 perc

Kormánytagok, nagykövet, bírók, ügyészek, ügyvédek, megannyi jogász, egyetemi és kari vezetők töltötték meg a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központot március 31-én este a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar kolozsvári alapításának 150. évfordulója alkalmából szervezett alumni bálon, amelyre az intézmény életében először került sor. Köszöntőt mondott az esemény megálmodója, Prof. Dr. Görög Márta, a legtöbb jelenlévő főt számláló évfolyam meglepetésben részesült.

intezeti_latogatas

2023. április 04.
1 perc

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet különböző programokat kínál mind a környékbeli, mind az osztálykirándulás keretében érkező iskolai csoportoknak.

Tomán Szabina

2023. április 04.
6 perc

Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar oktatója, kutatója is szerepet kapott Tomán Szabina, Siker a mosoly mögött - Mutatom, hogyan csináld című új könyvében. A közös munkáról Tomán Szabinát, a könyv szerzőjét, az RTL Klub nagy sikerű üzleti showműsorának cápáját és az SZTE GYTK oktatóját, kutatóját kérdeztük.

nyito_2023_ET

2023. április 04.
2 perc

Hét héten át több száz programmal várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz. 2023. április 5. és május 31. között 70 helyszínen mintegy 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

SZTE robotika

2023. április 04.
1 perc

Multimédia rovatunk újabb videós tartalommal bővül. A mesterséges intelligencia térnyerése mellett a robotika is egyre gyorsabban fejlődik. A gyógypedagógus-képző intézetben már oktatórobotok segítségével készítik fel a 21. századi kihívásokra az SZTE JGYPK hallgatóit. Erről készített televíziós riportot a Novum című műsor.

Varga_Norbert

2023. április 03.
9 perc

Március Hónap Alma Mater Tagja Varga Norbert, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa, a 20 éves Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője.

dobogos_helyen_vegzett_az_szte_csapata_a_xii._jakucs_laszlo_nemzetkozi_kozepiskolai_foldrajzversenyen

2023. április 03.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetben folyó kutatások és oktatás megismertetése is nagy hangsúlyt kapott a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen, amelyet a Kárpát-medence legtehetségesebb középiskolás diákjai számára rendeztek. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata révén a hazaiak egy harmadik helyezéssel gazdagodtak.

Caroline Charette

2023. április 03.
2 perc

Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete rendhagyó tanórát tartott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában.

mutiholdolgozol

2023. április 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén csatlakozik a #mutiholdolgozol programhoz: 2023. április 11-én lehetőséget kínál dolgozóinknak, hogy behozzák az egyetemre általános iskolás gyermekeiket.

Emlékülés Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor tiszteletére

2023. április 01.
5 perc

A tavaly októberben elhunyt Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor életpályája és szakmai munkássága előtt tisztelgett emléküléssel és emléktábla-avatással a Magyar Igazságügyi Orvosok Társasága és az SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézete.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek