Bezár

Hírarchívum

2020. Március

1 2 

Airplanes

2020. március 15.
3 perc

Az SZTE-n külföldi állampolgárral új foglalkoztatási jogviszony csak a Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság előzetes engedélyével jöhet létre. Külföldi kiküldetés nem rendelhető el és továbbra is kérik a külföldi magáncélú utazások elhalasztását. Az egészségügyi dolgozók csak miniszteri külön engedéllyel hagyhatják el az országot.

265agyas

2020. március 15.
2 perc

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elrendelte, hogy 2020. március 16-tól a veszélyhelyzet megszűnéséig el kell halasztani minden azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozást. Ennek végrehajtása érdekében a Szegedi Tudományegyetem soron kívül megtette a szükséges intézkedéseket.

koronavirus_tajekoztatok

2020. március 13.
2 perc

Tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint Olaszország egész területéről, Kínából, Iránból, Dél-Koreából és Németország Heinsberg járásából érkező, koronavírus-tünetes betegeket gyanús/kivizsgálás alatt álló esetnek kell tekinteni és kötelező az NNK eljárásrendje szerint intézkedni, beleértve az elkülönítést és a mintavételt.

Kiemelt_szamitogepen

2020. március 13.
5 perc

Távolról, például az otthoni asztali számítógépről is elérhető az egyetemi bibliotéka számos szolgáltatása. Ez a digitalizálás egyik legnagyobb haszna a kutató, vagy a „távolvasó” és „távhallgató” szemszögéből. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár – kivételes digitalizálási teljesítménnyel létrehozott – repozitórium-rendszerét és webes újdonságait Nagy Gyula főigazgató-helyettes villantja föl.

IMG_6371-001

2020. március 13.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezetői megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát március 13-án a Dóm téren.

konyvtar

2020. március 13.
3 perc

Az egyetemi hallgatók és a város olvasói előtt a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára bizonytalan ideig zárva tart. Belépésük a könyvtár területére, valamint a kölcsönzés, a könyvek visszavétele nem lehetséges. Az egyetemi oktatók és dolgozók számára a rendkívüli zárva tartás alatt is elérhetőek a könyvtár egyes szolgáltatásai.

rost_gergely_kiemelt_nagy
2020. március 13.
3 perc

Az elmúlt hónapokban világszerte nagy riadalmat okozott a kínai Vuhanból kiindult új koronavírus-járvány, amely – március 12-i adatok szerint – már több mint 125 ezer embert fertőzött meg és 4600 halálos áldozatot követelt. A Szegedi Tudományegyetem matematikusai azt modellezték, hogy az egyes országokban mekkora a veszélye egy Kínán kívüli járványkitörésnek.

DSC_0525

2020. március 12.
3 perc

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében újabb intézkedést vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen. Zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos. Zárt helyen 50-100 fő részvételével, nem zárt helyen 150-500 fő részvételével tervezett rendezvény megtartásához a Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság egyedi elektronikus engedélye szükséges.

utazas_2020

2020. március 12.
3 perc

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében újabb intézkedést vezettek be az SZTE-n. Külföldi kiküldetés – célországtól függetlenül – nem rendelhető el és a külföldi magáncélú utazások elhalasztását kérik, valamint a külföldi személyek az egyetem területére csak speciális körben léphetnek be. Kormányrendelet alapján az egészségügyi dolgozók csak miniszteri külön engedéllyel hagyhatják el az országot.

2020. március 12.
2 perc

Demola várja mindazok jelentkezését, akik vágyat éreznek magukban, hogy egy csapat részeként, professzionális mentorálás mellett egy innovatív és kihívást jelentő projektben vegyenek részt.

2020. március 12.
1 perc

Közel 150 millió forint európai uniós támogatásból végezték el a helyi védettségű, műemléki környezetben álló épület eredetivel megegyező, új, fa nyílászárók cseréjét, 8 mosdóblokk teljes felújítását, valamint akadálymentesítési okok miatt két épületrész összenyitását.

IMG_6205

2020. március 12.
2 perc

Három és fél millió forint értékben adományozott ágyakat, kerekesszéket, hordágyat és sebészeti kéziműszereket a Gyógyító Angyal Alapítvány az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészeti osztályának.

tanterem_ures_SZTE

2020. március 12.
3 perc

A március 11-én kihirdetett országos veszélyhelyzet kapcsán még aznap azonnali intézkedéseket vezetett be a Szegedi Tudományegyetem: március 12-13. napjára oktatási szünetet rendeltek el, március 14. és március 22. között tavaszi szünetet tartanak. Az egyetem visszavonásig távoktatásra áll át. Minden magyar állampolgár hallgató március 13-ig köteles az egyetemi kollégiumokból kiköltözni és otthonába hazatérni.

homlokzat_sztefelirat

2020. március 11.
5 perc

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a fenntartó döntésére figyelemmel – a hallgatók személyes biztonságát szem előtt tartva – a Szegedi Tudományegyetemen 2020. március 12-13. napjára rektori (oktatási) szünetet rendeltek el. Az SZTE foglalkoztatotti állományát, valamint a köznevelési intézményekben folytatott nevelési alapfeladatok ellátását a szünet nem érinti.

2020. március 11.
3 perc

Hetente új pszichoaktív anyag jön be az országba - hallhattuk az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete által szervezett kerekasztal beszélgetésen, melynek témája a designer drogok és büntetőjogi megítélésük.

kezmosas

2020. március 11.
1 perc

A helyes kézfertőtlenítés lépéseire hívja fel a figyelmet a www.koronavirus.gov.hu/megelozes weboldalra töltött oktatóvideó. Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel. Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!

informacios_vonal

2020. március 10.
5 perc

A koronavírussal kapcsolatos tájékoztatást 0-24 órában hívható egészségügyi hallgatói információs vonal is segíti 2020. március 10-től a Szegedi Tudományegyetemen. A 0670-439-92-79-es számon magyar és angol nyelvű tájékoztatást kérhetnek az egyetemi hallgatók.

image-10

2020. március 10.
5 perc

Nem áll távol a tánc világa Apjok Vivientől, aki az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéken futó Choreomundus nemzetközi tánckutató mesterképzési program koordinátora, kulturális antropológiával foglalkozik, és maga is gyakorló néptáncos. Miért kell és érdemes kutatni a táncot a 21. században? Mi is az a táncjelírás, és hogyan képezhető híd a tudomány és a táncművészet között? Többek között ezekről is kérdeztük a program koordinátorát.

IMG_6191

2020. március 09.
3 perc

Az SZTE és Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja, a KÉSZ Holdig Zrt. kutatási, fejlesztési és oktatási együttműködést írt alá 2020. március 9-én. A két szervezet közös célja, hogy a fiatalokat a régióban tartsák, és megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

2020. március 09.
3 perc

A bullying, vagyis a megfélemlítés elleni szabályozást kutatja Dr. Pongó Tamás. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusa érdekes előadást tartott az amerikai mintáról.

SZTE_RH

2020. március 09.
5 perc

2020. március 9.: Ismételten tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, így a munkavégzőkre vonatkozó utasításokról, a hallgatókat érintő óralátogatásról és ügyintézésről, valamint a fertőzéssel kapcsolatos nyilatkozási és intézkedési rendről.

Szegedert_Alapitvany_Galaest_2020

2020. március 09.
2 perc

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett szombat esti gálán immár 31. alkalommal ismerték el olyanok munkáját, akik kiemelkedően járulnak hozzá a város munkájához. A fődíjas Kovács Béla, a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium103 éves nyugalmazott franciatanára lett. Díjazták Janka Zoltánt, az SZTE ÁOK professor emeritusát, Hajdú Géza népművelőt, az SZTE JGYPK óraadó tanárát és Bubryák István filmkészítő, producert, az SZTE JGYPK alumnusát.

2020. március 09.
2 perc

Zeuszban és Havas Jonban több a hasonlóság, mint azt elsőre gondolnánk – tudta meg a hallgatóság Gyenge Zoltán professzortól, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszék vezetőjétől, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjától az SZTE Junior Akadémiai Esték előadásán.

nyito_start_2019

2020. március 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2020-ban is bekerült a legjobb egyetemek közé a Quacquarelli Symonds (QS), a világ vezető, felsőoktatási intézményeket rangsoroló szervezetének tudomány- és szakterületi listáin. A március 4-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE oktatás és kutatás tekintetében továbbra is a legjobb felsőoktatási intézmények közé tartozik.

nonap_nyito

2020. március 06.
5 perc

A Szegedi Egyetem szerkesztőségében nőnap alkalmából nemcsak köszöntővel készültünk: visszanéztük és összegyűjtöttük az elmúlt több mint száz év adatait arról, hogy mikor és hogyan kerültek a nők a magyar illetve szegedi felsőoktatásba.

szecsodi_kiemelt_1

2020. március 06.
11 perc

Elsősorban tanárnak tartja magát Szecsődi Ferenc, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar népszerű professzora, a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Az Érdemes Művész címmel elismert szólista lemezkiadványaival rekordokat dönt, miközben különleges hegedűs programokkal gazdagítja a hazai zenei életet. Szecsődi Ferencet a szegedi egyetemhez kötődő több mint 40 évéről, tanári és zenei hitvallásáról is kérdeztük.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_rektor_diakokkal_1j
2020. március 05.
5 perc

„Szigorlati kínszenvedéseim emlékére.” Ezt a címet adta Szent-Györgyi Albert az egyik fotóalbumának, amely megtekinthető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatékájában. Ott látható az a 80 éve készült csoportkép is, amelyen a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem rektora hallgatók körében ünnepel. A bibliotéka minden egyetemtörténeti emléket gyűjt: a fényképekről és dokumentumokról digitális másolatot készít.

AM_nyito_2020_tavasz_4

2020. március 05.
2 perc

Tizenharmadik alkalommal indult útjára a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Alumni Mentorprogramja. A tavaszi szemeszterben 51 hallgató és 31 mentor kezdte meg a közös munkát. A programban SZTE-n végzett szakemberek osztják meg tapasztalataikat a jelenlegi hallgatókkal. A ciklus megnyitóját 2020. március 4-én tartották a Gazdaságtudományi Karon.

IMG_5157

2020. március 05.
1 perc

A Fulbright csereprogram ösztöndíjlehetőségeiről tartott tájékoztató előadást Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója az SZTE-n. Az ösztöndíjra kutatók, oktatók és mesterképzés előtt álló hallgatók pályázhatnak.

2020. március 04.
1 perc

Az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában járt az SZTE Junior Akadémia (SZJA). Az egyetemi egység megállapodott az intézmény igazgatójával abban, hogy ősszel kihelyezett nyelvtanfolyamot indít az iskolában. Emellett tájékoztatták a 11. osztályos diákokat arról, milyen továbbtanulásukat segítő lehetőségeket tudnak igénybe venni az akadémián.

2020. március 04.
1 perc

Bolya Imre kommunikációs tréningjén vehettek részt 2020. március 2-án az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program leendő startupjai. A startupok és pitch világából jól ismert előadó, illetve a Karizma című könyv szerzője egész napos programon ismertette, milyen egy jó pitch, hogyan készüljenek ötleteik prezentálására.

2020. március 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara 2020. március 20-án és 21-én minőségirányítási rendszer belső auditor képzést tart a Konformitás Tanúsító Kft-vel együttműködésben.

fulbright_nyito

2020. március 03.
1 perc

A Fulbright Amerikai Egyesült Államokba szóló hallgatói, kutatói ösztöndíj-lehetőségeiről tart tájékoztató előadást 2020. március 4-én, 14 órától Dr. Jókay Károly a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója.

2020. március 03.
4 perc

Az okos hűtőtől a holografikus videóhívásig, a virtuális online vásárlástól az állatokba ültetett chipig sok érdekesség szóba került a „Mobiltelefon a bűnüldözésben” című workshopon, amelyet az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete szervezésében Zboznovits Csaba biztonsági szakértő tartott a közelmúltban.

2020. március 02.
1 perc

A 16. ösztöndíjátadó ünnepséget rendezték meg a Gazdaságtudományi Kar főépületében 2020. február 28-án. A 2019/2020-as tanév második szemeszterében 66 tehetséges hallgató tanulmányait támogatják részleges vagy teljes tandíjmérsékléssel.

apolok_napja-011

2020. március 02.
2 perc

A SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömb aulaterében, február 28-án a magyar ápolók napja tiszteletére rendezett ünnepségen megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emléktábláját, ezt követően pedig köszöntötték az egészségügyi szakdolgozókat. A Magyar Ápolási Egyesület ezüst kitűzőjét három SZTE-s dolgozónak adták át.

kiemelt_veradas

2020. március 02.
2 perc

Az eddigi rendkívül sikeres véradások után ismét segíteni hívják az egyetemi polgárokat. Ezúttal 2020. március 10-én kedden 8 és 16 óra között várják a jelenlegi és leendő önkénteseket az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba.

kiemelt_veradas

2020. március 02.
2 perc

Az eddigi rendkívül sikeres véradások után ismét segíteni hívják az egyetemi polgárokat. Ezúttal 2020. március 10-én kedden 8 és 16 óra között várják a jelenlegi és leendő önkénteseket az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba.

Jogi_asszisztensek_a_SZITB-n_20.03.02_

2020. március 02.
1 perc

Tíz jogi asszisztens hallgató kezdte meg tízhetes szakmai gyakorlatát március 2-án a Szegedi Ítélőtáblán.

2020. március 02.
1 perc

Újabb kivételes felkészültségű előadó és újabb rendkívüli aktualitású téma a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában. Prof. dr. Ürge-Vorsatz Diána, a klímakutatás nemzetközi színtéren is elismert szakembere, Magyarország vezető klímaszakértője május 12-én 18 órától várja az érdeklődőket az IH Rendezvényközpontban.

2020. február 28.
2 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020. február 13-án az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázatban kijelölt H2020/ Horizont Európa információs pontok részére megtartotta első, az együttműködést indító megbeszélését.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek