Bezár

Hírarchívum

Kiállítással is emlékezik a Klebelsberg-könyvtár Szent-Györgyiről

Kiállítással is emlékezik a Klebelsberg-könyvtár Szent-Györgyiről

2012. április 05.
1 perc

Míg a Szent-Györgyi-konferencia idején emlékszobát rendeztek be a József Attila Információs és Tanulmányi Központban a Nobel-díjas tudós kitüntetésének 75-dik évfordulója alkalmából, az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában tárlattal tiszteleg a C-vitamin felfedezője előtt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1928-tól 1932 végéig tartott a vita, hogy egy anyag-e a C-vitamin és mi köze van a Szent-Györgyi által felfedezett hexuronsavhoz. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik azt az egymondatos cikket, mely végérvényesen lezárta a tudományos vitát: a C-vitamin egy anyag és azonos a hexuronsavval.

A tárlókban számos fotón láthatjuk Szent-Györgyi arcait, gazdag anyag mutatja be a stockholmi Nobel-díjátadót. Alaposan tanulmányozhatjuk a professzor Nobel-díjérméjét, kiderül sok más mellett, hogy 200 grammos, 66 milliméter átmérőjű éremről volt szó – ma a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.

A híres tudós életének főbb szakaszai is megelevenednek a tárlókban, így például a szegedi évek, vagy rektori munkássága, mikor a diákegység megteremtéséért munkálkodott. A professzor időskori napjait kísérhetjük figyelemmel a Woods Hole-i képeken, de olyan kuriózumokat is fellelhetünk, mint egy Szent-Györgyi által saját kezűleg korrektúrázott pohárköszöntő. Fotók és dokumentumok segítségével megismerkedhetünk a családdal és a kortársakkal, valamint nyomon követhetjük korabeli cikkek alapján is a professzor életét, így például elolvashatjuk Márai Szent-Györgyi Albert – Egy ember arcéle című írását a Pesti Hírlapból, vagy a munkatársak megemlékező sorait a „legszeretetreméltóbb professzorról” a Délmagyarország hasábjain.

SZTEpress

 

Szten-Györgyi Kiálítás.zip
A kiállításon készült képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek