Bezár

Hírarchívum

2022. November

1 2 

Dr. Czakó Gábor (SZTE) egyetemi docens: A számításos kémia pontosabb lehet, mint a kísérlet

2022. november 14.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem nagy híre volt 2021 augusztusában Dr. Czakó Gábor (SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) és kutatócsoportja publikációja a Nature Chemistry folyóiratban. Az SZTE kutatói a világon elsőként egy 9 atomos összetett rendszerben tudták elméleti úton modellezni egy kémiai reakció útjait. Mire a cikkért 2022 szeptemberében Czakó Gábor megkapta az SZTE „Év publikációja” díját, kutatócsoportja új projektjében már egy 12 atomos rendszer elméleti számításait fejleszti. Díja kapcsán Dr. Czakó Gábor kutatóműhelyében jártunk.

Design-es_Muveszetmenedzsment_Fesztival

2022. november 14.
2 perc

Második alkalommal szervezik meg a Szegeden egyedülálló művészeti fesztivált a bölcsészkar design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatói. A Design-és Művészetmenedzsment Fesztivál idei témája a belsőépítészet, a látványtervezés és a díszlettervezés lesz. A program, amelyben kerekasztal-beszélgetés, kiállítás és koncert is helyet kap, november 16-án, este 20 órától kezdődik a Café Radnótiban. A belépés díjmentes, de a szervezők a hely kapacitása miatt javasolják az asztalfoglalást.

IMG_2816

2022. november 14.
13 perc

Jubileumokat ünnepelt az elmúlt hónapokban a Szegedi Tudományegyetem. A 2021-ben kezdődő, a 2022. november 11-i díszelőadással és az SZTE Szenátus 12-i ünnepi ülésével záruló rendezvény-sorozattal alapítása 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját köszöntötték az universitas polgárai, alumnusai, valamint partnerei.

RRF_nyito

2022. november 14.
6 perc

Kezdetét vette a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt nyitórendezvényére 2022.11.10-én került sor, a részletekről az egyetem vezetői és a projektért felelős szakemberek számoltak be. A fejlesztés nemcsak az SZTE oktatóit és hallgatóit, hanem minden polgárát érinti és a modern, gyorsan változó világhoz kíván alkalmazkodni, eszközpark növeléssel, különböző gyakorlati képzésekkel és egy nagy horderejű, épületfelújítással is.

psat

2022. november 14.
6 perc

Jedlovszky-Hajdú Angéla vezeti a diákként elérhető legmagasabb tudományos kitüntetés birtokosainak közösségét. A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága (PSAT) tagjai a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében tartották legutóbbi konferenciájukat és mutatták be saját kutatási területüket közérthető módon a nyilvánosságnak a közelmúltban. Ebből az alkalomból kérdeztük a társaság elnökét, aki a Szegedi Tudományegyetemen diplomájázott klinikai kémikusként és doktori fokozatát is az egyetemen szerezte a Kémia Doktori Iskolában.

AJTK_2

2022. november 14.
2 perc

Az elmúlt hónapban Ásotthalom adott otthont a Europe Direct Szeged szakmai programjának, amely a „Küzdelem a klímaváltozással – erdészet a 21. században” címet viselte. Az eseményen harminc fő vett részt, a Szekeres Ildikó vezette csoportot a szegedi iroda jelenlegi és korábbi munkatársai, középiskolás tanulók és tanáraik, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói és oktatói alkották. A programon képviseltette magát a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport is, amely az SZTE ÁJTK környezetjogi kutatásokat folytató hallgatóit tömöríti.

Romsics Ignác

2022. november 10.
11 perc

„Gróf Klebelsberg Kuno, az alkotó miniszter” címmel a Szegedi Tudományegyetemen Prof. Dr. Zakar Péter, történész, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes rendezésében konferencián emlékeztek a magyar konszolidáció kultúrpolitikáját alakító vallás- és közoktatásügyi miniszterre.

szte-szedeak

2022. november 10.
2 perc

A rezsiköltségek optimalizálása a szegedi sportegyesületeket is érinti, így a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit is a soraiban tudó, Naturtex-SZTE-Szedeák élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata is kénytelen volt új helyet keresni az edzéseinek és a hazai mérkőzéseinek a téli időszakra. Kerpel-Fronius Balázsék december közepétől a Pick Aréna Ludányi Márton sportcsarnokában edzenek és a tervek szerint két hazai mérkőzést is a kézilabdázók bázisán játszanak majd.

A_Hely_stabja_Aud_max-ban_IMG_20221020_113743

2022. november 09.
2 perc

Klebelsberg Kuno kedvenc klinikáján járunk… A tavalyi Nobel-díj szegedi előzményeiről beszélgetünk Jancsó Miklós emléktáblája előtt… Bekukkantunk az ’56-os MEFESZ-nagygyűlésre… Hogyan? A HELY segítségével. A Kossuth Rádió népszerű magazinjának stábja a Szegedi Tudományegyetem néhány ikonikus épületében járt, kivételes professzorokról és jeles diákokról beszélgetett néhány (mai) egyetemi polgárral. Az összeállítás második részét 2022. november 10-én tűzi műsorra a Kossuth adó.

Nyito_Jezsuita-konferencia_MD

2022. november 09.
6 perc

A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem konferencián részletezte, hogy a jezsuita rend milyen szerepet játszott az intézmény elődjének számító kolozsvári egyetem alapításában és későbbi történetében. Lengyelországi és több magyarországi egyetem képviseltette magát a szimpóziumon, professzor és hallgató is ismertette kutatási eredményeit.

portre-21

2022. november 09.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős tanulója lett Európa legjobb ápoló szakos diákja. A hódmezővásárhelyi Pál Blanka ötödik lett a 2022-ben Franciaországban megrendezett Wordskills versenyen, ahol évről évre a legkülönbözőbb szakmákban mérik össze tudásuk a legkiválóbb diákok. A Dél-Alföld büszkeségét külföldön szerzett élményeiről, elért eredményéről, különdíjáról és a jövőbeli célokról kérdeztük.

Muhelyi_Felicia1

2022. november 09.
6 perc

2022-ben is megrendezték az Egyetemi Zenei Versenyt. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében a tehetségkutató zenei verseny több kategóriában – népdal, komolyzenei és jazz, musical és sanzon – kereste a legtehetségesebbeket. Műhelyi Felícia gyógytornász alumnusunk a megmérettetésen zongorázott, s Chopin g-moll balladájával győzött, ennek apropóján beszélgettünk vele.

Hajnal Katalin

2022. november 08.
6 perc

Hajnal Katalin, a szegedi Tömörkény István Gimnázium humán tagozatos végzős diákja A végtelen című matematikai dolgozatával nyert első helyezést a Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem pályázatán. A Magyar Tudomány Ünnepén vette át a díjat, majd bemutatta pályamunkáját az akadémiai ünneplő közönség előtt. Előadása után beszélgettünk, és eközben egyre nyilvánvalóbb lett, mekkora kincs egy fiatal tanuló intellektuális kíváncsisága. Jobb szemléltetés nem is kellett arra, hogy kiket bátorít pályázataira a Szegedi Akadémiai Bizottság.

portre-3

2022. november 08.
4 perc

Feleség, három gyermek édesanyja, és nem utolsó sorban a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 2021/22-es tanévének kiváló oktatója, kutatója, akit a tanévnyitón Év Oktatója Elismerő Oklevéllel jutalmaztak. Hivatásról, a magyar családokban felmerülő, leggyakoribb problémákról, elismerésekről és családról Dr. Tobak Orsolyával beszélgettünk.

SZTE_MK_Dualis_Borze

2022. november 08.
5 perc

Rekordszámú érdeklődő és partnercég vett részt az idei SZTE Duális és Kooperatív Börzén. A leginnovatívabb oktatási formák kerültek terítékre 2022. november 8-án a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Bemutatkoztak azok a vállalatok, amelyek lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak, hogy már tanulmányaik alatt komoly munkatapasztalatra tegyenek szert és később esetleg ott találjanak munkalehetőséget is.

5_20221102-18161

2022. november 08.
1 perc

Fenyvesi Anna, az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének vezetője nemcsak nyelvészettel és tanítással foglalkozik, hanem évtizedek óta fotózással is. Legújabb kiállítása nemrég az Őszi Kulturális Fesztivál keretében nyílt meg, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében, Lépcsőházak címmel.

Dr. Röst Gergely (SZTE)

2022. november 08.
9 perc

Az SZTE Innovációs Napon először mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem vezetésével, további 15 felsőoktatási és kutatási intézmény konzorciumában megalakult Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium. Terveiről Dr. Röst Gergely matematikussal, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetőjével, a konzorcium szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Legyel_egy_napra_egyetemista

2022. november 08.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló lehetőséget hirdet minden végzős középiskolás számára. A "Tölts egy napot a SZTESÓKkal" programra jelentkezők közül 12 diák 1-1 napra betekintést nyerhet egy egyetemista mindennapjaiba.

KarsaiKrisztina

2022. november 08.
7 perc

A tudományos ismeretterjesztés ritka jelenség a jogi területen. A büntetőjog kényes témaköreiről nyíltan és közérthetően beszél Dr. Karsai Krisztina professzor. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanárát a büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos és eloszlatandó tévhitekről szóló video-sorozatáról, az online platformokon elért kommunikációs sikereiről kérdeztük.

GYTK_alumni talalkozo

2022. november 07.
4 perc

Goethe idézetet mottóul választva szervezett PhD-alumni találkozót a Gyógyszerésztudományi Kar a PhD-fokozatot szerzett doktoranduszainak és témavezetőinek a Gyógyszertudományok Doktori Iskola akkreditációjának 20 éves és a szegedi gyógyszerészképzés 100 éves évfordulója alkalmából.

paradigma

2022. november 07.
2 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramja keretében a volt SZTE-sek 2014 óta segítik a jelenlegi hallgatókat tapasztalatukkal, kapcsolataikkal, tudásukkal. Az évek során 650 mentorálási együttműködés sikeresen, eredményesen zárult, de még ezekben a helyzetekben is számos kihívással szembesülnek mentoraink.

Szolnok-Strasshof_borito_kiteritett-1

2022. november 06.
10 perc

Az 1944-es strasshofi deportálásnak emléket állító Szeged-Strasshof-Szeged című kötet (2021) után november 10-én, Szegeden bemutatják Molnár Judit és Frojimovics Kinga sorozatának második, a Szolnokról Strasshofba deportáltak sorsát leíró könyvét. A Szolnok-Strasshof-Szolnok című kötet a szegedihez hasonlóan azoknak a sorsával foglalkozik, akiket 1944 nyarán sorozatos véletlenek nyomán Szolnokról nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshof “rabszolgapiacára” szállítottak. Dr. Molnár Judittal, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk.

Prof. Dr. Krisztin Tibor, Hajnal Katalin, Prof. Dr. Széll Márta

2022. november 04.
11 perc

„Tudomány: út a világ megismeréséhez” mottóval tartott ülést az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére. Az esemény résztvevői meghallgatták Dr. Deli Mária akadémikus előadását a biológiai gátrendszerek gyógyszerhordozói fejlesztéséről. Az ünnepi ülésen kiosztották a Dél-Alföldi Innovációs Díjakat, valamint a Szegedi Akadémiai Bizottságnak a régióban élő fiataloknak szóló tudományos díjait. Az akadémiai ünnepi közönség általános tetszése közepette a középiskolás kategória első díjazottja, a humán gimnazista Hajnal Katalin a matematikai végtelenről tartott előadást.

cover

2022. november 04.
6 perc

Az SZTE országos tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismerő díjakat is átadott. Az eseményen Dr. Schuszter Gábor, a TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa is kitüntetésben részesült. A 2022-es Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át Prof. Dr. Rovó Lászlótól, az egyetem rektorától. Az oktatót munkájáról és a bevált módszereiről is kérdeztük.

Pokorni_Lia_nyito2

2022. november 04.
4 perc

Emberi humorral és közvetlenséggel a színészetről, a szakmai életről, sikerekről, elakadásokról, félelmekről, örömökről, barátságokról, álmokról, tervekről… arról, hogy mit jelent ma embernek lenni - az Őszi Kulturális Fesztivál, Pokorny Piknik – Motivációs, szórakoztató, interaktív beszélgetős show című előadása kapcsán Pokorny Liát kérdeztük.

Prof Dr Szabó Gábor fizikus akadémikus Szegedi Tudományegyetem

2022. november 04.
17 perc

Felfogható, folytonos és biztos anyagi létünk legkisebb építőelemei felfoghatatlanul, kvantáltan és valószínűségi alapon írhatók le. A kvantumfizikai jelenségek megértésében a valóság természete a tét. A Magyar Tudomány Ünnepén beszélgettünk Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus akadémikussal, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanárával.

Innovacios_nap_nyito

2022. november 03.
4 perc

A dél-alföldi régió ökoszisztémája, a kutatókkal való sikeres együttműködés a gyakorlatban, és a jövő legfontosabb vívmányai is szóba kerültek 2022. november 3-án, a Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal megrendezett Innovációs Napján. Az eseményen bemutatták az SZTE új Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumát, átadták az Innovációs Díjakat és ismertették az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) legfontosabb feladatait. Emellett bemutatkoztak az egyetem ipari partnerei, zárásképp egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak.

XVIII.SZTE_veradas

2022. november 03.
1 perc

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XVIII. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. november 7-én délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

IMG_1196

2022. november 03.
2 perc

Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium néven járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, a kórokozókkal és az invazív fajokkal kapcsolatos ökológiai kockázatok feltárására, digitális egészségügyi adatok elemzésére létrehozott kutatói hálózat mutatkozott be 2022. november 3-án a Szegedi Tudományegyetemen. Az új tudásbázist a „Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervén” belül meghirdetett „Nemzeti Laboratóriumok Programban” a Szegedi Tudományegyetem vezetésével 16 hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma alakította ki.

furomotor6
2022. november 03.
1 perc

Születésének 75. évfordulója alkalmából Simonka János Aurél emeritus professzor tiszteletére 2022. november 25-én tudományos emlékülést és emléktábla avatást rendeznek az SZTE SZAKK Petri Gábor Klinikai Tömb Láng Imre előadótermében.

IMG_9125

2022. november 03.
4 perc

Bíró Gergő Zalán az Egyetemi Vers- és Prózamondó verseny győztese, orvostanhallgató, emellett versmondással és zenével is foglalkozik. Az irodalom és a zeneművészet legalább olyan régóta az élete részét képezik, mint az orvostudomány iránti érdeklődés. Az SZTE SZAOK másodéves hallgatóját a művészet és tanulás közötti egyensúlyról is kérdeztük.

7

2022. november 03.
4 perc

A Begin Group által szervezett Eurasia Education Fair nemzetközi vásáron vett részt a Szegedi Tudományegyetem két képviselője Dr. Kovács-Jerney Leona, az SZTE Nemzetközi Képzések Irodájának vezetője és Katsidis Diana, nemzetközi szakértő. A népszerűsítő vásárt október 13-án és 19-én rendezték két helyszínen: Baku, Azerbajdzsán és Tbilisi, Grúzia.

pexels-photo-256152

2022. november 03.
3 perc

2022. október 24-én az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium hallgatói küldöttsége a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen átadták az MRC-100 fedélzetére kerülő, kizárólag a Szegedi Tudományegyetem diákjai által fejlesztett műholdmodult.

SZTE

2022. november 03.
2 perc

József Attila koptatta lépcsőkön járunk… A tavalyi Nobel-díj szegedi előzményeiről beszélgetünk Jancsó Miklós emléktáblája előtt… Bekukkantunk az ’56-os MEFESZ-nagygyűlésre… Hogyan? A HELY segítségével. A Kossuth Rádió népszerű magazinjának stábja a Szegedi Tudományegyetem néhány ikonikus épületében járt, kivételes professzorokról és jeles diákokról beszélgetett néhány (mai) egyetemi polgárral. Az összeállítást két részben, 2022. november 3-án és 10-én tűzi műsorra a Kossuth adó.

Ferfi_torcsapat_2._hely_Nagy_Huba_Nagy_Soma_Jancsak_Marton

2022. november 02.
1 perc

Érmekkel tértek haza a 2022. évi vívó vidékbajnokságról az SZTE Vívó Klub versenyzői Szolnokról. Van Leeuwen Nina női tőr versenyszámban 1. helyezést szerzett.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek