Bezár

Hírarchívum

koszoruzas_kiemelt

Szent-Györgyi sportos öröksége előtt tiszteleg az SZTE

Szent-Györgyi sportos öröksége előtt tiszteleg az SZTE

2012. szeptember 24.
3 perc

Teniszversennyel és koszorúzással csatlakoztak a Szent-Györgyi Albert-emlékévhez a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának oktatói, munkatársai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Dóm téri panteonban az SZTE Sportközpontjának vezetője, Trényiné Rákóczi Zsuzsanna, Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató, valamint Varró Oszkár testnevelő, sporttörténész emlékezett Szent-Györgyi Albert szeptember 22-én a Nobel-díjas tudós mellszobra előtt.

Trényiné Rákóczi Zsuzsanna elmondta, hogy nekik, sportembereknek is csatlakozniuk kell az emlékévhez, hiszen az egykori rektor munkásságának egyik pillére volt a mozgás, a rekreáció, az egészséges életmód. Kiemelte, hogy a hétvégi újszegedi egyetemi teniszversenyen – melyről majd szintén beszámolunk a www.u-szeged.hu-n – és a koszorúzásán kívül október 21-én röplabdaversenyt is szerveznek, hiszen az a sportág is igen közel állt a professzorhoz.

– A C-vitamin felfedezése mellett Szent-Györgyi nagyságát idézi az is, hogy később váltani, újítani tudott, kutatásai az izmok irányába mozdultak, és talán itt találkozik össze a tudomány és a sport. A professzor tisztában volt azzal, hogy milyen rendkívüli energiákat mozgósít a mozgás. Egészen idős koráig képes volt rendkívüli sportteljesítményekre, talán ennek is köszönhető kivételes szellemi ereje – méltatta a szegedi Nobel-díjast Pálfi György.

Varró Oszkár arról beszélt, Szent-Györgyi Albert nem egyszer mondta munkatársainak, hogy csak úgy tud dolgozni, ha sportol. S tette ezt a teniszpályán, vízben, lóháton, levegőben vagy épp a sakktábla mögött. – Talán kevesen tudják, hogy a Nobel-díjából vett egy lovat magának, és az újszegedi teniszversenyekre nem egyszer fiákerrel érkezett, de a rendszeres úszás, evezés mellett kipróbálta a vitorlázást, motorozott, autót vezetett, és szeretett barangolni a természetben – így a sporttörténész. Kiemelte még: a „sportos egyetem” kifejezés Szent-Györgyi egészséges életmódra nevelésének hatására domborodott ki mára olyan mértékben az SZTE-n, hogy a hallgatók két félévig kötelezően vesznek fel mozgásos kurzusokat, gazdag kínálata van az intézménynek a legkülönbözőbb sportágakból, s komoly sportélet folyik az egyes karokon. „A szegedi egyetemre eddig közel 400 élsportoló járt, s 13 olimpiai bajnokkal büszkélkedhetünk” – tette hozzá.

SZTEinfo


*


Négy kategóriában csatáztak a Szent-Györgyi-teniszversenyen


A férfi egyéniben két korcsoportban mérték össze tudásukat a résztvevők, de a férfi párosok és a férfi hallgatók is megküzdhettek egymással a minél jobb helyezésekért.


A Szegedi Tudományegyetem újszegedi, Erzsébet-ligeti teniszközpontjában tartották meg szeptember 22-én az universitas egykori rektorának, Nobel-díjas professzorának emléket állító Szent-Györgyi Albert-teniszversenyt. A sportrendezvényre 25 nevezés érkezett, a résztvevők négy különböző kategóriában csaphattak össze.

Férfi egyéniben a +55-ös korcsoportban Thékes István végzett az élen Draskóczy István és Székhelyi József előtt. A 40 év alattiak mezőnyében Kalmár László bizonyult a legjobbnak, megelőzve Tóth Zoltánt és Fodor Istvánt. A férfi párosok képzeletbeli dobogójának legmagasabb fokára Fabulya Zoltán és Fabulya Csaba kettőse állhatott, második lett Pap Gyula és Draskóczy István, míg harmadik Tóth Zoltán és Tóth Ádám. A férfi hallgatók megmérettetését Bagi Sándor nyerte meg Bérczi Ákos és Tóth Ádám előtt.

 

SZTEinfo


teniszverseny galéria
A teniszversenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek