Bezár

Hírarchívum

2021. Június

1 2 

film_plakat21_1-001

2021. június 14.

Etiópia négy világörökségi helyszínén is jártak a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, akik dokumentumfilmet forgattak az ország páratlan természeti és kulturális értékeiről. A kutatók felkeresték Földünk legforróbb sivatagát, és emléktáblát helyeztek el az Erta Ale vulkán ízzó lávafolyamának „partján” az ott meggyilkolt szegedi kutatók, Fábián Tamás és Dr. Szabad Gábor emlékére. A dokumentumfilmet több regionális televíziócsatornán is levetítik.

online_konferencia_-_20210607

2021. június 14.

Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet 2021. június 7-én, hétfőn "Együtt az úton..... innen és határon túl" címmel online gyógypedagógiai szakmai konferenciát szervezett. A konferencia idei témája az inkluzív nevelés, oktatás volt - a program során a Gyógypedagógus-képző Intézet oktatói tartottak előadásokat az inkluzív nevelés és oktatás témakörében (a megvalósult program ITT érhető el).

boritonak

2021. június 11.

Kicsik, idegesítőek és büdösek a mindenki által ismert poloskák, amelyek időről-időre nemcsak az otthonainkban képesek felbukkanni, hanem gyakran a legkülönbözőbb tevékenységeinkben is kellemetlenséget okoznak számunkra. Az SZTE Ökológiai Tanszékén azonban jó, ha akad belőlük, a kutatók természetvédelmi, közösségi és viselkedésökológiai kutatásait több rovarcsoport, köztük a poloskák is segítik.

kavezo_btk_nyito

2021. június 10.

Az Egyetem utca 2. szám alatti épületében lévő helyiségcsoport, vendéglátó ipari jelleggel történő üzemeltetésére keres vállalkozót az SZTE. Az együttműködés határozatlan időre szól és bérleti szerződés keretében valósul meg.  

IMG_2045-001

2021. június 10.

Öt nyugállományba vonuló pedagógusnak adta át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Prof. Dr. Gellén Klára 2021. június 9-én.

unisport_Cseh_Laci_nyito

2021. június 10.

A szerkesztésében és arculatában megújuló UniSport, mostantól saját honlappal, Facebook és Instagram oldallal is rendelkezik. Országos és az SZTE-s hallgatókat is érintő hírek és információk a legújabb hírlevélben.

Jeddlik_anyos_dij

2021. június 09.

A koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, valamint a szellemi tulajdonvédelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat. Az öt kitüntetett közül három – Dr. Karikó Katalin kutatóbiológus és Dr. Dékány Imre kutató vegyész, valamint Dr. Szecskay András jogász – kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

fizika_nyito

2021. június 09.

A vezető egyetemek rangsorában rendre kiválóan szerepel az SZTE, a tudományterületekre lebontott listákon pedig folyamatosan tör a csúcs felé, többek között a fizika oktatásában. A Szegedi Tudományegyetemen végzett fizikusokat tárt karokkal várják a legnagyobb cégeknél és az olyan világszervezeteknél is, mint az MIT vagy a NASA.

REOK-nyito

2021. június 09.

A szegedi polgárok szavazatainak köszönhetően Dr. Letoha Annamária, belgyógyász, az SZTE Járványügyi Ellátó Központ igazgatóhelyettese vehette át tegnap a REÖK Dicsőségfal oklevelét.

weboldal_nyito_otdk

2021. június 08.

Kiss Cintia, a Magyar Földrajzi Társaság különdíját nyerte meg a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban. Az SZTE TTIK Földtudomány mesterszakos hallgatója, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára írt dolgozatában a városi háttérszennyezettséget vizsgálta meg, mégpedig padlásokról vett porminta alapján.

IMG_1034-001

2021. június 08.

Diagnosztikai és kutatási feladatokat is ellátó Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriummal gazdagodott az SZTE - ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathologiai Intézete. A közel 100 m2-en működő részleg az elmúlt egy évben a koronavírus elleni védekezést is nagymértékben segítette. Mostantól elsődlegesen a rákos megbetegedések célirányos azonosítását támogató diagnosztikai eljárások elvégzésére és fejlesztésére összpontosít.

pexels-chokniti-khongchum-3938022

2021. június 08.

A gyakran halálos kimenetelű betegségben szenvedők túlélési esélyeinek növelésén dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A „Stay Alive!”, azaz a „Maradj Életben!” néven futó projektben nemcsak a laboratóriumokban, hanem a betegágy mellett dolgozók is kivették a részüket.

Desktop30

2021. június 08.

A magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd jelentőségére hívja fel a figyelmet a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny. A szövegmondó verseny 2021. évi döntője után a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Gál Erzsébet, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar elsőéves, angol-földrajz tanár szakos hallgatója állhatott.

szte_bbmk_verseny

2021. június 08.

A Csikota József által vezetett együttes nyerte meg a fehéroroszországi központtal megrendezett, online versenyt. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Koncert Fúvószenekarának nem ez volt az első sikere: korábban Belgiumban, Spanyolországban, Oroszországban, Hollandiában is megkapták a legjobbaknak járó elismerést.

189834787_260810102236099_5607660378006343070_n

2021. június 07.

A Szegedi Egyetemi Színház június 7-9-ig minifesztivállal várja az érdeklődőket a Szegedi Pinceszínházban.

weboldal_nyito_start

2021. június 07.

Többen és több támogatást kaphatnak azok közül a középiskolások közül, akik az SZTE-re első helyen jelentkeznek, sikeresen pályáznak a Start Ösztöndíjra és fel is veszik őket. Az igény évről évre nőtt, ezért triplázták meg a forrást, amelyből fejenként 40-120 ezer forintot kaphatnak a hallgatók.

zarokep-01

2021. június 07.

Május 23-án lezárult az SZTE Sportközpont és Sportiroda által indított SZTE Mozdulj! – SZTE 100 online kihívás, melyhez szervezőként az Alma Mater is csatlakozott. A legaktívabb résztvevők szeptemberben vehetik át az emlékérmeket, de a sikerre való tekintettel a program most a karok és intézmények versengésével folytatódik június 20-ig.

AJTK

2021. június 04.

Június közepén veheti kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagy horderejű felújítása. A munkálatok során többek között visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, az udvart üvegtetővel fedik be. Az épület műszaki fejlesztése és a belső tér szerkezeti rekonstrukciója 1,8 milliárd forintból valósul meg.

Nyito_KKonyvtar_KDS

2021. június 03.

Újszerű megközelítésben ismerteti az SZTE egyetemi könyvtár Klebelsberg Kuno életét és munkásságát, az idén száz éves Szegedi Tudományegyetem történetét, valamint három kiemelkedő szegedi tudományos műhely eddigi tevékenységét. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapjáról a nagyközönség számára most megnyitott három interaktív weboldal digitális oktatóanyag és játék is.

194444421_3985725464828838_634142932085918788_n

2021. június 03.

„Füvészkerti Kamaravarázs” címmel, a Szegedi Fagott Quartett fellépésével kedveskedik látogatóinak 2021 június 6-án az SZTE Füvészkert. Vasárnap délután 16:00 órai kezdettel felcsendülnek Bach és Mozart művei is.

vaslucaEB_nyito1

2021. június 03.

Az SZTE másodéves gyógytornász hallgatója az egyik legkeményebb versenyszámban, a 25 kilométeres távon képviselte Magyarországot a kontinensbajnokságon és nyolcadik helyen ért célba. A hatszoros felnőtt magyar bajnok úszó, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon az alapképzés felénél tart. Az Európa-bajnokság alatt voltak a gyakorlati vizsgái, így amikor éppen nem úszott, akkor a lelátón vagy a lobbyban laptoppal az ölében ült és tanult. Édesanyja nyomdokain jár az SZTE-n.

mozi_nyito

2021. június 03.

A Belvárosi Mozi csapata szeretné megköszönni és megünnepelni az egészségügyi dolgozók járvány alatt tanúsított emberi helytállását. Hálájuk kifejezéséül várják őket és akár három családtagjukat, a 2021. június 12-én, 14.00 órakor kezdődő ajándék filmvetítésre.

nyito_osztondij
2021. június 03.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázatok beadási határideje 2021. július 6. kedd éjfél. Jelentkezni a pályázati űrlap kitöltésével lehet, amely az intézmény részletes értékelésének feltüntetésével és érvényesítésével együtt adható be. A Szegedi Tudományegyetemen 100 hallgató pályázatának elfogadása várható. További részletek a cikkben.

IMG_1437

2021. június 02.

Siketen született – Prof. Dr. Rovó László fül-orr-gégésznek, a Szegedi Tudományegyetem rektorának köszönhetően hallóvá vált Zalán. A budapesti kisfiú nagymamája, a világhírű jelmeztervező, Debreczeni Ildikó, a szegedi klinikának szánt felajánlással köszönte meg a „csodát” és az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Coursera_nyito

2021. június 01.

A Coursera for SZTE program tanfolyamait hazánkban elsőként a szegedi egyetem hallgatói és oktatói vehették ingyen igénybe. A világ vezető intézményeinek és vállalatainak kurzusait most már a nem oktató munkavállalók is ingyenesen elérhetik.

konf_nyito

2021. június 01.

Soha nem szerepeltek még olyan jól az SZTE Konfuciusz Intézet hallgatói a Chinese Bridge kínai nyelvi versenyen, mint idén. Az egyik legjelentősebb megmérettetés hazai döntőjében, az egyetemisták között első lett Samaneh Raiss Shaghaghi, az SZTE GTK hallgatója, a középiskolások kategóriájában pedig az Intézethez rendelt Eötvös Gimnázium Konfuciusz Tanterem végzős diákja, Csóti Renáta a második helyen végzett. Ő a Szegedi Tudományegyetemre felvételizett.


simandy_webhead_hu21__1__1170x402

2021. június 01.

2021. június 14-20. között rendezi a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány a XI. Nemzetközi Simándy József Énekversenyt. A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek