Bezár

Hírarchívum

2021. November

1 2 

HVG_2022_rangsor_1_of_1

2021. november 10.

A HVG legújabb, 2022-es középiskolai rangsora alapján a legjobb kéttannyelvű középiskola lett a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Az intézmény az összesített HVG középiskolai rangsorban a 48. helyen áll.

tsz_vb1

2021. november 10.

Az izraeli Netanyaban rendezték meg a női U20 vízilabda világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott harmadik helyen végzett. A nemzeti csapat tagja volt Tátrai Szonja, az SZTE Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatója, a szövetségi vezetőedző pedig Varga Tamás volt, aki az SZTE Szeged élvonalbeli csapatának is a trénere.

kísérletek kavalkádja

2021. november 10.

A SzeReTeD (Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium), partnerintézményeinek közreműködésével Természettudományos családi napot szervez a Szent-Györgyi Albert Agórában 2021. november 13-án szombaton délelőtt.

IMG_0031

2021. november 09.

A 10/2021. (XI. 8.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás alapján a koronavírus elleni védőoltás felvétele kötelezővé vált a Szegedi Tudományegyetem foglalkoztatottjai számára.

IMG_0982-001

2021. november 09.

Új épületszárnnyal gazdagodik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ. Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg. A 2,2 milliárd forint értékű beruházás bokrétaünnepét 2021. november 9-én tartották.

Nyito_NYAM_Annual_Awards

2021. november 09.

Innovátorok az egészségügyben. Ők – tudósok és egészségügyi vezetők – a főszereplői a New York Academy of Medicine (NYAM) 2021. november 9-én (kedden) 22 órakor kezdődő virtuális díjkiosztó ünnepségének. Nézze meg ön is az ismeretterjesztés amerikai módszerét: hogyan ünneplik a koronavírus-járvány ellen hatékony mRNS-vakcina kifejlesztéséhez hozzájáruló magyar biokémikust, Karikó Katalint és kutatótársait!

US_NEWS_Rankings

2021. november 09.

Eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report 2022. évi Best Global Universities felsőoktatási rangsorán. Az SZTE világ-, európai és hazai viszonylatban is előrelépett, valamint jelentős javulásokat ért el a fizika és a klinikai orvostudományok területén.

drnagykatalin1

2021. november 09.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszékének vezetőjét, Dr. Nagy Katalint, Kolumbia tiszteletbeli konzuljává avatták. Ezzel párhuzamosan kolumbiai konzulátus nyílt Szegeden, amelynek munkáját az SZTE több területen segítheti, koordinálhatja.

IOI_2023_logo_palyazat_nyito

2021. november 09.

A 2023. évi Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (35th International Olympiad in Informatics – IOI2023), a fiatalok legrangosabb informatikai megmérettetésének rendezési jogát országunk nyerte el. Így 2023-ban Szegeden kerül megrendezésre a világverseny, melyen közel száz ország középiskolás diákjai mérik össze tudásukat.

e-anatomia_nyit

2021. november 09.

Az élethűségben múlja felül a jelenleg elérhető programokat az a digitális anatómia atlasz, amelyet 3 év alatt, több ezer fotó segítségével, közösen fejlesztett ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete és a Mozaik Kiadó. A magyar és angol nyelvű, latin orvosi nevezéktant is használó interaktív segédanyag, VR-szemüveggel is használható.

SZTE_programozok

2021. november 08.

2021. november 02-04. között rendezték meg a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. A rangos megmérettetésen az SZTE Mérnöki Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar csapatai 2012 óta vesznek részt. Idén a TTIK csapatai egy ötödik és egy második helyezést szereztek.

fejlec

2021. november 08.

Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak, akik online csatlakoznak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Régészeti Tanszékének múzeumtörténeti konferencia sorozatához, november 10-11. között.

Nyito_MTU_2021_IMG_0773-001

2021. november 05.

Gazdag a Magyar Tudomány Ünnepe idei dél-alföldi programsorozata: a 36 rendezvény között művészeti kiállítást és könyvbemutatót is kínálnak, határon túli szereplők és egyetemi hallgatók közreműködésével. Az MTÜ regionális megnyitóját és a XII. Dél-alföldi Innovációs Díj átadó ünnepségét 2021. november 4-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartották.

Coley-dij_nyito_20211105

2021. november 05.

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg a 2021. évi William B. Coley-díjat – jelentette be az amerikai Rákkutató Intézet (CRI). Az indoklás szerint a COVID-19 világjárványt megfékező mRNS-vakcinák fejlesztőihez kötődő technológia nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében. A William B. Coley-díjat 2021. november 10-i virtuális ünnepségen adják át a négy kutatónak.

Nyito_jj_Katalin_Kariko-Photo_Chris_Boland-01November2021-117

2021. november 05.

A legpatinásabb egyetemeken és városi fórumokon tartott előadásaival, vagy a Glamour „Év Nője” címlapján és kisvárosi újságokban is a tudományt népszerűsíti Karikó Katalin. Az SZTE alumnáját magyar tudósként köszöntik Európa-szerte. A világhírű biokémikus a Magyar Tudomány Ünnepe 2021. november 3-i nyitányának napján Heidelbergben tartott előadást. Ebből az alkalomból kérdeztük Karikó Katalint és bemutatjuk elmúlt 13+1 napjának egy-egy részletét.

Sportlovo_szte

2021. november 05.

Komáromi Krisztina Panna, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán molekuláris bionika mérnök alapszakon tanul, mellette pedig nemzetközi versenyeken szerzett dicsőséget Magyarországnak. A perui junior világbajnokságon a légpisztolyos olimpiai versenyszámban egyéni hatodik, csapatban ötödik helyezést ért el.

IMG_0847

2021. november 05.

Kezdetét vette a XXVII. Szent-Györgyi Napok a Szegedi Tudományegyetemen - az ünnepélyes megnyitónak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2021. november 5-én.

 

IMG_8226

2021. november 05.

Szoros ütemben zajlik az új bértábla, bérstruktúra-tervezet kialakítására vonatkozó szakmai munka, melynek célja a versenyképes bérrendszer megalkotása a Szegedi Tudományegyetemen.

cochlear

2021. november 04.

Október végén, online rendezték meg a 15. Gyermek Cochleáris Implantáció konferenciát, melynek elnöke Prof. Dr. Kiss József Géza, alelnöke pedig Prof. Dr. Rovó László volt.  A Szegedi Tudományegyetem oktatói évtizedek óta élen járnak az implantátumok, műtéti és rehabilitációs technológiák fejlesztésében, amelyek évente több száz gyermek és felnőtt hallását adják vissza.

Frankofon_borito

2021. november 04.

"Tanulj és kutass Franciaországban, a francia kormány ösztöndíjával" címmel tart tájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem 2021. november 10-én, 17:00 órától. Az esemény helyszíne: az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, 6720 Szeged, Dugonics tér 2.

Nyito_MTU_20211103

2021. november 03.

Díjátadókkal, köszöntőkkel és előadásokkal 2021. november 3-án kezdődött meg a 18. Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ). Az ismeretterjesztő rendezvény-sorozat országos nyitányán, az MTA székházában vette át az Eötvös József-koszorút Dr. Csernay László, az SZTE professor emeritusa. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában is egy hónapon át tart a programsor, amely „A történelem oktatás és kutatás 100 éve a Szegedi Tudományegyetemen” című konferenciával kezdődött.

gondolatok_a_konyvtarban_2021_3_550x778-001

2021. november 03.

Idén újra kezdetét veszi az SZTE JGYPK „Gondolatok a könyvtárban” című előadássorozata. Az előadók a Kar oktatói, professzorai és meghívott vendégei, akik komoly témákat, tudományos eredményeket, társadalmi és művészeti jelenségeket vesznek nagyító alá mindenki számára „fogyasztható” módon.

Korodi_Kitti_boritokep

2021. november 03.

Egyensúlyban lenni önmagunkkal – vajon ez lenne a boldog élet titka? Iskola,- és óvodapszichológusok, pszichológusok, terapeuták, mentálhigiénikus szakemberek: akik mind-mind azon a bizonyos egyensúlyon dolgoznak, amely elengedhetetlen a boldog élethez. Beszélgetés Kóródi Kittivel, az SZTE alumnájával.

SZTE_JYGYPK

2021. november 03.

Az SZTE JGYPK 2021. november 10-én tartja Szemeszternyitó előadását. Dr. Hegedűs Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, egyetemi docense beszél a gyermekbántalmazásról.

mb_nyit

2021. november 03.

Mocsári Bence paratriatlonista, az SZTE GTK hallgatója ezüstérmet szerzett a Portugáliában megrendezett világkupa futamon. Balla Péter tanítványa ezzel a világranglistán feljött a 8. helyre és egy lépéssel közelebb került a paralimpiai kvalifikációhoz.

Nevtelen_terv1

2021. november 03.

A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat. Franciszek Hugon Szafraniec a funkcionálanalízis és opreátorelmélet területén ért el kiemelkedő eredményeket, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban négy nagy hatású cikket publikált.

weboldal_nyito_huszti

2021. november 02.

„Elemi iskolás korunk óta ismerjük egymást. Mindketten reformátusok vagyunk, s együtt jártunk Biblia órákra, a Honvéd téri templomba, Balatonszárszóra konferenciákra…” – mesélte egymást kiegészítve az egykori bölcsész és vegyész hallgató, dr. Tandori Károlyné Csetri Mária és Dr. Tóth Béláné dr. Huszti Zsuzsanna. A két ’56-os egyetemistával a MEFESZ 65. születésnapján találkoztunk. Kettőjük közül most ismerkedjen meg ön is Huszti Zsuzsannával a Hónap Alma Mater tagja portré-sorozatunkban!

Nyito2_Mohacson_RL_rektor

2021. november 02.

Időszigetnek nevezte a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyet Prof. Dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora ellátogatott ahhoz a tömegsírhoz, amelynek feltárásában és antropológiai vizsgálatában egyre nagyobb szerepet játszanak az SZTE kutatói. Élményeiről és tapasztalatairól az SZTE rektorát, a tudományos tényekről a kutatómunkát irányító SZTE Embertani Tanszék vezetőjét kérdeztük.

IMG_0381

2021. november 02.

Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete tett látogatást 2021. november 2-án a Szegedi Tudományegyetemen. Nagykövet asszonyt Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese fogadta.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek